返回列表 發帖

環球大裁員 宣傳部全部即時離職 香港總經理:為走更遠的路

環球唱片早前曾透露公司將會重整部門,今日管理層突然在無預警之下裁員,一班唱片宣傳部工作人員於下午突然接獲公司通知,為數約有8人全部即時離職。由於事出突然,旗下歌手亦完全不知情,部分歌手得知合作已久的宣傳部同事無預警被裁員,也對消息大感震驚。

環球旗下多巨星

現時環球旗下歌手包括張學友、陳奕迅、許志安、陳慧琳、側田、AGA、盧冠廷等,還有一直表示公司有計劃今年為他們舉行演唱會的男團PIX3L,以及即將5月舉行入行首個Live Show的周殷廷,未知一班歌手的工作發展會否受影響。另外,其中三位天王、天后張學友、陳奕迅、陳慧琳近日亦於內地舉行巡迴演唱。

前寰亞高層陳志光(Gary)自去年11月入主環球,出任環球音樂香港董事總經理暨環球音樂大中華區高級副總裁,未知今次突然大地震是否因公司轉班底引發。

陳志光強調環球有其他發展

就環球唱片無預警裁員,《星島頭條》向環球音樂香港董事總經理陳志光求證,他承認此事並解釋早於今年初,集團作出全球報告已提及會進行架構整合,但因有感當時臨近農曆新年,所以對裁員一事延至現時才行動,他強調公司會繼續有其他發展。

問到今次裁員是否未事前通知旗下歌手,陳志光坦言連員工也是在通知一刻才知,他表示不會特別影響到歌手的心情,並指因應全球市場走勢,公司「瘦身」是為走更遠的路。至於裁員賠償安排,陳志光表示跟足政府條例而且會更豐盛。

LINK

不正常人類推介榜 2024 Week 20
1. 瑪莉晚安了 - 林宥嘉 / 林家謙 2. 主僕關係 - RubberBand 3. 還有一艘救生艙 - 炎明熹

荃力支持前員工Kay, Hins番環球拯救大家
mosesming 發表於 2024-3-28 15:40

煎緊嗰隻蛋肯放人先算

Gin 算唔算跳船跳得切
失去 Gin 既環球 = 廢球

即係 Gin 重要性仍然好高???
FY5856 發表於 2024-3-28 15:33

荃力支持前員工Kay, Hins番環球拯救大家
DM多仔多到覆唔哂

Gin 算唔算跳船跳得切
失去 Gin 既環球 = 廢球

即係 Gin 重要性仍然好高???

KerryTa,石山街應該都冇得留低
Kfmusic 發表於 2024-3-26 19:16

希望佢哋甩難

好彩佢地半隻腳踩左入去
始終有MKV約 咁大個電視台照住 三個死唔去
其他人真係靠環球就真係

到宜家都好想 ...
ahshunlee 發表於 2024-3-27 15:36

Kerryta 真係比環球嘥晒啲青春

唔想P1X3L入大國
星夢情真 發表於 2024-3-26 19:21

唔入大國去得邊度
所以冇可能唔入大國

環球盛世俱往矣
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 18
1. 拯救我自己 2. 告訴我 3. 慢性分手

Viki 轉去邊?佢揀歌都有一手
pkl 發表於 2024-3-27 11:26

自由人,自己接job.
見佢主力幫寰亞同TMG 的歌手
又做下演唱會的伴唱
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

都半隻腳入咗啦
leo_03 發表於 2024-3-26 20:19

好彩佢地半隻腳踩左入去
始終有MKV約 咁大個電視台照住 三個死唔去
其他人真係靠環球就真係

到宜家都好想知邊個叫Kerryta單飛 拆散dusty bottle

佢似跟住舒文wo, 佢d copyright 係邊個hold ga
快劍俠 發表於 2024-3-27 01:32

所以舒文代AGA 同球記簽幾多年合作約呢?
球記而家頹廢狀態 好難說服到人留低搏殺
唔好嘥咗AGA嘅天賦 好嗎
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

而唔係環球  
我諗AGA唔係為咗開紅館都唔會續約
69h 發表於 2024-3-27 10:12

咁聽落AGA有後路喎
佢同寰亞邊位高層熟??

