返回列表 發帖
回復 47# boy4dudes
好彩kenny首新歌冇上到
一想李每天黑得太快 想得心血澎湃 想不想再捱

笑到唞唔到氣。

條友開口埋口老屈903 同CC 同路
原來對面街同大台先最有嘢

咁係咪間接 ...
kwanie 發表於 2024-1-22 15:24

新城頒獎典禮mc出道至今0獎

咁多位大神, 本人版齡尚淺, 亦唔似在座唔少人咁係流行音樂工作者或相連人仕; 而只係一位業餘流行音樂愛好者 ...
EricC2021 發表於 2024-1-22 16:45

等睇你嘅精彩分析

而家啲AI好犀利!

咁多位大神, 本人版齡尚淺, 亦唔似在座唔少人咁係流行音樂工作者或相連人仕; 而只係一位業餘流行音樂愛好者 ...
EricC2021 發表於 2024-1-22 16:45

如果你真係有數據都可以貼下嘅
等我地了解下點解你成日覺得903同Viu有路但其他台sss之間就冇

利申:業餘明荃之友
DM多仔多到覆唔哂

大家都攰 先一月 離頒獎禮仲有2個幾3個月
連有邊首投 喺邊個genre都未知 講經咩
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影

大家都攰 先一月 離頒獎禮仲有2個幾3個月
連有邊首投 喺邊個genre都未知 講經咩 ...
Nicholas 發表於 2024-1-22 17:54

希望增設粵曲/中樂獎
DM多仔多到覆唔哂

請容我作些少CC榜頒獎禮前瞻: ViuTV似乎對今屆MC同陳蕾嘅派台歌有好大保留, 分別自第二人格同伸縮自如的愛 ...
EricC2021 發表於 2024-1-22 00:13

1. 投票同幾多冠冇關
2. 有冠就有爭歌曲獎嘅入場券,冠兩首同category嘅分票仲衰過一冠

新城頒獎典禮mc出道至今0獎
kenneth 發表於 2024-1-22 17:23

佢去上面間 Aeon 買野,都未落過樓下做訪問,梗無啦
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

希望增設粵曲/中樂獎
mosesming 發表於 2024-1-22 17:55

都估唔到追風上年拎到一首
不過諗唔到點同英皇幫Dum Dum拎獎
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

on07111 發表於 2024-1-22 18:16

開個舞曲category但鏡系照報pop

回復 60# on07111
粵曲。肯定就是你似是粵曲唱腔

on07111 發表於 2024-1-22 18:16

流行
搖滾
R&B
Hip-Hop
電子
舞曲
爵士
另類
中樂

任君選擇
DM多仔多到覆唔哂

流行
搖滾
R&B
Hip-Hop
電子
舞曲
爵士
另類
中樂

任君選擇
mosesming 發表於 2024-1-22 18:34

Remix獎 I m not dumdum mix
其實我懷疑viu同新城有路就真
啲獎越嚟越豬肉feel

粵曲。肯定就是你似是粵曲唱腔
cubex___ 發表於 2024-1-22 18:24
上年 beYin 出左啦

流行
搖滾
R&B
Hip-Hop
電子
舞曲
爵士
另類
中樂

任君選擇
mosesming 發表於 2024-1-22 18:34

Chill Club年度搖滾歌曲 隱形遊樂場(潘朵拉煙花)

佢去上面間 Aeon 買野,都未落過樓下做訪問,梗無啦
星勤 發表於 2024-1-22 18:13

於吉之島兜圈黎唔到
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

梨胃言 發表於 2024-1-22 19:06

可能全部都係同一首歌 報就有啦
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影

梨胃言 發表於 2024-1-22 19:06

Chill Club年度合唱歌曲 隱形遊樂場 feat. SENZA A Cappella

回復 53# kenneth

Teaser: 為咗令相關討論更集中, 將會喺“只有好音樂”版發佈。

回復 55# mosesming

其實我無否認過港台/無綫同903/ViuTV兩個陣營係喺度攪合縱連環; 只係以我搜集得出嘅數據, 舊年前者嘅共同冠軍歌, 獲得游離台997加持嘅次數, 喺後者嘅三倍(9:3, 當中嘅無綫系歌曲同大國歌曲嘅比例係2:1), 因此令本人直覺後者嘅串連更明顯; 而港台俾我嘅感覺係反大國多過親無綫。

當然, 喺若干"敬老"冠軍歌同來自JW嘅冠軍歌方面, 港台同無綫嘅串連亦都好明顯。咁就衍生出本壇站友(包括本人)普遍存在嘅盲點, 只係睇到兩家老牌電台與其夥伴電視台嘅串連, 而無留意電台選擇邊啲電視台嫡系歌手去捧嘅undercurrent。

欲知詳細關係如何, 還看本人不日發布嘅原創分析!

