返回列表 發帖

哭泣健康指南 - Gin Lee

單選投票, 共有 143 人參與投票
62.24% (89)
2.80% (4)
4.20% (6)
4.20% (6)
26.57% (38)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ayckwan

派台日期: 13/11/2023

曲:徐浩
詞:黃偉文
編:徐浩、黃兆銘
監:徐浩

門窗緊緊閉上
手機不准再響
未到安全時 豈敢處理哀傷     

從淚腺 累積的賬      
平日你沒膽放肆 聲張     
這夜你 哭個夠 讓情緒通暢

忙著營生說愛 你漸安於 過眼幻象
發現曾苦追的 差點 忘了方向
還未提起 疾病 飢荒 打仗
你卻慢慢給煙幕 分散視線
稜角都 缺乏了保養

如麻木 教你害怕
就去獨處 哭一會吧
????記當今世界 沒童話              
不應自勉著 這樣都不算差

還會痛哭 至算是人
難平事 都已慣了嗎        
逛街之後 栽花喝茶
舒適地躲進 舒適圈也很可怕

同伴離家遠去 放在冰箱 錯過落淚
也未曾給 苦海孤雛 提議一句
懷內團火 像被小偷偷去
你說 活得這麼累
不過夜裏 仍間中 渴望會心碎
如麻木 教你害怕
就去獨處 哭一會吧
????記當今世界 沒童話              
不應自勉著 這樣都不算差     

還會痛哭 至算是人
難平事 都已慣了嗎      
逛街之後 栽花喝茶
舒適地躲進 舒適圈也很可怕

今晚 找個地方 去痛哭吧
裝冷感 裝太似 都應該 放半天假

如呆滯 教你害怕
就拼命去 不舒服吧
不要簽收這個 偽童話
多管世事好嗎
體溫你有 但是沒熱情
又哪裏像人
連流淚 都要戒了嗎
錯失朝日 只等晚霞
一早被安葬 舒適圈 你甘心嗎
Nick's Music Selection 2024 (Week 20)
1. Chosen Family - COLLAR  2. 一路以來 - RYOTA 片山涼太  3. 也許沒有未來神 - per se

謹記當今世界 沒童話
就算世界無童話

淡淡然自療歌曲, 狂 loop 緊

2023年 YY x Gin 健康教育指南

如麻木 教你害怕 就去獨處 哭一會吧
如呆滯 教你害怕 就拼命去 不舒服吧
背熟這 八字訣 記住挺直腰骨企好
肯定就是你 Wow Wow Wow
要越活 越沒禁忌 誇張的 Wow Wow Wow

呢首個曲仲模糊過企好
點解好地地要轉Plug...

悶到訓著

勁悶 5分

係就係模糊啲
不過好過之前啲夾硬嚟嘅歌
例如dumdum 單戀愛呢啲  
都好過 企直腰骨 呢啲奇奇怪怪嘅詞
同時我覺得上一首歌啲咬字唔係咁鐘意  
呢首淡淡啲又幾好loop 詞又好
係我覺得佢今年最好嘅歌
不知所謂

愛樂壇女社工
5分

呢首算正正常常一首歌
Dum dum 企好 單戀 感覺好極端, 為突破而出

呢隻同埋房屋供應問題
係咪又係光頭啲19歌詞系列?
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 19 冠軍歌:陳卓賢 - Thank You Postman

悶到訓著
begin 發表於 2023-11-14 22:52

同感, 呢d 咁公式ge cantonpop 加埋工整唱腔gin lee 真係悶到訓著, 冇咁好唱功shiga 但有d edge 可能仲會好聽d, 佢可唔可以搵番vicky fung

依首好2000s最hit 流行歌嘅風格,係較易入口嘅
平時應該係放年中等佢傳唱度高啲,不過依家擺明睇住對手弱點去打
Wyman都係叻呢啲生活品味,多過啲極端感情同懶貼地題材
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

呢幾晚一返到屋企就關門關窗播著收歌聽到喊
多謝Gin Lee

Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

再聽真啲先落分 聽咗幾次都未記到旋律 企街catch 好多
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

