返回列表 發帖

MY LIFE - 盧瀚霆

單選投票, 共有 105 人參與投票
8.57% (9)
7.62% (8)
1.90% (2)
0.95% (1)
80.95% (85)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ayckwan

派台日期: 10/01/2024

曲:Seo Sang-won、Yoo Young-joon、Jeong Myeong Hun
詞:周耀輝、Rap: Anson Lo 盧瀚霆
編:Yoo Young-joon
監:Edward Chan

殘留著記憶於天上
藏著創傷於肩上但無恙
除低一對翅膀
將一切未來踏破
虔誠時必然荏弱
懷疑時居然更執著
憑著一出生的力量
為我要美好在路上
殘酷亦照樣在路上
問你想不想
攰都要唱

I’ll live my life
In a world that’s so hostile
I’ll live my life (ah)
Don’t you already know that I’ll live my life
痛再痛   我要活著
愛再愛   永遠要愛就要活著
從雲端走到地上
想覺得善良
我要活著

Breaking me down
Looking around
Still dragging the town, what’s next?
Backstabbing me, people can’t see
They’re still gonna fake it (ya)
Like that, they wanna stay lurkin’,
might even start purgin’
I’m so fed up
Bet that I can be strong and get outta here (huh?)

Ready to be like a saint (yeah)
Ready to fly up and faint (yeah)
Want it, want it bad in my head
Love like an angel
No matter my wings are both fallin’
No matter my legs are both hurtin’
Bring it on, bring it on
Let me do what I do, finish this song

月在亮
炫耀著背上月在亮            
為創傷鼓掌
攰都要唱

In a world that’s so hostile
I’ll live my life (ah)
Don’t you already know that I’ll live my life
痛再痛   我要活著
從雲端走到地上
想覺得善良
我要活著

當天使   天生漂亮    偏偏痛著
折翼   仍舊越活越漂亮

This is the time
Both my wings have to shine
All of you gotta bow
That’s true, all haters bow down

Humanity’s wrecked
Don’t take it back
Don’t let it crack
Rise up, angels and demons aside
Live like you’re gonna live just one life

Huh, yeah
I’ma survive
I’ll live my life, yeah

痛再痛   我要活著
從雲端走到地上
想覺得善良
我要活著
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影

連keyword “life”唱成”lie”都無人理 可見AL真係世一

連keyword “life”唱成”lie”都無人理 可見AL真係世一
69h 發表於 2024-1-11 22:58

可惜歌藝樣貌世尾

我差啲以為琴日得自己幻聽,多謝
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

又點人數

美式發音係咁,無問題喎

boy4dudes 發表於 2024-1-11 23:07

vocal有進步,把聲清咗好多
第一part中文,同“月在亮”個段都幾好聽
暗黑angel曲風啱AL

浪費晒周耀輝嘅歌詞

計埋megahit
連續十一首派台歌都可以一貫地咁難聽
都算係一個紀錄

特l登

計埋megahit
都算係一個紀錄
背山望海 發表於 2024-1-12 08:18

https://youtu.be/I3C4uce9_BA?si=loS4tdWHC7DOmMh0
ummm... 小巧唱巨蟹座係好好聽

ummm... 小巧唱巨蟹座係好好聽
kenneth 發表於 2024-1-12 08:27

今次歌底好聽,周sir又無放水
但唱編就對一切拋棄尊重
21 傾城

曲詞都幾好 唱亦不算差 暫時這兩年派台中比較喜歡的一首 3+1=4fun

計埋megahit
都算係一個紀錄
背山望海 發表於 2024-1-12 08:18

唔覺,起碼AL嘅歌唔會悶,舞台表演仲幾好睇

點解佢成日都要揀啲外國歌,但係最低質素嗰堆
唔算係最難聽嗰幾首
但都差唔多都係同類嘢,唔好聽,雖然聽得出已經好努力
我覺得佢問題係揀唔啱歌,聽落夾唔到啲曲度,打動唔到人

