返回列表 發帖
希望佢地順順利利完成

利申:無買飛

嘩 Stanley大隻咗咁多既

過兩個星期先睇

不過如果睇rundown嘅話完全唔知點解要閉關個幾月去排

Day 1 歌單

Opening VCR
1. Mirror - Rocketstars
2. Mirror - Sheesh
3. Mirror - Innerspace
Frankie & Tiger Dance Solo
4. AK & Lokman - Fight Your Corner
5. Alton - 非物質文化遺產
6. Lokman - 如果電話亭
7. AK, Alton & Lokman - REBOUND
8. Ian - 再見寧靜海 + 仍在 (弦樂)
9. Stanley - 來不及  
10. Edan - E先生連環不幸事件 (彈琴)
11. Jer & Edan - 皮囊 (蕭敬騰cover) (Edan彈琴)
12. Jer - MM7
13. Jeremy - CLOSER
14. Jeremy & Stanley - Fever
15. AK - Keep Rolling
生生除外套得返件透視背心,再著第二件外套
16. AK - Blue Monkey
17. Ian - 夜視鏡
18. Edan - 霸道總裁
19. Frankie - 皮思苦  
20. Mirror - Rumours
VCR
--- Lokman (鼓) + Stanley (電結他) + Tiger (電結他) + Jer (Bass)---
21. Tiger主唱 - Alright
22. Stanley、Jer主唱 - 說再見了吧 (Supper Moment cover)
23. Lokman主唱(無打鼓) - 收聲多謝 (Jace cover)
---
24. 姜濤 - 黑月   
25. 姜濤 - Dummy
26. Anson Lo - MY LIFE
27. Anson Lo - ON
姜濤 & Anson Lo Dance Solo
28. Jer - Dear Children
29. Jer & Jeremy feat. 其他十子 - 人類群星閃耀時
30. Mirror - We All Are

一安
31. Mirror - Ignited
Talking + 感謝名單
32. Mirror - Boss
33. Mirror - Catch A Vibe

二安
Talking by Jeremy (16場都有唔同彩蛋)
34. 彩蛋歌: Jeremy - 獨角獸之戀
35. Mirror - We Are (紅館變亞博)

23:22完場

3.5 Jer
3 Jeremy (2+1)
2.83 AK / Lokman
2.5 Edan
2 Ian / Stanley / 姜濤 / Anson Lo
1.33 Alton
1 Frankie / Tiger

過兩個星期先睇

wing 發表於 2024-1-15 22:26

因為本身底子差,唱一首歌都搞唔掂嗰陣,咪要閉關個幾月令自己唱到一晚
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

Day 1 歌單

3. Mirror - Innerspace
Frankie & Tiger Dance  ...
阻住 發表於 2024-1-15 23:22

竟然唱返紅館主題曲
「微笑之中 接受還未有 答案。」

係咪當無出過 Warrior 架喇?
都幾明顯避得

竟然唱返紅館主題曲
misterben111 發表於 2024-1-15 23:33

依個有啲驚喜
不過其他歌幾乎都係POST 2022 歌有啲估唔到

都幾明顯避得
kent 發表於 2024-1-15 23:36

之前紅館明顯d
今次已經冇咁明顯
因為多左團歌 一秒間 reflecion ASAP都冇唱
除左ignited之外 全部都係BOSS之後plug
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

依個有啲驚喜
不過其他歌幾乎都係POST 2022 歌有啲估唔到
Goma 發表於 2024-1-15 23:36

上弦最開頭嗰堆solo好似得E先生一首
「微笑之中 接受還未有 答案。」

因為本身底子差,唱一首歌都搞唔掂嗰陣,咪要閉關個幾月令自己唱到一晚 ...
hehemamama 發表於 2024-1-15 23:28

之前練得半個月 踩台都冇時間 俾fans diu 今次咪俾足時間
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

因為本身底子差,唱一首歌都搞唔掂嗰陣,咪要閉關個幾月令自己唱到一晚 ...
hehemamama 發表於 2024-1-15 23:28

啊 ALTON 團歌加埋唱十句都冇都搞唔掂 音準勁差 拍子又差

過兩個星期先睇

wing 發表於 2024-1-15 22:26

跳得番齊 有番啲火
但樓下講得岩 本身底子唔好 就應該放更多時間去準備

都幾明顯避得
kent 發表於 2024-1-15 23:36

點解要避?

啊 ALTON 團歌加埋唱十句都冇都搞唔掂 音準勁差 拍子又差
hissorhk 發表於 2024-1-16 00:05

rap都要音準咩?

