返回列表 發帖

[各大流行榜] 五台流行榜@2023/12/16

903 專業推介@2023/12/16
RK  LW Songs        Singers
01  11  社交恐懼癌      陳奕迅
02  09  為何嚴重到這樣    Dear Jane
03  15  緊急聯絡人      Gareth.T
04  03  爆煲急救指南     The Hertz
05  07  給你幸福 所以幸福    馮允謙
06  16  只記住你       鄧小巧
07  ne  岩巉         姜濤
08  10  Let Go         馬天佑
09  08  救命稻草       張天賦
10  04  夜視鏡        陳卓賢
11  12  再見有時       sica
12  ne  雙喜樓        Twins
13  17  Never Mind      Nancy Kwai
14  05  你不會一輩子的愛上我 Tyson Yoshi
15  ne  I’m Marf-elous     邱彥筒
16  18  Joy Boy        葉振弘
17  06  哭泣健康指南     Gin Lee
18  13  我的世界地圖     魏浚笙
19  ne  以正義之名      陳蕾
20  ne  旅程多得你守望    何榛綦

中文歌曲龍虎榜@2023/12/16
RK  LW Songs       Singers
01  05  救命稻草      張天賦
02  06  澀谷駅前等     林智樂
03  12  Louder        周殷廷
04  01  給你幸福 所以幸福   馮允謙
05  08  Only For Me      炎明熹
06  15  必要之惡      陳宗澤
07  11  我的世界地圖    魏浚笙
08  04  社交恐懼癌     陳奕迅
09  17  懷舊是一種品味   陳柏宇
10  07  只要你不尷尬    洪嘉豪
11  14  十二變       Beanies
12  20  為何嚴重到這樣   Dear Jane
13  19  夜視鏡       陳卓賢
14  ne  再見有時      sica
15  18  旅程多得你守望   何榛綦
16  13  承蒙錯愛      梁樂童
17  ne  Never Mind     Nancy Kwai
18  ne  分手前中後     吳業坤
19  ne  雙喜樓       Twins
20  ne  一絲不掛的憂傷   脆樂團

新城勁爆本地榜@2023/12/16
RK  LW Songs       Singers
01  08  二人限定故事    Lolly Talk
02  13  分分鐘都需要你   JNYBeatz
     (Rap你阿爸version)
03  19  Let go              馬天佑
04  11  貓之報恩      麗英
05  18  拼命優雅      小塵埃
06  15  澀谷駅前等     林智樂
07  07  Only For Me    炎明熹
08  09  社交恐懼癌     陳奕迅
09  02  只記住你      鄧小巧
10  20  戀愛候機室     涂毓麟
11  12  一場同學      許廷鏗
12  10  日光漂白      黃妍
13  ne  我的世界地圖    魏浚笙
14  ne  雙喜樓         Twins
15  16  孤獨先生      吳啟洋
16  17  哭泣健康指南    Gin Lee
17  ne  Blue Monkey     Anson Kong
18  ne  懷舊是一種品味   陳柏宇
19  ne  天使999%     蘇凱倫
20  ne  One More Round   THAIMAY

勁歌金榜@2023/12/16
RK  LW  Songs        Singers
01  02  人生遊戲      黎明
02  03  後人類的美麗與哀愁 Gin Lee
03  04  社交恐懼癌     陳奕迅
04  06  你是我唯一的    周吉佩
05  05  愛是想觸碰卻收回手 胡鴻鈞
06  08  澀谷駅前等     林智樂
07  07  深感榮幸      何晉樂
08  11  放下放不下     雲浩影
09  12  未晚        楊千嬅
10  16  神的不在場證明   陳蕾
11  14  給你幸福 所以幸福   馮允謙
12  10  戀愛候機室     涂毓麟
13  15  浮床        Dear Jane
14  13  偷東西的女孩    許靖韻
15  17  不眠來電      黎展峯
16  19  Eye to Eye     Me&
17  NE  日光漂白      黃妍
18  NE  必要之惡      陳宗澤
19  20  Y-not-2-OK     顧定軒
20  NE  土豪金       Delta T

Chill Club 推介榜@2023/12/17
RK  LW Songs          Singers
01  04  浮床           Dear Jane
02  06  // Undecided //      邱彥筒
03  07  Calm Down 練功       陳凱詠
04  10  拼命優雅         小塵埃
05  09  尋幸福的話        ToNick
06  08  只要你不尷尬       洪嘉豪
07  NE  垃圾女星         Serrini
08  05  在我失去色彩之前多多指教 per se
09  02  社交恐懼癌        陳奕迅
10  NE  平凡的我重生       陳泳伽
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影