唔算係最難聽嗰幾首
但都差唔多都係同類嘢,唔好聽, ...
haha123 發表於 2024-1-12 14:08

覺得AL嘅跳唱快歌係得佢先演繹到
畀香港其他男歌手唱更加唔match
想象唔到佢哋點樣郁起身唱快歌

覺得AL嘅跳唱快歌係得佢先演繹到
畀香港其他男歌手唱更加唔match
想象唔到佢哋點樣郁起身唱快歌 ...
NobodyElse 發表於 2024-1-12 14:14

我認同AL係啱唱快歌,而且佢跳舞係好睇,亦睇得出佢用心跳舞的確現今唔太多男歌手做跳唱,或做得好(係好難的)
但快歌都有好多種類,好多唔同感覺

開始有重複嘅感覺都算,仲要揀出黎嘅歌似韓式罐頭流水作業求其堆砌出黎

唔算係最難聽嗰幾首
但都差唔多都係同類嘢,唔好聽, ...
haha123 發表於 2024-1-12 14:08

品味嘅落差
反而尊重佢同佢唱片公司嘅選擇

我認同AL係啱唱快歌,而且佢跳舞係好睇,亦睇得出佢用心跳舞的確現今唔太多男歌手做跳唱,或做得好(係 ...
haha123 發表於 2024-1-12 18:18

咩人聽咩歌 揀嘅歌同佢本人相配襯
亦符合佢目標歌迷嘅心意

有進步但仲係非常難聽, unbearable english pronunciation
一想李每天黑得太快 想得心血澎湃 想不想再捱

有進步但仲係非常難聽, unbearable english pronunciation
cubex___ 發表於 2024-1-12 19:48

見外國人都讚AL英文唔錯反而香港人個個忽然專家上身,笑死
咁應該俾邊個香港男歌手rap英文?要快得嚟清晰、又有節奏感

曲詞都幾好 唱亦不算差 暫時這兩年派台中比較喜歡的一首 3+1=4fun
hkwilliamsiu 發表於 2024-1-12 12:17

今次唱腔係好過之前,高音位都上得ok,希望live都keep到

我不嬲都唔明點解佢要RAP英文, 不論團歌定係SOLO, 每次都聽到一額汗

被隊友Anthony屌打

唔知佢唱乜

唔知佢唱乜
Adachangsm 發表於 2024-1-12 23:11

英文差?聽力有問題?
其實AL咬字好清晰喎,咁都話聽唔知

AL繼EGO 終於好似有一首聽得入耳少少嘅快歌

聽左1分鐘多啲,直接入嚟比1分
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

佢都係唱返永順街39號/浪漫殺死巨蟹座嗰類K歌算啦,起碼唔會太難聽

佢都係唱返永順街39號/浪漫殺死巨蟹座嗰類K歌算啦,起碼唔會太難聽
tlam 發表於 2024-1-14 00:32

唔好啦,香港樂壇就係太多罐頭k歌、悶歌,先搞到走唔出國際

唔好啦,香港樂壇就係太多罐頭k歌、悶歌,先搞到走唔出國際
NobodyElse 發表於 2024-1-13 16:50

講真

講真?
jasonscy 發表於 2024-1-14 01:04

假咩?咁你講下而家外國人,會聽邊個香港歌手?
對上一個衝到出去嘅,已經算係Gem?

講真?
jasonscy 發表於 2024-1-14 01:04

我諗我地永遠欣賞唔到用9個留言扯到去
「總結以上討論以言,Anson Lo是一位享負盛名的國際級歌手。」
嘅心理韌力

可能係我地要換個說法
「呢首歌對於Anson Lo現有嘅國際級歌手事業無咩建樹
曲詞編監要理解正常發揮係唔可以趕上佢非常獨特奇芭嘅發展步伐
世界應該有更多人要知道Life也可以時常讀成Lie呢個道理
唔好忘記生活不嬲會有令人唔舒服嘅地方」
21 傾城

我諗我地永遠欣賞唔到用9個留言扯到去
「總結以上討論以言,Anson Lo是一位享負盛名的國際級歌手。」
嘅 ...
LushKillYourMus 發表於 2024-1-14 09:38

