返回列表 發帖

[各大流行榜] 五台流行榜@2024/03/17

903 專業推介@2024/03/16
RK  LW Songs        Singers
01  14  黑玻璃        洪嘉豪
02  ne  Homework      FatBoy
03  06  過電         張蔓姿
04  04  Lost At First Sight  陳卓賢
05  re 白髮齊眉       鄧小巧
06  03  回憶半分鐘      雲浩影
07  ne  Diff.          李幸倪
08  18  異人之野望      Nowhere Boys / 陳泳伽
09  ne  秒速 8 公里       ROVER
10  16  My Life        盧瀚霆
11  05  念          陳蕾
12  ne  半空         留香瓊
13  10  今晚抹掉你      Beanies
14  13  喵喵厭世學      黃健怡
15  08  All That I Want    馮允謙
16  11  無答案        林家謙
17  15  神算         方皓玟
18  ne  緊急應變逃生法    Pandora
19  07  今晚 11 點你會做啲咩?  艾粒
20  12  Guilt Machine     Anson Kong

中文歌曲龍虎榜@2024/03/16
RK  LW Songs           Singers
01  04  All That I Want        馮允謙
02  06  自我反省          黃明德
03  16  別要講           AP潘宇謙
04  14  三生有幸          周殷廷
05  02  啲咁多           吳業坤
06  17  What You Get          鍾舒漫
07  05  今晚抹掉你         Beanies
08  10  召喚絲           吳若希
09  01  無傷大雅          林峯
10  13  I am All Alone       黃淑蔓
11  11  樓上裝修          陳柏宇
12  ne  羅曼蒂克!         顧定軒
13  ne  我⼀個空虛孤單發覺夜漫長   ASH 盧信宥 / TAOTAO 黃曦桃
14  18  透光者           炎明熹
15  15  黑玻璃           洪嘉豪
16  ne  Framily           草蜢
17  ne  霍金預言書         布志綸
18  09  回憶半分鐘         雲浩影
19  ne  Lost At First Sight     陳卓賢
20  ne  過電            張蔓姿

新城勁爆本地榜@2024/03/16
RK  LW Songs         Singers
01  07  回憶半分鐘       雲浩影
02  15  我們曾經白頭到老    王菀之
03  13  三生有幸        周殷廷
04  04  六度相隔理論      Lolly Talk
05  06  無答案         林家謙
06  09  白髮齊眉        鄧小巧
07  08  透光者         炎明熹
08  01  時光厚禮        陳慧琳
09  11  今晚抹掉你       Beanies
10  20  Control Freak             Lil’ Ashes小塵埃
11  12  I am All Alone              黃淑蔓
12  ne  樓上裝修          陳柏宇
13  10  Lost at first sight          陳卓賢
14  ne  念             陳蕾
15  17  說走就走        雷同二友
16  ne  Diff.          Gin Lee
17  ne  回復原廠設定        SADJAY
18  ne  唔明你講乜         陳健安
19  ne  異人之野望         Nowhere Boys / Winka陳泳伽
20  ne  Let Go            林芊瑩

勁歌金榜@2024/03/16
RK  LW Songs          Singers
01  08  島嶼時間囊                 Zpecial
02  03  中二寄生魂                 陳柏宇
03  07  召喚絲                   吳若希
04  08  我的形狀                     Supper Moment
05  06  黑玻璃             洪嘉豪
06  10  永久損毀                  張天賦 / 陳蕾
07  14  我們曾經白頭到老       王菀之
08  16  遺憾與遺憾的一切     梁釗峰
09  13  無傷大雅             林峯
10  11  Forever 19                  甄濟如
11  15  白髮齊眉         鄧小巧
12  17  哭泣健康指南         Gin Lee 李幸倪
13  ne  透光者          炎明熹
14  19  相逢實驗                         GooChan
15  ne  夢想與夢                          Twins
16  ne  同枕                      谷婭溦
17  18  愛的成人式          蘇家欣
18  ne  Over You           孫漢霖
19  ne  羅曼蒂克!        顧定軒
20  ne  過電           張蔓姿

Chill Club 推介榜@2024/03/17
RK  LW Songs       Singers
01  05  回憶半分鐘     雲浩影
02  06  My Life       盧瀚霆
03  08  青春告別式     張敬軒
04  09  All That I Want   馮允謙
05  07  黑玻璃       洪嘉豪
06  NE  Lost At First Sight 陳卓賢
07  NE  Control Freak   小塵埃
08  10  白髮齊眉      鄧小巧
09  02  無答案       林家謙
10  NE  Mr. Nobody            CotaBoii

唔知雲姨會唔會首度4台冠

回復 2# one3one4loveyou

Cloud 之前已憑氣流獲得過四台冠, 而呢首嘅機會亦高唱入雲。

今期CC榜除7同10似份屬陪跑之外, 其餘非冠軍歌都有機會輪流奪冠, 排到5月中。各位又認為仲有邊首會落馬?

