返回列表 發帖

Gin Lee含淚受訪 「我係咁怪自己」

歌手Gin Lee(李幸倪)早前於網上節目《枉談》中受訪,大談感情世界,昨晚(8日)推出第二集,她帶着拍攝團隊到北角,原來是她初來港發展時第一個住的地方,走到大廈樓下,Gin表示以前住頂樓,200多呎的兩房單位,由大門走睡房,不過3步距離。她記得第一次父母來訪,媽媽看到她的居住環境,忍不住哭了出來:「佢哋攞咗兩個大篋,但望一望個地方,兩個人兩個篋係入唔到嚟,我阿媽就好心噏,喊咗。阿媽覺得唔慣,因為喺我哋家鄉每個人閒閒地都幾千呎,佢就會覺得原來咁大對比。」

當中亦發生不少被Gin視為的小趣事:「話說我阿媽有次發脾氣,因為每一次煮飯佢都會撞到周身瘀晒,你知煮飯嘅人又熱又盛,一轉身又撞跌嘢、一轉身又撞親,成件事好唔聚財,佢就覺得,唉,好煩。」她續說:「有一次我阿媽坐咗喺梳化睇電視,我見到阿爸冇位企又冇位坐,佢就入咗我擺衫嗰間好亂嘅房,佢擺咗張摺櫈喺入面飲咖啡,哈哈,個情景係好得意。我問佢:『你做乜喺裏面呀?』佢話:『我終於搵到個位坐啦。』哈哈。」

去年Gin簽約新公司後,將父母及家姐都搬來香港住,又於今年的頒獎禮上獲得不錯的成績,隻身來港發展、一句廣東話也不會的她亦經歷過一段黑暗時期,抑鬱症狀一一浮現:「完咗第一間公司,未簽第二間公司時,冇晒方向,又冇人脈,齋等,個過程好漫長。一天黑就喊,喊到天光,天黑開始驚,唔知點算好,我乜嘢都捉唔到,所有嘢都唔屬於我,我喺呢個地方做乜嘢?以為自己好有實力,但原來冇呀!好多呢種負面聲音。又冇錢、又唔敢同人講。迫到自己個情緒去到臨界點。我係feel到自己如果再唔掹番自己返嚟,我可能返唔到轉頭。」問到她有否求醫?她無奈說:「嗰陣時我冇去睇醫生,我都冇錢睇醫生,睇醫生好貴,山窮水盡啦,我剩番嘅錢一係要嚟買機票、一係要嚟食飯、一係交租,幾時排到睇醫生呢?」

從大學開始便已登台表演賺取學費、給家用的Gin回望這段日子,坦言覺得愧對父母,她含淚表示:「心諗:『你咁大個女……自己嘅嘢都搞唔掂,又養唔到爸爸媽媽……』我屋企唔係窮,但我覺我大個女啦,我唔想爸爸媽媽咁辛苦……我嗰陣時好嬲自己,係因為我過到嚟香港,以為所有嘢會更好,但係所有嘢係變得好差,搞唔掂自己嘅嘢、又養唔到爸爸媽媽,我係咁怪自己。」慶幸的是最後Gin一一捱過,「我揀咗自己去撐,經歷過一個咁黑暗嘅時間,之後再遇到相似嘅問題,我唔係唔驚,但我有信心可以克服。」

Link

延伸閱讀:
李幸倪回憶初來港抑鬱 戶口只夠交租冇錢睇醫生
李幸倪曾歷黑暗時期 自覺愧對父母 患抑鬱冇錢睇醫生

又講!
在這畢生不滅 無極的狀態

如麻木 教李害怕
就去獨處 哭一會吧
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

悲觀的人悲觀不過盼 被維護
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

無情人做對孤雛 暫時度過坎坷
苦海中不至獨處至少互相依賴過

嗰堆小趣事真係十個趣都唔夠畀 搞笑JL 哈哈

Gin 強
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

為幸兒覺得好心痛...
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

記住挺直腰骨企好
我估錯這個世界得到教訓

馬拉妹Gin Lee好慘...

點解Gin Lee要夠窮先再做到高質嘅歌

唱極都係女銀,翻馬拉算啦

馬拉妹Gin Lee好慘...
數彩虹 發表於 2024-1-10 10:18

點解要去羊生度。 。

喊都喊得咁樣衰

怪自己滯銷?

