返回列表 發帖

回復 43# JasOh103

唔好意思,我身邊聽港樂既friends多到數唔曬。其他樓層樂迷已經幫我講曬所有野
fans係fans
樂迷係樂迷
fans覺得乜歌都正,無所謂。
所以,你無需對我人身攻擊講無friend衝出黎d咁低能既說話lor
討論歌嘖,你中意覺得hit未繼續中意lor
同樣地,覺得不合佢地口味既,都有權利去表達佢地既霖法。
BTW,你好似唔係好明“為k而k”係咩意思(佢有褒義也有貶義,具體睇下面)
《企好》呢首就係明顯為k而k典型例子啦(貶義)
副歌melody為咗順口而選擇極普通既和弦走勢,
最後出黎既感覺就係“為k而k”,嘖係為咗令大家去唱k點佢,傳唱率高d,
但副歌位又因為咁而顯得好普通,呢種“公式化”既和弦走勢產生出黎既旋律,
就好容易聽得出好似好幾首歌既混合體咁。(點解D字會突然變細?)

咩叫大hit?
舉個例,近幾年既《我們都是這樣長大的》,同樣係為K而K(褒義)
但人地主歌到副歌旋律層層遞進……
以至於街知巷聞,相信無人會dislike呢首歌。
其他例子仲有《記憶棉》《零分》(雖然無9字歌既高度,但都算近幾年大hit。)

唔明你所講既《企好》好hit係咩霖法…?粉絲圈hit就係粉絲圈hit。

好實際一個問題,你地試試問“非”Ginlee Fans :
咁多位,你地覺得GinLee邊首歌最出名?
A回答:“今天終於一人回家!”
B回答:“很堅強啊!!”
C回答:“月球下的人!!”
D回答:“收皮啦你地,雙雙啊!!!”
E回答:“玫瑰……的…故事…??”

主持人:“咁多位,你地可唔可以答案統一少少?”
ABCDE陷入一片沉思:“……”

咁多位,你地覺得張天賦邊首歌最出名?
A回答:“記憶棉!”
B回答:“記憶棉啊!”
C回答:“記憶棉呱?”
D回答:“記憶棉咯~”
E回答:“與我……無關…???”
ABCD用著怪異的眼光看著E……
體育生1S

回復  JasOh103

唔好意思,我身邊聽港樂既friends多到數唔曬。其他樓層樂迷已經幫我講曬所有野
fans係fa ...
zuzu2589 發表於 2023-11-17 11:43

公道啲睇,你多唔多fds同啲fds有無聽根本驗證唔到

睇番《企好》啲數據,女歌手中頭幾名好成績,好好,點踩首歌都無乜用

其實用「我身邊有冇人聽過」去話一首歌hit唔hit,哩個邏輯已經唔夠客觀,一個群體圍埋一齊,已經有佢嘅趨向性,咁大段嘢去證明一個出發點主觀嘅結論,人地同樣可以主觀咁一句「我身邊多人聽」駁翻你……
同意樓上起碼都提到用數據驗證,當然同樣係可以話數據係刷出嚟,不過總好過「我即所有人」哩種觀點

講翻首歌,一開始覺得企街>哩首,因為個chorus catchy好多,不過多2-3幾次後,覺得雖然淡淡然得嚟冇企街咁mk情歌,似2000年代啲慢歌

fans係fa ...

所以咪冇叫座力 期待ginlee再度滯銷

公道講 香港樂壇缺K歌
咪聽人講出多d 9字歌... 包你好快返馬拉

冇企好咁好

無論一位歌手來自任何一個國家, 係香港唱廣東歌, 應該給多一點支持
每個歌手都要不足之處, 手指也有長短
佢今年推出5首不同歌路風格嘅作品, 有新公司支持, 應該給多點鼓勵
佢就係有這種本事, 有大唱片公司支援, 可以出到實體碟, 虧或賺, 當年王菲就係一個例子
佢今年所付出嘅, 你地話唔好, 又係悶, 返馬拉之類
咁樣, 試問佢今年同唔同平台媒體訪問, 是否全方位正面?
大家除左有自己喜愛嘅歌手(包括現今電台或電視台), 佢今年係咩真係咁差先?
難道佢攞一次女金真係特別難?
Weekly Pick: 至少做一件離譜的事 - Kiri T

回復 58# WilljohnsonJust對作品唔對人
我一直都中意GinLee(其他黑粉我就唔知。我絕對唔係黑粉)佢唱功扎實,而且工作確實勤力。
話佢係如今活躍女歌手現場live穩定度top1都不過分。

只係唔明佢點解仲未有一首可以全民狂loop,hit到街知巷聞既歌。
本身係好期待佢過英皇後會有呢種機會
結果目前黎睇,仲不如之前2018年環球時期《很堅強》個專輯驚艷……
期望越高,失望越大。
體育生1S

fans係fa ...