都話啦,今日D人話"早知唔退BLOCK C飛"
今次係T台出面既時間勁多...反而愈近台愈無野睇
MKV真識玩

點解要避?
快劍俠 發表於 2024-1-16 09:07

無解 嗰幾句never give up格外諷刺囉真係

都話啦,今日D人話"早知唔退BLOCK C飛"
今次係T台出面既時間勁多...反而愈近台愈無野睇
MKV真識玩 ...
rfv123 發表於 2024-1-16 10:00

其實有睇solo con都知啦

下弦幾個有驚喜
姜搞咁耐都係冇瘦到

Stanley好正

Day 2 彩蛋歌
柳兒 - 大海少年

20240117 (Day 3) 歌單

20:28 開場

Opening VCR
2. Mirror - Sheesh <延伸台>
3. Mirror - Innerspace <後半首返主舞台>
Frankie & Tiger Dance Solo
4. AK & Lokman - Fight Your Corner <由延伸台上台,臨尾返主舞台>
5. Alton - 非物質文化遺產 <延伸台>
6. Lokman - 如果電話亭 <延伸台>
7. AK, Alton & Lokman - REBOUND <延伸台>
8. Ian - 再見寧靜海 + 仍在 (弦樂)
9. Stanley - 來不及
10. Edan - E先生連環不幸事件 (彈鋼琴)
11. Jer & Edan - 皮囊 (蕭敬騰cover) (Edan前半首彈琴)
12. Jer - MM7 <延伸台>
13. Jeremy - Closer
14. Jeremy & Stanley - Fever <延伸台>
15. AK - Keep Rollin' <後半首出延伸台>
生生除外套得返件透視背心,再著第二件外套
16. AK - Blue Money <後半首返主舞台>
17. Ian - 夜視鏡
18. Edan - 霸道總裁 <延伸台>
19. Frankie - 皮思苦
20. Mirror - Rumours
VCR
--- Lokman (鼓) + Stanley (電結他) + Tiger (電結他) + Jer (Bass)---
21. Tiger feat. Stanley & Jer - Alright
22. Stanley、Jer - 說再見了吧 (Supper Moment cover)
23. Lokman (無打鼓) - 收聲多謝 (Jace cover) <延伸台>
---
老闆仔出場
24. 姜濤 - 黑月 <後半首出延伸台>
25. 姜濤 - Dummy <後半首返主舞台,老闆仔再出場>
26. Anson Lo - My Life <後半首出延伸台>
27. Anson Lo - ON <後半首返主舞台>
姜濤、Anson Lo Dance Solo
28. Jer - Dear Children
29. Jer & Jeremy feat. 其他十子 - 人類群星閃耀時 <最尾出延伸台>
30. Mirror - We All Are <延伸台>

一安
31. Mirror - Ignited
Talking + 感謝名單 <中間出咗去延伸台一陣>
32. Mirror - Boss <延伸台>
33. Mirror - Catch a Vibe <延伸台>

二安
Talking by Frankie
34. 彩蛋歌: Frankie & Ian (陳皮雙響) - 正式開始 <中間出延伸台>
Talking
35. Mirror - One and All
36. Mirror - We Are (紅館變亞博) <後半首出延伸台>

23:25 完場

唱得好左都跳得好左
今次都幾明顯推新歌 d 舊歌都冇點唱

Opening VCR
3. Mirro ...
阻住 發表於 2024-1-17 23:55
Thanks for posting 歌單 daily

團歌有9-10首算係咁.

晚晚都原聲直出
聽到哂邊個要靠backing vocal墊底

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽
在這畢生不滅 無極的狀態

回復 75# losyes

邊個唔需要靠?

回復  losyes

邊個唔需要靠?
schoe 發表於 2024-1-18 00:48

應該冇人唔需要靠
最唱得果3件 remy jer ian都出晒
之後彩蛋開始災難

回復  losyes

邊個唔需要靠?
schoe 發表於 2024-1-18 00:48

靠最多一定係Anson Lo...

應該冇人唔需要靠
最唱得果3件 remy jer ian都出晒
之後彩蛋開始災難
Solomon 發表於 2024-1-18 01:04

今晚彩蛋係計frankie

victor1991415 發表於 2024-1-18 01:33

不至於吧,AL新歌高音位都自己上到,無靠墊聲,呢條片拍得幾高清
https://www.instagram.com/reel/C2IJuvUPsQt/?igsh=MzRlODBiNWFlZA==

Stanley好正
Kfmusic 發表於 2024-1-16 22:17

最想睇佢
【This is MC】澳門見

Opening VCR
3. Mirro ...
阻住 發表於 2024-1-17 23:55

琴晚彩蛋加新加個首,好想睇

佢地d fans日日炸 睇黎團歌會慢慢變番多
victor1991415 發表於 2024-1-18 01:33

認同 佢之前演唱會唔洗跳唱下都有backing呢下有d廢解

One and All個show好睇好多

晚晚都原聲直出
聽到哂邊個要靠backing vocal墊底  

**** 本內容被作者隱藏 **** ...
losyes 發表於 2024-1-18 00:31

幸運賢第一晚夜視鏡唱錯歌詞同backing vocal撞晒
未講的說話寫滿在信箋
郵差多謝你知 我心所向位置

幸運賢第一晚夜視鏡唱錯歌詞同backing vocal撞晒
uran 發表於 2024-1-18 13:09

佢近排啲live唔太穩定,新城同903都明顯flat左
100%肯定至少做一件離譜的事WK20 903冠硬!!賭幾多都得!!

