返回列表 發帖
評審團大獎應該同上年一樣,只頒獎一首歌曲,而家分拆分四種歌曲類別獎項,有點失望

評審團大獎應該同上年一樣,只頒獎一首歌曲,而家分拆分四種歌曲類別獎項,有點失望 ...
Joseph 發表於 25/3/2024 15:36
居然有期望

亂估
流行: 浪漫殺死巨蟹座 / 窮人的薔薇
R&B: 世一 / MIZU
搖滾: 浮床 / 52赫茲
跳唱:MONEY / 練功

居然有期望
kwanie 發表於 2024-3-25 16:42

上年唔錯呀

亂估
流行: 浪漫殺死巨蟹座 / 窮人的薔薇
R&B: 世一 / MIZU
搖滾: 浮床 / 52赫茲
跳唱:MONEY / 練 ...
梨胃言 發表於 2024-3-25 16:55
認真估
流行: 濤
R&B: 世一
搖滾: 伸縮自如的愛
跳唱:MONEY

舊年葉落冰川都係報另類
梨胃言 發表於 2024-3-25 02:04

有幾另類 葉落 同 地滑 頂盡叫pop rock

笑到仆
荷蘭番茄 發表於 2024-3-25 13:42

突然稔起當年997 俾 美斗 美麗二線 卡拉OK 歌曲
Anyway 對呢個頒獎禮期望係0 ,仲衰過其他台1

居然有期望
kwanie 發表於 2024-3-25 16:42

原本都有少少期望,但第3年開始覺得呢個台最差

突然稔起當年997 俾 美斗 美麗二線 卡拉OK 歌曲
Anyway 對呢個頒獎禮期望係0 ,仲衰過其他台{:1_9 ...
hkbaby 發表於 2024-3-25 17:13

咩係美斗?

評審團大獎應該同上年一樣,只頒獎一首歌曲,而家分拆分四種歌曲類別獎項,有點失望 ...
Joseph 發表於 2024-3-25 15:36
https://chillclub.viu.tv/

大會邀請香港及海外專業音樂人組成「國際專業評審團」,評審團成員們需聆聽所有入圍歌曲 然後以波達計數法的形式,在每種音樂風格的候選歌曲,投選出製作水平及音樂質素最高的作品,並頒予「評審團表揚獎」。

應該係每種音樂風格各頒一首 = total 四首

香港: 向雪懷、伍樂城、Joey Tang、黃志淙、黃丹儀
海外: Alawn (France)、朱敬然 (Taiwan)、Alex Pasroudakis (US)、Alexander Glantz (aka Alexander 23) (US)、高瀬統也 (Japan)、GRIFF (UK)

亂估
流行: 隱形遊樂場
R&B: All That I Want
搖滾: 52赫茲
跳唱:Dum Dum

大會邀請香港及海外專業音樂人組成「國際專業評審團」,評審團成員們需聆聽所有入圍歌曲, 然後 ...
boy4dudes 發表於 2024-3-25 17:23

估評審團今年唔畀幸兒
留返Diff.先攞

大會邀請香港及海外專業音樂人組成「國際專業評審團」,評審團成員們需聆聽所有入圍歌曲, 然後 ...

喜歡祖兒
DM多仔多到覆唔哂

咩係美斗?
快劍俠 發表於 2024-3-25 17:23

早幾年,有個歌手叫咩 卓庭  ,有個狂熱fans 狂係度po 佢ge 野,有次po佢去新斗記食飯,眾美會員印象深刻

林峰係咪有少少機會上榜了?

咁幕後獎項是否同上年一樣,以冠軍歌曲多寡來決定獎項誰屬?

多過一半評審都係外國人 隱形遊樂場應該冇乜優勢 甚至本土都未必buy

原本都有少少期望,但第3年開始覺得呢個台最差
hkbaby 發表於 2024-3-25 17:15

10首投票變4+4 點都覺得係進步嚟

咁幕後獎項是否同上年一樣,以冠軍歌曲多寡來決定獎項誰屬?
Joseph 發表於 2024-3-25 18:11
https://chillclub.viu.tv/

Yes, 由2023年3月5日至2024年2月25日,52周內擁有最多《CHILL CLUB 推介榜》冠軍歌的幕後功臣就可獲得上述 (幕後) 獎項。

MIZU應該輕鬆贏節奏藍調
梨胃言 發表於 2024-3-25 13:35

世一同花海候選藍調,難了(除非兩首互界)

cc 12/5 亞博
另類歌曲收左皮, 變左跳唱入圍資格變左CC頭5位, 唔一定要冠軍
一共141首

新加:

評 ...
wing 發表於 2024-3-25 13:23

改得好

笑到仆

pandora ig :
《安全距離》入選「CHILL CLUB年度推介榜 23/24」
年度推介歌曲獎 - 跳唱歌曲
因為希望大家聽到《安全距離》嘅時候會跳舞

如果Dum Dum拎到評審s真係dum dum

世一同第二人格候選藍調,難了(除非兩首互界)
agafan4ever 發表於 2024-3-25 18:41

睇吓評審團有幾專業

支持kay(暫定)
我估錯這個世界得到教訓

早幾年,有個歌手叫咩 卓庭  ,有個狂熱fans 狂係度po 佢ge 野,有次po佢去新斗記食飯,眾美會員印象深 ...
hkbaby 發表於 2024-3-25 17:47

李卓庭 睇嚟係上一代cm
我估錯這個世界得到教訓

多過一半評審都係外國人 隱形遊樂場應該冇乜優勢 甚至本土都未必buy
Tantamjj 發表於 2024-3-25 18:14
Depends on 本土五位投票一唔一致, 全部評審 are supposed to 聆聽所有入圍歌曲 (which I doubt they would), 然後 pick 自己鐘意 top 5 and then rate them (以波達計數法的形式).

