返回列表 發帖

永久損毀 - 張天賦/陳蕾

單選投票, 共有 101 人參與投票
33.66% (34)
2.97% (3)
8.91% (9)
2.97% (3)
51.49% (52)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ayckwan

派台日期: 08/12/2023

曲:徐浩
詞:黃偉文
編:徐浩 / 黃兆銘
監:徐浩

我會的都試過
這搶救 証實完敗         

你要怎麼愛我              
先可以 修好我損壞         

懷著希望 然後給活埋
投降 求痛快

(每次關機再試               
抑鬱症 也越強大      

已告急一百遍
這堅信 差點變醜態 )

人造的孽 人類竟沒法 破解             (破解)

重啓不了人生
畫面永遠黑暗
損毀了的我 試圖微笑⋯⋯      
(一碰已經 熄了燈)             ⋯⋯沒神韻  
(沒靈魂 沒有心)                             空心
(這空殼已經 不????再熱吻)    勞煩 別吻
不應再費力 重設我         
(搶修不好 算了 換人 別嵌)           別嵌

世界給 感染過
都不會 再復原狀

我也好想愛你
可惜已 損毀太多趟

(停頓心臟 難道守住有 曙光 )
   那敢 見光

重啓不了人生                 (愛戀本這樣暗)
畫面永遠黑暗                 (不需要再不忿)
損毀了的我 試圖微笑⋯⋯      
(一碰已經 熄了燈)             ⋯⋯沒神韻  
(沒靈魂 沒有心)                             空心
(這空殼已經 不????再熱吻)    勞煩 別吻
不應再費力 重設我               
(搶修不好 算了 換人 別等)           別等

一早 放棄不修補  一早 接受這不幸
(缺陷永生)
就永遠 不必再害怕 ……
(未來 或更暗)
未來 定更暗
孤單一慣 就再不黑暗
(你也沒法醫好我的心)

人生不似人生
(安心永遠黑暗)
崩潰了的我 既然完了⋯⋯
(誰敢說再修 可再生)          ⋯⋯別重嵌
(別前來話 你肯 再等)             不必再等
(這空殼已經 不????再熱吻)
這空殼沒有心 如何熱吻
(不必再試著 重建我)
三番四次地 重建我
(即使感激 勸你換人 別忍)     不忍
(情太狠 毀我一生)
不想你也 失陷
Nick's Music Selection 2024 (Week 17)
1. 三生有幸 - 周殷廷  2. 靈魂有路 - 雷同二友  3. 善良的我們 - 蔡健雅

廢到 hookline成個天窗咁

廢到 hookline成個天窗咁
liwaynejason 發表於 2023-12-24 00:41

天窗>>>>>

5分,我蕾女金please

又係呢個班底... 又係悶K歌...

冇記憶點 聽完都
唔難聽 唔好聽

1分,賦仔俾蕾婆連累
开花五千日

天窗>>>>>
梨胃言 發表於 2023-12-24 00:42
然後:
不應再費力 重設我 = 想不到最後仍會散 只因你角度存褊袒

天窗>>>>>
梨胃言 發表於 2023-12-24 00:42

超 天窗都係抄悲哀代言人姐

然後:
不應再費力 重設我 = 想不到最後仍會散 只因你角度存褊袒
liwaynejason 發表於 2023-12-24 01:45

勁歌金曲2023

仙女唱悶歌
Life was a willow and it bent right to your wind.

呢首真係十級唔掂
勁似90 年代啲次等合唱歌
2024 年劣版相思風雨中

覺得呢首ok 嗰啲人完全無資格話企街同指男係悶歌
呢首又娘又悶到出煙唔係講笑
好心MC 唔好再唱呢啲三四流k 歌
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

依家仙女個待遇同舊年欣宜一模一樣

開頭melody好似《頭條新聞》...  變數怎猜 劫數怎猜 要記得幸福的狀態
I talk a lot of BS.

