返回列表 發帖

I’m Marf-elous - 邱彥筒

單選投票, 共有 50 人參與投票
54.00% (27)
10.00% (5)
10.00% (5)
4.00% (2)
22.00% (11)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: Solomon

派台日期: 29/11/2023

作曲:Gareth Tong
填詞:黃偉文
Rap 詞:Gareth Tong / marife
編曲:Gareth Tong
監製:Gareth Tong / 謝國維

無論人類 多可怕 多了不起      
我一樣有 一種美 一抹鋒利~
無論求生 如何難 我載歌 也載舞 不喘氣   
I slay~~~~

望著日落 橙色的天   
共 滴下熱汗 講聲再見
斟杯香檳 好好結算
檢討為著 走得更遠   

一些心急 一些心軟   
一些驚喜 一些驚變   
是日又是  一堆挑戰  
但是並未 影響要點   
步步是 荊棘 也 未可阻我表演

Rap:
M for the magic that I got
A star doesn’t really say a lot
Really made it
Facts
Marfelous

Call it in yea, we coming in hard (duh)
I got you grabbing on my collarbone
Call it in
You are now in collar zone
All eyes on me , staring like a drone
Stop blowing up my phone

無論人類 多可怕 多了不起
無論求生 如何難 仍無損 巡遊的 好天氣
I slay~~~~

花 半天 去追求完美時
先 至知 世間無完美
可惜不美好 不會阻我好
水鑽給抹黑 都會閃過玻璃

無論時代 多可怕 多了不起
無論求生 如何難 我載歌 也載舞 不喘氣  
I slay~~~~

台上台下 都不會 一跌不起
眾星下 縱得幾吋 歌舞之地
仍舊留守 到永遠 唱我歌 跳我舞 爭口氣  
I slay~~~~
Nick's Music Selection 2024 (Week 17)
1. 三生有幸 - 周殷廷  2. 靈魂有路 - 雷同二友  3. 善良的我們 - 蔡健雅

5分
愈聽愈有feel
支持新人王 Marf

估唔到marf會搵到光頭填詞
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

估唔到marf會搵到光頭填詞
Solomon 發表於 2023-12-3 01:34

呢Plug 係年頭未出*~Silencio...shh 之前 已經做起左 姐係第一首已經搵左wyman填 只不過放係年尾總結出

聽一次唔係好catching,但愈聽愈好聽,可以一直loop。
實力為王

點講呢,光頭居然無投訴唔識填......

好彩無擺頭,Marf救完都係印象普通
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

雖然曲風有別之前3首,仍然keep住高質

呢Plug 係年頭未出*~Silencio...shh 之前 已經做起左 姐係第一首已經搵左wyman填 只不過放係年尾總結出 ...
kelvinho726 發表於 2023-12-3 02:41

好彩出Silencio先
呢首係今年咁多首入面最弱嗰plug
Week 17
冠軍歌:Pandora - 緊急應變逃生法

四首之中都係silencio最耐聽

唔差 但佢快歌好好多 一到慢歌 佢轉唔到個唱腔 變左好似讀書咁
用聲比較單一

呢首依然唔錯 好過今年女歌手三甲啲歌
質量人氣俱備 理應係爭緊女金 而唔係淪落到隨時輸畀Jeffrey ...
69h 發表於 2023-12-7 10:21

完全唔知MKV做咩 團歌又唔谷上去組銅 solo又唔谷牙筒 明明高質咁多
追1~2星期已經追得到 完全諗唔明佢輸係邊

新人獎會唔會真係拆?

完全唔知MKV做咩 團歌又唔谷上去組銅 solo又唔谷牙筒 明明高質咁多
追1~2星期已經追得到 完全諗唔明佢輸 ...
kelvinho726 發表於 2023-12-7 15:14

棄左啦
都要睇903肯唔肯俾嘅 明顯今年903嘅取態唔係領
宜家似要拆新人獎  都係為左Jeffrey 牙筒都有表演機會

棄左啦
宜家似要拆新人獎  都係為左Jeffrey 牙筒 ...
小伙子. 發表於 2023-12-7 16:00

如果係拆就好

棄左啦
宜家似要拆新人獎  都係為左Jeffrey 牙筒 ...
小伙子. 發表於 2023-12-7 16:00

不如試下拆但淨係頒金
DM多仔多到覆唔哂

不如試下拆但淨係頒金
mosesming 發表於 2023-12-7 16:32

咁樣華納可能會嬲

4首最唔鍾意呢首
利申 同作曲人無關

4首最唔鍾意呢首
利申 同作曲人無關
星夢情真 發表於 2023-12-7 20:01

同填詞有無關

同填詞有無關
小伙子. 發表於 2023-12-7 21:30

都無嘅

推番下

唔差 但佢快歌好好多 一到慢歌 佢轉唔到個唱腔 變左好似讀書咁
用聲比較單一 ...
Yoyoyocyndi 發表於 2023-12-5 20:23

成首敗北反而係佢度
唱得唔夠放唔夠油
無論求生 如何難 我載歌 也載舞 不喘氣」
最差呢句咬得太實唔夠連貫

幾好聽 都有驚喜

呢首對比佢之幾首真係差啲 但都唔錯

希望呢首係903會有冠

準備第5週冠軍
牙筒好勁 呢Plug其實係上年2023年4th plug
計埋姐係新人年跨年2冠 903新寵?

Yes 冠軍歌