播返美瓊啦

早知開始做新榜主嗰陣都應該搞到咁大陣仗

坤哥開騷前轉plug,睇嚟想book定今年港台新城男歌手
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

早知開始做新榜主嗰陣都應該搞到咁大陣仗

坤哥開騷前轉plug,睇嚟想book定今年港台新城男歌手{:5_1 ...
LushKillYourMus 發表於 2024-1-22 20:26

唔好 好憎人搞gimmick 嘢

播返美瓊啦
Nicholas 發表於 2024-1-22 20:24

荃力支持至尊歌
DM多仔多到覆唔哂

荃力支持至尊歌
mosesming 發表於 2024-1-22 20:36

冠軍歌都好啦

播返美瓊啦
Nicholas 發表於 2024-1-22 20:24

播多2次會穩陣d

改革

馬浚偉踏入2024年正式加盟新城電台擔任首席營運總監,在他上任第9天,今天(22日)再公布第二波優化計劃,宣布委任資深填詞人及廣播人周禮茂(Thomas)擔任「首席創作總監」,首要進行的就是《新城勁爆頒獎禮》大改革。

回復  mosesming

其實我無否認過港台/無綫同903/ViuTV兩個陣營係喺度攪合縱連環; 只係以我搜集得出嘅數據 ...
EricC2021 發表於 2024-1-22 20:17

嘩 好開心又有獨到分析參考
有心愛好音樂嘅會員kenneth一定支持

改革

馬浚偉踏入2024年正式加盟新城電台擔任首席營運總監,在他上任第9天,今天(22日)再公布第 ...
梨胃言 發表於 2024-1-22 20:52

荃力支持李麗蕊復出
DM多仔多到覆唔哂

改革

馬浚偉踏入2024年正式加盟新城電台擔任首席營運總監,在他上任第9天,今天(22日)再公布第 ...

某啲細公司歌手冇豬肉獎了 (例如:C康橋 安俊豪)
我估似分番金 銀 銅 啦
SKM HK Music Chart 2024 Week 17
冠軍歌:Pandora - 緊急應變逃生法

中文歌曲龍虎榜 本周精選
道理都懂 (05) / In Love In The Morning (07) / 魔氈 (09) / Little Love (NE) / You're Gone (NE)
Music Treasure Chart Week 17: 填詞魂 | Aren't You Thinking of ___? | 藝術 與 科學

某啲細公司歌手冇豬肉獎了 (例如:C康橋 安俊豪)
我估似分番金 銀 銅 啦 ...
leo_03 發表於 2024-1-22 21:20

今年可能變返2個女金

改革

周禮茂原來仲喺新城
離不開 留不低

今年可能變返2個女金
梨胃言 發表於 2024-1-22 21:24

Wooooooooooooow
請留步!

今年有5個女歌手同分!
DM多仔多到覆唔哂

All That I Want 已經過咗11字歌頭

jay睇樣可以即上
开花五千日

寰亞發力
Jay cloud on 釗峰狂播
密切留意KAY強勢冠軍新主打:講不出的原因

寰亞發力
joey2009 發表於 2024-1-22 21:45

青春告別式估唔到一週命

青春告別式估唔到一週命
梨胃言 發表於 22/1/2024 21:54
未至於啦

未至於啦
kwanie 發表於 2024-1-22 21:57

不過咁早真係唔好燈住
隱形遊樂場好耐先上同一開始hea播
點知最後至尊

寰亞發力
joey2009 發表於 2024-1-22 21:45

係咪重回2019年盛況
希望今年欣宜唔係用咁多quota
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

其實我懷疑viu同新城有路就真
kenneth 發表於 22/1/2024 18:45
咁同一個老豆架嘛……

咁同一個老豆架嘛……
kwanie 發表於 2024-1-22 22:11

背後都係誠哥 D 錢...

中文歌曲龍虎榜 本周精選
道理都懂 (05) / In Love In The Morning (07) / 魔氈 (09) / Little Love (NE) / ...
mt666 發表於 2024-1-22 21:24

如果港台冠劉華, 應該有兩個因素: "敬老"(部份港台高層或對前四大天王有情意結), 同較賣座電影嘅主題曲(港台一向對影視主題曲較其他榜單友善, 由疑似禁播單位主唱者除外)。

回復 95# EricC2021
四大天王嘅三個

大海少年有冇落榜週
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

改革

有無新城勁爆十大禁播歌手list?

回復 96# cubex___

咁點解Leon無份?

改革

之前程凱欣接手都改革過
但牙力唔夠唱片公司來
生存以上 生活以下 總找到開懷的原因