返回列表 發帖

青春告別式 - 張敬軒

單選投票, 共有 80 人參與投票
53.75% (43)
8.75% (7)
7.50% (6)
3.75% (3)
26.25% (21)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ayckwan

派台日期: 02/01/2024

曲:張敬軒
詞:黃偉文
編:Johnny Yim
監:張敬軒/ 廖志華

發現了白 滲入黑的瞬間
那份震撼 遲遲無法習慣                 
講好的 浪漫一番
拖一拖 殘餘半晚
黑髮被 攔途截劫 不會再奉還                              

和你那晚夜           
假使通宵出去玩
會吻過吧   床前談笑達旦
可惜當夜未敢貪
今天不能捱很晚
想約會 然而力氣 未可支撐

不去 談場禁戀 不甘心 就此變老
要在 大除夕中 將你抱緊 狠狠倒數
返老還童 去找 赤子心 為你傾倒

當初只欠那一步
今天不做就變老
不要在 彌留夜???? 先去抱抱  

聽說皺紋
非一刀刀刻滿身   
剎那降臨 猶如羣發地震
苦修的 萬毒不侵
抓緊的 猶存風韻
一夜 全盤叛變 沒有等人

當初只欠那一步
今天不做就變老
不要在 彌留夜???? 先去抱抱  

不教旁人髮指 不甘心就此變老
背著 路人目光 跟你吻多一刻也好
精緻 皮囊髮膚 見少一面 已不保
剛剛出發已抵步
青春一夜就變老
不要待 荼蘼謝了 先約跳舞
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影

發現了白 滲入黑的瞬間
那份震撼 遲遲無法習慣
講好的 浪漫一番
拖一拖 殘餘半晚
黑髮被 攔途截劫 不會再奉還 Hmm

和你那晚夜
假使通宵出去玩 Hum
會吻過吧 床前談笑達旦
可惜當夜未敢貪
今天不能捱很晚
想約會 然而力氣 未可支撐

當初只欠那一步
今天不做就變老
不要在 彌留夜裡 先去抱抱

聽說皺紋
非一刀刀刻滿身 Humm
剎那降臨 猶如羣發地震 Woo
苦修的 萬毒不侵
抓緊的 猶存風韻
一夜 全盤叛變 沒有等人

當初只欠那一步
今天不做就變老
不要在 彌留夜裡 先去抱抱

不教旁人髮指 不甘心就此變老
背著 路人目光 跟你吻多一刻也好
精緻 皮囊髮膚 見少一面 已不保
剛剛出發已抵步
青春一夜就變老
不要待 荼蘼謝了 先約跳舞
AYCK 粵語流行榜
第16週冠軍歌
Diff. - 李幸倪

其實佢又唔係唱得差
點解自己個vocal take到所有嘢炒埋一舊都可以收貨
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

陰公豬!開緊演唱會,仲有甲流同氣管過敏,咳到懵咗,咁辛苦趕起首歌,都仲要比隻小氣光頭怪,post IG story俾說話全世界聽,話呢首歌應該早一日出,就因為有一句歌詞係講倒數

陰公豬!開緊演唱會,仲有甲流同氣管過敏,咳到懵咗,咁辛苦趕起首歌,都仲要比隻小氣光頭怪,post IG stor ...
miinlok 發表於 2024-1-6 12:03

張敬軒都幾忍得

首歌就咁聽唔理歌詞其實幾好聽
我估錯這個世界得到教訓

把聲都似陳伯咁有老態
所以有呢類型新歌就珍惜

好過遊樂場有啲位過於Show Off
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

一聽就覺得依首歌好似佢以前嘅歌
「不去談場禁戀 不甘心就此變老」
同百年樹木嘅「在最燦爛時光 交織美麗的錯愛」差唔多

而且啲歌詞真係好笑
只係將好多看似好深奧嘅詞語併埋一齊
但係睇埋前言後語 係唔知想表達咩
Happy Forever!

