返回列表 發帖

Gin Lee每晚天黑喊到天光無限loop

Gin Lee將在3月19日參加一個名為「若然世界沒忽略 2024」的保單捐贈音樂會,你以為又係賣廣告?其實別具生命意義。Gin Lee提及到一旦自己有咩三長兩短,會將自己人壽保險的1%自動捐去一間她指定的慈善機構。Gin Lee一向關心動物也關注情緒健康,亦正正因為這兩個元素都是她切身的經歷。

Gin Lee講到,好多謝主辦方邀請她參與一件如此有意義的事,自己也是第一次接觸這個想法,亦視為是離開世界前最後一個回饋社會的機會,她說:「可能我哋每一日好忙,有好多嘢你會忽略咗,你好想做,但時間每一日咁過。可能你到咗一個年齡都未做,可能係一啲你好想支持嘅慈善機構,可能係一啲你嘅夢想,就係因為你每一日都應付你嘅生活,你面對嘅生活壓力,咁你就可能拖延咗本身想去做嘅一件好事。呢個就好似你離開呢個世界前最後一個機會去回饋呢個社會。」

Gin Lee表示自己會將自己人壽保險的1%自動捐去一間她指定的慈善機構,一向關心動物也關注情緒健康的她,有可能兩個機構都會選擇。Gin Lee感慨地說:「其實有幾方面我係會特別關注,小朋友、流浪動物、情緒病,呢幾個我係幾有感覺,好多人對動物生命意識好低,導致好多遺棄出現喺我哋社會。情緒方面,尤其近年真係多咗好多,同埋年輕化咗好多,可能生活壓力。尤其係我覺得完咗Covid之後會更多有情緒困擾嘅個案會浮現,因為完咗Covid好多真正嘅問題累積咗三四年先浮現。所以我覺得要更加多啲去關心有情緒困擾嘅朋友。我見到好多小學生中學生佢哋都面對好多,來自父母嘅壓力,來自學業嘅壓力。咁我哋要做多啲嘢去關注吓佢哋。」

提到情緒病的經歷,Gin Lee相信每個人或多或少都試過,自己亦不例外,尤其是初初離鄉別井來到香港這個全新的地方奮鬥,亦曾經有段好迷失的時間,由細到大聽過別人說的黑暗期,自己終於感受到。「咁我當時經歷嗰段低潮嘅時候,呢個感覺好陌生,因為從來冇試過,原來我可以去到。我由細到大都係一個好有信心嘅人,我嗰段時間係完全冇信心。對於自己係完全失去信心,冇勇氣做任何嘢,我係覺得點解會咁樣嘅?原來嗰種無力感就係好多有情緒困擾嘅朋友,佢哋成日講嘅,『我提唔起勁去做,我返唔到工,好似做乜嘢都冇一個動力』,我經歷過呢一段時間嘅,所以我好明白。好好彩我可以自己行返出嚟。」

那段時間,Gin Lee形容自己尤如走入黑洞,不停被一股力量捲入漩渦之中,亦知道自己再沉淪下去,便會開始控制不了,她說:「唔係話做傻事嗰種,但係我feel到心理狀況好強,我再沉淪落去呢我唔知會發生咩事。我嗰段好沮喪嘅時間都維持咗好多個月,基本上每一日你天黑就會開始喊啦!跟住喊到天光太陽出來啦,跟住就唔得啦,我要瞓覺喇,瞓一陣又起身無限loop。去到有一日,我就問自己,有用咩咁樣?唔通我會喊到有個辦法可以解決現階段嘅問題?咁我喊係冇用架嘛,去到一個位抒發完啦,咁你都要搵方法架嘛,唔可以淨係驚同埋喊。咁跟住我就鼓氣勇氣,唔好再不斷循環呢個咁嘅層次。」

