返回列表 發帖

二人限定故事 - Lolly Talk

單選投票, 共有 46 人參與投票
50.00% (23)
13.04% (6)
10.87% (5)
2.17% (1)
23.91% (11)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ayckwan

派台日期: 13/10/2023

曲:Antoine Adel Aboulkassimi、Isak Alvedahl、Asa Bjartmarz、Nick Tudor
詞:Tania Chan、Sinnie Ng
編:Antoine Adel Aboulkassimi、Goro Wong
監:Goro Wong

。・*・:♪
Day by day 靠在窗邊
拖腮的過一天~
Is love sweet as lolly?
May I taste it bae?

網上播著你ig reels
也像企你側邊
耳機反覆播著你聲線~~

拉近距離
白日夢中找你
Would you take my breath away?
想你注視 像一起!

If I could just daydream
任性的一天
偶遇見會令我更掛牽
如今天著你白襯衣
長裙亦 kawaii~

Meltin' like an icecream
甜蜜的一天
紅唇紅一點
羞澀 漏於我 嘴邊~
誰若可給他發現

Night by night 靠在窗邊
向星星說一篇~
祈求明日會相見 在地下鐵相依

入了夜腦袋變慢
Missin' you round and rounds
長夜中只顧着你的讚~~

想繑手臂
在睡夢中找你
Take me to the milky way
得你注視 像一起~~

If I could just daydream
任性的一天
偶遇見會令我更掛牽
如今天著你白襯衣
長裙亦 kawaii~

Meltin' like an icecream
甜蜜的一天
紅唇紅一點
羞澀 漏於我 嘴邊~
誰若可給他發現

某一天街裡遇到嗎
Everything has slowed down...
My head’s up in the clouds
我也想衝口 and tell you now
其實我 期望過
Would you be mine somehow?(⑉• •⑉)

要兩顆心開展
In love的一天
這日我會令你也掛牽
如今天你著白襯衣
長裙迎合一點

And we’re sharin' an icecream
甜蜜的一天
紅唇紅一點
羞澀 漏於我 嘴邊~
難道他終於⋯

Daydream our little things~
Daydream our little things~~
Daydream our little things~~~

紅臉沒改變
羞澀 漏於我 嘴邊~
大概他終於發現(∩ˊᵕˋ∩)・*
.。.:☆♡*.
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影

評分人數

誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

上面會員好慘 個個po都扣

反OT: 清新 支持LT 雖然更喜歡快歌嘅佢哋
WK16 1)填詞魂 2)還有一艘救生艙 3)緊急應變逃生法
WK17 1)回憶半分鐘 2)All That I Want 3)七點半鐘的陽光

Vocal 真係麻麻 chill但唔襟聽

揀歌揀得幾好
呢啲輕快歌好易悶同好普通
但呢首聽完會記得
今年LT四首歌各有各好聽
算係用普通既材料但整到一檯美食

Vocal真係要搞搞佢 把聲除左sinnie meimei之外
其他都好薄 錄音板都聽得到

上面會員好慘 個個po都扣

反OT: 清新 支持LT 雖然更喜歡快歌嘅佢哋
MCmatt 發表於 2023-10-14 09:33

唔呃咪唔洗「慘」
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影

終於有啲外國demo唔係只玩嘈

獨唱vocal開始有趕工feel
係二人主題個發揮唔差
live要加油
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

Vocal仲有待改善,但係整體都幾好聽,幾有feel
人潮在 追趕生活 剩下我倆
躺廢痛快一場

猶豫於4分定5分當中

曲係正嘅5分
但同類型嘅講,五愛更加好
而且唔係今年melody最好嘅一首歌

唱方面3分
係咪goro今次專登想佢地咁唱?
太過soft,暴露更多缺點
都出道一年幾
真係要嚴厲啲再執吓
佢地認真要考慮再搵多個新嘅vocal coach幫佢地點樣用聲
亞水同Penny Lam好似幫唔到佢地再進一步

本來拉埋得4分
但見係Tania第一次填詞
而且唔錯
獎返一分俾佢

聲底薄係有問題嘅話,咁Yoyo Sham同Jace Chan晨早要摺埋啦

反而覺得今次佢哋少咗好多瑕疵
唔似《四方帽之約》成段Chorus都係魔音

果啲「。・*・:♪」、「(⑉• •⑉)」、「(∩ˊᵕˋ∩)・* .。.:☆♡*」係咪inspired by Serrini?

輕快少女作,唔錯

首歌真係唔錯  不過唱得又真係太普通
不知所謂

猶豫於4分定5分當中

曲係正嘅5分
但同類型嘅講,五愛更加好
而且唔係今年melody最好嘅一首歌

唱方面3分
...
hamster 發表於 2023-10-14 13:27

睇返造星4終於明點解Alfred會foul佢哋
某啲成員我從來都唔expect佢哋識唱歌
但最少都唔好好似《五》同《四》咁魔音,咁我就收貨
(只要唔好唱啲要拉長音同range好闊嘅歌就OK)

睇返造星4終於明點解Alfred會foul佢哋
某啲成員我從來都唔expect佢哋識唱歌
但最少都唔好好似《五》同《 ...
米色蘇 發表於 2023-10-16 03:37

例子有Yanny同Tania
但係喺呢首歌表現算係過得去
尤其係Yanny pre-chorus(開頭嗰句only)同bridge清唱係掌握得幾好
仲有其他魔音代表,不過我搵唔到地方讚佢地

聽電台同Youtube/Streaming版感覺都幾唔同
電台出嚟把聲,真係幾嚇人
但係streaming版本好似實淨返啲

Vocal都幾災難下
Week 18
冠軍歌:留香瓊 - 半空

Youtube d views都幾誇張 3日32萬 但係D likes 得5000
1日10幾萬 真係有咁紅0.0?

Youtube d views都幾誇張 3日32萬 但係D likes 得5000
1日10幾萬 真係有咁紅0.0?
kelvinho726 發表於 2023-10-17 01:21

咪踢爆啦
唔買views點打_ _
利申:唔係鏡粉

年頭嘅歌最好,之後越黎越唔得
Vocal 暴露曬缺點

咪踢爆啦
唔買views點打_ _
tom 發表於 2023-10-17 08:27

c團 係咁比人食views 不過SL 上過熱門1 熱音1 5日
而家佢4日就30幾萬  Dlikes 又差咁多 好難唔諗喎
如果真係咁紅 點解完全唔入熱門

得Cinndy叫聽得下
實力為王

Vocal handle唔到個旋律,只能夠enjoy個vibe

唱功麻麻,但旋律勁好聽
MmM

除咗Sinnie 其他都唔係好掂。 可能俾返晚安莉莉唱仲好聽
實力為王