返回列表 發帖

說好的未來 - 陳泳伽

單選投票, 共有 39 人參與投票
25.64% (10)
12.82% (5)
2.56% (1)
2.56% (1)
56.41% (22)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: MCmatt

派台日期: 14/12/2023

曲:徐浩
詞:黃偉文
編:徐浩、黃兆銘
監:徐浩

或許這刻你 沒有力量 再撐
臨低頭前 可否想想我 這疼你隊友
由明天開始 就沒人像你
好心得 信宇宙能拯救
還曾用你笑面 替世界維修

艷陽下 同盛放的你
夕陽下 同路盼是你
已約定了吧                        
這相約 你話沒限期            
缺掉你的 那未來 從未合理      

別遺下 還未看的戲        
別遺下 還未去的聖地
要記住我們 編寫的預言
每段美好劇情               
說好 有你

或者撐多半秒 就已撐過這天
最難捱的時辰 請將老照片 給我看十遍
誰人的出生 讓地球熱暖
所經之處 有薔薇開遍
回來讓我抱著 撐過最低點

艷陽下 同盛放的你
夕陽下 同路盼是你
已約定了吧                        
這相約 你話沒限期            
缺掉你的 那未來 從未合理      

別遺下 還未看的戲        
別遺下 還未去的聖地
要記住我們 編寫的預言
每段美好劇情               
說好 有你

明明講好 何時 亦不一人退避
別說這世界 無人愛你
數少我這知己

尚記得
出嫁天 筵席要等你
安老院 鄰座要預你               
世界在變幻
這相約 卻是沒限期
你別要走 我未來 全部是你

這半生 從未缺少你
廿年後  仍願說天說地
要兌現我們 講好的未來
你別太早食言
我需要你
別太輕率 放棄
Nick's Music Selection 2024 (Week 17)
1. 三生有幸 - 周殷廷  2. 靈魂有路 - 雷同二友  3. 善良的我們 - 蔡健雅

佢嘅極限好似係得咁多咁 有啲vocal 唱得唔吸引 出四首歌 越嚟越唔期待 呢首好過上首嘅 聽得過下 但唔會特別想聽第二次
不知所謂

臭雞唱咩都好難聽
魂冇影啲歌真係好難聽

本來以為一手造成算hit過,佢條路會容易行 點知歌越來越差 人氣都無
考慮沉澱下再出發會比較好。
Life was a willow and it bent right to your wind.

呼應Jer大海少年

Winka日前推出本年度壓軸歌曲《說好的未來》,歌曲與Jer《大海少年》作前後呼應。
COLLAR成員陳泳伽(Winka),日前推出本年度壓軸歌曲《說好的未來》,MV除找來隊友王家晴(Candy)與張芷澄(Christie)演出外,更與MIRROR成員柳應廷(Jer)早前推出的新歌《大海少年》作前後呼應,透過一艘小船的出現連繫兩個故事,帶出正面訊息,勉勵大眾走出低潮。  MV講述一對閨密互相扶持,每當其中一人遇上困難打算放棄自己之際,另一位閨密便會出來拯救對方,最終兩個閨密其實是同一個人,帶出所有困難都係靠自己克服的訊息,Winka透露MV以溫情牌感動大家:「喺低谷及遇挫折想做傻事時,好多時會忘記咗同身邊人嘅約定及承諾,而我遇上挫拆時,會諗身邊有好多人想同我一齊行落去,令自己唔會去做啲極端嘅事,粉絲同COLLAR就係畀(俾)到自己好多動力去做好每一件事。」
再將我相信的如煙火般綻放

睇歌名已經估到credit

佢嘅極限好似係得咁多咁 有啲vocal 唱得唔吸引 出四首歌 越嚟越唔期待 呢首好過上首嘅 聽得過下 但唔會特別 ...
clsf98ak47 發表於 2023-12-17 07:50

比較返佢啱啱出道嗰陣時同依家嘅表演片段,會發覺佢vocal 好似開始退步 ,變到好rough,愈來愈「平凡」

唔知係咪因為佢本身聲帶結節問題,定唱歌老師叫佢用鼻唱上去,但坦白講依家嗰個唱法真心唔好聽 ,似嗌歌多過唱歌,聽眾覺得難聽,佢又好似唱得好辛苦咁 。(當然仲未計呼吸聲大依類問題啦)

本來以為一手造成算hit過,佢條路會容易行 點知歌越來越差 人氣都無
考慮沉澱下再出發會比較好。 ...
babyshark 發表於 2023-12-17 09:06

講返今次首歌,坦白講不過不失,至少好過上次嗰隻,但首歌真係太K ,但以佢依家嘅能力,佢又真係得返唱K歌依條路,唱其他genre 佢又唔係太handle 到,

所以,以團為先可能對佢嚟講係最好,起碼唔使唱哂成首歌,暴露哂啲缺點

臭雞唱咩都好難聽
stephybest 發表於 2023-12-17 09:01

用詞非常精準
最佳comment
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

比較返佢啱啱出道嗰陣時同依家嘅表演片段,會發覺佢vocal 好似開始退步 ,變到好rough,愈來愈 ...
leo_03 發表於 2023-12-17 12:04

已唱爛

回復 9# lmml4

牙醫睇人睇得太準

佢未出道前 都幾睇好佢 而家聽落就覺得無乜特別 好似只能唱呢款歌咁

回復  lmml4

牙醫睇人睇得太準
leo_03 發表於 2023-12-18 19:46

what did he say about her?

回復 12# 快劍俠

咪上面幅圖嗰句

佢公司派歌嘅策略加速左大家對佢駕馭參差嘅認知
2024,祝阿Day好運
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

其實都幾易入口
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)