陳蕾世一ap要lead到Week 52啊

全CM力撐幸兒搶女金

哭泣健康指南@CHILLCLUB  10>3>X
@903  6>17
what a flop
Weekly Pick(s):
陳健安 - 之後的一天

回復 4# 敗犬女王

始終同一歌手要喺CC榜一年三冠難度太高 (只有軒公試過), 而六字歌喺903嘅命運就要等本壇高人mark咗AP之後至有分曉。

全CM力撐幸兒搶女金
henhenhen 發表於 17/12/2023 23:49
並沒有

明年煎煎跳唱快歌可以名為what a flop或者I have to laugh
Weekly Pick: 至少做一件離譜的事 - Kiri T

原來呢度啲人咁支持年年出噪音鬧人歌嘅歌手拎女金
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

女歌手fans大戰由迪迪vs幸兒 變到蕾婆vs幸兒
就好似某人鬥完楊再鬥謝咁

原來呢度啲人咁支持年年出噪音鬧人歌嘅歌手拎女金
ricnature 發表於 18/12/2023 00:08
肯定就是你都好嘈講真

就好似某人鬥完楊再鬥謝咁  ...
WZA111 發表於 2023-12-18 00:13

仙女=Kay+hocc

回復 9# WZA111

可惜我等迦粉今年只係旁觀者!

明年煎煎跳唱快歌可以名為what a flop或者I have to laugh
Willjohnson 發表於 2023-12-18 00:04

同埋what i deserve
Weekly Pick(s):
陳健安 - 之後的一天

Willjohnson 發表於 2023-12-18 00:04

支持你個簽名 邪不能勝正
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

回復 1# Nicholas

CC榜今年餘下冠軍席位似係Eason, Jace, Kaho, Marf同per se五爭二嘅大混戰; 反而Gigi同陳伯就幾近穩奪港台下兩週冠軍。

全CM力撐幸兒搶女金
henhenhen 發表於 2023-12-17 23:49

並沒有
and you can hold me like he held her~and I will fxck you like nothing matters~

回復  WZA111

可惜我等迦粉今年只係旁觀者!
EricC2021 發表於 2023-12-18 00:21

旁觀有罪
and you can hold me like he held her~and I will fxck you like nothing matters~

全CM力撐明荃搶女金
離不開 留不低

全CM力撐幸兒搶女金
henhenhen 發表於 2023-12-17 23:49

並沒有
我估錯這個世界得到教訓

旁觀有罪
SugarFree 發表於 2023-12-18 00:46

說句對不起 可以抵銷女金的陰暗面積
如Gin lee 都應該接受懲戒

肯定就是你都好嘈講真
kwanie 發表於 2023-12-18 00:15

單戀啲高音都好嘈講真

單戀啲高音都好嘈講真
米色蘇 發表於 2023-12-18 02:30

刺耳級別

肯定就是你都好嘈講真
kwanie 發表於 2023-12-18 00:15

陳慧琳把聲一向被人話嘈一樣做到天后

就好似某人鬥完楊再鬥謝咁  ...
WZA111 發表於 2023-12-18 00:13

但煎從未贏過~

人強不需要馬壯 我有很堅強 (小小強)
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

全CM力撐幸兒搶女金

華納最後直路派《永久損毀》
Gin繼續亞亞亞

MC難追一〇一〇,升一級拎銀…

Gin繼續亞亞亞

MC難追一〇一〇,升一級拎銀… ...
l00540 發表於 2023-12-18 08:37

正所謂被封榜首很難負荷
所以你咁講都有道理嘅

Gin繼續亞亞亞

MC難追一〇一〇,升一級拎銀… ...
l00540 發表於 2023-12-18 08:37

MC今年啲歌都唔值金 雖然-O-O都唔見得高質
既然係咁 推-O-O上去好過
寧願俾人話得銀好唔抵 好過搶金俾人噓

MC今年啲歌都唔值金 雖然-O-O都唔見得高質
既然係咁 推-O-O上去好過
寧願俾人話得銀好唔抵 好過 ...
ahshunlee 發表於 2023-12-18 08:53

X2
本身拎男金唱《世一》好啱數…
可惜今年嘅派台質素都比唔上上年…

宜家可能拎港台男優先有得唱…

陳慧琳把聲一向被人話嘈一樣做到天后
kenneth 發表於 2023-12-18 04:37

佢講野個tone 係有d嘈

回復 27# ahshunlee

我反而覺得陳蕾d歌比上年差wo!
MC反而ok wo

關於六字歌喺CC榜季軍後即落榜, 我仲有呢兩項同噚日新上榜歌有關嘅推測:

