返回列表 發帖

叱咤女歌手獎Gin Lee壓線贏陳蕾拎金獎 Marf奪銅獎

今日有傳媒率先披露叱咤頒獎禮嘅「專業推介 叱咤十大」得獎歌曲名單,以及各大獎走勢。本網早於9月分析叱咤樂壇女歌手獎時,已估計三甲人選為Gin Lee陳蕾及AGA,而3個月過後形勢大致雷同。

Gin Lee近月再派新歌《哭泣健康指南》上台,全年5首上榜歌皆打入十大,並有2首成為冠軍。勁敵陳蕾同樣有5首歌派台,但只有一首冠軍歌。今年Gin Lee加盟英皇,新東家相信落足力爭取成績,加上播放率因素,估計Gin Lee最終可以力壓陳蕾首奪女歌手金獎。

至於女歌手銅獎本應落入AGA手上,但近月走勢放緩,對上一首上榜歌更加係同陳奕迅合唱嘅Speciall One,播放率只能計一半。反觀處於新人年嘅COLLAR成員Marf(邱彥筒)下半年keep住出歌,至今全年4首派台歌都打入十大,更有一首冠軍歌。而且Marf曲風頗被DJ受落,有望喺今年一眾女歌手中脫穎而出,以新人姿態打入女歌手三甲。另外,有傳今年叱咤生力軍將繼續分男、女歌手及組合頒發,若果屬實Marf應該同時穩奪生力軍女歌手金獎。

https://hk.news.yahoo.com/%E5%8F%B1%E5%92%A42023%EF%B8%B3%E5%A5%B3%E6%AD%8C%E6%89%8B%E7%8D%8Egin-lee%E5%A3%93%E7%B7%9A%E8%B4%8F%E9%99%B3%E8%95%BE%E6%8B%8E%E9%87%91%E7%8D%8E-marfcollar%E6%9C%89%E6%9C%9B%E5%87%BA%E9%81%93%E5%8D%B3%E5%A5%AA%E9%8A%85%E7%8D%8E-001928793.html

feeling 英皇又吹水, 並非靠實力
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

繼續吹

定想比壓力傷台

信佢一成
Xxxx

點解要拆
我估錯這個世界得到教訓

Serrini 237ap,Marf 181ap,Marf點會女銅?

至於女金,某公司最近連環發功,越嚟越覺會調
Aga,Fiona Fung fan

Serrini 237ap,Marf 181ap,Marf點會女銅?

至於女金,某公司最近連環發功,越嚟越覺會調 ...
agafan4ever 發表於 2023-12-29 11:15

睇吓903明知有人mark佢的情況下夠唔夠膽調

喜歡幸兒

蛋記買咁多鱔稿,又搞咁多嘢「捧」佢
愈嚟愈覺得真係會調 Gin 女金 蕾婆 最女

等睇幸兒IG俾人瘋狂洗版 強搶女金+CM冧ser

英皇似係想製造個落差感啫
到時咪可以寫咩陳蕾爆冷封后個d 囉
始終唔覺叱咤會調女金喎

Kj2052 發表於 2023-12-29 11:17

之前容氏差100+ AirPlay 楊都係輸

就算調都唔係第一次喎,有咩做唔出?

蛋記買咁多鱔稿,又搞咁多嘢「捧」佢
愈嚟愈覺得真係會調 Gin 女金 蕾婆 最女

等睇幸兒I ...
leo_03 發表於 2023-12-29 11:25

調位調上女金,903 真係好唔中意煎煎

調左咁多年 驚cm條毛咩

我支持調 年年一月一睇連x的豹粉哭蕾喪的確係賞心樂事
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

集體炒車現場?

明報--方向--Yahoo
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

調左咁多年 驚cm條毛咩
lorbat 發表於 2023-12-29 12:07

cm 從來都對個世界無實際影響力
根本WFC cm 啲會員up 乜
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

903淨係驚鏡粉架咋嘛

上年 Yahoo 煲水 新聞:
叱咤2022︳Dear Jane同MC張天賦爭至尊歌 姜濤陳卓賢首奪叱咤十大
https://hk.news.yahoo.com/%E5%8F ... 4%A7-062230459.html

商台而家驚viu tv 、Katch及廣管局,呢三個機構是旦一個「發癲」,商台都會即刻「跪低」,eeg對商台來講已經無影響力,就算真係「調位」畀Gin Lee 女金,都只係針對coolmanmusic...

叱咤戰報咁多新聞嘅

我見Y*hoo係兩篇都skip左Serrini ,唔知記者有咩牙齒印
可能同難聽歌手俱樂部係friend
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

我見Y*hoo係兩篇都skip左Serrini ,唔知記者有咩牙齒印
可能同難聽歌手俱樂部係friend ...
LushKillYourMus 發表於 2023-12-29 16:24

講真今年樹flop 到根本無人記得佢…

調咪調 洗驚你班網民

講真今年樹flop 到根本無人記得佢…
ricnature 發表於 2023-12-29 16:38

今年真係唔知Serrini音樂上有咩突出
但偏偏今年先嚟女銅
DM多仔多到覆唔哂

調可以話係 mark 錯 mark 漏, 或者話以電台記錄為準

乜十二月都打風咩 ? 個風係米叫英皇
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

都話903 有自己一套計ap 方法,參考好啦

但偏偏今年先嚟女銅
mosesming 發表於 2023-12-29 17:01

鬼叫AGA唔拎 903都唔想比樹啦

但偏偏今年先嚟女銅
mosesming 發表於 2023-12-29 17:01

佢嘅突出之處咪無簽環球囉
根本佢嘅唯一功能就係搵嚟攝位
唔想俾迪迪咪求其搵個人嚟頒
係咁啱搵到佢咁解
我要強調係求其!
論音樂論hit 樹都無可能係今年最突出

只要李不尷尬

通常都係谷過檔的第一年,要攞金就好攞啦
如果唔係。。。
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

但偏偏今年先嚟女銅

flop先補獎 傳統黎既
我們的總和

通常都係谷過檔的第一年,要攞金就好攞啦
如果唔係。。。
dom 發表於 2023-12-29 23:28

都冇第二位可以谷 wor
Pick me Pick me up
我的梦境 等你 唤醒
这美丽 将要因你 亮起

如果係要調, 好心佢都播夠數丫
上年泳兒就係EEG 完全冇出力

一係就樹拎唔哂兩邊 拎左十大 將個女銅調比牙筒

不過呢個可能性唔大 樹點都會有一個獎 無十大就有女銅 但以903對佢既支持度 我覺得都係同TY差唔多

1個獎頂盡 應該好難2獎兼得

flop先補獎 傳統黎既
Wonders 發表於 2023-12-29 23:57

咁睇嚟要雙女金

笑死Gin lee輸俾4條女英皇吹水失敗
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了