返回列表 發帖

環球大裁員 宣傳部全部即時離職 香港總經理:為走更遠的路

環球唱片早前曾透露公司將會重整部門,今日管理層突然在無預警之下裁員,一班唱片宣傳部工作人員於下午突然接獲公司通知,為數約有8人全部即時離職。由於事出突然,旗下歌手亦完全不知情,部分歌手得知合作已久的宣傳部同事無預警被裁員,也對消息大感震驚。

環球旗下多巨星

現時環球旗下歌手包括張學友、陳奕迅、許志安、陳慧琳、側田、AGA、盧冠廷等,還有一直表示公司有計劃今年為他們舉行演唱會的男團PIX3L,以及即將5月舉行入行首個Live Show的周殷廷,未知一班歌手的工作發展會否受影響。另外,其中三位天王、天后張學友、陳奕迅、陳慧琳近日亦於內地舉行巡迴演唱。

前寰亞高層陳志光(Gary)自去年11月入主環球,出任環球音樂香港董事總經理暨環球音樂大中華區高級副總裁,未知今次突然大地震是否因公司轉班底引發。

陳志光強調環球有其他發展

就環球唱片無預警裁員,《星島頭條》向環球音樂香港董事總經理陳志光求證,他承認此事並解釋早於今年初,集團作出全球報告已提及會進行架構整合,但因有感當時臨近農曆新年,所以對裁員一事延至現時才行動,他強調公司會繼續有其他發展。

問到今次裁員是否未事前通知旗下歌手,陳志光坦言連員工也是在通知一刻才知,他表示不會特別影響到歌手的心情,並指因應全球市場走勢,公司「瘦身」是為走更遠的路。至於裁員賠償安排,陳志光表示跟足政府條例而且會更豐盛。

LINK

不正常人類推介榜 2024 Week 18
1. Diff. - Gin Lee 2. 那讓我們一起 - mansonvibes 3. 靈魂有路 - 雷同二友

下個炒迪迪

Gin lee雙雙20萬宣傳費射哂落海搞到無錢捧陳葦旋抵炒
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

係咪YT大哥去連登出下post、上去JFFT就可以兩三個鐘賣哂啲霏,令啲膠層更加覺得個宣傳部無用

下個炒迪迪
梨胃言 發表於 2024-3-26 18:21

KerryTa,石山街應該都冇得留低

唔想P1X3L入大國

係咪YT大哥去連登出下post、上去JFFT就可以兩三個鐘賣哂啲霏,令啲膠層更加覺得個宣傳部無用 ...
阻住 發表於 2024-3-26 19:05

本身宣傳都好睇安排左咩Job嘅
不過啲歌手唔係某電視台或電台厚待就接近零曝光咁
所以單一部門計都係太廢

Sing Outside the Box咁多首
直接輸哂比人地一首永久損毀同一首藝術與科學
咁唔賴宣傳賴邊個?
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

係咪計劃搬去新加坡?
離不開 留不低

呢度啲打手個個都失業

廢球都無心戀戰
每年大量地翻出舊唱片既新版都夠食
新單位又唔識捧

Poor P1X3L
Poor ADA

呢度啲打手個個都失業
Yan 發表於 2024-3-26 19:43

你漏左為數不少既華垃打手

呢度啲打手個個都失業
Yan 發表於 2024-3-26 19:43

huntergin 9月已經炒咗

YT 大哥係咪完約會 join 蛋記? 一向已經同煎 friend, 剛剛又同 小巧 Aiden Dark 玩合唱挑戰

KerryTa,石山街應該都冇得留低
Kfmusic 發表於 2024-3-26 19:16
Kerryta 退出算, 石山街自己想走 (Way Out) 好耐

環球盛世變到咁

YT 大哥係咪完約會 join 蛋記? 一向已經同煎 friend, 剛剛又同 小巧 Aiden Dark 玩合唱挑戰

...
boy4dudes 發表於 2024-3-26 19:49

係既話,似係替代唔再出歌既美立
但蛋仲有三個男新人未捧得起。岩岩 Andy 先叫入到屋少少。
Aiden 都叫做有參與吓,Dark 就.....讀吓書先?

環球盛世變到咁
qwerzx 發表於 2024-3-26 19:55

唔止廢球,炒蛋都係咁上下。

係既話,似係替代唔再出歌既美立
但蛋仲有三個男新人未捧得起。岩岩 Andy 先叫入到屋少少。
Aiden 都叫做 ...
FY5856 發表於 2024-3-26 19:56

YT 大把公司爭住要啦
IG YouTube 號召力散哂飛
仲識做導演拍MV

諗起bma熱捧某女歌手之後慢慢dum落嚟
環球又係熱捧某女歌手之後慢慢dum落嚟
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

唔想P1X3L入大國
星夢情真 發表於 2024-3-26 19:21

都半隻腳入咗啦
SKM HK Music Chart 2024 Week 17
冠軍歌:Pandora - 緊急應變逃生法

YT 大把公司爭住要啦
IG YouTube 號召力散哂飛
仲識做導演拍MV
qwerzx 發表於 2024-3-26 20:00

所以覺得 YT 唔會咁傻
爛蛋都捧唔起佢吓

環球又係熱捧某女歌手之後慢慢dum落嚟 ...
on07111 發表於 2024-3-26 20:17

BMA係dum到摺,祝環球好運

下個炒迪迪

支持,然後過檔華納

廢球係即日解僱全數 8 名唱片宣傳部
連 Handover 既時間都冇,唔通唔再將新歌出碟?

