返回列表 發帖

姜濤反擊網民負評 忍無可忍終極爆Seed:按鍵可以傷人

男團MIRROR人氣王姜濤早前出席活動時獻唱《蒙著嘴說愛你》,片段網上流出但被指有咪嘴之嫌,結果遭到網民熱討。事件發生多日持續發酵,姜濤終於抵受不了網上爆Seed,罕有地在社交平台留言,反擊網民的負面批評,他發文:「抱歉真的忍不了」。接着,他轉發了回覆一名網民日前對他似疑似咪嘴的負評發文,該網民曾留言斥姜濤:「其實一聽就知唔係真唱啦,比d(啲)認真同專業得唔得呀?唱首歌都要咪?真係唔ok啊!」姜濤以真身回覆,表示:「你可以不喜歡但請你不要用你的主觀觀點去抹殺別人的努力,最讓我覺得生氣的是你的IG裡有一系列關於精神健康的分享,很好,但請你自己也要做到。不然我真的覺得很諷刺,你永遠不知道你看似輕描淡寫的一句話,能傷害一個人多深,按鍵真的可以傷人。」

姜濤未有罷休,再有感而發發文:「無意中看到這個評論真的很諷刺,常在IG分享關於精神健康資訊的人,嘴裏卻在說著傷害別人的話。你真的可以不喜歡,但請不要用你的主觀臆測,去傳播沒有被證實的事。」他表示不希望這個社會上去幫別人問題的人,自己卻做著傷害別人的事。

Link

Ego埋你!
在這畢生不滅 無極的狀態

睇留言,個女仔只係話佢假唱唔專業,都冇人生攻擊但姜生就癲到post埋女仔大頭相公審,好可憐

睇原文,個報導只係話一名網民,都無出樣但串會員就癲到post埋女仔大頭相博公審,好可憐

睇原文,個報導只係話一名網民,都無出樣但串會員就癲到post埋女仔大頭相博公審,好可憐 ...
losyes 發表於 2023-11-11 00:55

連登咪一早有圖囉係姜生自己post嘅嘢你反而怪人講出嚟

姜想攞道德高地, 但又放人大頭引姜糖網絡欺凌

姜想攞道德高地, 但又放人大頭引姜糖網絡欺凌
henhenhen 發表於 2023-11-11 01:27

事實姜生係假唱咪咀喎網民個留言都冇抹黑佢,咁就發癲公審人

佢有努力嘅
但努力咗唔代表表現好
自己適唔適合唱歌 應該心知肚明
將時間放喺更值得投資嘅事業上啦

mic咀又真係難d同有努力畫上等號
不過而家低樁嘅叱咤 一副劣幣驅逐良幣嘅趨勢
好快都開放拎獎mic嘴㗎了
有錢就係大佬嘛
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

IG咪一早有圖囉係事主自己post嘅嘢你反而怪人cap出嚟

姜濤呢次真係刷新左人類對藝人行為認知既下限
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

姜濤呢次真係刷新左人類對藝人行為認知既下限
kevin2011 發表於 2023-11-11 02:15

今次真係好痴線

單野唔再撩起根本已經完左
一月一號唱好首濤未無人再出聲
依家自己做緊自己指控嘅野,唔會有幾多正常人同情

903有無後悔今年咁快知道哂左個quota
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

姜逼已被逼瘋
控制唔到自己鳥
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

又話自己好努力

又話自己好努力
bagfgfcde 發表於 2023-11-11 08:30

好努力食野

班fans成日話佢善良
但就cap人地有樣嘅post擺上story公審
利申:唔係鏡粉

有幾傷害 句野根本少少人身攻擊都無

比啲認真同專業得唔得呀? 垃圾
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

咁樣擺人張相上一個1M followers嘅 account喺咩心態

姜濤 bingo
努力
孝順
勇敢
善良
Man
唱歌好聽
跳舞好睇

痴線 心地有幾差先會咁樣公審人
啲fans仲buy佢sell善良?

痴線 咩主觀觀點呀 客觀事實就係你咪嘴仲要甩咗
你講唔講得出自己冇咪嘴呀
明知班姜嬸癲嘅都要咁樣貼人樣公審人
以前sell自己讀書時比人欺凌幾慘,而家有權有勢就走去網絡欺凌人

姜逼姜逼不想被稱得意
Nick's Music Selection 2024 (Week 17)
1. 三生有幸 - 周殷廷  2. 靈魂有路 - 雷同二友  3. 善良的我們 - 蔡健雅

即係,咪嘴真係自己唔岩,仲要聲大夾惡。
唔理係公司播錯MMM家你真係咪嘴,講到有幾專業係咪應該堅決與咪嘴說不呢?
事實而家就係個個都聽到你咪嘴,仲要話返人轉頭好話你咪嘴
FIGHT for 陳柏宇

努力KOL
DM多仔多到覆唔哂

好在大部份都係正常留言
【This is MC】澳門見

有讀書同唔讀書真係有分別
真係捧 AL IAN EDAN 呢班大學生好過 起碼冇咁搶口

「其實一聽就知唔係真唱啦,比d(啲)認真同專業得唔得呀?唱首歌都要咪?真係唔ok啊!」
losyes 發表於 2023-11-11 00:26

首先佢的確唔係mic嘴,mic嘴係冇開mic扮口型扮唱緊,但佢好明顯係有開mic有唱只係播住CD來唱,定義上係有分別
但作為一個(貌似)坐擁100萬follower嘅藝人連一句完全冇人身攻擊成份嘅comment都已經話忍不了,畀佢上一上連登會唔會爆血管?
and you can hold me like he held her~and I will fxck you like nothing matters~

