返回列表 發帖

[Mar/12/2024] TREBLE - MC 張天賦 (CD)

歌手:MC 張天賦
唱片名稱:TREBLE
唱片封面:

推出日期:2024/3/12
唱片類型:CD

TrackList:
CD
01. 與我無關
02. 花海
03. September with You
04. 隔牆有耳
05. 永久損毀 (feat. 陳蕾)
06. 抽
07. 七點半鐘的陽光
08. 救命稻草
09. 第二人格
10. Butterfly (feat. Hei-Z, Kwan.T)

附加資料:
MC 張天賦 全新個人大碟 “TREBLE”
第三度挑戰、第三種形態、第三次昇華
MC張天賦自出道以來,力求創新,一直向難度挑戰,不單盡力令自己的音樂種類更「闊」,也嘗試
讓自己達到的層次更「高」。“TREBLE”這個名字,可以代表高音、可以代表三倍,所以這張專輯也
象徵MC的第三次昇華。雖然MC已經用第一、二張專輯證明了自己的實力,寫下了一些成績、創下了
一些紀錄,然而,他卻沒有自滿於現狀,仍然希望用第三張專輯,向着那更闊更高的領域邁進。設計師
特地為了這張專輯按MC的面型設計了專屬面具,而這款面具除了在專輯造型中亮相外,更成為每張專輯封面的一部分。

出處:SKY MUSIC
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

希望出deluxe ver. 永久損毀(獨唱版)

過咗頒奬禮就變featuring

又三舊?
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

出咗嗰啲歌除咗花海之外都直落垃圾桶

又三舊?
hehe 發表於 2024-3-8 18:27

$340

feat.
Single collection again with a lot of terrible songs. Talent aga's album >>> this.
一想李每天黑得太快 想得心血澎湃 想不想再捱

買一隻treble可以買到2x life after life

封面影到似弱智

butterfly係咪容祖兒扮了解果首?
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

feat.
Single collection again with a lot of terrible songs. Talent aga's album >>>  ...
cubex___ 發表於 2024-3-8 18:46

個人覺得一首lovestory2已經>>>>>>>>>>>>
Aga,Fiona Fung fan

喜歡天賦
乾一罐冰汽水

呢個track sequence 係想點
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

大堆頭 SINGLE COLLECTION...
第一隻碟真係好太大 每首歌都有個性
而家越嚟越模糊...最尾仲整首唔 SMOOTH 國語歌

回復 12# agafan4ever
CTT都冇部分歌咁差啦

好多廢歌
搞唔掂
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

阻住 發表於 8/3/2024 18:23
明明2024 WK1 先上.....

而家越嚟越模糊...最尾仲整首唔 SMOOTH  ...
hissorhk 發表於 2024-3-8 21:29

上兩張有好多歌可以loop…

#另覓監製、作詞人之必要
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

由2021年替佢拎生力軍金獎開心
到依家出歌都0期待
利申:唔係鏡粉

樂壇垃圾回收桶

阻住 發表於 2024-3-8 18:23

願李先撇下我

未到結束便離座
DM多仔多到覆唔哂

由2021年替佢拎生力軍金獎開心
到依家出歌都0期待
tom 發表於 2024-3-9 08:50

好似plug好多歌,但越來越悶

Treble 指緊雷B?
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

好似plug好多歌,但越來越悶
阿mark 發表於 2024-3-9 11:23

有萬年女銀影子,諗起都打冷震....
Aga,Fiona Fung fan

有萬年女銀影子,諗起都打冷震....
agafan4ever 發表於 2024-3-9 12:26

萬年女銀起碼都有新嘗試, 跳舞快歌, r&b, 等等

支持佢同Alfred繼續幫樂壇filter曬啲廢歌
69h 發表於 2024-3-9 17:18
真! 不過 Alfred 2022年起碼有夕爺包碟, MC on the other hand.....

支持佢同Alfred繼續幫樂壇filter曬啲廢歌
69h 發表於 2024-3-9 17:18

可能真係當咗佢係eason咁
唱咩歌都會好似eason咁可以救到隻歌同埋點都有人聽

有無人知點解演唱會咁耐都唔出碟既

有無人知點解演唱會咁耐都唔出碟既
Jun. 發表於 2024-3-10 14:03
亂估: 二十幾首歌幾乎一半翻唱歌, 唔出碟其實 makes sense.

