返回列表 發帖

以正義之名 - 陳蕾

單選投票, 共有 112 人參與投票
30.36% (34)
1.79% (2)
4.46% (5)
6.25% (7)
57.14% (64)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: love1314

派台日期: 05/12/2023

作曲:陳蕾
填詞:陳蕾
編曲:Mike Orange
監製:蔡德才@人山人海, Mike Orange

曾犯過些惡行?
才為意到這麽多聖人
連累母親也遭慰問
再陰毒不需講責任

原諒我太天真
事不關他都可以惹禍上身
網絡一堆審判官 都等吃花生
用放大鏡望我品行
便以貌再為我評分

以正義 去教育人 才高等
以正義 叫我自焚 沒那麼過分
懶答辯 不羈嘴臉 罪加一等
徬彿扣一分 便終生 也不匹配做人

「抵你死 快啲去死
你今次終於都收皮
想你死 快啲去死
見到你經已想死」

一張相
不需解釋 不必掩飾
必須吊起 立即處死
高舉著正義旗

I won't give no explanation
Just let me go and I got nothing to say

大世代 矯枉過正得只配有善惡
背後故事哪需清楚
任意地數落 鍵盤下醜惡
繼續煽風點火

有正義 不須多問
以正義 去教育人 才高等
以正義 叫我自焚 沒那麼過分
懶答辯 不羈嘴臉 罪加一等
每一步一足印 總可惹起公憤

以正義 去唾罵人 道德忍
以正義 判我罪人 誓永不超生
再努力 都不可能 換到惻隱
我不用討好你 即管去稱呼我 壞人

隨便你找各樣證明
橫掂你不放下姓名
強大到使我未聽命
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影

仲係 Mike Orange,之前已經錄好咗

神的同窮薇應該係佢今年最聽得入耳既歌
我們的總和

佢啲詞真係好尷尬
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

頂唔順 vocal 真係越嚟越難頂
歌詞寫來寫去又係三伏被
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

歌詞寫來寫去又係三伏被
fifty1205 發表於 2023-12-10 23:58

女版AL
覺得佢完全OVERRATED,LE 首VOCAL 好弱好浮 今年幸兒比佢好...

歌詞寫來寫去又係三伏被
fifty1205 發表於 2023-12-10 23:58

鬧人同正義有咩關係?定佢以為自己係判官?
得閒Educate下自己啲Fans唔好喺個group講AV女優同飲酒好過啦
魂冇影啲歌真係好難聽

5分,陳蕾世一
亦支持某女歌手再勇奪女銀!

題材有d似之前某一首歌喎...
曲我就幾鍾意 5分

咁佢點都值女金 多過另一位嘅
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

世一蕾 佢啲歌點都搶耳過其他女歌手
WK16 1)填詞魂 2)還有一艘救生艙 3)緊急應變逃生法
WK17 1)回憶半分鐘 2)All That I Want 3)七點半鐘的陽光

首首歌都燃聲想點…. 有需要咩

女金係呢啲質素 ,以後容祖兒都唔想話自己攞過女金
份詞叫AI填,都填得有創意過佢啦,唱又難聽,好似懶有態度。

今年5首歌裡面有2首唔得
整體都係麻麻
唔明點解要吹捧佢攞金

仲難頂過青倪

原來cm咁多幸運兒
投咗3分

由份詞開始到唱都有種造作
而我唔覺得呢種造作討好嘅人係陳蕾需要更多嘅

都係聽返神的好過
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

趕客作品 應該會趕走唔少街客

真的一般

呢首想做下流社會2.0?
但不論曲同詞都好唔掂
伸縮同青危兩首麻麻地但都會放入playlist loop下
呢首連加入playlist嘅意欲都冇

不過陳蕾宜家出咩啲人都會話正
Week 17
冠軍歌:Pandora - 緊急應變逃生法

之前覺得佢有啲何韻詩影子
但啲歌詞題材又突然諗起早期謝安琪 講下窮人 講下網上批評咁
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

今次真係搞唔掂, 一粒字都聽唔到

歌詞寫來寫去又係三伏被

旁觀有罪D FD

唔睇歌詞唔知唱乜
Weekly Pick: 至少做一件離譜的事 - Kiri T

接受到唱live燃聲但studio version就唔OK, 唔襟聽

聽咗大半首都聽唔到唱緊乜
果斷地投下1 分
今年咁都有女金嘅話真係無天理
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

睇歌詞先知乜

太刻意重複自己了

完勝馬拉大媽李幸而
Weekly Pick(s):
陳健安 - 之後的一天

本身聽完神的覺得就算佢攞女金都算了...
而家又想做翻反蕾力...

