返回列表 發帖
今年蕾Gin之爭著實有點「有今生沒來世」的感覺。
勝者就類似14年文豪、20年金堅一樣,鍍金后下台,從此不用再想二封的事(懷疑20年AGA也有這個趨勢)。
敗者則更慘,以後還會有比今年更好的機會嗎?

勝者就類似14年文豪、20年金堅一樣,鍍金后下台,從此不用 ...
VitoVibes 發表於 2023-12-24 17:05

全對
下年很可能小妍強勢女金了
2020 敢 之後經典金曲
告別煤氣燈 5月中 閃爍登場

覺唔覺呢個月東方啲鱔稿好似收歛晒
kwanie 發表於 2023-12-24 02:08

一年五點五歌 陳蕾女歌手呼聲高

其實903不嬲都麻麻地Gin Lee,BMA時期叫好少少
之後去咗球記硬谷EK歌應該就開始厭惡
估計903咁唔鐘意佢,今 ...
Hoyin 發表於 2023-12-24 01:07

雙雙 月球應該真心鍾意
和每天+17應該真心唔鍾意
之後啲自我感覺良好 孤獨悶口 美男與思嫣都係求其畀面冠

街燈正式反面
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

應該係和每天開始
首歌真心煩膠唔太掂但硬谷上十大
不過17 年隻碟幾好評
去到很堅強啲人嫌煩
但演唱會沙 ...
ricnature 發表於 2023-12-24 01:58

孤獨悶口真係好悶。。。
仲要剪個c9頭

之後都知出事轉返中長髮

16 17 18都好紅好受歡迎
年年有hit歌嘎
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

都認同你嘅講法
不過唱匠通常有弊病 音樂特色比較模糊
因為為咗展現技巧 歌收得好雜
比較難build up chara ...
liebe 發表於 2023-12-24 01:57

幸兒都有作曲
祖兒都係賣唱功 但都可以年年金獎

覺唔覺呢個月東方啲鱔稿好似收歛晒
kwanie 發表於 2023-12-24 02:08

下年可能直接收X用咗咁多錢 都唔知要接幾多廣告客先填得返條數

勝者就類似14年文豪、20年金堅一樣,鍍金后下台,從此不用 ...
VitoVibes 發表於 2023-12-24 17:05

不過女歌手暫時未誕生到一個獨大到類似祖兒咁嘅天后
黃妍、Jace又各自有問題
仲有機會攝位

港台同TVB就應該幸兒攝得一年 下年開始炎XX最女
話哂都根正苗紅 做完文匯大使又唱愛國歌 幸兒就唔肯接大陸客

兩冠男金,四冠冇男三甲
agafan4ever 發表於 2023-12-24 11:13

可能男銅+至尊碟

下年可能直接收X用咗咁多錢 都唔知要接幾多廣告客先填得返條數 ...
John 發表於 2023-12-24 18:09

堅:可惜我沒能力迎賓
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

雙雙 月球應該真心鍾意
和每天+17應該真心唔鍾意
之後啲自我感覺良好 孤獨悶口 美男與 ...
John 發表於 2023-12-24 18:04

雙雙咪又係用金錢堆砌出嚟
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

全對
下年很可能小妍強勢女金了
on07111 發表於 2023-12-24 17:23

小巧強勢女金就啱數
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

初次留言,我是多年的盒子串流音樂平台會員,用其聽歌。近日在其「每天本地單曲日榜中」發現一個極不尋常現象,就係陳蕾嘅歌忽然大量上榜,以今天12/24為例,在100首的每天上榜名單上居然佔去10個位置。要知道這個榜一向是計算所有會員收聽歌曲次數多寡而上榜及排名,要打進殊不容易,而它一直是mirror五子嘅fans發揮威力嘅地方,榜上100個位置經常多過一半(逾五六成)是mirror五子的新舊歌,女歌手尤其劣勢。但近來幾天,以下「陳蕾現象」的出現真的令我嘖嘖稱奇。
32位:以正義之名、38位:凡星、47位:神的不在場證明、65位:窮人的薔薇、76位:相信一切是最好的安排、79位:伸縮自如的愛、82位:下流社會、87位:當我迷失時聽著的歌、89位:青年危機、94位:世界與你無關

回復 703# on07111

小妍已經強勢北上 成功打入內地市場 連續兩星期內地有show(南寧做嘉賓+佛山自己tour)
Life was a willow and it bent right to your wind.

回復 714# Leaf

幾十名打後都叫現象級
Life was a willow and it bent right to your wind.

回復 716# babyshark

係呀,因為我幾乎每天都看看這個榜,近月陳蕾嘅歌只會有《凡星》一首一直在榜中,但呢幾日數量是驟增。呢個榜試過100首中,99首都是男歌手呢!

幸兒都有作曲
祖兒都係賣唱功 但都可以年年金獎
John 發表於 2023-12-24 18:08

點解大家都係賣唱功但幸兒紅唔到?
1.以為自己好靚唔肯唱慘情歌
2. 無青春
3. 新聞太悶
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

Chill Club 推介榜@2023/12/24
RK  LW Songs          Singers
01  05  尋幸福的話        ToNick
02  07  垃圾女星         Serrini
03  10  平凡的我重生       陳泳伽
04  09  社交恐懼癌        陳奕迅
05  02  // Undecided //      邱彥筒
06  ne  只記住你                          鄧小巧
07  03  Calm Down 練功       陳凱詠
08  06  只要你不尷尬       洪嘉豪
09  ne  不眠來電                          黎展峯
10  ne  島嶼時間囊                       Zpecial

3ne

Out
LW Songs          Singers
01  浮床           Dear Jane
04  拼命優雅         小塵埃
08  在我失去色彩之前多多指教 per se

Confirmed

評分人數

應該係和每天開始
首歌真心煩膠唔太掂但硬谷上十大
不過17 年隻碟幾好評
去到很堅強啲人嫌煩
但演唱會沙 ...
ricnature 發表於 2023-12-24 01:58

同kay一樣
高峰期出國語碟等同自殺

2. 無青春
3. 新聞太悶 ...
sexykaren 發表於 2023-12-24 21:13

冇character
佢應該要sell 孤身走黎香港搵食既辛酸史

冇character
thomas199028 發表於 2023-12-24 22:03

以gin衰樣肯大量唱慘情歌好有character,a但成日唱反調話自己好很堅強
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

冇character
thomas199028 發表於 2023-12-24 22:03

無character印象模糊應該是死症陳蕾都亞視出身都叫做有d 記憶點

冇character

陳蕾都sell緊喎
click here

2. 無青春
3. 新聞太悶 ...
sexykaren 發表於 2023-12-24 21:13

無羊生照住係差啲
click here

回復  on07111

小妍已經強勢北上 成功打入內地市場 連續兩星期內地有show(南寧做嘉賓+佛山自己tour ...
babyshark 發表於 2023-12-24 20:57

上咗去就唔好再番嚟,一路好走
click here

無左張天父街客可能投張敬軒。。。
on07111 發表於 2023-12-24 13:44

呂爵安

冇character

很堅強企好咪就係sell緊呢樣嘢囉
但陳蕾一首凡星已經KO咗佢

at least 凡星好多造星歌手都會cover
但很堅強呢?Error 404 Not Found