返回列表 發帖
但D生粉今年好似好落力,唔講youtube,kkbox幾乎全部solo都上返晒50大

係,串流榜首首都flop得好快 ...
SugarFree 發表於 2023-11-15 16:24

今年生粉好有戰鬥力
我估錯這個世界得到教訓

一〇一〇有拉闊加持

唔知軒公會唔會呼籲投佢嘅樂迷轉投光B呢…
l00540 發表於 2023-11-15 15:56

專心搞演唱會同出新歌算啦
我估錯這個世界得到教訓

啲新晉媒體為左呢啲泥漿流量,唔及時轉捧第二啲新人上場,都係幫凶
好多仲係本住幫鏡等於幫香港樂壇嘅心態 ...
LushKillYourMus 發表於 2023-11-15 17:02

依家幫鏡反而令到更多街客唔鐘意香港樂壇
除咗日常唱歌crack之外,日日俾班唯粉寵壞啲偶像就搞成今日咁嘅局面
都唔只叱咤,streaming都俾班鏡粉刷到爛哂啦,班街客心灰就費事再理
去到今日再捧新人已經冇用,因為點捧都唔會夠viutv同tvb鬥

D神徒又話今年投蝦餃媽嘅

點知道12強都唔入

睇嚟今年都係欣直冧莊 ...
sunshine 發表於 2023-11-15 16:30

欣直冇可能冧莊,賭幾多都得!睇好仙女拎最女
Gigi 2024第一擊《透光者》27/2派台

我都知Gin的fan base幾大,講真今年即使冇公司票入七強都應該問題唔大,但英皇嘅公司票好多,我覺得起碼可 ...
ambrose121 發表於 2023-11-15 13:44
MNLM 一個月前已經 confirmed 英皇 all in Gin Lee

From 0:42
https://www.youtube.com/watch?v=c_bbArbnwA0

MNLM 一個月前已經 confirmed 英皇 all in Gin Lee

From 0:42
boy4dudes 發表於 2023-11-15 17:45

小巧一定唔會in Gin
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

華納捧左zpecial 都起唔到  D歌其實都OK,
但係曝光又唔夠, 榜又唔推, 今年係903又攬番DJ, 一首高 ...
people 發表於 2023-11-15 13:08
完全唔覺有捧
快劍俠 發表於 2023-11-15 13:51
Agree, 無實體碟

幾年前 2018 純粹音樂 (Pure Music Ltd) 反而出到

Gin 18年5強,17/19/20/21年都keep到7強
關公司咩事 本身fansbase夠
fifty1205 發表於 2023-11-15 13:39

Fansbase大到開親show都滯銷

酷愛903 發表於 2023-11-15 17:38

上年陳蕾冇女歌手獎好似大家都為佢抱不平咁
佢的確係最女大熱嚟既
就好似以前人瑞咁
佢入圍就預左拎埋

酷愛903 發表於 2023-11-15 17:38

欣直冧莊, 1/1宣佈重新出發, 勁感動

begin 發表於 2023-11-15 18:17

係,欣宜最女都滯銷

係,欣宜最女都滯銷
Nathan 發表於 2023-11-15 19:01

金堅 艮卩士昜扌丁亻卑亻巨…
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

當年千嬋拎多次獎咪又係賣唔出演唱會飛!關咩事!
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

之前仲話咩洗走太空卡就有用
人地行動力強到喺商場宣傳
好心上面就唔好輸打贏要

好期待嘅估十大同估三甲今年係咪唔搞?
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

覺得話投光b好on 9

利伸:投家謙
再將我相信的如煙火般綻放

Agree, 無實體碟  

幾年前 2018 純粹音樂 (Pure Music Ltd) 反而出到
boy4dudes 發表於 2023-11-15 17:52

講真今年佢地D 歌都唔差,榜都上唔到, 成個榜都係牛鬼蛇神出歌0宣傳

講真今年佢地D 歌都唔差,榜都上唔到, 成個榜都係牛鬼蛇神出歌0宣傳
快劍俠 發表於 2023-11-15 22:28

質素差咗唔少 咬字都冇進步過 以前獨立可能自由度大好多
不過可能有其他原因唔捧啦 (當 MOON TANG HKH 悶歌都力捧時)

快劍俠 發表於 2023-11-15 22:28
Her 因為 Wyman 上左兩週 (total ap 16 only), 跟住兩首 林寶 & Oscar 上唔到榜, 島嶼時間囊 係 Wyman 暫時未知.

