返回列表 發帖

撞到正 - 泳兒

單選投票, 共有 85 人參與投票
58.82% (50)
9.41% (8)
7.06% (6)
4.71% (4)
20.00% (17)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ayckwan

派台日期: 18/03/2024

無法編輯作答內容
CM 歌曲宣傳表格
歡迎各位擔任歌曲宣傳人員, 提供最新派台歌曲資訊。
* 表示必填問題
歌曲宣傳人員
*
ayckwan
歌曲名字 - 主唱
*
撞到正 - 泳兒
歌曲派台日期
*
MM

/
DD

/
YYYY

歌曲直接試聽或Youtube MV連結
*
https://www.youtube.com/watch?v=RSLZ2ECpg5Q
歌詞 (如有曲詞編等資料更好)
*
曲:Nowhere Boys
詞:小克、Rap: Nowhere Boys
編:Nowhere Boys
監:Adrian Chan、Nowhere Boys

躲於被窩裡頭 寒氣又在挑逗
被壓住沒法動 冇力仰首
掛起兩抽蒜頭 求庇祐在守候
再抱住十字架 也會顫抖

亡靈冤魂不散 恐怖在延續似劇集
夜裡自燃白蠟 伴怪異旁白
邪靈陰魂不散 沒理會神父作法
突破佛門大閘 四通八達
蛇頭妖 無頭鬼
等潘朵拉打開那全盒

鬼 總要擺出可怕姿勢
鬼 找到替身先再出世
陰聲死氣 自爆身世
鬼 要往生請你飄向西
怎永生可請教上帝
送客 敬禮 好好上路 遵守法例

生死門 同事們 誰敲門
來做奴隸永續 每項貸款
陰間畢竟太悶 投入誰的胎盤
人和鬼 互有後援

眉頭烏雲不散 光怪陸離尚有續集
害怕敵人突襲 便處事圓滑
全球風雲不散 大戰在全面策劃
學會做人毒辣 勢不兩立
回陽間 銅鑼灣
趕返公司打開個飯盒

鬼 總要擺出可怕姿勢
鬼 找到替身先再出世
陰聲死氣 自爆身世
鬼 要往生請你飄向西
怎永生可請教上帝
送客 敬禮 好好上路 遵守法例

N: Ey… watch your step lil girl
V: What’d ya say?
V: urgh.. I’m hearing voices in my head all day.
N:  Uh.. Nah babe, its just dark but I can keep ya safe
N: 喂你都砌到尾,都幾夜啦喎,咁你想食嘢定返屋企?
N: I said it’s getting pretty late, should we go and get a burger or go home and make the bed shake.
V: No! Your just that voice I’m hearing everyday

鬼 不會上班不會消費
鬼 只盼痛傷可放低
相比某些人 誰更鬼
鬼叫我天生那麼怕鬼
卻得出新結論 更怕活在人世

鬼 當我屋企加倍猛鬼
望靈體分享智慧
把世人 那陰暗面控制
每個心黑到不見底
用迴光照亮塵世
要再 創世 即管殺戮 別理審批
Nick's Music Selection 2024 (Week 17)
1. 三生有幸 - 周殷廷  2. 靈魂有路 - 雷同二友  3. 善良的我們 - 蔡健雅

首歌點live

懷疑本身係咪套鬼片主題曲
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

首歌點live

懷疑本身係咪套鬼片主題曲
LushKillYourMus 發表於 2024-3-24 23:40

冇話吾得GE ,多D PLAYBACK
BTW 無能為力 仲未有電視台LIVE

幾眼高手低

唯一讚嘅係泳兒嘅演繹

仲肯求變又有feel
5分

段 "rap" 真係聽到打冷震 好尷尬

liwaynejason 發表於 2024-3-25 00:04

Jace唱就唔尷尬

liwaynejason 發表於 2024-3-25 00:04

What’d ya say?
首歌聽到笑

What’d ya say?
首歌聽到笑
GaracyTan 發表於 2024-3-25 00:16
根本成段嘢就同首歌其他部分格格不入 無端端又幻聽又床震

可能上年覺得泳兒同馮穎琪合作有啲樽頸 (雖然都係好高質)
所以呢首keep到個暗黑風但個style有新意所以又幾like5分

成首歌個敗筆位真係段rap 有啲尷尬
Week 17
冠軍歌:Pandora - 緊急應變逃生法

啲歌越嚟越顛, btw上年谷完gin lee, 係咪今年谷返泳兒?

雖然都係暗黑但係試唔同曲都值得鼓勵

聽得出係Nowhere Boys 既曲
MmM

演繹得ok

不過作為1st plug公司都唔肯比$買views有d失望
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

欣賞佢不斷求變,值得鼓勵

泳兒已經好努力 Nowhere Boy 唱翻會好好多   雖然她唱得有點吃力 但勇氣可加 4+1=5fun

段 rap 尷尬係因為太執著壓韻 (Ey, say, day, safe, 企, shake) 同 Vincy rap 時 lacks attitude (好 flat 好 monotone).

段 rap 其實可以好好玩, 可以鬼馬, 可以挑逗, 可以做 dominatrix 鬧隻鬼虐待隻鬼收服佢. For 段 rap, Vincy should get some tips from Gin & VAL 趙展彤 (for attitude and 節奏感) & J.Arie (for being a 女施虐狂).