1. CC觀眾嘅寵兒Serrini今屆遲遲未有冠軍歌, 台方於是推垃圾女星上榜一搏。

2. 喺首濤落咗榜之後, 鏡歌喺CC榜清零; 而大國歌亦只餘Marf。嚮短期內無意上新鏡歌嘅情況下, 唯有上Winka為大國充數。

加上Gin喺今屆已有兩冠在手, 俾佢多首冠軍歌對台方已經係可有可無, 六字歌因此被犧牲落榜亦變得順理成章。

回復  ahshunlee

我反而覺得陳蕾d歌比上年差wo!
MC反而ok wo
david.dull 發表於 2023-12-18 10:32

今年成個華納出產 D 歌硬係差 D, 唔知係咪換咗 A&R 事, 揀歌 D TASTE 都係差一截成個華納對上一次高質已經係世一

今年係咪有week 53 (21/12-28/12) ?

有多一week ,  男女金 入直路 鬥到最後一刻
awong255 發表於 18/12/2023 11:11
嗰個咪wk52

嗰個咪wk52
kwanie 發表於 2023-12-18 11:11

係喎 數錯 , 得返一week ,   華納男女金 首合唱歌  上到wk 52 就明朗
        女金照AP 係豹 但 男金 仲未肯定

係喎 數錯 , 得返一week ,   華納男女金 首合唱歌  上到wk 52 就明朗
        女金照AP 係豹 但 男 ...
awong255 發表於 2023-12-18 11:14

下週男金冠軍就夠數
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

下週男金冠軍就夠數
gcgoobi 發表於 2023-12-18 11:17

救命稻草02>01今個禮拜播多10次+下個禮拜40次
永久損毀今個禮拜播10次即上+下個禮拜20次
最後大約400男金好穩

中文歌曲龍虎榜 本周精選
Only For Me (05) / 懷舊是一種品味 (09) / 十二變 (11) / 承蒙錯愛 (16) / 未晚 (NE)
Music Treasure Chart Week 17: 填詞魂 | Aren't You Thinking of ___? | 藝術 與 科學

救命稻草02>01今個禮拜播多10次+下個禮拜40次
永久損毀今個禮拜播10次即上+下個禮拜20次
最後大約400男金 ...
梨胃言 發表於 2023-12-18 11:21

唔好不切實際啦

唔好不切實際啦
hissorhk 發表於 2023-12-18 11:29

播唔夠都會調位
今年MC同陳蕾無三金肯定大部分人都會嘈
爭議大過05年祖兒女金

全CM力撐幸兒繼續亞亞亞
WK16 1)填詞魂 2)還有一艘救生艙 3)緊急應變逃生法
WK17 1)回憶半分鐘 2)All That I Want 3)七點半鐘的陽光

關於六字歌喺CC榜季軍後即落榜, 我仲有呢兩項同噚日新上榜歌有關嘅推測:
1. CC觀眾嘅寵兒Serrini今屆遲遲未有冠軍歌, 台方於是推垃圾女星上榜一搏。

2. 喺首濤落咗榜之後, 鏡歌喺CC榜清零; 而大國歌亦只餘Marf。嚮短期內無意上新鏡歌嘅情況下, 唯有上Winka為大國充數。

加上Gin喺今屆已有兩冠在手, 俾佢多首冠軍歌對台方已經係可有可無, 六字歌因此被犧牲落榜亦變得順理成章。

EricC2021 發表於 2023-12-18 10:37

呢個原因已經夠

MC&蕾的合唱歌真要派台啊?

點解明明係所謂嘅良性競爭,但係樂迷冇乜feel
我估錯這個世界得到教訓

回復 37# mt666

睇嚟陳伯同Gigi只有一個可以一年四冠。唔通壓軸冠Jeffrey或DJ?

MC&蕾的合唱歌真要派台啊?
VitoVibes 發表於 2023-12-18 11:51

係,徐浩xWyman

點解明明係所謂嘅良性競爭,但係樂迷冇乜feel
mrshadowll 發表於 2023-12-18 11:57

因為啲歌唔得
炒/食花生好過聽歌
DM多仔多到覆唔哂

回復  Nicholas

CC榜今年餘下冠軍席位似係Eason, Jace, Kaho, Marf同per se五爭二嘅大混戰; 反而Gigi同陳 ...
EricC2021 發表於 2023-12-18 00:29

港台最后一周应该是CY

Mami應該穩奪女歌手銅獎!! 首次女歌手!!!

不如陳蕾唔好再作曲

不如陳蕾唔好再作曲
kwanie 發表於 2023-12-18 12:16

唔作點拎作曲人
我們的總和