返回列表 發帖

[Mar/28/2024] INTRODUCTION to PAIN - 雲浩影 (EP)

歌手:雲浩影
唱片名稱:INTRODUCTION to PAIN
唱片封面:

推出日期:2024/3/28
唱片類型:EP

TrackList:
CD
1. 自發性神經反應
2. Too Good To Be ____
3. 無以名狀的痛
4. 放下放不下
5. 回憶半分鐘
6. To Let A Good Thing Die

附加資料:
「一個人說感到痛,這就是痛;他說痛仍在,痛就仍在。」

出處:SKY MUSIC
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

竟然唔入埋隻 Feat 版。
唔通係入唔切?

Jay Fung 啲 Feat 版都會入碟 (例如白金漢同報復)

唔知To let a good thing die會唔會係翻唱Bruno Major嗰首呢?

估唔到佢咁霉都仲有得繼續出碟
寰亞真係錫佢
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

霉到核爆 冇首好聽
魂冇影啲歌真係好難聽

寰亞班歌手入面
佢商業價值算高啦
咁都叫霉
支持雲姨今年衝女歌手三甲
利申:唔係鏡粉

寰亞班歌手入面
佢商業價值算高啦
咁都叫霉
支持雲姨今年衝女歌手三甲 ...
tom 發表於 2024-3-26 13:02

佢再搵吳林瘋作埋啲霉dum der嘅歌真係搵鬼聽
魂冇影啲歌真係好難聽

寰亞有邊個唔霉,而家連CAS都唔掂
天后SAMMI?
一想李每天黑得太快 想得心血澎湃 想不想再捱

呢隻碟應該係記念佢失戀大碟吧
由佢造星開始就知佢會自己揀歌
所以應該個人感覺比較重 多過考慮市場反應

同埋好奇點解雲姨派歌 每次都係4th Plug成績先比較好
其實老實講頭3 plug係唔差
電台成績唔好 或者叫做霉 同作品質素無關

有樣唔好浪費 靚聲唔好曬
宜家女歌手市場咁真空 睇好呢個女
又識唱歌又啱拍廣告 寰亞唔捧佢走去捧第二個先蠢

真心鍾意佢失戀個幾隻,隻碟係 Must Buy Item
尤其是咁岩經歷痛個時出既無以名狀的痛
連Day都揀黎唱,識貨

我現在發現,tracklist 又係跟派台次序除咗 track 2. Lazy
一想李每天黑得太快 想得心血澎湃 想不想再捱

想知自發性神經反應同PAIN有咩關聯
那陣時不知道 置身的日子都發亮

佢係冇乜特色,所以先霉
佢d fans又日日吹佢唱功,但係 d live又普通質素
我估錯這個世界得到教訓

想知自發性神經反應同PAIN有咩關聯
danlam15 發表於 2024-3-26 17:58

亂估=============================
  瞓身撲入 混淆視聽 物理治療 神經放下顧慮

由得我咬指頭碎 由得我細胞排隊
由得我瞓飽食醉 由得我發癲無罪

=========================================
  或者係自己行自己既路,就算X街會痛都係自己既事

呢隻碟應該係記念佢失戀大碟吧
由佢造星開始就知佢會自己揀歌
所以應該個人感覺比較重 多過考慮市場反應

同埋好奇點解雲姨派歌 每次都係4th Plug成績先比較好
其實老實講頭3 plug係唔差
電台成績唔好 或者叫做霉 同作品質素無關

有樣唔好浪費 靚聲唔好曬
宜家女歌手市場咁真空 睇好呢個女
又識唱歌又啱拍廣告 寰亞唔捧佢走去捧第二個先蠢
ahshunlee 發表於 2024-3-26 16:21

agree 欣宜就算出返嚟都可能無以前咁大聲望,仲要已經拎多2次女金3次最女,講真捧新女好過,cloud 係現時20幾歲嘅女歌手入面條件最好,靚樣靚聲形象好,仲要本身已經入左屋

華納都有女歌手,nancy , moon , kiri t, gigi,但無cloud 咁入到屋
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

agree 欣宜就算出返嚟都可能無以前咁大聲望,仲要已經拎多2次女金3次最女,講真捧新女好過,cloud 係現時 ...
hehemamama 發表於 2024-3-26 22:51

How about Feanna

寰亞真係錫佢
616.1314 發表於 2024-3-26 05:34

下 寰亞個個都有得出WO突然諗起PRIMARY X卓0  5首都好岩CLOUD 唱

佢係冇乜特色,所以先霉
mrshadowll 發表於 2024-3-26 19:08

如果有日啲fans話Cloud唱功好過Gin Lee
再搶埋Gin Lee個女金
應該就係俾CM元老反嘅時候

佢係冇乜特色,所以先霉
mrshadowll 發表於 2024-3-26 19:08

特色呢味野 真係同講話雞有雞味無乜分別
請問陳蕾係咩特色?樂壇社工特色?義氣特色?
欣宜又係咩特色?女神特色?另類美特色?
容祖兒嘅特色係咩?咁楊千嬅同鄭秀文嘅特色有咩分別?