哭泣我已適應 情人無須刻意敘述說明
It's a crying game ~

還會痛哭 至算是人

Gin Lee唱得好
但今年5plug都同環球既歌差好遠
(以前虛榮 靈魂之窗 或者 LITM & DS成隻碟都有種藝術品既感覺)
但要爭獎無計

真係唔明使咩轉plug,後人類高質一倍
FIGHT for 陳柏宇

午睡時聽呢首歌,悶到瞓著。

感謝堅李5分
2020 敢 之後經典金曲
告別煤氣燈 5月中 閃爍登場

首歌好似環球時期既幸福悶,悶到想訓著
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

因一個人痛哭 哭崩派對舞曲

真係唱得好好 啲感情掌握得好到位
點解把聲可以咁靚 talent
啲人話悶根本為反而反 明明就唱到入心入肺

首歌好似環球時期既幸福悶,悶到想訓著
我等我在 發表於 2023-11-15 11:21

幸福悶好好多, 至少MELODY 順好多同填詞個位都唔同LEVEL LA

Spotify第一日得企街一半
FLOP of the Year

好過後人類好多,但都係企好好聽d

全年最好聽
但好聽還好聽,好sidetrack feel

徐浩是時候放慢腳步沈澱一下吧

呢首同 Janice 合唱一定一定會好正

然後再加 crossover 現代戀愛安全手冊之哭泣健康指南

呢首歌似係趕年尾想用「Wyman」個名食糊而出
但首曲冇記憶點……

悶到...後人類完勝,可惜做咗炮灰
人潮在 追趕生活 剩下我倆
躺廢痛快一場

女金食糊歌終於派台,雖然企好會較eye-catching同memorable d,但個人覺得呢首有深度啲,so far最鐘意呢首

以徐浩嘅曲黎講依首唔係上乘嗰堆
始終佢一年要作咁多首,唔係咁易keep到水準

intro簡單到以為係demo
編曲唔太用心,都幾悶(對比佢哋前幾年嘅作品)
可能街客就係鐘意依啲又簡單又罐頭嘅歌

如果佢要拎女金,k歌唔係問題,但要k得有質素…
我覺得後人類反而都仲好啲…

冇質素

喜歡你讓我下沉 喜歡你讓我哭
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

覺得最期最好聽嘅徐浩曲係滴滴金,呢首我仲未有記憶 (利申未投票 再再聽真的lol)
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

唔好聽

GinLee 去咗英皇都仲係未誕生一首大hit既歌
真係慘……
一堆K歌做到不倫不類,旋律普通至極,罐頭至極。
請唔起“澤日生”“陳輝陽”“伍樂城”“楊鎮邦”“馮穎琪”???
體育生1S

同後人類一樣 越聽越鍾意

真係慘……
請 ...
zuzu2589 發表於 2023-11-16 14:23

請咗又點
結果咪又係一樣俾人話又悶又娘
女版克勤x譚伯confirmed

真係慘……
請 ...

會唔會太離地 企好咁hit都唔識 你坐咗幾多年???
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

會唔會太離地 企好咁hit都唔識 你坐咗幾多年???
fifty1205 發表於 2023-11-16 18:33

你話hit未hit咯…企好d咁既公式化旋律真係核突到極
為k而k
你講到企好咁hit,點解我身邊仲咁多人未聽過既?點解既?
體育生1S

為k而k
你講到企好咁hit,點解我身邊仲咁多人未聽過 ...
zuzu2589 發表於 2023-11-16 18:42

企好係gin lee fans tg group 好hit
你身邊咁多人未聽過因為都唔係gin fans
Gin好多hit都係fans 先識 稍為有街客聽過既雙雙已經叫big hit

真係慘……
請 ...

不如問間公司對上一次出到首大hit歌係幾時

為k而k

無朋友就唔好衝出嚟啦

我身邊就好多人都識首歌

為K而K is the stupidest comment ever

型人道、敢、Idk、八字歌係CM都好Big Hit
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

為k而k

慘 英皇捧極都唔hit

企好係gin lee fans tg group 好hit
你身邊咁多人未聽過因為都唔係gin fans
Gin好多hit都係fans  ...
kayzzz 發表於 2023-11-16 18:56

唔怪得ginlee開親show都滯銷

六字歌計和每天講再見/美男子與香煙好聽啲

不如問間公司對上一次出到首大hit歌係幾時
kayzzz 發表於 2023-11-16 19:02

百年樹木同心之科學計唔計?
唔計可能數到 青春常駐 女皇 天窗 幼稚完 樂觀
2020 敢 之後經典金曲
告別煤氣燈 5月中 閃爍登場

我身邊d fd都識企好

請唔起“澤日生”“陳輝陽”“伍樂城”“楊鎮邦”“馮穎琪”???

已經請左 -O-O, 不過唔 hit 咁解

一加一等於阿儀,Dear Myself 就真係hit啦