體育生1S 點解會識啲咩和弦走勢 同埋啲咩ABCDE回答好可愛
   K歌 其實就預咗 chord走勢普通,就算taylor ,coldplay pop嘅歌 啲chord都好簡單
   同埋其實首歌hit唔hit得起,份詞都好重要,等好多唔係fans嘅產生共鳴
   以前嘅hit歌,「做只貓 做只狗 不做情人」 「誰能憑愛意要富士山私有」「人大了 难得放肆地笑」...
   企好punchline:「背熟這 八字訣 記住挺直腰骨企好」? 真係差好遠
   所以唔係話請你講嗰幾個作曲人就搞得掂

GaracyTan 發表於 2023-11-17 13:29

MV個feel咁似-O-O

公道講 香港樂壇缺K歌
henhenhen 發表於 2023-11-17 13:30

公道講 香港樂壇唔缺低質K歌
係缺高質K歌啫

公道講 首歌係好聽 祗是大家唔認同Gin Lee唱這類歌曲 感覺未夠大歌格調 但單純唱功 這歌是夠辯識度 加上今次Wyman無失手 歌詞有記憶點 是可以不停Loop的一首歌

回復  WilljohnsonJust對作品唔對人
我一直都中意GinLee(其他黑粉我就唔知。我絕對唔係黑粉)佢唱功扎實, ...
zuzu2589 發表於 2023-11-17 15:41

有無megahit其實無咁重要,陳蕾無街知巷聞既歌,又唔見啲人啄住呢樣野

唔少歌手有一首半首街知巷聞既歌,最後都盧唔掂,敗走娛樂圈

公道講 香港樂壇唔缺低質K歌
kayzzz 發表於 2023-11-17 16:33

Gin Lee 自2017年起都貢獻咗好多

回復  WilljohnsonJust對作品唔對人
我一直都中意GinLee(其他黑粉我就唔知。我絕對唔係黑粉)佢唱功扎實, ...
zuzu2589 發表於 2023-11-17 15:41

Bold and beautiful 6首歌至少放埋一齊 都叫順flow 有flow

回復 60# wzx0825

分析得好透徹!確實好大問題出係詞度!“背熟這 八字訣 記住挺直腰骨企好”我都覺得呢句詞好破壞成個chorus既流暢度
體育生1S

Gin Lee 自2017年起都貢獻咗好多
bagfgfcde 發表於 2023-11-17 18:05

幸福門 美藍子 開錯燈 隨口數都三首
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

個動畫 MV 好低質 - 可以 interpret 第一個吸煙光頭佬係肥 Y, 第二個戴眼鏡係徐浩, 天台喊個男人係黃兆銘, 女仔係 Gin Lee

繼續 loop audio video 好過

如果為左做hit歌, 歌名改4個字以內會易hit D... 反正呢首個曲編咁模糊

其實可能真係唔關 作曲 填詞人 歌名 事

很堅強 幸福悶 企好

搵曬 eric kwok christopher chak 何方 黃偉文 歌名又少過4字都hit唔到

一加一等於阿儀,Dear Myself 就真係hit啦
agafan4ever 發表於 2023-11-17 00:17

阿儀不再

我覺得佢今年最好聽呢首,唯一一首有興趣loop

有無megahit其實無咁重要,陳蕾無街知巷聞既歌,又唔見啲人啄住呢樣野

唔少歌手有一首半首街知巷聞既歌, ...
Nathan 發表於 2023-11-17 17:26

其實都係喜好行先
好似祖兒咁
祖兒唱得 咪話佢冇感情、樣衰囉
祖兒比人話樣衰去執個樣 咪話佢整容、抄衫囉
祖兒啲歌好聽 咪話佢唔識做碟囉
祖兒走去做碟 咪話鷹王買獎囉
祖兒去駿景唱歌 就話佢接客 唔做就話佢冇人要

點都搵到位入
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

六字歌計和每天講再見/美男子與香煙好聽啲

百年樹木同心之科學計唔計?
唔計可能數到 青春常駐 女皇 天窗 ...
on07111 發表於 2023-11-16 23:26

東京人瑞其實幾hit
我同fd busking都有人點唱
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

其實都係喜好行先
好似祖兒咁
祖兒唱得 咪話佢冇感情、樣衰囉
祖兒比人話樣衰去執個樣 咪話佢整容、抄衫 ...
John 發表於 2023-11-18 00:46

