返回列表 發帖
即係所有女金都唔好得去邊? 女銀又win
gcgoobi 發表於 2024-3-19 10:59

好多時都係女銀好過女金 某幾年環球除外啦
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

on07111 發表於 19/3/2024 11:51
好似得 2021 唔係

支持雲姨女金

回憶 = 窮人
麵包歌 = 伸縮 = 十大

其他再講
kwanie 發表於 2024-3-19 11:33

黑玻璃 = 零分 說一句 終身美麗 = 華納+首奪+十大第九+big hit

回復 103# 梨胃言
即係某位有過十年年資歌手夠AP都冇十大
一想李每天黑得太快 想得心血澎湃 想不想再捱

妍 mischa phil 新歌 藝術與科學 光頭填詞

Joyce都唔係咁差啫,如果2022-2023反人類,咁2003, 2005, 2007-2013, 2015-2016咪又係咁bad taste ...
gcgoobi 發表於 2024-3-19 10:51

2022年Joyce 出晒聲話要女金,然後 AP 排第二都拎女金喎,仲要 Gliterfalls / 2.0.....
    反OT: 撞到正原來有兩次了,不過應該都唔會今WK上到啦
    撞到正同Count to 10 都係 Halloween 歌

on07111 發表於 2024-3-19 11:51

最少 2022 2023 都係

點解賦唔喺出新歌前派住碟嘅歌先㗎.....
WK16 1)填詞魂 2)還有一艘救生艙 3)緊急應變逃生法
WK17 1)回憶半分鐘 2)All That I Want 3)七點半鐘的陽光

黑玻璃 = 零分 說一句 終身美麗 = 華納+首奪+十大第九+big hit
梨胃言 發表於 19/3/2024 11:57
十大第九係 Megahit
尊重返

尊重返
kwanie 發表於 2024-3-19 13:49

ATIW依2個禮拜壓住播
睇嚟要攝多首歌喺前面冠先

梨胃言 發表於 2024-3-19 11:57

原來Sammi第一首叱咤十大去到終身美麗先攞
然後就係2019至尊歌shocking

尊重返
kwanie 發表於 2024-3-19 13:49

十大第九系列:
弱水三千
雌雄同體
我本人
愛李變成幸李
扑扑扑
零分
Megahit
DM多仔多到覆唔哂

原來Sammi第一首叱咤十大去到終身美麗先攞
然後就係2019至尊歌shocking
ahshunlee 發表於 2024-3-19 14:11

好似95定96年拎過一次
不過當年唔分名次
DM多仔多到覆唔哂

不過當年唔分名次
mosesming 發表於 2024-3-19 14:13

唔記得咗 捨不得你
咁 終身美麗 唔係首奪

不過當年唔分名次
mosesming 發表於 2024-3-19 14:13

95年捨不得你有no.7
離不開 留不低

十大第九系列:
弱水三千
雌雄同體
我本人
愛李變成幸李
扑扑扑
零分
Megahit ...
mosesming 發表於 2024-3-19 14:12

好多經典live

姜B連續兩年失最男
要男金補償

AL舊年白果
要女金補償

AK未拎過任何903獎
唯有補個至尊歌俾佢 ...
mosesming 發表於 2024-3-18 21:27

Ah Kary如果出歌都應該女金唱live

十大第九系列:
弱水三千
雌雄同體
我本人
愛李變成幸李
扑扑扑
零分
Megahit ...
mosesming 發表於 2024-3-19 14:12

我霏成日比人billy 十大低位
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

唔記得咗 捨不得你
咁 終身美麗 唔係首奪
梨胃言 發表於 2024-3-19 14:16

我捨不得李~~yeah yeah
DM多仔多到覆唔哂

好多經典live
梨胃言 發表於 2024-3-19 14:17

相比起歌手金獎/至尊歌

我最期待就係每年嘅第九位live
DM多仔多到覆唔哂

其實已經係第四次轉型
   出道至2011年都係行情歌加多產路線 (2007年-2011年都係每年兩碟)
   2012年 ...
FY5856 發表於 2024-3-19 09:23