Poor P1X3L
其實夾硬放埋 Maskless, OH my 7 God, winter Remix ,夾硬都夠 8 隻歌既

支持,然後過檔華納
agafan4ever 發表於 2024-3-26 20:29

已經有陳蕾老師

而家邊間公司熱捧嗰位女歌手

下寰亞陳志光走左去環球咩?
唔怪得早前寰亞唱片静晒咁,viki 又走埋,
咁而家邊個係高層?
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

Kfmusic 發表於 2024-3-26 20:32

呢間公司,未煎蛋已經 Dum 緊啦。

咁而家邊個係高層? ...
dom 發表於 2024-3-26 20:42

Viki好似freelance咁做?見佢都仲有唔少時候同寰亞歌手一齊
最愛林家謙❤️

支持,然後過檔華納
agafan4ever 發表於 2024-3-26 20:29

支持 然後收陳蕾皮
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

環球執之前記得喺資源回收筒攞返Alex Fung隻碟出嚟

本身宣傳都好睇安排左咩Job嘅
不過啲歌手唔係某電視台或電台厚待就接近零曝光咁
所以單一部門計都係太廢
...
LushKillYourMus 發表於 2024-3-26 19:25

Sing Outside the Box??你唔講都唔知發生過

環球執之前記得喺資源回收筒攞返Alex Fung隻碟出嚟
梨胃言 發表於 2024-3-26 21:36

諗起都想笑, 仲買晒GIN LEE BMA D 歌變晒仙股

炒晒D「卜乖」
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

下個炒迪迪

2022年 Gin走AGA續
好奇AGA簽幾多年?
球記咁樣 仲該唔該留㗎
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

荃力支持環球巨
DM多仔多到覆唔哂

環球旗下巨星

好奇AGA簽幾多年?
球記咁樣 仲該唔該留㗎
liebe 發表於 2024-3-26 22:55

學美霏咁生仔生到完約

好奇AGA簽幾多年?
球記咁樣 仲該唔該留㗎

希望簽2年

希望簽2年
agafan4ever 發表於 2024-3-26 23:26

你係咪幸荃嘅環球宣傳部員工?
DM多仔多到覆唔哂

好奇AGA簽幾多年?
球記咁樣 仲該唔該留㗎

佢似跟住舒文wo, 佢d copyright 係邊個hold ga

佢似跟住舒文wo, 佢d copyright 係邊個hold ga
快劍俠 發表於 2024-3-27 01:32

Agatha 同其他碟/歌都由廢球發行,Copyright holder 應該係廢球?

想知Kary仲喺唔喺環球
>3<

想知Kary仲喺唔喺環球
janickfu 發表於 2024-3-27 09:23

官網已經冇佢個樣
離不開 留不低

而家邊間公司熱捧嗰位女歌手
梨胃言 發表於 2024-3-26 20:32

好聽點 就是 Dum Dum
真心講 就是
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

而唔係環球  
我諗AGA唔係為咗開紅館都唔會續約
69h 發表於 2024-3-27 10:12

22年嗰陣開頭話去華納
如果去咗而家就有得繼續做豬柳蛋天后

咁而家邊個係高層? ...
dom 發表於 2024-3-26 20:42

Viki 轉去邊?佢揀歌都有一手

Agatha 同其他碟/歌都由廢球發行,Copyright holder 應該係廢球?
FY5856 發表於 2024-3-27 09:07

希望ADA 有好好保護自己. 我見IVANA 係自己開間公司HOLD 番自己GE COPYRIGHT但ADA 都應該有佢作曲人GE 版權 但其實都唔係好明, 唱片公司有GE 好似係有佢出街VERSION GE 權, 咁ADA 如果自己重錄呢? 用另一個編曲,

唔知GIN LEE 獨一無二作左幾多句呢, 就咁睇佢係跟PRIVATE ZOO WO , 因為GIN 發行當年係環球
   誰是版權擁有人

版權第一擁有人為作者,就音樂而言,亦即創作旋律或歌詞的作曲人或作詞人。倘若是共同創作的作品,則全部作者擁有版權。然而,如果是僱員作品或委託作品,版權的第一擁有人就未必是作者。

就僱員作品而言,除非勞資雙方另有協議,一般僱員在受僱期間製作的作品,僱主才是該作品的版權第一擁有人。

例子﹕

一位老師在受僱於學校期間創作歌曲教學生常識,這首歌的版權一般會由學校所有。

至於委託作品,則視乎作者與委托人之間的協議,訂明哪個單位擁有版權。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

唔講都唔知,真多巨星
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