首先佢的確唔係mic嘴,mic嘴係冇開mic扮口型扮唱緊,但佢好明顯係有開mic有唱只係播住CD來唱,定義上係有分別 ...
SugarFree 發表於 2023-11-11 12:25

可能姜逼一直以為自己唱得好好
網上話佢唱得差嗰啲人都係losers/haters所以睇完就算
點知突然有一個咁理性嘅comment都係話佢唱得差
證明原來佢真係唱得差
令佢承受唔到
DM多仔多到覆唔哂

MIRROR成員姜濤早前被指疑似在活動中咪嘴唱〈蒙著嘴說愛你〉,而報道出來後亦有網民留言負評。姜濤昨晚就在IG一連出三個限時動態還擊,而且還有一張直接回覆一名網民留言的截圖,不過就沒有遮掩該網民的頭像及帳號名稱,而該網民帳號被轟炸後,亦有出長文回應。現在姜濤的幾個限時動態已經刪除。

而該網民亦應因為帳號名被公開而被轟炸,亦一連在IG出多段長文解釋,指自己沒有惡意評擊,如果並非事實,對方可以澄清解釋。

最難睇係嗰啲娛壹、囧報、田木習作、Viu1 同埋其他不知名 page 連環出 post 幫姜濤兜

擺明姜就係已經自我膨脹到完全目中無人嘅態度,再加上有啲盲撐粉絲堅決擁護,呢啲先係啲人唔鍾意姜嘅原因。

mic唔mic 咀已經唔係問題
係佢傻笑一分鐘唔知做乜9
表演緊呀大佬
【This is MC】澳門見

最難睇係嗰啲娛壹、囧報、田木習作、Viu1 同埋其他不知名 page 連環出 post 幫姜濤兜

擺明姜就係已經自我 ...
lee01101 發表於 2023-11-11 13:00

d傳媒寫到姜生先係受害者

姜濤最後都有道歉,不過呢件事真係做得好錯,始終咁做都係起底,身為公眾人物都知道影響力好大,點講都好都係要反省㗎啦,希望真係改過啦,再咁落去好難喺娛樂圈生存。

而姜濤今日(11日)為息事寧人,於社交網留言:「出道以來,一直面對着很多負評、攻擊、各種不實報道,也一直學習如何跟這些聲音共存,昨晚因為衝動,做了一些不應該的事,我向這位女士道歉。我們應該提醒自己不要把網絡當戰場,把鍵盤當武器,因為拒絕網絡欺凌,每個人都有責任,無論我們是甚麼身份,都應該對自己說的每一句話負責。」不過,該網民的帳戶已從社交網消失,相信是慘被炸爆。

姜濤最後都有道歉,不過呢件事真係做得好錯,始終咁做都係起底,身為公眾人物都知道影響力好大,點講都好都 ...
ambrose121 發表於 2023-11-11 13:17

其實個「道歉」似乎都係唔真誠

唔知第幾胎有新歌名啦
按鍵可以傷人
鍵盤當武器

其實個「道歉」似乎都係唔真誠
lee01101 發表於 2023-11-11 13:44

撇開偏見,今次佢做得真係非常錯,用個甘多人睇ge 網絡平台去share 人地張相,令到一大堆aunties 發起群攻,好擔心果位女士。  
連佢都要道歉,就知係大禍了。

撇開偏見,今次佢做得真係非常錯,用個甘多人睇ge 網絡平台去share 人地張相,令到一大堆aunties 發起群 ...
hkbaby 發表於 2023-11-11 13:55

姜生自己走去睇人哋IG,而個位女士只係得某幾個post先有樣、其他post係share食物、語錄多

姜生就故意搵佢有大頭相share出嚟,乜用意都好明顯啦,就係想利用自己班姜嬸力量整死個素人

年輕怎麼就是錯誰不解䆁就恨我
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

出年最歌咁快定好主題

出年最歌咁快定好主題
梨胃言 發表於 2023-11-11 15:08

鍵盤的說話

鍵盤的說話
qwerzx 發表於 2023-11-11 15:28

支持翻唱 什麼都有底線 為何要忍

支持翻唱

舊時極為任性 過度猛烈回應
我認往日殺了關係為好勝
玻璃碎裂聲 終於領會終於適應

現時練成耐性 對罵冷靜回應
你若拼命向我頂撞亦細聽
暫時暫時讓一步別太過清醒
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

十分錯

又一公關災難,等緊姜嬸出黎話孝順大過天乜乜乜乜乜

曾樂彤 micnlm 2023 version
姜b都算係咁
冇hashtag 呢個keyword

其實點解唔話ig俾人盜用算
點都好過好過依家叫愚一話唔小心Share

可能姜逼一直以為自己唱得好好
網上話佢唱得差嗰啲人都係losers/haters所以睇完就算
點知突然有一個咁理性嘅comment都係話佢唱得差
證明原來佢真係唱得差
令佢承受唔到
mosesming 發表於 2023-11-11 12:46

唔知佢會唔會一直都以為自己好瘦,所以食到依家越來越橫
and you can hold me like he held her~and I will fxck you like nothing matters~

而姜濤今日(11日)為息事寧人,於社交網留言:「出道以來,一直面對着很多負評、攻擊、各種不實報道,也 ...
losyes 發表於 2023-11-11 13:23
最後最後 最後最後 還是退後退後

唔知佢會唔會一直都以為自己好瘦,所以食到依家越來越橫
SugarFree 發表於 2023-11-11 18:11

猶如無人敢碰秘密現在被揭曉
明日想起我們其實承受不了
DM多仔多到覆唔哂

姜濤自己直線示範「按鍵真的可以傷人」都幾諷刺
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