段 rap 尷尬係因為太執著壓韻 (Ey, say, day, safe, 企, shake) 同 Vincy rap 時 lacks attitude (好 flat  ...
boy4dudes 發表於 2024-3-31 13:14

要向師姐 幸兒 學習DUM DUM 入面RAP 的態度

要向師姐 幸兒 學習DUM DUM 入面RAP 的態度
hkbaby 發表於 2024-3-31 15:50
Sure, 不過嚴格黎講 Gin 係 Vincy 師妹 in every way

香港出道 - Vincy 2006; Gin 2011
入蛋記 - Vincy 2006; Gin 2023
出生 - Vincy 1982; Gin 1987

Sure, 不過嚴格黎講 Gin 係 Vincy 師妹 in every way

香港出道 - Vincy 2006; Gin 2011
入蛋記 -  ...
boy4dudes 發表於 2024-3-31 16:20

diu美aiiiiiiiiii真係慘
Btw攞獎方面阿煎先係師姐
FIGHT for 陳柏宇

啲歌越嚟越顛, btw上年谷完gin lee, 係咪今年谷返泳兒?
hohoho 發表於 2024-3-27 09:28

Diff死播爛播中

Diff死播爛播中
agafan4ever 發表於 2024-4-1 01:23

首歌究竟有咩值得咁播...爛到一個位置,甚至Gin自己都唔想點宣傳首歌

Diff. 女金走勢冰兒已成棄將
一想李每天黑得太快 想得心血澎湃 想不想再捱

diu美aiiiiiiiiii真係慘
Btw攞獎方面阿煎先係師姐
~蛋撻~ 發表於 2024-3-31 16:27

997:勁爆女歌手打和
903:女銀、十大打和
tvb: 泳兒
rthk: gin lee
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

997:勁爆女歌手打和
903:女銀、十大打和
tvb: 泳兒
rthk: gin lee
sexykaren 發表於 2024-4-1 21:38

泳倪 同 幸兒 一齊出首合唱米可以 雙冠軍 囉
打造 我的回憶不是我的 第二 ,再創 獨一無二 高峰

泳倪 同 幸兒 一齊出首合唱米可以 雙冠軍 囉
打造 我的回憶不是我的 第二 ,再創 獨一無二 高峰 ...
hkbaby 發表於 2024-4-1 23:16

Gin lee係海鳴威?一陣十大2人分得0.5首就好笑
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

Gin lee係海鳴威?一陣十大2人分得0.5首就好笑
sexykaren 發表於 2024-4-2 00:09

可以叫 雙雙亞軍 (銀)

聽聽下都幾爽

可以叫 雙雙亞軍 (銀)
hkbaby 發表於 2024-4-3 23:21

加埋巨巧就係三銀行 (行人個行)

泳兒近年最難聽歌曲 沒有之一

整個合唱版with Gin Lee
唔洗浪費資源搵多首歌

呢首聽咗好幾次都唔係好記到個旋律,尤其正歌

根本成段嘢就同首歌其他部分格格不入 無端端又幻聽又床震
liwaynejason 發表於 2024-3-25 00:21

回應 美容 大熱金曲 Lucky star?

泳兒還是游不出大海嗎?
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

903開始熱播

hohoho 發表於 2024-3-27 09:28

今年應該都係谷gin 女金

今年應該都係谷gin 女金
Carsonliuuu 發表於 2024-4-8 21:27

覺得會谷E首10大

覺得會谷E首10大
steph123 發表於 2024-4-8 22:49

要出多幾個VERSION 先得,好似荊棘海甘。
可否出個METAL VERSION REMIX ?

想聽 NWB 自己唱返
不過其實都唔差嘅
期待同其他樂隊合作!
Music Treasure Chart Week 17: 填詞魂 | Aren't You Thinking of ___? | 藝術 與 科學

其實chorus都幾正
同樣期待其他band合作有啲咩火花

睇左viu live,佢段RAP 好打冷震

但最後LIVE 美AIIIII 唱到A6 海豚音

第一次聽覺好聽,再聽多幾次覺得唔好聽,好神奇

睇左viu live,佢段RAP 好打冷震

但最後LIVE 美AIIIII 唱到A6 海豚音
hkbaby 發表於 2024-4-9 23:02

我以為起碼會有啲Dancer或者多啲動作
但睇嚟真係無資源,要煎式站立快歌

個鏡頭搖勁啲應該都化解到尷尬嘅
21 傾城

我以為起碼會有啲Dancer或者多啲動作
但睇嚟真係無資源,要煎式站立快歌

個鏡頭搖勁啲應該都化 ...
LushKillYourMus 發表於 2024-4-10 23:49

佢自己搖頭取代
或者自己扮埋女鬼都仲好D
叫埋師姐跳IDK 伴舞都吾錯

估唔到港台唔ban

估唔到港台唔ban
steph123 發表於 2024-4-13 21:32

驚rthk好快低位out, 不過美aiiiii如果想搏10大,就真係要快d 出remix去儲AP 了,希望可以係metal version

驚rthk好快低位out, 不過美aiiiii如果想搏10大,就真係要快d 出remix去儲AP 了,希望可以係metal version ...
hkbaby 發表於 2024-4-14 12:53

第三週咁快講儲十大
21 傾城

第三週咁快講儲十大
LushKillYourMus 發表於 2024-4-14 13:44

講如果姐,因為吾覺得佢再有機會上3甲,頂多拎多次10大

好有突破,唔難聽,但聽一次就夠

其實佢明知唱呢啲類型肯定唔會係大眾鍾意嘅類型都偏要做係respect嘅
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

其實佢明知唱呢啲類型肯定唔會係大眾鍾意嘅類型都偏要做係respect嘅
hehe 發表於 2024-4-21 11:27

佢LE D 就係真正GE 用作品說話,明顯地已經吾係盲目甘想去走紅,依加比較有主見。
佢想紅的話,5PLUGS 不停出所有遺失的東西,四不像 果D 就OK