返回列表 發帖

叱咤女歌手獎Gin Lee壓線贏陳蕾拎金獎 Marf奪銅獎

今日有傳媒率先披露叱咤頒獎禮嘅「專業推介 叱咤十大」得獎歌曲名單,以及各大獎走勢。本網早於9月分析叱咤樂壇女歌手獎時,已估計三甲人選為Gin Lee陳蕾及AGA,而3個月過後形勢大致雷同。

Gin Lee近月再派新歌《哭泣健康指南》上台,全年5首上榜歌皆打入十大,並有2首成為冠軍。勁敵陳蕾同樣有5首歌派台,但只有一首冠軍歌。今年Gin Lee加盟英皇,新東家相信落足力爭取成績,加上播放率因素,估計Gin Lee最終可以力壓陳蕾首奪女歌手金獎。

至於女歌手銅獎本應落入AGA手上,但近月走勢放緩,對上一首上榜歌更加係同陳奕迅合唱嘅Speciall One,播放率只能計一半。反觀處於新人年嘅COLLAR成員Marf(邱彥筒)下半年keep住出歌,至今全年4首派台歌都打入十大,更有一首冠軍歌。而且Marf曲風頗被DJ受落,有望喺今年一眾女歌手中脫穎而出,以新人姿態打入女歌手三甲。另外,有傳今年叱咤生力軍將繼續分男、女歌手及組合頒發,若果屬實Marf應該同時穩奪生力軍女歌手金獎。

https://hk.news.yahoo.com/%E5%8F%B1%E5%92%A42023%EF%B8%B3%E5%A5%B3%E6%AD%8C%E6%89%8B%E7%8D%8Egin-lee%E5%A3%93%E7%B7%9A%E8%B4%8F%E9%99%B3%E8%95%BE%E6%8B%8E%E9%87%91%E7%8D%8E-marfcollar%E6%9C%89%E6%9C%9B%E5%87%BA%E9%81%93%E5%8D%B3%E5%A5%AA%E9%8A%85%E7%8D%8E-001928793.html

feeling 英皇又吹水, 並非靠實力
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

笑死Gin lee輸俾4條女英皇吹水失敗
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

flop先補獎 傳統黎既
Wonders 發表於 2023-12-29 23:57

咁睇嚟要雙女金

一係就樹拎唔哂兩邊 拎左十大 將個女銅調比牙筒

不過呢個可能性唔大 樹點都會有一個獎 無十大就有女銅 但以903對佢既支持度 我覺得都係同TY差唔多

1個獎頂盡 應該好難2獎兼得

如果係要調, 好心佢都播夠數丫
上年泳兒就係EEG 完全冇出力

通常都係谷過檔的第一年,要攞金就好攞啦
如果唔係。。。
dom 發表於 2023-12-29 23:28

都冇第二位可以谷 wor
Pick me Pick me up
我的梦境 等你 唤醒
这美丽 将要因你 亮起

今年真係唔知Serrini音樂上有咩突出
但偏偏今年先嚟女銅
mosesming 發表於 2023-12-29 17:01

flop先補獎 傳統黎既
我們的總和

通常都係谷過檔的第一年,要攞金就好攞啦
如果唔係。。。
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

只要李不尷尬

但偏偏今年先嚟女銅
mosesming 發表於 2023-12-29 17:01

佢嘅突出之處咪無簽環球囉
根本佢嘅唯一功能就係搵嚟攝位
唔想俾迪迪咪求其搵個人嚟頒
係咁啱搵到佢咁解
我要強調係求其!
論音樂論hit 樹都無可能係今年最突出
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

但偏偏今年先嚟女銅

鬼叫AGA唔拎 903都唔想比樹啦

都話903 有自己一套計ap 方法,參考好啦

乜十二月都打風咩 ? 個風係米叫英皇
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

調可以話係 mark 錯 mark 漏, 或者話以電台記錄為準

講真今年樹flop 到根本無人記得佢…
ricnature 發表於 2023-12-29 16:38

但偏偏今年先嚟女銅
DM多仔多到覆唔哂

睇吓903明知有人mark佢的情況下夠唔夠膽調
Kj2052 發表於 2023-12-29 11:17

調咪調 洗驚你班網民

我見Y*hoo係兩篇都skip左Serrini ,唔知記者有咩牙齒印
可能同難聽歌手俱樂部係friend ...
LushKillYourMus 發表於 2023-12-29 16:24

講真今年樹flop 到根本無人記得佢…

我見Y*hoo係兩篇都skip左Serrini ,唔知記者有咩牙齒印
可能同難聽歌手俱樂部係friend
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

叱咤戰報咁多新聞嘅

商台而家驚viu tv 、Katch及廣管局,呢三個機構是旦一個「發癲」,商台都會即刻「跪低」,eeg對商台來講已經無影響力,就算真係「調位」畀Gin Lee 女金,都只係針對coolmanmusic...

上年 Yahoo 煲水 新聞:
叱咤2022︳Dear Jane同MC張天賦爭至尊歌 姜濤陳卓賢首奪叱咤十大
https://hk.news.yahoo.com/%E5%8F ... 4%A7-062230459.html

903淨係驚鏡粉架咋嘛

調左咁多年 驚cm條毛咩
lorbat 發表於 2023-12-29 12:07

cm 從來都對個世界無實際影響力
根本WFC cm 啲會員up 乜

集體炒車現場?

明報--方向--Yahoo
2020 敢 之後經典金曲
告別煤氣燈 5月中 閃爍登場

我支持調 年年一月一睇連x的豹粉哭蕾喪的確係賞心樂事
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

調左咁多年 驚cm條毛咩

蛋記買咁多鱔稿,又搞咁多嘢「捧」佢
愈嚟愈覺得真係會調 Gin 女金 蕾婆 最女

等睇幸兒I ...
leo_03 發表於 2023-12-29 11:25

調位調上女金,903 真係好唔中意煎煎

就算調都唔係第一次喎,有咩做唔出?

之前容氏差100+ AirPlay 楊都係輸

英皇似係想製造個落差感啫
到時咪可以寫咩陳蕾爆冷封后個d 囉
始終唔覺叱咤會調女金喎

蛋記買咁多鱔稿,又搞咁多嘢「捧」佢
愈嚟愈覺得真係會調 Gin 女金 蕾婆 最女

等睇幸兒IG俾人瘋狂洗版 強搶女金+CM冧ser

喜歡幸兒

Serrini 237ap,Marf 181ap,Marf點會女銅?

至於女金,某公司最近連環發功,越嚟越覺會調 ...
agafan4ever 發表於 2023-12-29 11:15

Serrini 237ap,Marf 181ap,Marf點會女銅?

至於女金,某公司最近連環發功,越嚟越覺會調
Aga,Fiona Fung fan

點解要拆
我估錯這個世界得到教訓

信佢一成
Xxxx

繼續吹

定想比壓力傷台