返回列表 發帖

講不出的原因 - 謝安琪

單選投票, 共有 92 人參與投票
80.43% (74)
5.43% (5)
0.00% (0)
2.17% (2)
11.96% (11)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: //

派台日期: 05/01/2024

曲:Lester Lam
詞:馮穎琪
編:蘇道哲
監:蘇道哲

純粹關心
曾經親暱半生
來到今天
完美沒發生
只差一點嗎
如要說真話
或會傷和氣
多一趟

無愧於心
何以尚要追問
只好怪我
太苦心
離開很理智
成長太不易
沒法當情侶 也必須

找得到一個原因
背棄當初那情感 責任
一轉身知道門已關床已空難習慣
總算沒意外
放開雙手更要愛

誰太忍心
曾算是至親
有太多矛盾 不堪
逼不得已至所以
來到了簽字
若要真誠以對 更心虛

可找到一個原因
放棄當初那情感 責任
一轉身知道門已關床已空難習慣
總算沒放任
放開鬆綁更亢奮

其實我的心裡有不甘
離開一刻想你抱緊
可有惻隱
回望這一天無力倖免
記憶中的你我 如何哽咽

相戀終走到陌生
結果只感到無力再行
一早都知道門已鎖床已翻仍未慣
客廳極黯淡
也許轉身已太晚
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影

依個所謂天后做左獨立歌手三年 今年先出首歌同mv似樣同loop得過既歌

唔怪之得 人氣又跌又過氣 個劇又少人睇 MV又少view

連係CM都無會員報名做首歌既宣傳人員

翻炒我在陽台上看你

其實唔應該做劇歌
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

終於有首俾得落5分

搞咁耐結果都係要心姐歸位
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

好聽 5分

5分
套劇離婚個幕好襯首歌 睇到喊
久違嘅心姐回歸 希望KAY唱多啲情歌

不過都要老實講kay獨立後呢三年,除左第一年sell創作之外,之後d歌不論曲風、主題都好散。
好聽啲咁講就係跟不同人合作,有新嘗試,難聽啲講句就係冇自己風格。
市場反應都的確越嚟越差(成婚、講不出的原因 市場反應有稍為好轉,但都係kkbox即時榜、新歌日榜十大不入)
4拍4家族仍在熱映中
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

5分
套劇離婚個幕好襯首歌  睇到喊
久違嘅心姐回歸  希望KAY唱多啲情歌

不過都要 ...
myrichardac 發表於 2024-1-10 06:48

佢自己用自己d爛歌搞臭自己個brand
越嚟越少人聽就變過氣
一落左過氣個category 佢出新歌d人已經無興趣第一時間聽
就算出返d pop歌已經 也許轉身已太晚

依個所謂天后做左獨立歌手三年 今年先出首歌同mv似樣同loop得過既歌

唔怪之得 人氣又跌又過氣 個劇又少人 ...
kayzzz 發表於 2024-1-9 21:13

人氣跌但佢入返最女5強….
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

演技尷尬,但歌真係好聽喎

JasOh103 發表於 2024-1-10 10:49

佢入到最女5強最應該多謝姜粉

Youtube view 串流成績應該最反映到佢人氣下滑幾犀利

擺明係痴姜成功啦

呢首好心姐
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

建議今年演唱會(如果真係開得成嘅話) 請翻姜濤做嘉賓回禮
4拍4家族仍在熱映中
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

5分
套劇離婚個幕好襯首歌  睇到喊
久違嘅心姐回歸  希望KAY唱多啲情歌

不過都要 ...
myrichardac 發表於 2024-1-10 06:48

佢幾時可以去返 獨家村  羅生門 山林道  2014-2016 果段高峰期 ?  
果陣出GE歌高踞串流榜NO.1   年尾必入叱吒 最歌 最女五強  真正當紅女一
2018 復出  獎項上係去到顛峰  不過D 歌只有少少熱度 (例如 其實寂寞  我們的基因)
同高峰期有一段距離  依家直頭好似過左氣咁   但今年靠姜糖入返最女五強   
希望今年有演唱會做返起 D歌