以前啲歌就算唔破格創新,都至少精緻
依家竟然倒退,連情懷都冇埋

集逆時車站 x 直間恤衫 x 百年樹木於一身嘅一首好歌
5分

我覺得旋律真係好好聽,有靈魂,好touching!
編曲都好好聽,好浪漫!
其實我都唔明點解軒仔一定要搵wyman填詞,
早喺舊年plug《隱形遊樂場》之前,軒仔已經提過寫左幾首demo,
佢選左其中三首自己覺得可以攞黎plug嘅俾wyman,希望wyman揀黎填。
wyman第一首交貨嘅係《隱形遊樂場》,軒仔係舊年4月NFT meeting 播過青春告別式demo,當時佢話自己好鍾意《青春告別式》demo,希望wyman會揀黎填,佢都有提過wyman覺得《青春告別式》demo 有d 似《百年樹木》,軒仔當時話佢自己覺得唔似。

軒仔提過舊年做左《只是太愛你》韓文版同日文版,希望軒仔都可以考慮搵人填韓文版、日文版、甚至普通話版歌詞,將呢首歌帶去遠嘅地方,我覺得呢份旋律值得更多關注!
偶像全部也不倒  爸媽以後也安好
最好 我在意的 任何面容都 不會老

淨係啦啦啦嘅Demo都仲好聽啲

都真係幾普通吓
MmM

認同11#講既野
遊樂場穩光頭佬填就無所謂
但呢首,旋律係上乘的,唔明點解繼續穩光頭填,係咪唔穩佢填怕佢小氣?
既然首歌係做到百年樹木3.0的,點解唔穩翻Riley林若寧填呀
櫻花樹下,百年樹木,+青春,呢條Formula,想唔食糊都好難。
我同網上的評價都係一樣的,我真係唔明光頭想表達D咩,除左倒數
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

好明顯呢首連啲fans同埋街客都唔係太鍾意啦
賽勒斯同遊樂場,都係三至五日就破百萬view
依首七日未過七十萬…
覺得係啲歌詞連累左首歌
希望下一首派台唔好再喺光頭啦
好彩新會歌唔關光頭事.

過得去啦
love

好老土嘅旋律 ????
第一次聽副歌,聽一句都知下一句大概係點接
佢都係唱多啲 林家謙、Vincent Chow、伍卓賢 寫俾佢嘅
好過自己作埋嗮呢啲out of style嘅嘢

why抄逆時車站

正歌好似張惠妹-人質

好似將佢以前嘅歌炒埋一碟
希望下首更加好

我覺得份詞高質喎,從頭到尾都貼題,用字又揀得好

我覺得份詞高質喎,從頭到尾都貼題,用字又揀得好
KITSTON 發表於 2024-1-9 00:55

狠狠倒數

只聽過 「大年三十」「大年夜」
未聽過 大除夕

狠狠倒數
tlam 發表於 2024-1-9 02:55

呢句聽落係有D odd

不過好似 「狠狠吃一頓」種用法,表達盡情/盡興,個人覺得又講得通呀

未聽過 大除夕
wzx0825 發表於 2024-1-9 10:44

公道D講,係有大除夕呢個講法既,只不過可能係老一輩先鍾意咁講

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

呢句聽落係有D odd

不過好似 「狠狠吃一頓」種用法,表達盡情/盡興,個人覺得又講得通呀{:1_118 ...
KITSTON 發表於 2024-1-9 12:25

原來真係有大除夕 小除夕,學到嘢

覺得牙軒寫歌好似跳唔出個框架咁想聼佢寫r&b

支持逆時車站!
Btw覺得呢首唔差但都係啲大路普通嘢
Week 17
冠軍歌:Pandora - 緊急應變逃生法

可能英皇唔派得林夕,但係點解唔搵林若寧

首歌好L悶

可能英皇唔派得林夕,但係點解唔搵林若寧
miinlok 發表於 2024-1-10 11:35

其實可以派許弘毅
一個人的地球都搵咗佢填啦
那陣時不知道 置身的日子都發亮

覺得牙軒寫歌好似跳唔出個框架咁想聼佢寫r&b
janice9 發表於 2024-1-9 22:54

牙軒永遠都話:我唔可以成世唱R&B,同埋三年前嘅R&B唔算紅?
我估錯這個世界得到教訓

軒公已經去到,唱錄音室都好似開演唱會

回復 30# danlam15

但係唔派台囉

高音啲,又話show Off
唱自然啲,又話悶,又話普通

未聽過 大除夕
wzx0825 發表於 2024-1-9 10:44

可以咁叫咖

逆時車站係幾好聽嘅
係唔知點解要出多首一模一樣架啫

今天不能捱很晚 想約會 然而力氣 未可支撐
咁快已經不舉?

青春常駐1.0
青春常駐2.0
青春常駐3.0
青春常駐4.0
青春常駐5.0

出夠未
俏郎君嗰年啲歌咪幾好
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

青春常駐1.0
青春常駐2.0
青春常駐3.0
青春常駐4.0
青春常駐5.0

出夠未
俏郎君嗰年啲歌咪幾好 ...
John 發表於 20/1/2024 12:29
下我以為呢首歌係講夜蒲

5分
好聽嘅 啲詞差少少 曲救咗詞