如果你要我淨係用一個形容詞最代表到嗰個歌手放入去就叫有特色嘅話
我實講得出黎嫁喎 根本每個歌手就係唔同嘅個體 性格同音樂取向一定有分別
所以唔存在無特色呢樣野

相反 Cloud正正係太有特色 夠膽做主流唔敢做嘅野
上隻碟講個人成長
:大佬 聽眾好simple minded嫁咋 你同佢成長即係講經
兩隻碟都講自己拍拖臨散 到散左 同散左之後
:你睇宜家啲人上thread 性開放到 拍散拖好閒 女仔講strong and independent
邊有人咁純品 仲邊度興聽失戀歌 仲要寫失戀歌寫到咁有意境咁細膩 有仙氣

所以咪霉囉 宜家無啲咁嘅女仔 大眾唔興呢味野
but that's what makes her so special
你認真聽佢每一首演繹其實做得好仔細
每一首嘅聲音運用方法都唔同
如果你真係鐘意聽歌嘅話 宜家揀歌黎聽係無乜野好聽
但係cloud嘅歌係真係首首佳品

You are entitled to your opinion 但係咁唔代表佢無特色
雖則佢live真係成日炒粉到令人想扔爛電視

Cloud點都同霉扯唔上關係啦
唔計班女團妹豬 呢一代女歌手仲有邊個夠佢多廣告多品牌搵

同之前Nancy個post一樣
我覺得CM會然好多時都ignore咗
佢哋自身嘅吸金能力先係佢哋可以keep住出碟嘅最大保證

不過呢度似乎都仲停留緊想唱片公司繼續無條件捧泳兒Mag嘅年代 (no offense=.=)
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

同之前Nancy ...
JayantL 發表於 2024-3-27 00:42

你要明白CM元老/活躍會員 既年齡層

特色呢味野 真係同講話雞有雞味無乜分別
請問陳蕾係咩特色?樂壇社工特色?義氣特色?
欣宜又係咩特色?女 ...
ahshunlee 發表於 2024-3-27 00:07

又唔好咁武斷,一野就話冇人聽失戀/慘情歌先
   痛又唔係得一種

話佢霉肯定唔算,起碼麵包歌晚晚都聽到,升級配方埋藏秘密

寰亞真係錫佢
616.1314 發表於 2024-3-26 05:34

其實回憶半分鐘hit過Diff好多
同埋雲姨每個po都多like過Gin好多 如果咁都霉 咁Gin都真係幾霉

臭貨黃妍呢啲真霉都有碟出就知

雲姨其實都紅過大巧同泳兒 lol
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

你要明白CM元老/活躍會員 既年齡層
PEACH 發表於 2024-3-27 08:20

跟住最後嗰結論就係懷緬番祖祖千千琪琪果個黃金年代
用以前把尺係度鬧依家點樣唔掂唔得

同之前Nancy個post一樣
我覺得CM會然好多時都ignore咗
佢哋自身嘅吸金能力先係佢哋可以keep住出碟嘅最大保證

不過呢度似乎都仲停留緊想唱片公司繼續無條件捧泳兒Mag嘅年代 (no offense=.=)

JayantL 發表於 2024-3-27 00:42

佢哋唔會明點解臭鹽可以不斷出歌出碟上電視上TFT,仲可以吸到一班死忠
佢哋唔會明點解麗英、sica呢啲負星味嘅都可以越出越多歌仲要搶埋最女候選個位
佢哋只會喺度埋怨點解唔捧唱將型女歌手
唔係唔捧得,但起碼都要有好似MC咁嘅流量先得㗎