佢地d fans日日炸 睇黎團歌會慢慢變番多

認同 佢之前演唱會唔洗跳唱下都有backing呢下有d廢解 ...
rfv123 發表於 2024-1-18 10:00

你每次都特別鍾意“關心” AL,邊首唔洗跳唱有backing?
我睇晒佢四晚solo演唱會,都無你講嘅事發生

你每次都特別鍾意“關心” AL,邊首唔洗跳唱有backing?
我睇晒佢四晚solo演唱會,都無你講嘅事發生 ...
NobodyElse 發表於 2024-1-18 14:25

我無特別關心佢,唔好咁小心眼
21年前既所有慢歌
我知道佢失過聲,有D位明顯唱唔番及吃力,但廢解既位係點解MUSIC DIRECTOR唔係推大和音既樂手去補位,而係直接墊得咁大聲

21年前既所有慢歌
我知道佢失過聲,有D位明顯唱唔番及吃力,但廢解既位係 ...
rfv123 發表於 2024-1-18 16:03

無計,我對你好有印象啊每次都踩AL、吹奏肥姜
咁你講得出邊首唔洗跳唱嘅歌,開墊底未?
講咁耐仲以為你有去睇佢solo演唱會
無睇就唔好亂咁老屈人啦

21年前既所有慢歌
我知道佢失過聲,有D位明顯唱唔番及吃力,但廢解既位係 ...
rfv123 發表於 2024-1-18 16:03

今年solo演唱會嘅《角落生物》

你講下邊忽有開墊底?
除咗有兩句係現場男和音唱(佢把聲聽得出唔係AL)
但其他都係AL自己開全咪唱

今年solo演唱會嘅《角落生物》

你講下邊忽有開墊底?
除咗有兩句係現場男和音唱(佢把聲聽得出唔係AL)
...
NobodyElse 發表於 2024-1-18 16:23

我就係去聽Ansonlo Int’l fan club既片先發現角落生物同神隊友 就係墊得最多
反而愈近期既巨蟹同永順街就全直出
都係個句 不同意見同見解係可以共存,其他人自有定論

我就係去聽Ansonlo Int’l fan club既片先發現角落生物同神隊友 就係墊得最多
反而愈近期既巨蟹同永順街 ...
rfv123 發表於 2024-1-18 17:25

好笑喎,咩叫非fan cam片?
即係個啲黑粉故意調咗音嘅片?
咁你都當真嘢?

原來講咁耐,你自己都無去現場聽過AL唱歌
人雲亦雲,就扮專家

繼續今年演唱會嘅《浪漫殺死巨蟹座》

真係如你口中所講嘅“全直出”啊!
不過係AL全開咪真唱出街咋

反而愈近期既巨蟹同永順街 ...
rfv123 發表於 2024-1-18 17:25

《神隊友》都有片,請問邊忽墊得多?
如果自己無買飛入場睇過,唔建議一次又一次亂屈人
可以話AL唱功未算好勁,但人哋的確有全開咪真唱

咁你都當真嘢?

原來講咁耐,你自己都無去現場 ...
NobodyElse 發表於 2024-1-18 17:33

咁你俾個條角落生物都聽到有墊
都係個句,你話無 我話有,其他人聽完睇完 都自有公論。

咁你俾個條角落生物都聽到有墊
都係個句,你話無 我話有,其他人聽完睇完 都自有公論。 ...
rfv123 發表於 2024-1-18 18:26

你其實係咪唔識分歌手真唱、現場和音、原聲墊底三樣嘢?
有曬證據你都仲要死雞撐飯蓋,不如直接認自己盲踩AL就算啦
唔好喺個音樂論壇扮專家,聽歌水平仲不如外面普通fans仔
又難怪你次次都吹奏肥姜表現好啦

咁你都當真嘢?

原來講咁耐,你自己都無去現場 ...
NobodyElse 發表於 2024-1-18 17:33

我鍾意你呢d有片、有理據分析嘅唔係盲撐、或者盲踩

冇去現場睇live嘅,就咪鬼咁多嗲啦

《神隊友》都有片,請問邊忽墊得多?
如果自己無買飛入場睇過,唔建議一次又一次亂屈人
可以話AL唱功未算 ...
NobodyElse 發表於 2024-1-18 17:40

神隊友唱得幾好我睇第一晚喊得好犀利

冇乜負面新聞搞到好快冇晒 noise

第4場彩蛋Tiger’s Door
本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽
在這畢生不滅 無極的狀態

第4場彩蛋Tiger’s Door
**** 本內容被作者隱藏 ****
losyes 發表於 2024-1-20 00:31

thanks share