好似幸兒咁
幸兒唱得 咪話佢冇感情、賣弄技巧、L聲囉
幸兒走去認真做碟 咪話佢缺乏big hit囉
幸兒走去做big hit 咪話佢為K而K 同 悶到訓著囉
幸兒走去搵文青既表表者寫歌 咪話首歌太慢熱囉
幸兒比人話大媽形象去執完個look 咪話佢企街,砵蘭街囉
搞到幸兒要造新聞話自己有個隱形富貴男友 唔造又話佢冇人要

幸兒好慘 想入幸兒
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

好似幸兒咁
幸兒唱得 咪話佢冇感情、賣弄技巧、L聲囉
幸兒走去認真做碟 咪話佢缺乏big hit囉
幸兒走去做bi ...
JasOh103 發表於 2023-11-18 01:10

多歌就話濫 報攤祖兒開工

少歌就話唔勤力

只能夠講某D粉絲真係無藥可救
粉絲就係粉絲,護主心切既心情,又可以理解既。
反正我從來都無黑過GinLee
話佢無big hit 就係黑,真係玻璃心至極。
算,以後靜靜聽歌,等佢有big hit 個陣再出黎恭喜佢
體育生1S

真係有啲悶…

真係有啲悶…
dakparaclete 發表於 2023-11-18 22:37

都唔係有啲,係好撚悶

佢真係好唔吸引
寧願俾返泳兒,連詩雅

佢真係好唔吸引
寧願俾返泳兒,連詩雅
amok 發表於 2023-11-18 23:55

如果 今年個2首比左佢唱 應該hit 到

其實真係好聽wor=.=
做咩姐

反而覺得d詞有d隔硬黎

暫時最hit都係企好,gin今年好進取,
好有2千年頭女歌手海量派歌既節奏

可否出一隻迷你EP
1. Dum Dum
2. 單戀
3. 企街
4. 後人類
5. 哭泣
6. Dum Dum (not dumb mix)
7. 後人類 (long version)
Weekly Pick: 至少做一件離譜的事 - Kiri T

可否出一隻迷你EP
1. Dum Dum
2. 單戀
3. 企街
4. 後人類
5. 哭泣
6. Dum Dum (not dumb mix)
7.  ...
Willjohnson 發表於 2023-11-21 14:21
今年策略錯誤 後人類美麗與哀愁應該出多一個 featuring 家謙version 然後才出哭泣健康指南 又可以儲夠8首歌出大碟 而且1月1日男女金可以合唱 完美的一年 可惜現在有點兩頭唔到岸

今年策略錯誤 後人類美麗與哀愁應該出多一個 featuring 家謙version 然後才出哭泣健康指南 又可以儲夠8首歌 ...
hkwilliamsiu 發表於 2023-11-21 14:27
同意, 不過 Gin 會 (& Kay 肯) 繼續出歌就滿足. Uncle william 請繼續出中肯同正能量 posts, 太多會員發過火攻擊性貼文 聽歌求享受、娛樂、感動、抒發情感、啟發、鼓舞, 大家何必太憤怒同勞氣?

希望後人類 Long Version 會落碟, 好好奇

開燈。熄燈 (熄燈版) 聽到喊, 呢首聽到眼濕濕

一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

on07111 發表於 2023-11-23 14:48

唔識做bubble

聽完企好再聽哭泣都幾正

好似唔係好啱佢唱咁..

後人類>哭泣>企好
MmM

0:16 18年嗰屆輸咗就當自己無入過五強

0:16 18年嗰屆輸咗就當自己無入過五強
kel_kelvin 發表於 2023-11-29 01:03

今年用好多時間、好多心機去做新嘗試
個嘗試就係不斷講大話囉

以前入過五強就話未入過
以前一年出8至10首歌就話今年出5首歌係史上最勤力

學做大話精都係一種新嘗試

個嘗試就係不斷講大話囉

以前入過五強就話未入過
以前一年出8至10 ...
John 發表於 2023-11-29 09:33

食相好難睇
前日投咗仙女

個嘗試就係不斷講大話囉

以前入過五強就話未入過
以前一年出8至10 ...
John 發表於 2023-11-29 09:33

期限到試問什麼真的不能棄掉
殘酷到這十年記憶變負累也像身外物時
誰曾住心裏租約
也都可報銷

企好一定係佢今年最hit,係幾好聽嘅k歌,但肯定就是你其實先係播到個個都識(雖然可能大部分人都覺得好煩)
不過今年最高質一定係後人類的美麗與哀,難得可以搣走佢浸娘味,可惜無啦啦轉plug

正正常常,普普通通

真係全日狂聽omg 好聽到一個點
呢排日日都喊 越喊越健康
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

聽聽吓又幾好
有啲祖兒side track feel