My life似係今年十大底線
生存以上 生活以下 總找到開懷的原因

My life似係今年十大底線
speedman 發表於 2024-3-18 08:45

My life同時挑戰緊人類嘅底線

Guilt Machine 似係十大底線

My life同時挑戰緊人類嘅底線
WZA111 發表於 2024-3-18 08:48

笑咗
Pan竟然高位
WK16 1)填詞魂 2)還有一艘救生艙 3)緊急應變逃生法
WK17 1)回憶半分鐘 2)All That I Want 3)七點半鐘的陽光

半空似係十大底線
DM多仔多到覆唔哂

笑咗
Pan竟然高位
MCmatt 發表於 18/3/2024 09:13
都似死位

唔知雲姨會唔會首度4台冠
one3one4loveyou 發表於 2024-3-18 01:10

氣流已經4台冠左
又係 CCTVB 斷5台冠
Music Treasure Chart Week 17: 填詞魂 | Aren't You Thinking of ___? | 藝術 與 科學

雲姨值得更多啊 當然希望佢D Live可以練返好啦
無乜邊次係電視到睇佢唱Live係唔炒

雲姨值得更多啊 當然希望佢D Live可以練返好啦
無乜邊次係電視到睇佢唱Live係唔炒 ...
ahshunlee 發表於 2024-3-18 11:07

音樂部搞搞佢先啦,好多歌都真心悶,佢未去到Eason果啲乜爛歌都可以起死回生
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

WK12 三甲咁快排好晒?
回憶半分鐘播多 4-5 次就差唔多

回復 11# mt666

佢都唔上 TVB 點解一定要冠。不過而家五台冠都無咁大意義,串流多人聽好過
Life was a willow and it bent right to your wind.

過電pan齊死
回憶 97+7, 冠軍週24次就一定百三埋單十大中高位。
一想李每天黑得太快 想得心血澎湃 想不想再捱

泳兒 - 撞到正

曲:Nowhere Boys
詞:小克、Rap: Nowhere Boys
編:Nowhere Boys
監:Adrian Chan、Nowhere Boys

唔知會擦出咩火花

泳兒 - 撞到正

監:Adrian Chan、Nowher ...
Wing1211 發表於 2024-3-18 11:57

轉班底幾期待
Week 17
冠軍歌:Pandora - 緊急應變逃生法

泳兒 - 撞到正

監:Adrian Chan、Nowher ...
Wing1211 發表於 18/3/2024 11:57
好嘈

吓吓新嘗試me likey
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

美泳新嘗試好正
不過港台一定唔buy
希望可以爭番個叱咤十大番黎

美泳新嘗試好正
不過港台一定唔buy
希望可以爭番個叱咤十大番黎
Wing1211 發表於 2024-3-18 12:25

其實港台比商台支持泳兒多好多
DM多仔多到覆唔哂

中文歌曲龍虎榜 本周精選
三生有幸 (04) / What You Get (06) / 召喚絲 (08) / 我的形狀 (NE) / 現任榮譽顧問 (NE)

YT 首冠
Music Treasure Chart Week 17: 填詞魂 | Aren't You Thinking of ___? | 藝術 與 科學

回復 23# mt666

冠Jinny可能性更高

美ai真正做到新班底=新曲風=新突破
完勝美娘
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

撞到正又幾正
Week 17
冠軍歌:Pandora - 緊急應變逃生法

美ai真正做到新班底=新曲風=新突破
完勝美娘
我等我在 發表於 2024-3-18 13:13

睇到AIIII 對拎女金GE 野心 但覺得佢呢首可以唱得再癲再盡D
好期待佢唱 LIVE 點唱最後個 F6 音同BELT 中段個A5

好嘈
kwanie 發表於 2024-3-18 12:20

呢首應該 NWB 自己唱返
異人之野望就搵美AIIII
Pre 拍拖就淨係同再見傑克老師算啦

泳兒新歌真係唔好聽

睇到AIIII 對拎女金GE 野心 但覺得佢呢首可以唱得再癲再盡D
好期待佢唱 LIVE 點唱最後個 F6 音同 ...
hkbaby 發表於 2024-3-18 13:37

不過美泳要拎女金,真係花人地多幾倍努力都未必得,慘慘
    有年某人出口術話要,就搶左去了。
    又有一年出噪音歌都拎到女金,搞到女金貶值埋。

不過無能 為力hea plug到咁,似乎都係凍過水。

撞到正Chorus 好 Smooth,而且勁有記憶位

ps: What you say 係咪對應緊好朋友隻 What you get

...
FY5856 發表於 2024-3-18 14:06

再次拎到十大都已經要還神 仲渴望再次女三甲真係無咩可能
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

...

無能為力 真係好似倒BUDGET落咸水海甘,2台聯BAN + 星夢台OUT ,吾知佢想點
今次呢隻我覺得冇乜野可以彈,已經好努力好孝順好有理想

可能有人話吵同吾係平時果種好聽,但起碼聽到我覺得好PLAYFUL 好有MOOD ,都算CATCHY 會再聽

...

