返回列表 發帖
Chill Club 推介榜@2024/01/21
RK  LW Songs        Singers
01  03  Calm Down 練功   陳凱詠
02  08  日光漂白       黃妍
03  10  偷東西的女孩     許靖韻
04  02  爆煲急救指南     The Hertz
05  06  再見有時       sica
06  04  社交恐懼癌      陳奕迅
07  09  戀愛禁止       乙女新夢
08  ne  緊急聯絡人      Gareth.T
09  07  你不會一輩子的愛上我 Tyson Yoshi
10  ne  Joy Boy       葉振弘
Nicholas 發表於 2024-1-21 23:41

本人早前預測爭奪舊年末席以來CC榜冠軍之混戰, 除咗PerSe提早出局, Marf, Kaho同Jace都俾我估中有冠! 剩返Eason嘅社交恐懼癌跨年五台冠仍然在望; 不過The Hertz亦有機會喺下週以冠軍歌名義演繹爆煲急救指南, 令Eason延遲多一週或以上登基。

至於榜上餘下歌曲, 暫時係小妍同TY有冠軍相, 亦係兩者嘅冠軍最後希望; 但唔排除Gareth. T喺截數前標到尾會。

請容我作些少CC榜頒獎禮前瞻: ViuTV似乎對今屆MC同陳蕾嘅派台歌有好大保留, 分別自第二人格同伸縮自如的愛以來一直無冠。

假設依然係二月底截數嘅話, 除非以正義之名及/或永久損毀上榜並速冠, 否則MC只能靠賦二代喺投票上瘋狂發功去阻止男歌手三甲再由鏡仔囊括; 而陳蕾要贏女金亦要極度依賴民意(因為本屆女歌手冠軍歌數量甚有可能以Gin Lee 2:1 領先陳蕾埋單)。

Chill Club係咪唔會上Twins?
bowbowbow 發表於 2024-1-22 00:04

觀乎CC榜若干決定同903睇齊(如狂ban AGA, 冠第二人格, 伸縮自如的愛, Marf嘅出道作同部分鏡歌不等), 雙喜樓上CC榜同攞冠軍機會甚渺茫。

回復 6# kwanie

可能係我講過咗龍, 不過ViuTV同903舊年嘅冠軍歌選擇確有唔少巧合。以我統計, 舊年兩者嘅共同兩台冠軍歌有十二首之多, 係芸芸兩台冠軍歌榜單組合之冠(否則我亦唔會狂用"903-ViuTV音樂共同體"一詞)。

唔同依閣下之見, Twins上唔到CC榜嘅合理解釋係因為榜單只有十席, 喺分豬肉原則下, 傳統唱片公司(大國除外)一般只容許每間公司最多一席, 而獨立單位上榜歌數量就無上限?

回復 15# LushKillYourMus

可能我嘅歸納能力較強/聯想力太過豐富, 但係我唔係AI, 亦唔識AI。而舊年同今年到目前嘅五台冠軍歌嘅歌手同唱片公司分佈, 以及多台冠軍歌選擇嘅pattern, 本人都的而且確有做統計。

想問下紅字同藍字部份係有咩「除非.......否則......」嘅關係
wing 發表於 2024-1-22 09:32

男歌手部份, 因為鏡仔喺CC榜頒獎禮有先天優勢, 我覺得如果MC無第二首冠軍歌做後盾, 會令賦二代網上集氣嘅難度大幅提升。

女歌手方面, 我係未清楚喺ViuTV投票者同903嘅聽眾有幾大重疊, 唔知Gin Lee喺個別網上圈子享有嘅白卡式應援有幾大能力左右大局。

當然, 如果903聽眾同連x族踴躍喺CC榜頒獎禮網站投票嘅話, 我以上嘅假設就會被推翻, 令陳蕾頓成女金大熱。

回復 19# 荷蘭番茄

我反而覺得港台同無綫係貌合神離, 只係選擇性捧一啲實力較佳嘅無綫系歌手嚟捧(Gigi, JW, Hubert同坤哥)。Chantel自靈魂伴侶後就一直無冠, 而Yumi亦未嘗一冠。

題外話: 997作為游離台, 對無綫系歌手亦相對友善, 而且對Chantel嘅寵幸程度亦僅次於無綫。欲知各大流行榜對個別歌手/唱片公司冠軍歌選擇取態之分析, 還看本人不日推出嘅五台時代流行榜冠軍歌選擇之研究。