講嘢唔使咁酸嘅,得個踩字,係幫唔到香港樂壇
至少AL、mirror嘅出現,令到本身一d追開韓星嘅香港人,返嚟睇佢哋

錢落返香港人嘅袋,你唔服氣都咁話

呢啲叫「存在即合理」、「語言演化」

至少AL、mirror嘅出現,令到本身一d追開韓星嘅香港人,返嚟 ...
NobodyElse 發表於 2024-1-14 10:03

成段字我無踩過任何人
我只係學你將佢帶去更高嘅台上
21 傾城

至少AL、mirror嘅出現,令到本身一d追開韓星嘅香港人,返嚟 ...
NobodyElse 發表於 2024-1-14 10:03

你地盲撐呢隊野一樣幫唔到香港樂壇
你偶像唱得差已經係公認(EG: COVER LINKIN PARK,檸檬D 歌,二胡...),

街客俾D 評價又話人踩自己人,甘即係咩意見都吾使講啦,你地FANS 故步自封孤芳自賞就得啦。

另外,吾該吾好再話咩LE 隊野令好多人重新注視香港樂壇,
其實有好多人一直都有聽廣東歌一直仲追頒獎禮,亦有好多有實力歌手冇相對GE 資源/宣傳而未紅到,無需要將自己偶像神化。

團con首唱新歌,handle得唔錯,高音位都上到

假咩?咁你講下而家外國人,會聽邊個香港歌手?
對上一個衝到出去嘅,已經算係Gem? ...
NobodyElse 發表於 2024-1-14 01:11

上次Tyson Yoshi Gareth T Moov show有見到真鬼佬睇,spotify數字都見到的

咩人聽咩歌 揀嘅歌同佢本人相配襯
亦符合佢目標歌迷嘅心意
kenneth 發表於 2024-1-12 18:36

曲到圓  BTW, 唔講真係唔知扮緊天使, 以為係烏鴉

其實首歌係近期最好, 但加堆rap 由4分變想比負分

曲到圓  BTW, 唔講真係唔知扮緊天使, 以為係烏鴉
快劍俠 發表於 2024-1-18 15:14

好笑咩無生活常識唔駛大大聲講出嚟畀人知

評分人數

• 荷蘭番茄

好笑咩無生活常識唔駛大大聲講出嚟畀人知
NobodyElse 發表於 2024-1-18 15:42

啱啊,評下首歌、唱功內容都還好

講埋啲on9嘢,自以為好笑,為踩而踩

啱啊,評下首歌、唱功內容都還好

講埋啲on9嘢,自以為好笑,為踩而踩
串燒控 發表於 2024-1-18 16:01

好惡AR, 造型都唔比講歌我就無辦法聽, 年紀大聽唔黎~   好彩打開個YOUTUBE 佢格黎SUGGEST番DPR IAN 比我,同樣玩造型, 跳唱 好睇好多

好惡AR, 造型都唔比講歌我就無辦法聽, 年紀大聽唔黎~   好彩打開個YOUTUBE 佢格黎SUGGEST番DPR IAN  ...
快劍俠 發表於 2024-1-18 16:04

唔洗講都估到你乜taste啦AL呢啲咁新潮嘅曲風,點啱老人家聽

造型都好正啊
老人家得閒,可以好似AL咁去做gym、操下背肌

唔洗講都估到你乜taste啦AL呢啲咁新潮嘅曲風,點啱老人家聽
串燒控 發表於 2024-1-18 16:10

你岩你岩, 係我唔識欣賞香港頂流GE 音樂, 我出番去聽DPR IAN

你岩你岩, 係我唔識欣賞香港頂流GE 音樂, 我出番去聽DPR IAN
快劍俠 發表於 2024-1-18 16:17

原來係ian粉,啱曬你口味啦,佢上年叱咤企住唱慢歌,都要降key+大墊底聲+走音

原來係ian粉,啱曬你口味啦,佢上年叱咤企住唱慢歌,都要降key+大墊底聲+走音 ...
NobodyElse 發表於 2024-1-18 16:20

救命AR DPR IAN 佢話係IAN AR , 我係米要笑架?

救命AR DPR IAN 佢話係IAN AR , 我係米要笑架?
快劍俠 發表於 2024-1-18 16:51
提名年度噴言