返回列表 發帖

給你幸福 所以幸福 - 馮允謙

單選投票, 共有 103 人參與投票
63.11% (65)
8.74% (9)
7.77% (8)
4.85% (5)
15.53% (16)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ayckwan

派台日期: 23/10/2023

曲:馮允謙 / JNYBeatz
詞:黃偉文
編:周錫漢 / 黃兆銘
監:周錫漢

是有這麼一刻
被搶走 一切希望
沮喪極 難起床
你就來贈我 一顆糖            

又有這麽一刻
前路縱使黑暗 要獨往
但你閃閃發光
讓夜行 亦變得 不怯 慌

得我一人
上殿堂 戴冠冕 亦沒光芒
並沒說謊
此際 要是不錯   
其實我 叨你光

從來未擁有幸福 真正幸福
曾經失意 到麻木
但我畢生的 不滿足
被你梳理後 頓成好結局           

給你幸福 所以幸福
如今的我 信十足
You are mine
For Life
天國未知多遠
共你一笑遠足

問你想得到的
其實哪一些我 能供給得到
你只想每天
慢慢地 伴我到終老
不再虛無
我未來 最緊要任務只圖
是待你好
二人 一段命途               
貧亦富 差也好               

從來未擁有幸福 真正幸福
曾經失意 到麻木
但我畢生的 不滿足
被你梳理後 頓成好結局

給你幸福 所以幸福
如今的我 信十足
For Life
總有夢追不到 亦已心足

有你接住我
即使失了足
創傷總 能平伏

有我照料你
假使都滿足
用抱緊 來回覆

僅有一口氣
我們仍然是眷屬

從來未想過自己 可以幸福
餘生不再似殘局
預計中鬱鬱的結束
自你的介入換成新結局

相信幸福 撐到幸福
如今的我 信十足
You are my everything
完美的 結尾曲

You are my everything
Nick's Music Selection 2024 (Week 20)
1. Chosen Family - COLLAR  2. 一路以來 - RYOTA 片山涼太  3. 也許沒有未來神 - per se

今年男金一係on仔一係JF

雖然都好聽
但係我覺得好似吹得大咗
MmM

好聽男金plz

好過收到收到
略嫌最尾You are my everything有少少娘味
利申:唔係鏡粉

好聽到想嫁畀佢

今年其他plug都唔係好中口味,而首真係狂loop
希望睇到JF男金

今年其他plug都唔係好中口味,而首真係狂loop
希望睇到JF男金
wongcw25 發表於 2023-10-26 09:51

同我諗法一樣
唔係話K歌先啱口味
之前因愛之罪名嗰啲都好鍾意
但今年頭三首真係唔係好有feel
較鍾意嘅只有尋找隱世巨聲

旋律好一般,唔明光頭吹到咁大
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

下次又可以搵啲恐怖女鬼連著一步一悔過唱

好好聽
佢唱sweet歌真係冇得輸
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

今年J Fung 五首派台歌 最差這一首 旋律好一般 詞好老土 唔明Wyman 仲吹到突然好有靈感寫  3-1=2fun

今年J Fung 五首派台歌 最差這一首 旋律好一般 詞好老土 唔明Wyman 仲吹到突然好有靈感寫  3-1=2fun ...
hkwilliamsiu 發表於 26/10/2023 10:48
佢吹得通常一係旋律唔得
一係佢份詞唔得

係好sweet
但係係一種太直白嘅sweet

佢吹得通常一係旋律唔得
一係佢份詞唔得
kwanie 發表於 2023-10-26 10:55

肥Y仲要出IG解釋, 即係佢寫唔到種感覺出黎

wchild 發表於 2023-10-26 11:00

首歌好矛盾 想寫得sweet 但開始時寫得太sad 中後段有無力帶出sweet 祗用一句給你幸福 所以幸福就當解釋咗

wchild 發表於 26/10/2023 11:00
要再elaborate 即係寫得衰啦

要再elaborate 即係寫得衰啦
kwanie 發表於 2023-10-26 11:14

應該他的靈感是想到歌名 給你幸福 所以幸福 夠卓頭

學下肥y用比喻去寫評語:
去高級餐廳叫咗一枝82年lafit,醒酒已經醒得麻麻,結果仲要係用嚟送罐頭鮑魚

曲好好,係一首好有節奏感嘅pop,真係食糊格嚟
份詞普通啦,上面william siu寫得好準,不贅
編曲就真係好悶,點解黃兆銘/周錫漢可以編到首首一模一樣罐頭咁,浪費咗首好歌

其實Wyman 知不知道什麼是給你幸福 看一看提及給你幸福的2018年創作歌手給你給我的詞 真的有比較 才知誰的好

首先看一看Wyman的詞
給你幸福 所以幸福 如今的我 信十足
You are mine For Life
天國未知多遠 共你一笑遠足
問你想得到的 其實哪一些我 能供給得到
你只想每天 慢慢地 伴我到終老
不再虛無 我未來 最緊要任務只圖
是待你好 二人 一段命途  貧亦富 差也好   
寫到一截截 仲要寫天國 是否有病個頭近 何來幸福