这首真的搞唔掂

一見大陸妹嗰名即刻投咗1分
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

一見大陸妹嗰名即刻投咗5分
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

張天賦成日唱埋啲老土歌

歌詞是情歌 其實是講緊周圍發生過的事情已經損毁了 無法修補 可惜旋律真的好悶好悶 兩位歌手亦唱得好悶和無得發揮 雖然詞是有意思 但作為情歌非常普通 作為詞中帶意亦綁手綁腳 聽一次亦好夠

903會buy歌手instead作曲
903會buy上榜because歌手
Weekly Pick: 至少做一件離譜的事 - Kiri T

悶過GIN LEE

十分錯>>>>>>>>>>>
嘉茵 vs 家欣的時代來臨了

1分,世一陳蕾俾張天父連累
利申:唔係鏡粉

重啓不了人生 曾經擁有幾段情
難堪總有過 每段濃和淡喝一杯便過

本年娘歌之最

MC 係咪要做男版煎? 同佢鬥悶鬥娘?

其實係咪有幾部曲
之前訪問話首歌似不該
但應該唔係講緊依首

MC 係咪要做男版煎? 同佢鬥悶鬥娘?
lorbat 發表於 2023-12-24 12:57

照你logic 咁仙女咪女版煎?
呢首唱腔娘到震
聽到打晒冷震
真心似90 年代腔

佢幾適合唱呢種歌,感情投放得好足
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

而家華納唔派港台嘅歌都值得細聽
FIGHT for 陳柏宇

冇記憶點 浪費兩位上位歌手

比人揸乾哂d商業價值之後 flop 只係必然既事
我們的總和

聽番聖誕很忙算

有咁差咩

咪又係普通k歌一首
MmM

903會buy歌手instead作曲
903會buy上榜because歌手
Willjohnson 發表於 2023-12-24 11:01

903會buy because填詞人

兩把聲唔夾 兩個人同首歌都唔夾
不知所謂

k歌都唔係問題
但k得非常冇質素
應該係徐浩最差個批歌
唔明唱片公司點解咁都揀得落手
完全浪費兩位有潛質嘅歌手

見到大陸婆個名 估到首歌娘
MC醒下

好過老土ginlee首老土街燈

begin 發表於 2023-12-25 14:50

有無街燈咁好成績先

冇特別驚喜 本來以為會好爆既合唱歌

begin 發表於 2023-12-25 14:50

張學友同佢合唱好過呢 PAIR 好多呢 PAIR 貌合神離到咁
仲要 SHOW 不同唱功技巧
搞到首歌完全唔協調

Both flop...... infinity flop

悶過晒企街、後人類、指南,甚至街燈

張學友同佢合唱好過呢 PAIR 好多呢 PAIR 貌合神離到咁
仲要 SHOW 不同唱功技巧
搞到首歌完全唔協調 ...
hissorhk 發表於 2023-12-26 21:03

貌也不合,陳蕾咁醜。
   街燈起碼老土pair老土

冇特別驚喜 本來以為會好爆既合唱歌
carole1103 發表於 2023-12-26 20:32

呢個班底好難有驚喜同好爆

今年兩個準女金都有歌好嘈、悶同娘

有啲悶。。。

boy4dudes 發表於 2024-1-3 22:12

睇唔明個mv
MmM

男女分工都唔算好出色,只係剛剛好合得埋
歌確實悶左啲,但又談不上差
叫做穩陣但無實際共鳴
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

睇唔明個mv
MMM 發表於 2024-1-5 10:58

有放火有劈嘢有黑色,你諗到咩?

用唔同被整爛同破壞嘅事物,破碎嘅電視、玻璃,一粉碎就無可能變返以前咁,仲有MC件衫充滿扣針,都證明有啲關係一破壞就修補唔到,仲有咩關係係永遠修補唔到呢?比起講破裂嘅關係,首歌更著重已經無力修補關係而放棄嘅人,所以最後會有班攬住廢墟喊嘅人。好多人都已經重啟不了人生。

個人幾鍾意個mv,哥德式幾襯呢種頹廢嘅感覺。最初就咁聽會幾悶,但嗒埋歌詞再連埋MV,就加分好多。
FIGHT for 陳柏宇