狗零衫/華納唔知點解死都要谷 DJ, 年中就住就住播 MC, 豹就對住 Gin ap 播, 而家蛋記除保 Hins 首至尊歌 all in Gin 女金, 狗零衫頭痛自己造成 DJ 已經兩次組金+今年 d 歌唔突出, 華納應該集中幫 MC & 豹爭獎 (坐銀望金), 甚至幫下 Zpecial 爭組銅或十大 - 佢地做緊 Tudor Watch 代言人, 或者要幫公司做多 d 音樂以外工作遲 d 先會被捧?

我今年心目中理想組合 results 係: RB 金, COLLAR 銀, The Hertz/Zpecial 銅, 十大: RB, KOLOR, LT, Pandora

此外, 球記唔幫 AGA 派歌, 狗零衫無計要播 Mami (接受唔到小明都未試過女三甲但係樹有機女銅). 大國除 COLLAR & Marf, all in Ian (第五 plug is coming later today), 男/唱作三甲立立亂

最終華納同大國攞最多獎

其實 JEFFREY, TYSON 呢兩個廣告寵兒
加埋麗英都入唔到 15 強, 真係幾意外

Her 因為 Wyman 上左兩週 (total ap 16 only), 跟住兩首 林寶 & Oscar 上唔到榜, 島嶼時間囊 係 Wyman 暫時 ...
boy4dudes 發表於 2023-11-16 00:21

講真環球真係唔該快啲執
AGA 今年白果真係不能接受
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

Anson Lo今年亞博都半價 咪又係最男
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

好心上面就唔好輸打贏要 ...
hissorhk 發表於 2023-11-15 20:02

其實就算要身份證實名認證 個結果都會係一樣
人哋就係多人加上好積極拉票

新歌榜咪唔會全鏡囉
唔覺得十分壟斷
覺得少左hit歌關旅行事多啲
SSN Chart (1 Mar)  冠軍: 神算 - 方皓玟  |  亞軍: 我們曾經白頭到老 - 王菀之

唔知道大家有冇留意到,上兩年第一round投票,嘉姐係第一次報排名都有講過類似"今年投票率好洶湧,多過上年 ...
rfv123 發表於 2023-11-15 16:41

認證完走左一堆鬼ac
SSN Chart (1 Mar)  冠軍: 神算 - 方皓玟  |  亞軍: 我們曾經白頭到老 - 王菀之

其實就算要身份證實名認證 個結果都會係一樣
人哋就係多人加上好積極拉票 ...
hkaddoil 發表於 2023-11-16 01:03

投票都係鬥fans多
同意就算整實體票站 一人一票 都係會有同樣結果

如果唔係而家要三會同資嬸
派Antohony選立法會都分分鐘贏

自從通關之後 個個都飛來飛去

今年明顯無乜人理香港樂壇
sunshine 發表於 2023-11-15 16:46

疫情帶旺哂本地經濟同娛樂圈
無論樂壇 電影 電視都好繽紛

結果最後一口氣拼盡之後
而家好似仲慘過之前咁
可能同奕晴最旺嗰期反差太大 小難適應

華納捧左zpecial 都起唔到  D歌其實都OK,
但係曝光又唔夠, 榜又唔推, 今年係903又攬番DJ, 一首高 ...
people 發表於 2023-11-15 13:08

最有noisy係錢錢合唱版

唔講唔覺,咁多天后級得蝦餃老母未拎過最女,最全盛時期輸比sammi,
等sammi退落嚟又俾千嬋爬頭,之後又有Joey

Her 因為 Wyman 上左兩週 (total ap 16 only), 跟住兩首 林寶 & Oscar 上唔到榜, 島嶼時間囊 係 Wyman 暫時 ...
boy4dudes 發表於 2023-11-16 00:21

而HER 係咁多首最唔好聽個首
填詞個位, 題材都好似遲左10年

最緊要睇五強
Jace 會入到,欣宜未知

最緊要睇五強
Jace 會入到,欣宜未知
kaman921 發表於 2023-11-16 08:05

覺得JACE忟啲
雖然出返嚟但新歌又未去到好大迴響
Week 9
冠軍歌:雲浩影 - 回憶半分鐘

覺得JACE忟啲
雖然出返嚟但新歌又未去到好大迴響
Daabinlo 發表於 2023-11-16 08:13

有marf 喺度,因套劇都多咗粉絲

快劍俠 發表於 2023-11-16 04:47

照咁講 自編自導自演就遲左20年
47. Bring Him Home
week10
1 . MyLittleAirport        駱駝

男歌手(現時12強) -
張天賦/洪嘉豪/林家謙/張敬軒/馮允謙/尹光/姜濤/Anson Kong/呂爵安/柳應廷/陳卓賢/盧瀚霆
估十強: 張天賦/林家謙/張敬軒/尹光/姜濤/Anson Kong/呂爵安/陳卓賢/盧瀚霆
五強: 張天賦/張敬軒/尹光/姜濤/盧瀚霆或陳卓賢
最男: 姜濤