再看一看下一首形容幸福的歌詞           
" 給你我平平淡淡的等待和守候 給你我轟轟烈烈的渴望和溫柔
  給你我百轉千迴的喜樂和憂愁 給你我微不足道 所有的所有
  給我你帶著微笑的嘴角和眼眸 給我你燦爛無比的初春和深秋
  給我你未經雕琢的天真和自由 給我你最最珍貴 所有的所有 "

作詞人短短幾句就能帶出給你幸福 所以幸福的意思

聽之前啲人評價以為好似小傳奇咁浪漫  小小失望
不知所謂

覺得近依兩首都差過以前啲歌好多
平凡嘅編曲令到首歌更加平凡
後尾啲choir更係畫蛇添足(同佢個演唱會一樣)

給你幸倪 所以幸福
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

希望 Jay Gin 係今年男金女金, 合唱好正

Must check out 報復式浪漫 (duet version) & 虚榮 (duet version)

旋律一般,認同吹太大

應該他的靈感是想到歌名 給你幸福 所以幸福 夠卓頭
hkwilliamsiu 發表於 2023-10-26 11:17

似傷風素slogan

其實Wyman 知不知道什麼是給你幸福 看一看提及給你幸福的2018年創作歌手給你給我的詞 真的有比較 才知誰的 ...
hkwilliamsiu 發表於 2023-10-26 14:40

ok

自然過收到收到好多,亦都聽得出收歛
幾襯托JF邁向成熟嘅形象
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

雖然都好聽
但係我覺得好似吹得大咗
MMM 發表於 2023-10-26 07:41

給缺席的人唱首歌好聽好多倍

旋律一般,認同吹太大

似傷風素slogan
Rinna 發表於 2023-10-26 17:58

可以做感冒、心病後的新廣告歌?
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

真。年度大作
雖然唔算top 起碼好過上一plug

可唔可以比次男金唱作金jf 唔想又係鐵閘

雖然唔夠之前d 歌咁中我,melody 係冇之前咁deep,可能要佢再flop 先寫得出, 係有d 公式, 但都係好ge melody
放係今年都夠拎男金,  903 比佢la, 今年再唔係佢,都幾難再有機會, mediaasia 又死死下咁

wchild 發表於 2023-10-26 11:00

呵, 呢隻肥野,神又系佢,鬼又係佢, 之前我們的鬼魂 就懶係野話唔要文案,話咩一首好詞唔洗文案

收到收到>

足足Loop 咗一日 明明是一首非常不錯的歌曲 一點都不覺悶 可能我真的好喜歡報復式浪漫 所以就算點都好 都還是十分喜歡
2020 敢 之後經典金曲
告別煤氣燈 5月中 閃爍登場

足足Loop 咗一日 明明是一首非常不錯的歌曲 一點都不覺悶 可能我真的好喜歡報復式浪漫 所以就算點都好 都還 ...
on07111 發表於 2023-10-28 10:52

小妍fans confirmed
在這畢生不滅 無極的狀態

小妍fans confirmed
losyes 發表於 2023-10-28 10:55

明就明
2020 敢 之後經典金曲
告別煤氣燈 5月中 閃爍登場

一般首歌 但覺得佢唱呢類歌嘅delivery真係好勁

足足Loop 咗一日 明明是一首非常不錯的歌曲 一點都不覺悶 可能我真的好喜歡報復式浪漫 所以就算點都好 都還 ...
on07111 發表於 2023-10-28 10:52

明明複制人說話 另外無人講首歌悶 是歌詞好唔掂

好神奇 初初聽都麻麻地但越聽越正
Week 20
冠軍歌:Kiri T - 至少做一件離譜的事

雖然唔係Jay最top嗰堆歌 但都好聽
幾時有男金

好聽係好聽,但只係大路歌,無咩特別
人潮在 追趕生活 剩下我倆
躺廢痛快一場

下年再努力吧

佢吹得通常一係旋律唔得
一係佢份詞唔得
kwanie 發表於 2023-10-26 10:55

首歌係得,就唔駛另外出 po 都紅都多人知
that's it
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

今年仲有無機會衝下男金?
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

JF 爭個Gimmick 位, 一爆紅左就可以順勢捧上男金
情況似Hins 當年青春常駐搵譚玉瑛助勢一樣

JF 爭個Gimmick 位, 一爆紅左就可以順勢捧上男金
情況似Hins 當年青春常駐搵譚玉瑛助勢一樣 ...
thomas199028 發表於 2023-11-1 22:29

今年又紅館又做造星導師 mv女主角搵10A其實已經盡咗力 當然如果係華納marketing 會更多gimmick

換個填詞人,唔係光頭填,會唔會好D?
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

今年男金一係on仔一係JF
Cherrychch 發表於 2023-10-26 02:00

林家謙繼續坐,其他人係咁壓

吹大左

但我畢生的不滿足

SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流