返回列表 發帖
謝安琪的演出,令人眼前一亮。謝安琪拋開了歌手形象,接受一頭乾悍金髮「Rock師奶」造型;為了揾食,有 ...
on07111 發表於 2024-2-6 22:37

估唔到真係俾佢講中
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

等睇金手指大贏家
在這畢生不滅 無極的狀態

依家先醒起不日成婚2都係美蛋
居然保衛詩雅棄呀Sa
阻住 發表於 2024-2-6 15:06

阿Sa用金手指爭就一定拎唔到影后
仲要輸俾呢班後輩就更加無面
而家谷衛詩雅佢又第一次有提名
英皇又可以keep住有個位 winwin

白日之下 男女主角都做得好好
再將我相信的如煙火般綻放

我邊隻字講到佢好差
不過係咪好到要入圍影后先
ricnature 發表於 2024-2-6 21:57

咁你要睇吓今年仲有冇乜嘢其他女主角好過佢,如果冇五個好過佢咁佢入圍咪正常囉。
而家五個入面比較之下佢都唔係排最尾,或者都排到第三。

阿Sa用金手指爭就一定拎唔到影后
仲要輸俾呢班後輩就更加無面
而家谷衛詩雅佢又第一次有提名
英皇又可以ke ...
sunnyay1231 發表於 2024-2-6 23:43

阿sa金手指連女配都冇可能爭到啦,真係完全陪襯,佢條線寫到一忽忽。

OMG謝安琪入圍影后,終於贏左容祖兒
1d14 發表於 2024-2-6 14:58

恭喜琪琪 雖然似白果 但入到圍已經好叻叻
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

恭喜琪琪 雖然似白果 但入到圍已經好叻叻
HOTMAN 發表於 2024-2-7 02:41

琪琪入到圍, 容祖兒又會羨慕妒忌恨  
         我諗容祖兒呢世都入圍唔到金像獎影后

支持黃梓樂  最不希望吳慷仁  評審咁都仲投票比吳慷仁 希望下年
只要覺得贏唔到 每套戲都可以只有配角無主角

女主角真係垃圾到一個點

琪琪入到圍, 容祖兒又會羨慕妒忌恨  
         我諗容祖兒呢世都入圍唔到金像獎影后 ...
KT1999 發表於 2024-2-7 03:31

佢都無磨練演技  性格又定型

佢都無磨練演技  性格又定型
kenneth 發表於 2024-2-7 08:20

點解祖祖唱嘅「女子監獄」主題曲 「像我們般女子」 入圍唔到?

呢度唔係有人話 祖祖唱歌好過 Kay 同 黃妍 咩?

祖祖連電影歌曲獎都輸埋比Kay , 以後點見人 ?

點解祖祖唱嘅「女子監獄」主題曲 「像我們般女子」 入圍唔到?

呢度唔係有人話 祖祖唱歌好過 Kay 同 黃 ...
KT1999 發表於 2024-2-7 08:27

可能因為嗰齣電影係翻拍

可能因為嗰齣電影係翻拍
kenneth 發表於 2024-2-7 08:33

關事咩? 唔係同首歌質素有關? 或者祖祖唱首主題曲太難聽呢 ?

不枉琪琪吹風吹到聲帶受損
連十大live都唔唱
恭喜
道別後都記得逝去日子

咁大間公司 咁多年連入圍都爭唔到比早早
又唔搵早早拍金手指

又唔搵早早拍金手指
musiccc 發表於 2024-2-7 09:28

趕客咩
Sa 姨已經趕趕地客
搵我祖扮大波學生妹呀?
驚驚
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

關事咩? 唔係同首歌質素有關? 或者祖祖唱首主題曲太難聽呢 ?
KT1999 發表於 2024-2-7 08:41

無可否認佢真係唱得好差 唔抵爭

又唔搵早早拍金手指
musiccc 發表於 2024-2-7 09:28

你估班評審盲嘅咩?
阿Sa , 衛詩雅勉強入圍金像獎姐
容祖兒喎 , 點比得佢入圍呀?
演技屎到咁唔在講, 又唔靚, 連花樽都無資格做 !
今次果入圍名單已經比人話弱 仲要祖祖入圍, 拖低曬條curve

Ps : 祖祖套live 電影 上得十場 可以提名女主角嗎?

kayzzz 發表於 2024-2-7 02:16

你一脫粉就入返最女5強 提名影后 希望你離遠啲
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

無可否認佢真係唱得好差 唔抵爭
kenneth 發表於 2024-2-7 12:04

唔怪得老千一次歌曲提名都冇 你又食咗誠實豆沙包

美祖都提名過幾次

兩句都認同
男主角女主角入圍者 之間水準差異都幾大

我特別記得 王丹妮喺監獄拉櫈果幕
顯得佢仲未好掌 ...
liebe 發表於 2024-2-6 23:02

王丹妮喊戲冇眼淚 笑死

美祖都提名過幾次 ...
JasOh103 發表於 2024-2-7 13:33

2012年楊千嬅同年拎哂我最喜愛女歌手及金像獎影后,唔係只入圍5強, 係歌影視巨星
容祖兒輸又點, 謝安琪一樣輸俾楊千嬅
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

你估班評審盲嘅咩?
阿Sa , 衛詩雅勉強入圍金像獎姐
容祖兒喎 , 點比得佢入圍呀?
演技屎到咁唔在講,  ...
KT1999 發表於 2024-2-7 13:21

大家咁話, 謝安琪演技屎都入圍已拉低curve

酸到語無倫次

酸到語無倫次
musiccc 發表於 2024-2-7 14:27

條友仲借啲意轉移視線添
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

大家咁話, 謝安琪演技屎都入圍已拉低curve
sexykaren 發表於 2024-2-7 13:37

對唔住 仲有王丹妮墊底。 有排未到謝安琪, 如果祖祖入圍 ,肯定底中底
       不過 sorry 祖祖絕對無機會入圍 ! 連墊底都未夠班 ! 最慘連歌曲獎都唔入!