應該5次,你計少左佢隻PIECE OF V 轉行舞后路線,但明明隻碟8成係跳舞歌,又走去PLUG 如果碰到你的臉 同 鼻敏感
浪費晒D DANCE,虎頭蛇尾甘

回復 119# mosesming
2023第二嘅live相信噴

應該5次,你計少左佢隻PIECE OF V 轉行舞后路線,但明明隻碟8成係跳舞歌,又走去PLUG 如果碰到你的臉 同 ...
hkbaby 發表於 2024-3-19 14:38

所以應該都係兼行啫,唔算係大轉型
   即係情歌路線兼行跳舞快歌路線
   2010年同2012年都有十二個我同人間蒸發
   但同年仲有無緣罪、有誰來愛我同埋就手

Pieces of V 都係得露、小蠻腰、Watch Out 係跳舞歌,就算夾硬計埋單純都係得 4 隻
   就算下一年既多一點,都係得愛妄想同今天想懶惰可以算係跳舞歌
   但同年6月隻國語碟可能因為係另一個市場,所以隻碟冇咩快歌,只有找自己同埋寂寞的街 (不過最好聽都係嚮往)
   反而當年蛋仲係有種概念,出位歌手就要周身刀張張利,所以每隻碟都要快慢兼 Plug
   反觀 Hea 做既四家姐同美立,2008-2010 呢幾年都係定晒形咁派歌。只係 2011 年先有 Take It 然後 It's a Beautiful Day

揀d差嘅入三甲,唔明
mrshadowll 發表於 2024-3-19 07:46

根本903一直都係反人類嫁啦,望吓2023十大第二位就知有幾 Bad Taste

2010年同2012年都有十二個我 ...
FY5856 發表於 2024-3-19 15:04

PIECE OF ME 都係跳舞歌泥,
佢地係奇怪在明明甘多首比 小蠻腰 更有動感/ 單純 都比 如果 動聽得多,都仲係甘plug d 平庸野

隻碟flop 係應該的

其實已經係第四次轉型
   出道至2011年都係行情歌加多產路線 (2007年-2011年都係每年兩碟)
   2012年 ...
FY5856 發表於 2024-3-19 09:23

仲要好好人,派歌唔會同 Sherman What You Get 撞到正
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

回復 112# mosesming
一秒廿大不入調上又係classic

佢地係奇怪在明明甘多首比 小蠻腰 更有動感/ 單純 都比 如果 動聽得多,都 ...
hkbaby 發表於 2024-3-19 16:16

同樣情況適用於四家姐隻 Thunder Party
   咁多隻歌,偏偏派最 Flop 既紅磚、野百合、Best Time
   紅磚都還好,派乜鬼 Best Time 啫
   派細細粒好過啦

不過而家呢個年代,產量少之餘連 Sidetrack 都冇埋,造一隻派一隻,邊有d咩派錯歌既事
    正義噪音除外

咁多隻歌,偏偏派最 Flop 既紅磚、野百合、Best Time
    ...
FY5856 發表於 2024-3-19 17:49

BEST TIME 我反而明,因為原曲BETTER IN TIME 係美安娜代表作之一,亦係US/UK BILLBOARD BIG HIT,理應有人討論(雖然最後吾覺有)

而且版權都要錢買,點都會出。

相反,美AIIII 派 37.2 度先最無謂

...
FY5856 發表於 2024-3-19 17:49

嗰陣英皇成日都係一首歌得咗就想食多次糊

給自己的信 → 80之後 / 童話國
年年 → 明明 / 白頭到老

2010年同2012年都有十二個我 ...
FY5856 發表於 2024-3-19 15:04

祖期完全亂派歌…
《花無雪》3rd plug 琪實可以派暗黑始祖《天使明明在此》

之後一大堆side cut《單純》、《天不高》、《花與蝶》、《最佳聽眾》…
成為了溝渠遺珠,無人聽亦無人識…
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