佢幾時可以去返 獨家村  羅生門 山林道  2014-2016 果段高峰期 ?  
果陣出GE歌高踞串流榜NO.1   年尾必 ...
KT1999 發表於 2024-1-10 13:52

高峰過總會有下坡
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

果陣出GE歌高踞串流榜NO.1   年尾必 ...
KT1999 發表於 2024-1-10 13:52

無可能喇 過左氣
張生都話靠霸奬同PR維持到人氣
同期廢key又無資源無PR 開頭出d歌又爛 自己唔爭氣

我幾鐘意呢首 佢Vocal好似好返d 有岩岩出道果陣既vibe
但其實呢啲歌係2024年真係過氣

大家有好歌聽就好啦 唔洗再執著係咪flop 外間大家鐘唔鐘意
唔覺得以Kay既地位,仲要為迎合而家呢個世代而夾硬出番啲唔襯佢既歌
相信Kay都唔會想咁樣

琪琪雖然過左氣、flop左
但佢依然係我最喜愛既香港女歌手
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

只要佢繼續single collection咁出,唔做啲有視野嘅project,就一定高峰過總會有下坡
但我諗佢都想係咁,enjoy自己依家做緊嘅嘢,搏殺當打之年已經過去

歌影視全仆過氣女藝人
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

歌影視全仆過氣女藝人
cathay1996 發表於 2024-1-10 15:28

如果入到叱吒 最喜愛女歌手五強都叫仆直
咁其他女歌手叫咩?

咁其他女歌手叫咩?
KT1999 發表於 2024-1-10 15:39

唔准你咁講十強不入出乜歌都無人理嘅我迦
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

咁其他女歌手叫咩?
KT1999 發表於 2024-1-10 15:39

返鄉下耕田

我幾鐘意呢首 佢Vocal好似好返d 有岩岩出道果陣既vibe

大家有好歌聽就好啦 ...
tree 發表於 2024-1-10 14:45

其實張敬軒咪又係出依d歌 但人地有大公司back up 做人又有公關 又識玩social media 又唔會做d自己唔擅長既野(eg拍戲)

但key完約自己成立公司後似乎每步都錯

依家出番d正常歌已經無乜人理 建議佢真係唔好開紅館

MV view報數:84k

其實張敬軒咪又係出依d歌 但人地有大公司back up 做人又有公關 又識玩social media 又唔會做d自己唔擅長既 ...
kayzzz 發表於 2024-1-10 16:09

其實我麻麻地佢呢首歌我照比5分 但我唔中意呢首歌太沉鬱
尤其KAY 中低音音色唔算靚
佢高音區比較發達
應該玩多D高音區共鳴發聲的曲式

至於拍戲 無話唔岩喎
法與情幾好睇
4拍4 口碑唔錯

我估應該冇人仲EXPECT 佢會再一個高峰,
佢FLOP GE 主因係自己唱LIVE 唔爭氣, 一時EAR MON, 一時又氣管敏感,  一時直頭唔唱, 堂堂一線女歌手都幾難睇SO FAR 佢好似冇一個好好GE LIVE 留到比觀眾, 全部都冇出碟

但我本人好鐘意佢心姐個批歌
但我係有D 可惜773312 個PROJECT 沒有然後, 其實如果佢最後用一個NICHE PROJECT 完左佢個CAREER , 型到, 現在走去拍埋D 婆那劇, 又唔係演得好