幸好,Gin Lee找到方法自救,但她也指並不是一朝一夕的事,不會說你睡醒一開眼便若無其事,而是要經過長時間的鬥爭,與自己的心魔抗衡。「冷靜吓,用自己嘅理智諗下我可以點,不如搵下朋友呀,不如試下求救呀,不如試下問下人嘅意見啦,咁可能有辦法呢?無辦法都唔緊要,至少你同人溝通先,唔好自己諗埋一邊先。咁我就慢慢,但唔係一朝一日,唔係話突然間我決定咗就做到。而係你做到啦,跟住第二日,你又會覺得想放棄喇,跟住你又要同自己講我要再繼續,係一個鬥爭嚟,你要不停去將自己pick up返囉!需要耐性,需要時間,同自己講唔緊要,你慢慢每一日行一小步,你就會行到。

感想:幸兒以淚洗面故事
無限loop

Link

幸兒聽蕾老師啲歌咪唔使喊到天光

梨胃言 發表於 2024-3-12 01:50

幸兒都好鍾意講 你比你想像中強大

可能我哋每一日好忙,有好多嘢你會忽略咗:和每天講再見
好多人對動物生命意識好低,導致好多遺棄出現喺我哋社會:開錯燈
情緒方面,尤其近年真係多咗好多:美男子與香煙
基本上每一日你天黑就會開始喊啦!跟住喊到天光太陽出來啦,跟住就唔得啦:日出時讓街燈安睡
去到一個位抒發完啦,咁你都要搵方法架嘛:企好

SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

天黑喊到天光,跟住去瞓覺
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

哭泣健康指南派完架啦
講番Diff.嘅故事啦

哭泣健康指南派完架啦
講番Diff.嘅故事啦
Wing1211 發表於 2024-3-12 09:40

948 岩岩先上榜

梨胃言 發表於 2024-3-12 01:50

聽噪音會聽到失眠嫁喎

每晚臨瞓前必聽 Tomorrow
聽完一定瞓得著 一醒就係 Tomorrow 開心
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

蕾聽到dum dum 敢 idk嘅時候都因為難聽而喊到天光
一想李每天黑得太快 想得心血澎湃 想不想再捱

每晚臨瞓前必聽 Tomorrow
聽完一定瞓得著 一醒就係 Tomorrow 開心
on07111 發表於 2024-3-12 10:23

幸兒聽返自己啲歌都得

幸兒D新聞同佢D歌一樣都好bored
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

睇得出gin好唔中意diff.成首歌從推出到宜家基本懶得理甚至宣傳都無

睇得出gin好唔中意diff.成首歌從推出到宜家基本懶得理甚至宣傳都無
HURRICANE 發表於 2024-3-12 13:53

唔怪得之首歌咁好聽

HURRICANE 發表於 2024-3-12 13:53

會唔會係英皇收曬水,連MV都唔拍
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

唔怪得之首歌咁好聽
WZA111 發表於 2024-3-12 14:52

天地一沙鷗 虛火 九字歌都係無咩宣傳
好多宣傳 = 敢(拍好多條YouTube片) 街燈(三台雙週冠) Dum Dum(神曲)

回復 16# 梨胃言
最難聽嘅就被捧到神曲
一想李每天黑得太快 想得心血澎湃 想不想再捱

哭泣健康指南派完架啦
講番Diff.嘅故事啦
Wing1211 發表於 2024-3-12 09:40

見到你個留言笑咗 篇報道係咪出得太遲
究竟Gin仲有冇其他個性可以分享?就算悶如AGA都間中出啲港女style嘅post,Gin除咗唱歌以外仲有乜嘢生活?

見到你個留言笑咗 篇報道係咪出得太遲
究竟Gin仲有冇其他個性可以分享?就算悶如AGA都間中出啲港 ...
Serendipity 發表於 2024-3-12 21:23

劏房 (aka UBW)
   唔通叫煎講吓屋企個雪櫃咩
   性格呢D Topic,BMA 同 UMG 應該都有做過唔少啦

會唔會係英皇收曬水,連MV都唔拍
我等我在 發表於 2024-3-12 15:19

今年係米谷 巨巧? 人地有得RE
美AIII 同 美娘 都好似冇咩聲氣甘。

重點 捐1% 講出黎唔覺得少GA 咩?