Simple maths, 向雪懷、伍樂城、Joey Tang、黃志淙、黃丹儀 五個全部 put 隱形遊樂場 #1, 除非堆外國人一齊 buy 同樣幾首歌 (e.g. Dear Myself, LOVERSE, Special One) and rate them top 5, 好難有歌威脅到 隱形遊樂場

Let's say #1 (5分), #2 (4分), #3 (3分), #4 (2分), #5 (1分), 隱形遊樂場 = 25分 (no 外國人 vote)

Example 1: 有兩個外國人 put Dear Myself #1, 兩個外國人 put #2, 兩個外國人 put #3, Dear Myself = 24分 (no 本土 vote)
Example 2: 有三個外國人 put LOVERSE #1, 一個外國人 puts #2, 兩個外國人 put #4, LOVERSE = 23分 (no 本土 vote)
Example 3: 有四個外國人 put Special One #1, 一個外國人 puts #3, 一個外國人 puts #5, Special One = 24分 (no 本土 vote)

Depends on 本土五位投票一唔一致, 全部評審 are supposed to 聆聽所有入圍歌曲 (which I doubt they would ...
boy4dudes 發表於 2024-3-25 19:08

最後可能係Dum Dum大戰Money
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

最後可能係Dum Dum大戰Money
on07111 發表於 2024-3-25 19:18

外國人聽唔明肯定就是李可能會支持Dum Dum

Depends on 本土五位投票一唔一致, 全部評審 are supposed to 聆聽所有入圍歌曲 (which I doubt they would ...
boy4dudes 發表於 2024-3-25 19:08

唔覺得本土評審會rate得隱形遊樂場咁高
覺得(亦希望)評審獎會幾爆冷下

睇吓評審團有幾專業
梨胃言 發表於 2024-3-25 18:57

祝MIZU爆冷

希望mizu & special one攞獎令我迦talent更受認可
一想李每天黑得太快 想得心血澎湃 想不想再捱

Mirror 兼 viutv anniversary party
泥鯭睇到話尷尬
再將我相信的如煙火般綻放

秒速似有得re
Jer 又似有得上
唔通大國7首?

世一同第二人格候選藍調,難了(除非兩首互界)
agafan4ever 發表於 2024-3-25 18:41

係花海唔係人格

Chosen family好快派台

回復 85# Kj2052

就睇吓係咪熱播

903 好似唔太鍾意COLLAR啲慢歌
SKM HK Music Chart 2024 Week 17
冠軍歌:Pandora - 緊急應變逃生法

回復  Kj2052

就睇吓係咪熱播

leo_03 發表於 2024-3-25 20:24

Tbs好似都幾高ap

Mirror 兼 viutv anniversary party
泥鯭睇到話尷尬
kaman921 發表於 2024-3-25 19:56

依加佢地都冇晒光環啦,如果依加出現呢句,可能好多人buy

依加佢地都冇晒光環啦,如果依加出現呢句,可能好多人buy
hkbaby 發表於 2024-3-25 20:43

同解散左無分別 個個SOLO

回復 86# leo_03
有光頭點都唔會差過NNL in terms of ap
一想李每天黑得太快 想得心血澎湃 想不想再捱

就睇吓係咪熱播
leo_03 發表於 2024-3-25 20:24
其實算 OK 啦, TBS #3 (70ap); NNL #2 (51ap). COLLAR's Chosen Family 似 MIRROR's We All Are. Chosen Family maybe 會 #1 (有光頭加持)?

伸縮自如的愛 都係搖滾嘅話
咁點解 JM單身9 唔係搖滾

同解散左無分別  個個SOLO
henhenhen 發表於 2024-3-25 21:00

依加SOLO 都吾好得幾多,好幾個都變左笑柄。 比著以前,一句吾岩聽就成堆阿嬸阿伯護航

係咪上年落 Dear Jane + Anson Lo 面落得太勁
今年啲評審要揀翻班老人家同大路啲嘅

pandora ig :
《安全距離》入選「CHILL CLUB年度推介榜 23/24」
年度推介歌曲獎 - 跳唱歌曲
因為希望大 ...
wing 發表於 2024-3-25 18:51

以為公司幫佢地揀分類
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

唔知啲海外專業音樂人有幾出名,但要佢哋聽Mirror、Error、Gareth T啲歌會唔會有啲尷尬?

P.S. 希望K-Pop style Dum Dum受到海外音樂人青睞

希望下年請港版Taylor Swift做評審

唔知啲海外專業音樂人有幾出名,但要佢哋聽Mirror、Error、Gareth T啲歌會唔會有啲尷尬?

P.S. ...
Serendipity 發表於 2024-3-25 22:26

聽完上面3個單位再聽 幸兒 DUMDUM 會吾會變得更加天賴之音?

笑到仆

見到都忍唔住,乜料?
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