Gin Lee先好應該唱窮人的薔薇

我係咁怪自己......
怪自己太害怕講話 說謊都口震
做我自己太易會得罪 塑膠的複製人
人 難道需怕善欺惡才可像個人
難 難幻想愛能感化恨
誰 拿著一世平安去行賄好人
扮演壞人 不敢

咁flop退出啦

歌難聽,次次滯銷,叱咤唱dumdum難聽到笑死人

我係咁怪自己......
怪自己太害怕講話 說謊都口震
做我自己太易會得罪 塑膠的複製人
人 難道需怕善欺惡才可 ...
boy4dudes 發表於 2024-1-10 16:37

神曲

我哋家鄉每個人閒閒地都幾千呎?????

條女真係離地唔係扮

原來講咗咁耐,北角間野都有兩房 200多呎,笑死
咁都叫委屈
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

我哋家鄉每個人閒閒地都幾千呎?????

條女真係離地唔係扮

原來講咗咁耐,北角間野都有兩房 200多呎,笑死 ...
JasOh103 發表於 2024-1-10 21:10

人均面積多過好多人
諗起依篇
如今Gin Lee總算有名有利,Dry了多時的她,原來秘密搭上一位三十餘歲、家底豐厚、身高約六呎的香港男友,為免戀情見光死,她一直避談感情事,實行低調處理,但其實早已讓男友見過家長,早前父母來港探望時,她拍拖與父母四出到名店購物。事業愛情兩得意的她,最近更搬往男友位於尖沙咀柯士甸道、市值約5千萬元的GRAND AUSTIN面積千多呎的高層單位,與男友築愛巢。

個男友究竟係米真有其人? 點解可以冇曝過光

快劍俠 發表於 2024-1-11 09:49

諗起美祖

2002年9月,容祖兒首次公開自己有一個長期在海外工作的男朋友,之後多次公開自己和男友的“浪漫事”。“他是圈外人,是個專業人士,很有才華。大約一年前,我們在朋友聚會上認識,雖然不能夠手牽手公開拍拖,但已經感覺到戀愛的甜蜜,除了通電話,我們還常常通過電腦視頻,談天說地。”

兩人第一個情人節,容祖兒表示寄了親手制的曲奇餅給男朋友,第二年則空運生炒骨,她當時得意地自誇:“我最拿手煮生炒骨、咕嚕蝦和蒸水蛋,而且聲色藝俱全,娶我多好!”容祖兒還說對方很體貼,雖然不能一起過情人節,但他非常細心,知道容祖兒看中了一條手鏈,立即速遞送上,給祖兒一個驚喜。

容祖兒也曾說過:“他是獅子座男人,很有威嚴,每次打電話他都不講甜言蜜語,而是哄我不要吃那麼多,因為他知道我要減肥。其實他像警察多過像我男朋友,真是很生氣!”

2004年,容祖兒出席《萬人迷大作戰》節目時,主持人向她大逼供,直接問她是否真有“隱形男友”存在。剛開始容祖兒表現得相當自然,當被問到為什麼記者拍不到兩人一起的照片,祖兒變得吞吞吐吐,“記者也是人,也要睡覺,趁他們睡覺我們就出外拍拖。”

諗起美祖

2002年9月,容祖兒首次公開自己有一個長期在海外工作的男朋友,之後多次公開自己和男友的“浪 ...
on07111 發表於 2024-1-11 10:01

容祖兒去年九月宣布與拍拖兩年的圈外「隱形男友」分手後,至今未有新戀情,她形容自己愛情「乾塘」,祖兒說:「之前嗰段情過去咗,要搵新對象好難,做呢行嘅對方見到我都有少少驚,驚我忙啦,唔會有普通男仔想同你拍拖,二來拍拖又唔可以咁光明正大,要匿埋喺屋企,唔係正常嘅戀愛,所以人哋未必會選擇你。」

無人夜深 即使有過熱吻  可惜永遠沒法開燈
都開錯燈 傻呼呼的不懂熄燈
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

快劍俠 發表於 2024-1-11 09:49

可能怕曝咗光會俾富貴男友啲粉嗌做菠蘿雞

容祖兒去年九月宣布與拍拖兩年的圈外「隱形男友」分手後,至今未有新戀情,她形容自己愛情「乾塘」,祖兒 ...
John 發表於 2024-1-11 10:08

即使關了燈 誰又介意家中接吻

諗起美祖

2002年9月,容祖兒首次公開自己有一個長期在海外工作的男朋友,之後多次公開自己和男友的“浪 ...

係咪艾辛自己作出嚟咋
離不開 留不低

係咪艾辛自己作出嚟咋
LoveMirkay520 發表於 2024-1-11 12:43

祖先:  沒有一段情 沒有這個命 沒法忍受旁人在高興

諗起美祖

笑死, 作故仔作到