回復 26# wing

我只係話如果MC無第二首冠軍歌, 或會令其競爭力更弱; 不過有鏡一日, CC頒獎禮男三甲由鏡仔囊括嘅局面基本上難以撼動。

至於女歌手呢part,我話可以左右陳蕾能否贏女金嘅民意,指嘅係屆時喺CC榜頒獎禮網站投票嘅網民成份, 其餘嘅就 just wait and see。

回復 30# SugarFree

事到如今, 903對獨立歌手/組合嘅支持真係好睇心情, 而且多數得個講字。

咁多位大神, 本人版齡尚淺, 亦唔似在座唔少人咁係流行音樂工作者或相連人仕; 而只係一位業餘流行音樂愛好者。本人願意請教各位點樣先可以令我將來嘅評論更有說服力。

本人亦在此宣布喺不日發布嘅原創分析系列以外, 暫停評論各大傳媒選取上榜/冠軍歌嘅取態同推測樂壇頒獎禮各大獎項嘅熱門人選; 只會集中評論已/將上榜歌曲, 本週冠軍歌同已知嘅頒獎禮選情同賽果。

回復 53# kenneth

Teaser: 為咗令相關討論更集中, 將會喺“只有好音樂”版發佈。

回復 55# mosesming

其實我無否認過港台/無綫同903/ViuTV兩個陣營係喺度攪合縱連環; 只係以我搜集得出嘅數據, 舊年前者嘅共同冠軍歌, 獲得游離台997加持嘅次數, 喺後者嘅三倍(9:3, 當中嘅無綫系歌曲同大國歌曲嘅比例係2:1), 因此令本人直覺後者嘅串連更明顯; 而港台俾我嘅感覺係反大國多過親無綫。

當然, 喺若干"敬老"冠軍歌同來自JW嘅冠軍歌方面, 港台同無綫嘅串連亦都好明顯。咁就衍生出本壇站友(包括本人)普遍存在嘅盲點, 只係睇到兩家老牌電台與其夥伴電視台嘅串連, 而無留意電台選擇邊啲電視台嫡系歌手去捧嘅undercurrent。

欲知詳細關係如何, 還看本人不日發布嘅原創分析!

中文歌曲龍虎榜 本周精選
道理都懂 (05) / In Love In The Morning (07) / 魔氈 (09) / Little Love (NE) / ...
mt666 發表於 2024-1-22 21:24

如果港台冠劉華, 應該有兩個因素: "敬老"(部份港台高層或對前四大天王有情意結), 同較賣座電影嘅主題曲(港台一向對影視主題曲較其他榜單友善, 由疑似禁播單位主唱者除外)。

回復 96# cubex___

咁點解Leon無份?

回復 131# Froggy

我覺得Stanley會專注拍劇, 出歌純粹紀念先母, 唔志在上榜。

不是
係因為大腸當時坐擁大量AP 而佢偏好迪迪
kwanie 發表於 2024-1-25 11:23

換言之903嘅AP係絕對取決於DJ嘅人事變動?

回復 163# kwanie

我只係想探討歌手係903得寵/失寵會否因DJ人事變動而有變而已。

回復 168# kwanie

版友間之主觀臆測並不罕見, 請閣下別亂扣"老屈”之帽子。

我講緊 potentially to be Kelly Hocc Janice 2.0 --> Cloud 已經 failed 左 - 2022 新人金, 2023 白果 {:1 ...
boy4dudes 發表於 2024-1-25 19:19

咁家陣903buy邊類型嘅歌? 唔通係陳蕾或Marf式型格路線?

似乎早前對Cloud歌路嘅討論, 結論係如果一味主打深情路線, 就會好易被打成悶歌, 注定喺903冇運行?

中文歌曲龍虎榜@2024/01/27
RK  LW Songs          Singers
05  01  分手前 ...
mt666 發表於 2024-1-27 11:45

應該Angela有得留低, 下週連同Gareth. T 有精選。

另外哭泣健康指南爬升乏力, 而Why You又新上榜, 感到港台想捧AGA上最優秀女歌手獎。

社交恐懼癌五台冠完成, 並成為第一首五台冠嘅國語歌! 另外雙喜樓五台上榜, 保持一線四台冠嘅希望。