可能真係相傳果句,要開到紅館先有得稔。
BTW 21年都係,沉溺 甘好優質都竟然BAN

呢首應該 NWB 自己唱返
異人之野望就搵美AIIII
Pre 拍拖就淨係同再見傑克老師算啦 ...
mt666 發表於 18/3/2024 14:00
首歌寫到好似係NWB 寫完唔要賣出去咁

撞到正 明顯係903 style
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

撞到正 明顯係903 style
steph123 發表於 2024-3-18 14:51

有關係咩?人間蒸發  12個我 都係ban啦
我覺得視乎邊個唱多d . ..

泳兒今年班底係唔同band
同當年許志安一樣
呢首一般
下plug 十大

班底係唔同band confirm嗎
开花五千日

同當年許志安一樣
呢首一般
下plug 十大
qwerzx 發表於 2024-3-18 15:20

下plug心之科學2.0?

班底係唔同band confirm嗎
xm1n9 發表於 2024-3-18 15:38
confirmed for 2024

https://www.youtube.com/watch?v=RSLZ2ECpg5Q

繼去年完成「祝福三步曲」,泳兒(Vincy)今年將與Nowhere Boys等不同樂隊班底合作,展開全新音樂企劃,以靈魂人物的身份作主導,連結曲、詞、編、監、MV拍攝整個團隊,全程投入打造不一樣的泳兒。

擁有近幾年的經驗,Vincy發現自己喜歡以團隊形式製作音樂,可以毫無保留地跟各單位分享創作靈感與思維,甚至當中遇到的疑問,舒暢地表達自己。又回看自己出道一路走來,band sound是音樂路上鮮有接觸的一部份,隨著現時的音樂有很多可能性,band sound亦有很多類別,點燃起Vincy的好奇心與信心打破舊有概念,由題材構思到音樂製作上,透過跟不同樂隊合作,發掘這個充滿未知的音樂類型。

跟2021年和per se的合作一樣,Vincy揀選樂隊的準則都是靠自己的觸覺,感受樂隊的味道:「聽他們的作品時,我會想像加上我的聲音,效果會如何;最重要的是有個人特色,才能互相碰撞產生新元素。」聽到有感覺的樂隊,Vincy便直接相約見面,展開兩個單位的跨界合作,將雙方的特點昇華,而非互相跟隨。

著重作品能否呈現鮮明畫面感給樂迷的Vincy,一直有留意Nowhere Boys的作品同樣畫面感十足,跟自己十分投契。「我初次聽已很喜歡demo,因為畫面很強烈和細緻,而且很有挑戰性,特別是verse,歌詞很密,音域也很闊。至於找小克填詞,是因為欣賞他近幾年探討人間與靈界的作品。鬼來自不同頻率,我們未必見到,多數是因為電影和鬼故事對衪產生恐懼。但想深一層,當遇到跟你頻率不對的人,甚至無法逃避、只能共存,其實是件挺恐怖的事。」《撞到正》亦是Vincy首度與監製Adrian Chan合作,她需要用更率直硬朗的方法演繹,發掘自己聲音更多可能性。

音樂主導性更高、想法更多,一起期待2024年泳兒全新音樂篇章,與不同樂隊探索更多未知。

同當年許志安一樣
呢首一般
下plug 十大
qwerzx 發表於 2024-3-18 15:20

冰兒想成為香港楊乃文…

荃力支持泳兒搵以下樂隊:
Virgin Vacation
A New World If You Can Take It
南洋派對
Wellsaid
The Crush
Fountain Collective
DM多仔多到覆唔哂

A New World If You Can Take It
南洋派對
Wellsaid
The Crush
...
mosesming 發表於 2024-3-18 16:13

ROOT, btne同per se好似適合佢多啲
不過現實好可能係DJ, RB, 話唔定仲有Rover
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

My Life又跌咗出頭20

同過per se合作啦今次估計有hertz

ROOT, btne同per se好似適合佢多啲
不過現實好可能係DJ, RB, 話唔定仲有Rover ...
sampras625 發表於 2024-3-18 16:23

搵rosemances都得

雖然張蔓姿搵過
DM多仔多到覆唔哂

希望有 Pandora

confirmed for 2024

繼去年完成「祝福三步曲」,泳兒(Vincy)今年將與Nowhere Boys等不同樂隊 ...
boy4dudes 發表於 2024-3-18 16:01

唔知有The Hertz & Pan呢
WK16 1)填詞魂 2)還有一艘救生艙 3)緊急應變逃生法
WK17 1)回憶半分鐘 2)All That I Want 3)七點半鐘的陽光

南洋派對
Wellsaid
The Crush
...
mosesming 發表於 2024-3-18 16:13

琪待aiiiii搵24味唱粗口歌