美祖都提名過幾次 ...

美祖只入圍提名 1.5 次 邊有幾次 ?
     2005 身驕肉貴
      2013  追風箏的風箏 with Mag

2012年楊千嬅同年拎哂我最喜愛女歌手及金像獎影后,唔係只入圍5強, 係歌影視巨星
容祖兒輸又 ...
sexykaren 發表於 2024-2-7 13:35

好過祖祖一次入圍女主角都無 無計啦 祖祖演技太「出色」 唔係人人識欣賞

千嬋梗係好嘢 容祖兒都輸過千嬋 但今日 容祖兒又輸多次比琪琪 仲好難睇果隻  歌曲獎都輸

JasOh103 發表於 2024-2-7 13:32

我愛你

不要離我太遠
DM多仔多到覆唔哂

就是離別過 就是懷念過 便清楚愛怎出錯
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

好過祖祖一次入圍女主角都無 無計啦 祖祖演技太「出色」 唔係人人識欣賞

千嬋梗係好嘢 容祖 ...
KT1999 發表於 2024-2-7 15:02

你酸到呢同一句要回覆我兩次
祖祖演技平庸入唔到係預左,但淫kay演技太「出色」水到咁都入圍仲拉低金像獎演技新低先會被人恥笑

等祖祖演技再提升才拎影后都未遲

仲以為娜姐有得入圍添
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

祖祖演技平庸入唔到係預左,但淫kay演技太「出色」水到咁都入圍仲拉 ...
sexykaren 發表於 2024-2-7 18:03

無所謂 你中意 希望祖祖將來提升到演技 拎埋影后

祖祖演技平庸入唔到係預左,但淫kay演技太「出色」水到咁都入圍仲拉 ...
sexykaren 發表於 2024-2-7 18:03

「拍《Diva》從來不是為攞影后,但你這麼一個成年人,又能什麼時候學識不撩事鬥非,不踩低人去抬高自己」
早早說話都唔聽 要打吖

只要cm 仲係度
楊謝做太婆果日 都要繼續同祖鬥
【This is MC】澳門見

根據kenneth會員的邏輯,唱功黎講
Sammi (兩次歌曲得獎) > Kelly = The Pancakes = Kary = Yoyo = 淑蔓 (一次得獎) > Kay = Cath (提名,可能得獎) = nicole @ mla = Ivana = 祖先 (提名) > 千嬋 (0提名)

我反而唔明點解有子華 無林家棟

Sammi (兩次歌曲得獎) > Kelly = The Pancakes = Kary = Yoyo = 淑蔓 ( ...
bagfgfcde 發表於 2024-2-8 10:18

王菲兩次提名
【This is MC】澳門見

Sammi (兩次歌曲得獎) > Kelly = The Pancakes = Kary = Yoyo = 淑蔓 ( ...
bagfgfcde 發表於 2024-2-8 10:18

荃力支持Nicole
DM多仔多到覆唔哂

女主角 stephy 白靈 梁洛施都無
梁洛施 爆裂點起碼戲份係女主角
Life was a willow and it bent right to your wind.

女主角以為選緊新人
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

from 容語錄 "拍Diva從來不是為攞影后"
ckyung 發表於 2024-2-6 17:00

祖祖可能覺得戲如人生 人生如戲
佢既演技並唔需要獎座證明
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

王菀之 叱咤拎過女銀
電影拎過兩次女配
都好厲害
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

祖祖可能覺得戲如人生 人生如戲
佢既演技並唔需要獎座證明
oreo 發表於 2024-2-9 15:25

美祖可能覺得傑青重要啲
所以到40歲最後一年都仲要爭  
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

Netizen A: 謝安琪=楊千嬅2.0,實力唔夠運氣搭夠都可以紅。
Netizen B: (謝安琪) 唱歌仲難聽過楊千嬅。
Netizen C: 呢樣真 楊千嬅唱歌真心好聽過佢(謝安琪)

回復 147# on07111

陳慧琳04年已經拎左世青, 祖祖20年先傑青, 拍馬都追唔上
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

希望 @powerful 分析下 iii 得獎概率
bagfgfcde 發表於 2024-2-6 15:49

今年配樂唔太易估,正路 Teddy Robin 會係大熱,仲要係音樂電影,全部戲由音樂帶動故事,要肯定部戲應該係呢個項目 (其次係歌曲,但我估《4拍4》配樂同歌曲起碼會拎一個,要睇下評審想嘉許 Teddy 定 Kay 多D,《填詞L》《白日之下》係potential upset)。

《年少日記》始終有好多 moments 用左 Debussy 隻 classic 去推個情緒,原創成份會扣D分數。