女歌手
(現時12強) -
謝安琪/陳蕾/方皓玟/AGA/Gin Lee/Serrini/炎明熹/邱彥筒/陳凱詠/鄭欣宜/鄭秀文/何洛瑤
估十強: 陳蕾/方皓玟/AGA/Gin Lee/Serrini/炎明熹/邱彥筒/陳凱詠/鄭欣宜/麗英(in)
五強: 陳蕾/Serrini/炎明熹/鄭欣宜/麗英或陳凱詠
最女: 陳蕾

組合
(現時12強) -
雷同二友/艾粒/COLLAR/Dear Jane/ERROR/KOLOR/Lolly Talk/MIRROR/per se/P1X3L/RubberBand/XiX

估十強: COLLAR/Dear Jane/ERROR/Lolly Talk/MIRROR/per se/P1X3L/RubberBand/XiX/艾粒
五強: COLLAR/Dear Jane/Lolly Talk/MIRROR/ERROR或RubberBand
最組: MIRROR

有marf 喺度,因套劇都多咗粉絲
kaman921 發表於 2023-11-16 08:18

如果團D粉係真係可以咁齊心 先有D機會推左入10強先
最弊係好多都係唯粉 除非其他成員叫到 如果唔係都未必投返比MARF

最弊係好多都係唯粉 除非其他成員叫到 如果唔係都未必 ...
kelvinho726 發表於 2023-11-16 09:02

樣有點醜+長期木口木面
正常男人寧願投俾Ivy So
冇嘅話就寧願投俾Jace或者炎明熹

鏡粉人少嘅話,mirror都唔會咁紅啦
我估錯這個世界得到教訓

樣有點醜+長期木口木面
冇嘅話就寧願投俾Jace或者炎明熹 ...
米色蘇 發表於 2023-11-16 09:18

咁就唔會咁講 長期木口木面係你唔了解佢 佢根本唔係咁 或者你先入為主 預判左佢係咁 咁無嘢好討論

快劍俠 發表於 2023-11-16 04:47

HER 最唔好聽 x2 其他幾首都叫有D唔同既野聽下呀, 唔駛榜都上唔到,
我覺得咬字方面同其他華納歌手差唔多

照咁講 自編自導自演就遲左20年
b01091018 發表於 2023-11-16 08:41

呢個只可以話懷舊但HER 真係好OUT--  仲要人形豬之前已經有首初音

最弊係好多都係唯粉 除非其他成員叫到 如果唔係都未必 ...
kelvinho726 發表於 2023-11-16 09:02

同上年大家睇好Winka入10強一樣

呢個只可以話懷舊但HER 真係好OUT--  仲要人形豬之前已經有首初音
快劍俠 發表於 2023-11-16 10:58

同小天后又有關
47. Bring Him Home
week10
1 . MyLittleAirport        駱駝

當年千嬋拎多次獎咪又係賣唔出演唱會飛!關咩事!
cathay1996 發表於 2023-11-15 19:22

有什麼得意成就
Bend that ass over~Let that coochie breathe~Shake that ass bitch~Hands on your knees~

樣有點醜+長期木口木面
冇嘅話就寧願投俾Jace或者炎明熹 ...
米色蘇 發表於 2023-11-16 09:18

如果講樣,支支應該係墊底嗰個
Bend that ass over~Let that coochie breathe~Shake that ass bitch~Hands on your knees~

尋日係中環碼頭有HELLOS拉票叫人投IAN

鏡粉人少嘅話,mirror都唔會咁紅啦
mrshadowll 發表於 2023-11-16 09:32

鏡粉係人多, 但都係比之前疫情期少左。
成員個人fans>團fans,但比起其他歌手,動員能力係比較強,只係同所有疫情限定香港樂迷一樣,投入程度一定不如早一兩年。

尋日係中環碼頭有HELLOS拉票叫人投IAN
rfv123 發表於 2023-11-16 11:30

早兩日係銅鑼灣都有姜糖拉票

隨著Jace同Ian派新歌,《練功》同《仍在》都十大無望,可能十大已經齊腳

Ian男銅+唱作銅,JF《收到收到》有十大做安慰獎,MC男銀+十大,姜濤+安仔有十大,陳柏宇首奪至尊碟