同埋雲姨每個po都多like過Gin好多 如果咁都霉 咁Gin都真係幾霉

臭 ...
JasOh103 發表於 2024-3-27 10:16

兩首都唔hit打和
但無可否認cloud近排憑嘉頓廣告而入屋就真
離不開 留不低

跟住最後嗰結論就係懷緬番祖祖千千琪琪果個黃金年代
用以前把尺係度鬧依家點樣唔掂唔得

佢哋 ...
米色蘇 發表於 2024-3-27 10:23

麗英 sica出到歌又點 入到最女10強又點
咁既質素邊會有longevity 玩多幾年就見底啦 到時一有更騎呢既人出黎咪被取替

they have zero impact on pop culture lmao

麗英 sica出到歌又點 入到最女10強又點
咁既質素邊會有longevity 玩多幾年就見底啦 到時一有更騎呢既人出 ...
JasOh103 發表於 2024-3-27 13:22

Gin Lee都騎呢咗咁多年
2017 型人道
2018 信 很Gin強
2019 孤獨悶口
2020 敢
2021 天光前xxxxx IDK
2022 快歌慢想
2023 Dum Dum

慢性分手呢?????

琴日去咗搶先廳
雲姨唱Live又幾穩
希望佢儲多啲歌開返場麥花臣
Week 17
冠軍歌:Pandora - 緊急應變逃生法

琴日去咗搶先廳
雲姨唱Live又幾穩
希望佢儲多啲歌開返場麥花臣
Daabinlo 發表於 2024-3-27 22:55

慢性分手有啲悶
今年咁大機會攞女金仲派啲咁嘅歌

慢性分手有啲悶
今年咁大機會攞女金仲派啲咁嘅歌
梨胃言 發表於 2024-3-27 23:12

好typical雲姨style嘅歌
不過我覺得唔差嘅 上咗串流再聽真啲
但想佢出返快歌

女金有幸兒爭 話晒都拉闊咗
Week 17

好typical雲姨style嘅歌
不過我覺得唔差嘅 上咗串流再聽真啲
但想佢出返快歌

女金有 ...
Daabinlo 發表於 2024-3-28 00:38

幸兒有累積分數(4銀)
今年係堅李既年份

全碟最正嗰首又係隻side track 希望呢首都派埋啦

其實邊首係慢性分手

其實邊首係慢性分手
JasOh103 發表於 2024-3-28 15:18

梨胃言 發表於 2024-3-28 16:37

咁快又新era…divaaa!

好聽 唱輕快歌好似仲好過慢歌

霉到核爆 冇首好聽
stephybest 發表於 2024-3-26 12:14

各有覺好聽,首首派台都係慢歌係咪覺得悶?
Too good to be 最正呢首都唔派台
再將我相信的如煙火般綻放

臭 ...

903播到十大
再將我相信的如煙火般綻放

正常今年 Cloud 903 十大 (回憶半分鐘), 下年女銀/女銅 (assuming 美肥 唔爭獎 or 完約).

不過上年~今年失戀自癒後要轉下 more upbeat 嘅 vibe for next project/EP.

信和價 $160 / CD 倉價 $179

買左但未拆

信和價 $160 / CD 倉價 $179
買左但未拆
FY5856 發表於 2024-3-30 00:44
Please check 內面歌詞紙, 其實 track 2 叫 "Too Good To Be" 定 "Too Good To Be ____" ?

Please check 內面歌詞紙, 其實 track 2 叫 "Too Good To Be" 定 "Too Good To Be ____" ?
boy4dudes 發表於 2024-3-30 00:52

有底線的
   我有影相但冇得以附件形式批上黎

有底線的
我有影相但冇得以附件形式批上黎
FY5856 發表於 2024-3-30 10:56
謝謝 叫 "Too Good To Be ____" 唔叫 "Too Good To Be True" 好得意.

好好聽
其實揀歌揀得好有taste (esp翻唱to let a good thing die)
今時今日係速食既年代,仲有好似紅酒啲歌越聽越有味既歌手好難得

嘉頓廣告歌好好聽,應該入埋碟囉

臭 ...

你終於承認你個嘔像係霉星啦?

Gin Lee輸過畀英皇、幻國、華納 今年可能輪到輸畀寰亞  
Cloud啲歌仲悶啲 應該啱DJ口味  ...
69h 發表於 2024-3-28 11:28

gin lee 2020年至2022年都有輸俾環球及寰亞,不入三甲就當無事?
寰亞肯捧第二個都好,慘得過英皇捧黎捧去都係果件悶煎
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

嘉頓廣告歌好好聽,應該入埋碟囉
agafan4ever 發表於 2024-4-1 01:29

人地隻碟有晒概念塞首廣告歌做乜
Week 17

人地隻碟有晒概念塞首廣告歌做乜
Daabinlo 發表於 2024-4-1 22:32

Bonus track
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了