兩姊妹捧完頭2年就自生自滅啦

祖期完全亂派歌…  
《花無雪》3rd plug 琪實可以派暗黑始祖《天使明明在此》

之後一大堆side  ...
l00540 發表於 2024-3-19 19:20

為你唱DEMO 其實吾錯,但吾知點解係做第3PLUG 獨派一台獨冠,流行度同冇PLUG 差不多
最不知所謂係派 精心戀愛

荃力支持鄭融23至尊碟
DM多仔多到覆唔哂

佢地係奇怪在明明甘多首比 小蠻腰 更有動感/ 單純 都比 如果 動聽得多,都 ...
hkbaby 發表於 2024-3-19 16:16

呢只碟淨係聽《鼻敏感》、《單純》…
同埋成張拉闊變奏廳bonus cd…

呢張碟唔係陳永明負責
曲風、題材真係名符其實「支離破碎」…

仲要entertain 利夫人 request
打造好聽版《最美麗的第七天》

兩姊妹捧完頭2年就自生自滅啦
henhenhen 發表於 2024-3-19 19:25

捧完之後都唔紅 唱片公司無理由繼續倒錢落海吧

你講果2首係泳兒成功轉型前ge歌,如果E家plug,可能唔會ban

泳兒ge轉型係由野木蘭開始,溝 ...
steph123 發表於 2024-3-18 17:45

感應 高峰
小蠻腰  低潮
我的回憶不是我的 高潮
無緣罪   低潮
就手  谷底
獨一無二  懷愐
擋不住的風情 地獄
四不像  高潮
騎膊馬  地獄
野木蘭  翻生
驚驚海  高峰
同歸於盡 低潮

美aiii轉型可以女金嗎?
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

感應 高峰
小蠻腰  低潮
我的回憶不是我的 高潮
無緣罪   低潮
就手  谷底
獨一無二  懷愐
擋不住的風情  ...
美aiii轉型可以女金嗎?
sexykaren 發表於 2024-3-19 19:50

荃力支持鄭融23至尊碟
mosesming 發表於 2024-3-19 19:33

冇做 1st plug真係晒左
https://www.youtube.com/watch?v=_CU5CVNeS54

若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

原來小妍、美貨都有去同美框錄The First Take
估係唱 藝術 與 科學
聽晚9pm首播

wrong salt都有得錄有幾多人睇

估係唱 藝術 與 科學
聽晚9pm首播 ...
阻住 發表於 2024-3-19 20:22

想聽小妍自己錄多段未崩壞
DM多仔多到覆唔哂

聽日event又首唱,隻歌好俾力水宣傳
开花五千日

急姐尋晚播18 首歌得8 首上到
今晚播10 首有9 首上到

想聽小妍自己錄多段未崩壞
mosesming 發表於 2024-3-19 20:32

桂花開 流星飄~ 還有你~~~
Chill club live 聽到呆左

估係唱 藝術 與 科學
聽晚9pm首播 ...
阻住 發表於 2024-3-19 20:22

好耐冇聽到美貨呢個名
我估錯這個世界得到教訓

感應 高峰
小蠻腰  低潮
我的回憶不是我的 高潮
無緣罪   低潮
就手  谷底
獨一無二  懷愐
擋不住的風情  ...

一了百了 無能為力 其實都算地獄
講低潮仲有 有誰來愛我
講地獄仲有 清空,通電,天若有情

回復 146# hkbaby
兩台冠,當時地獄連冠到冇

感應 高峰
小蠻腰  低潮
當晚遇你記住羅家英高潮
無緣罪   低潮
就手  谷底
獨一無二  懷愐
擋不住的風情  ...

高山:
花無雪/ 黛玉笑了
溝渠暢泳

喜歡祖兒
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

wrong salt都有得錄有幾多人睇
cubex___ 發表於 2024-3-19 20:31

都係自己唱片公司自high啫,吹到幾勁都無用啦
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here