返回列表 發帖

你的世界 - 林家謙

單選投票, 共有 104 人參與投票
56.73% (59)
6.73% (7)
2.88% (3)
5.77% (6)
27.88% (29)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: MCmatt

派台日期: 23/11/2023

曲:林家謙
詞:林家謙
編:林家謙
監:林家謙

在十字路口 或許迷失 看不到盡頭
打雷的時候 或許慌張 心裡顫抖
每一種問候 卻有種說不出口
不愉快的理由

未知的未來 會不會有更多的荒謬
無際的海洋 會不會有一個碼頭
你給的那點溫柔 讓傷痛癒口
握緊你的手

感受你的笑 你的淚 你的愛 你的世界
閉上我的雙眼 我的靈魂在蔓延
感受你的味 你的吻 你的夢 你的世界
在什麼的地點 我的溫暖在後面
你把我們的世界連成線

我走在路上的背影和你身影結合
我的天空和你的天虹是種顏色
我付出所有溫柔 全讓你接收
握緊我的手

感受你的笑 你的淚 你的愛 你的世界
感受你的味 你的吻 你的夢 你的世界
你把我們的世界連成線

Woo...

感受你的笑 你的淚 你的愛 你的世界 (我們的世界)
你的味 你的吻 你的夢 你的世界 (我們的世界)

你的笑 你的淚 你的愛 你的世界
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影

投5分畀career best melody
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

MV用晒幸兒啲budget
1分

=w= 咬字都幾..............

#我的溫暖在後面
嘻嘻

#留名等睇有人話小巧唱得好聽過佢一億倍
#又多一首報金曲獎 =w=

原唱好聽好多
1分

除了少量咬字一切都美好,照舊5分 希望家謙可以出demo碟 想聽多啲
人潮在 追趕生活 剩下我倆
躺廢痛快一場

#我的溫暖在後面
嘻嘻

#留名等睇有人話小巧唱得好聽過佢一億倍
#又多一首報金曲 ...
米色蘇 發表於 2023-11-30 00:13

很多密碼

#十字路口 #
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

開首編曲都係聽唔慣,第二段咁純粹啲會好好多
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

詞有沙石 讓傷痛癒口唔知點解 無際的海洋有一個碼頭又點?

but other than that都係好好聽,本身旋律無得輸,5 fun

可惜你是個人 珠玉在前
無論詞、唱,都超越唔到。
期待佢自己唱返 岩巉,呢啲出品至需要重做。

開首編曲都係聽唔慣,第二段咁純粹啲會好好多
LushKillYourMus 發表於 2023-11-30 09:58

因為原版demo係咁編/mix,佢應該係想保留番

melody幾好聽喎
不知所謂

小巧完勝CM元祖會員

5 fun for sure

因為原版demo係咁編/mix,佢應該係想保留番
JasOh103 發表於 2023-11-30 11:46

我知大家唔係攞依樣野為佢辯護,只望佢本人都唔係
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

詞寫的是什麼東西

呢首歌叫做推番高男金的質素
MmM

好難聽
你別以為有人拜就叫偶像
有人拜是對著你憑弔那樣

第一次畀1分
真係搞唔掂
Music Treasure Chart Week 17: 填詞魂 | Aren't You Thinking of ___? | 藝術 與 科學

唱得好難聽 好彩佢比左小巧唱
聽得出佢好想扮yoga

反應兩極
佢呢幾年尾都好環保
舊曲重製派台

即係呢首歌原曲係可惜你是個人?
利申未聽過鄧大媽嗰首歌sor9
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

有啲尾韻、口氣係有似林宥嘉
配埋MV有mood

自己啲歌都係自己唱最好聽 5fun

唔知係唔係本身demo就係咁, 但覺得佢由seven開始無咗以前嗰種空靈又敏銳嘅觸覺, 呢首都唔例外.

P.S.: 佢啲歌成日都有好奇怪嘅Production "Choice", 3:45嗰下double kick差到以為踼到個紙皮盒 (唔知錄定mix定master定all出事)

小巧完勝

但覺得佢由seven開始無咗以前嗰種空靈又敏銳嘅觸覺
mikan 發表於 2023-12-5 00:44

同你感覺一樣
終於有人用文字表達到出嚟
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

即係呢首歌原曲係可惜你是個人?
利申未聽過鄧大媽嗰首歌sor9
ricnature 發表於 2023-12-2 17:36

你作為hehe點可能冇聽過原曲 are you serious?

都係鍾意小巧嘅版本,佢呢幾年demo (或重唱自己曲) 覺得最唔夾係呢首

唔知係唔係本身demo就係咁, 但覺得佢由seven開始無咗以前嗰種空靈又敏銳嘅觸覺, 呢首都唔例外.

P.S.: 佢啲歌成日都有好奇怪嘅Production "Choice", 3:45嗰下double kick差到以為踼到個紙皮盒 (唔知錄定mix定master定all出事)
mikan 發表於 2023-12-5 00:44

黔驢技窮
同埋份詞真係cliché到呢 係咪以為普通話易填詞所以可以求其堆砌搞掂

成日reuse啲舊demo派台
四眼雞丁想點?
魂冇影啲歌真係好難聽

家謙係咪準備攻台了

先用舊歌試水溫
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

黔驢技窮
同埋份詞真係cliché到呢 係咪以為普通話易填詞所以可以求其堆砌搞掂 ...
ahshunlee 發表於 2023-12-12 09:59

佢自己寫嗰啲有邊份歌詞唔係偽文青無病呻吟咁堆砌出嚟

不過連其他人幫佢寫嗰啲好人系列歌詞都好悶,唔知係咪想符合佢啲歌嘅人格設定

開始成日重重覆覆 出碟又係咁 D歌一係就好類似 一係就出返舊歌 佢唔試下新唱法 好難突破

小巧好聽啲喎

Woo個段最好聽

可惜你是個人個份酷兒意識+軟弱贏十條街
其實本身都叫做半首神作

//感受你的笑 你的淚 你的愛 你的世界
閉上我的雙眼 我的靈魂在蔓延//

在迷失的低谷中惶恐無助,在紛擾的世界覺荒誕無語,幸有你的陪同你的溫柔你的鼓勵,療癒共同經歷的創傷。我們的天空將連線,帶出和悅的色彩。
凡楓樂章 :《無答案》

5分