佢FLOP GE 主因係自己唱LIVE 唔爭氣, 一時EAR MON, 一時又氣管敏感 ...
快劍俠 發表於 2024-1-10 16:29

係 LIVE PERFORMANCE 真係硬傷佢似乎好怕唱LIVE
前年叱吒十大夠膽死唔唱

不過 佢2012年係港台活動唱喜蛅街個LIVE幾好
依家YT VIEW 數都高

佢拍下劇入下屋都唔錯
多方面發展

佢FLOP GE 主因係自己唱LIVE 唔爭氣, 一時EAR MON, 一時又氣管敏感 ...
快劍俠 發表於 2024-1-10 16:29

說出另一個重點
得自己演唱會唱得好有鬼用(仲要唔出碟)
出面d live 好多都炒粉咁
近期把聲緊到 咁得閒拍戲 不如練多d歌啦

說出另一個重點

得自己演唱會唱得好有鬼用(仲要唔出碟)

出面d live 好多都炒粉咁 ...
kayzzz 發表於 2024-1-10 16:41

佢GE LIVE 好過好多女歌手喎

大家有好歌聽就好啦 ...
tree 發表於 2024-1-10 14:45

但最慘係kay唔理市場得嚟
啲聽眾都feel唔到佢依家啲嘢有幾夾佢
好似每首搵啲嘢做下就算

同樣都係唔理市場/市場唔理佢嘅泳兒
近年啲歌勁啱佢唱
DM多仔多到覆唔哂

但最慘係kay唔理市場得嚟
啲聽眾都feel唔到佢依家啲嘢有幾夾佢
好似每首搵啲嘢做下就算

同樣都係唔理市 ...
mosesming 發表於 2024-1-10 17:45

佢同許廷堅一樣都係未夠班唔理市場既歌手

歌真係好聽, looping
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

希望有 live

good job, I like the vibe

只要佢繼續single collection咁出,唔做啲有視野嘅project,就一定高峰過總會有下坡
但我諗佢都想係咁,enj ...
just11256 發表於 2024-1-10 15:20

初初獨立個離不開、招積、團圓說project算有啲概念
之後就有點散修修了
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

初初獨立個離不開、招積、團圓說project算有啲概念
之後就有點散修修了
John 發表於 2024-1-10 22:13

離不開正

好好聽5分
Aga,Fiona Fung fan

呢首唔錯,可loop

某D黑粉會唔會太過偏激?
認真講句:
謝安琪目前仲可以做到每年都有粵語歌出……
試問,其他天后…呢?
(無可否認,佢近3年既作品,確實零零散散。)
但講真,Kay作品真係太多啦,
佢依嘉就算宣佈退隱,我都唔覺得有任何遺憾。
不過值得慶幸,佢仲堅持出歌……
So ,聽一首賺一首
體育生1S

認真講句:
試問,其他天后…呢?
( ...
zuzu2589 發表於 2024-1-11 10:56

但佢以前真係越戰越勇,差不多每年都有一首HIT歌相比之下 依家真係FLOP 到好明顯
我有時覺得係媒體已經唔會再捧佢
唔關D歌質素事  其實佢D歌質素唔差
只係流行程度大不如前
尤其心姐時期 好多歌好正 女人浴室  人妻的藝術  我們的基因 仲有773312
就算獨立   憶年 招積  海呢波咩亞都幾CHILL 不過就唔係利東街 羅生門呢類BIG HIT BALLAD姐

認真講句:
試問,其他天后…呢?
( ...
zuzu2589 發表於 2024-1-11 10:56

憶年 好似係致敬系列?

大家對琪琪都係恨鐵不成鋼 其寶很愛琪

想 Kay Vicky 合唱

翻炒我在陽台上看你
miriam0831 發表於 2024-1-9 21:19

今次呢首好聽D

大家對琪琪都係恨鐵不成鋼 其寶很愛琪
musiccc 發表於 2024-1-11 20:20

從來你都橕我
不反顧一句到尾永不變心火
長途遙萬里
沿路遇到你
火海刀山都跨過
一起顛簸得你伴我

憶年 好似係致敬系列?
chorong1991 發表於 2024-1-11 13:05

+我的波利海妮婭
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

其實唔應該做劇歌
LushKillYourMus 發表於 2024-1-9 22:05

不過 Kay 嘅劇歌都唔錯

我們都被忘了
眼淚的名字
客廳極黯淡
也許轉身已太晚