返回列表 發帖

藝術 與 科學 - From THE FIRST TAKE - 林奕匡 / 黃妍 / 葉巧琳

單選投票, 共有 49 人參與投票
26.53% (13)
18.37% (9)
26.53% (13)
2.04% (1)
26.53% (13)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ayckwan

派台日期: 21/03/2024

曲:林奕匡、Anson Chan

詞:黃偉文

編:Anson Chan@emp

監:Edward Chan

M:     藝術一般 沒標準           
全憑直覺審美 不中就不中   

C+M:很多時

C:      毫無道理 偏情動   

P:      自問長得 極標準
行為做過測試 極討好大眾
竟不吸引你 傷心怎靠理論 止痛

P:      多巴胺似戀愛嗎
先送朱古力對嗎

C:      只需選對一扎花
裝甲的心都軟化

P:      但遞上鮮花 的角度與偏差
亦算得科學題吧

M:     若計不到 可變陣放煙花
用你作品 代情話

P:      相戀很化學       C:    只需找個編舞家

P:      酸鹼怎去度       M:    深諳相處的優雅

P:      混合時 調錯嗎 隨時爆炸     M+C:    同步跳探戈吧

P:      只識統計學     C:      好感可以演算嗎

P:      不懂得美學      M:     沒定義能活捉它

C :     類近平靜心境
C+M: 迎來某個水花 woo

C+M: 藝術一般 沒標準           
全憑直覺審美 不中就不中   
很多時 毫無道理 偏情動   

P:      行為做過測試 極討好大眾

C:      其實我是 高格調小眾

P:      竟不吸引你 傷心怎靠理論 止痛
M:     難道靠物理 能被撇下了亦 不痛

P:      其實已技窮
能做也做盡
但也搞不????

P:      然而無論對方 藝術或理科
錯的愛 自難明

ALL:  是對的 惡補都不用

P:      一相見 已自然 將主綫搭通
C:      一生教化學 迫於去進修
M:     全部綫搭通

P:      無懸念 配對 成功
C:      紅樓夢 也很 頭痛
M:     yeah yeah

C:      詮釋愛情 不太同
然而若夠可愛 可閉目相信
這分歧
ALL:  原來沒那麽嚴重

M+C: 但是可惜 論畫風

P:      行為做過測試 極討好大眾
M+C: 儀容沉實冷硬的你 未出眾

P:      竟不吸引你 傷心怎靠理論 止痛
M+C: 還是放下你 拿著馬奈的畫 發夢

P:      其實已技窮
能做也做盡
最終搞不????
Nick's Music Selection 2024 (Week 20)
1. Chosen Family - COLLAR  2. 一路以來 - RYOTA 片山涼太  3. 也許沒有未來神 - per se

chorus有啲似傻傻的我傻傻的你
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 19 冠軍歌:陳卓賢 - Thank You Postman

中間係和音爭啲,但整體唔差

咁多1分,呢首唔算特別好,點都唔算差,起碼melody順耳,唱的vocal可接受,詞真係普通,4分。

特登加個spacebar唔比人改
肯定某人又想同「字典 與 聖經」玩系列作然後沾沾自喜
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

歌詞中「搞不????」用嘅係「????」而非常用嘅「懂」字,真奇怪。

----
隻字發唔出嚟
https://humanum.arts.cuhk.edu.hk ... p?word=%F0%A2%A4%A6

咁押韻法真係有啲過分hea……就算係為左表現對話嘅語流感,都唔應該濫用「吧」同「嗎」……而且aa韻本身係 ...
haoyangzhang 發表於 2024-4-2 05:37

其實Wyman啲詞已經唔係第一次咁「我愛吧吧嗎嗎」
既然佢都唔會上嚟睇大家圍插,咁首歌其他位置夠營養就算數
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

咁押韻法真係有啲過分hea……就算係為左表現對話嘅語流感,都唔應該濫用「吧」同「嗎」……而且aa韻本身係一個開口度最大最欠缺變化嘅韻,連用的話好容易聽到人好攰,其實應該要適當轉韻

新一天?
艾石仔 發表於 2024-3-29 11:37

好耐無聽過呢首,聽返先
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

輕鬆作品,聽得過嘅,不過個主題又係科學vs 愛情,有啲悶,第一下諗返起心之科學

唔明點解要3個人唱,一男一女唔好咩?
同埋又係aa 韻,聽到悶
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

聽聽吓發現副歌嘅melody有啲似何韻詩首in the end
首歌唔算好差,但合唱就搞到好唔掂
依首放上tft係唔夠水準

Sony想用每年1獎quota一次過送3個上台?

不如各自出返solo
首歌唔差 但唔知合唱嘅意義係咩
Daabinlo 發表於 26/3/2024 00:27
一次過搬三個人上TFT

隻歌令我諗起林奕匡好多好多年前嘅無限
都係有浸霉味。。。
John 發表於 2024-3-29 10:59

新一天?

隻歌令我諗起林奕匡好多好多年前嘅無限
都係有浸霉味。。。
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

不如各自出返solo
Daabinlo 發表於 2024-3-26 00:27

但詞曲層面應該注定左係合唱
有啲詞Phil唱會覺得好知性地唱幼稚野(都唔駛講邊個責任)

駛唔駛三個人就係另一件事
不過萬大事總有環球個project墊底
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

不如各自出返solo
Daabinlo 發表於 2024-3-26 00:27

budget 所限

不如各自出返solo
Week 20
冠軍歌:Kiri T - 至少做一件離譜的事

小妍第一次唱光頭好心唔好三個人唱唔同嘅詞真係好chaotic
一想李每天黑得太快 想得心血澎湃 想不想再捱