陳蕾開show又夠歌都未出到碟
Week53
1. 陳宗澤 - 滴滴金 2. 陳蕾/岑寧兒 - 言之無物 3. 林家謙 - 記得 4. 雷同二友 - 讓時間變慢 5. 馮允謙 - Me and the Moon

實物好大盒 有舊面具係封面
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

聽咗啲新歌, 其實隻碟改個名做TERRIBLE都未嘗不可

隔牆有耳 同 七點半鐘的陽光 幾有Gin Gin feel

隔牆有耳好_悶 又又又係徐浩罐頭

隔牆有耳 同 七點半鐘的陽光 幾有Gin Gin feel
梨胃言 發表於 2024-3-12 00:44

如你想擁抱誰 誰覺得我想知
臨完場捱一刀 如何才能不倒

如你想擁抱誰 誰覺得我想知
臨完場捱一刀 如何才能不倒
GaracyTan 發表於 2024-3-12 01:00

相比之下企街好聽好多

而家越嚟越模糊...最尾仲整首唔 SMOOTH  ...
hissorhk 發表於 2024-3-8 21:29

慢慢變成男版容姨了
希望呢張碟過後 做返d有個性嘅音樂
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

慢慢變成男版容姨了
希望呢張碟過後 做返d有個性嘅音樂
liebe 發表於 2024-3-12 07:21

太唔pop點紅?730同隔牆都係pop到唔pop K歌,但佢唱呢啲真係游刃有餘,同一首歌都會好聽過其他人唱
FIGHT for 陳柏宇

狂loop中~
聽試聽未爆光嘅 以為最愛隔牆有耳 原來係7:30 & Sept
WK16 1)填詞魂 2)還有一艘救生艙 3)緊急應變逃生法
WK17 1)回憶半分鐘 2)All That I Want 3)七點半鐘的陽光

太唔pop點紅?730同隔牆都係pop到唔pop K歌,但佢唱呢啲真係游刃有餘,同一首歌都會好聽過其他人唱 ...
~蛋撻~ 發表於 2024-3-12 10:21

就算K 賦賦都救起首歌有餘
WK16 1)填詞魂 2)還有一艘救生艙 3)緊急應變逃生法
WK17 1)回憶半分鐘 2)All That I Want 3)七點半鐘的陽光

太唔pop點紅?730同隔牆都係pop到唔pop K歌,但佢唱呢啲真係游刃有餘,同一首歌都會好聽過其他人唱 ...
~蛋撻~ 發表於 2024-3-12 10:21

認同呀 喺銷碟市場死氣沈沈下
事業生涯開頭 做d類容姨無主題雜錦碟 係無可避免
我又未似樓上師兄咁狠覺得係隻垃圾碟
但算係張聽完一年後 唔會留下任何印象嘅保守專輯

憑MC嘅聲量 聲音條件
有能力做到同時探索新事物 同時平衡到市場需求
而且資歷變深厚 佢逐漸喺公司中更有bargaining power
就睇下佢未來定位成庸俗歌手 定創造經典嘅star了
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

4首新歌比較鍾意七點半鐘的陽光 & 隔牆有耳
唔知邊首會派台?
100 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

The 4 new songs are all rather bad. 幾本上得花海比較掂

隔牆有耳悶到..
佢的確係試緊唔同曲風,憑佢唱功亦唱得到,但有無feel就另一回事
會令人開始覺得依位歌手d歌欠缺個性,聽完都唔會留下深刻印象

其實會唔會調轉翻D派歌策略順序會好D
上年先派730再派其它會好D
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

只計新歌上
Sept with you > 730 = Butterfly >>>> 隔牆有耳(悶到
SKM HK Music Chart 2024 Week 17
冠軍歌:Pandora - 緊急應變逃生法

成隻碟除咗永久損毀、救命稻草同Butterfly之外全部都好sidetrack feel
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

喜欢 蝴蝶

隔牆有耳悶到..
佢的確係試緊唔同曲風,憑佢唱功亦唱得到,但有無feel就另一回事
會令人開始覺得依位歌手d ...
Hihikimm 發表於 2024-3-12 11:35

點解咁似講緊堅 lee...其實定位唱功勁會好難搞
容天后果陣都係要唱紅好多首失戀歌先再被定為唱功勁。。
Eason 果 d 就感染力強

至驚變成柏宇 克勤咁
不過佢性格 mk 咁多 應該冇咁 worst..