以 5th plug vs 5th plug 黎講,六字歌完勝正義,差一條街啫,但呢條係青山公路全段

尋日第一次聽,唔睇歌詞,唔知唱緊咩
中間嗰度算點,鬧緊人?
呢首比下流,差距唔止一條街的分別
可能見係5th plug, HEA住做咯
今年的女金都無走雞的了
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

仙女世一
窮人 = 呼天不應
伸縮 = 明日恩典
青倪 = 越唱越強
神的 = 天之驕女
正義 = 好事多為

仙女世一
窮人 = 呼天不應
伸縮 = 明日恩典
青倪 = 越唱越強
神的 = 天之驕女
正義 = 好事多為 ...
梨胃言 發表於 2023-12-13 16:58

刻不容緩 = MC合唱歌?

1分

咁多差評, 可能會係903杯茶, 鐘意bad taste既歌
Weekly Pick: 至少做一件離譜的事 - Kiri T

由1029聽到而家,仲好記得睇佢訪問佢好憎AMUSE叫佢作小清新J-Rock歌,但嗰時心諗佢作啲旋律一直都係J-Pop式走向,搞到成件事勁諷刺。咁多年過去,呢一年嘅歌無好好修佢呢個短板(or 特色 whatever),反而仲因為乜曲風都用咁嘅框架去作曲搞到首首都格格不入。

仲有呀,Rock唔係代表要scream架,下流社會同埋呢首個scream都加到勁之無厘頭,而且豹再咁用錯方式scream好快玩殘自己把聲

呢首一般般啦

要聽古零精怪不如聽練功

咁多負評 大家係咪bully大陸妹

咁多負評 大家係咪bully大陸妹
JasOh103 發表於 2023-12-14 16:46

下首一定係反擊歧視新移民
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

無論一位歌手來自任何一個國家, 係香港唱廣東歌, 應該給多一點支持
每個歌手都要不足之處, 手指也有長短
佢今年推出5首不同歌路風格嘅作品, 有公司支持, 應該給多點鼓勵
佢就係有這種本事, 有大唱片公司支援, 可以出到實體碟, 虧或賺, 當年AGA就係一個例子
佢今年所付出嘅, 你地話造作, 又係古零精怪, 刻意重複自己之類
咁樣, 試問佢今年同唔同平台媒體訪問, 是否全方位正面?
大家除左有自己喜愛嘅歌手(包括現今電台或電視台), 佢今年係咩真係咁差先?
難道佢攞一次女金真係特別難?

佢今年所付出嘅, 你地話悶, 又係老土, 刻意show off唱功之類

將呢句改成咁又可以成段apply落馬拉妹度

呢首真係今年最差,本身以為會有nirvana 個feel又去唔到,加上vocal真係會抽返人出嚟

年度難聽之作第一位
撚聲撚到傻
點解佢成日鬧人

佢啲歌黎黎去去都表達差唔多野

無論一位歌手來自任何一個國家, 係香港唱廣東歌, 應該給多一點支持
佢 ...
Kfmusic 發表於 2023-12-14 18:24

最尾個句,問題係今年D歌唔值呀嗎,呢隻應該係接近 Career Worst
   同埋呢篇文可以套到落去年既美Aiiiiii到

佢 ...
Kfmusic 發表於 2023-12-14 18:24

最尾個句同樣適用於Gin Lee

無論一位歌手來自任何一個國家, 如Gin Lee 咁都係香港唱廣東歌, 應該給多一點支持
佢今年推出5首不同歌路風格嘅作品, 有公司支持, 應該給多點鼓勵
佢就係有這種本事, 有大唱片公司支援, 可以出到實體碟, 虧或賺, 當年AGA就係一個例子
佢今年所付出嘅, 你地話造作, 又係古零精怪, 刻意重複自己之類
咁樣, 試問佢今年同唔同平台媒體訪問, 是否全方位正面?
大家除左有自己喜愛嘅歌手(包括現今電台或電視台), 佢今年係咩真係咁差先?
難道佢攞一次女金真係特別難?

嗰篇文原版係某英皇力捧女歌手fans寫㗎

年度難聽之作第一位
撚聲撚到傻
點解佢成日鬧人
Beartime 發表於 2023-12-15 02:50

Mike Orange都頂佢唔順