或者AGA/舒文會唔會考慮轉去寰亞?
果邊可能有一姐空缺喎

唔講都唔知,真多巨星
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

Agatha 同其他碟/歌都由廢球發行,Copyright holder 應該係廢球?
FY5856 發表於 2024-3-27 09:07

希望ADA 有好好保護自己. 我見IVANA 係自己開間公司HOLD 番自己GE COPYRIGHT但ADA 都應該有佢作曲人GE 版權 但其實都唔係好明, 唱片公司有GE 好似係有佢出街VERSION GE 權, 咁ADA 如果自己重錄呢? 用另一個編曲,

唔知GIN LEE 獨一無二作左幾多句呢, 就咁睇佢係跟PRIVATE ZOO WO , 因為GIN 發行當年係環球
   誰是版權擁有人

版權第一擁有人為作者,就音樂而言,亦即創作旋律或歌詞的作曲人或作詞人。倘若是共同創作的作品,則全部作者擁有版權。然而,如果是僱員作品或委託作品,版權的第一擁有人就未必是作者。

就僱員作品而言,除非勞資雙方另有協議,一般僱員在受僱期間製作的作品,僱主才是該作品的版權第一擁有人。

例子﹕

一位老師在受僱於學校期間創作歌曲教學生常識,這首歌的版權一般會由學校所有。

至於委託作品,則視乎作者與委托人之間的協議,訂明哪個單位擁有版權。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

下寰亞陳志光走左去環球咩?
唔怪得早前寰亞唱片静晒咁,viki 又走埋,
咁而家邊個係高層? ...
dom 發表於 2024-3-26 20:42

Viki 轉去邊?佢揀歌都有一手

而唔係環球  
我諗AGA唔係為咗開紅館都唔會續約
69h 發表於 2024-3-27 10:12

22年嗰陣開頭話去華納
如果去咗而家就有得繼續做豬柳蛋天后

而家邊間公司熱捧嗰位女歌手
梨胃言 發表於 2024-3-26 20:32

好聽點 就是 Dum Dum
真心講 就是
2020 敢 之後經典金曲
告別煤氣燈 5月中 閃爍登場

想知Kary仲喺唔喺環球
janickfu 發表於 2024-3-27 09:23

官網已經冇佢個樣
離不開 留不低

想知Kary仲喺唔喺環球
>3<

佢似跟住舒文wo, 佢d copyright 係邊個hold ga
快劍俠 發表於 2024-3-27 01:32

Agatha 同其他碟/歌都由廢球發行,Copyright holder 應該係廢球?

2022年 Gin走AGA續
好奇AGA簽幾多年?
球記咁樣 仲該唔該留㗎
liebe 發表於 2024-3-26 22:55

希望簽2年
agafan4ever 發表於 2024-3-26 23:26

你係咪幸荃嘅環球宣傳部員工?
DM多仔多到覆唔哂

好奇AGA簽幾多年?
球記咁樣 仲該唔該留㗎

希望簽2年

好奇AGA簽幾多年?
球記咁樣 仲該唔該留㗎

學美霏咁生仔生到完約

環球旗下巨星

荃力支持環球巨
DM多仔多到覆唔哂

下個炒迪迪
梨胃言 發表於 2024-3-26 18:21

好奇AGA簽幾多年?
球記咁樣 仲該唔該留㗎

炒晒D「卜乖」
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

環球執之前記得喺資源回收筒攞返Alex Fung隻碟出嚟
梨胃言 發表於 2024-3-26 21:36

諗起都想笑, 仲買晒GIN LEE BMA D 歌變晒仙股

本身宣傳都好睇安排左咩Job嘅
不過啲歌手唔係某電視台或電台厚待就接近零曝光咁
所以單一部門計都係太廢
...
LushKillYourMus 發表於 2024-3-26 19:25

Sing Outside the Box??你唔講都唔知發生過

環球執之前記得喺資源回收筒攞返Alex Fung隻碟出嚟

支持,然後過檔華納
agafan4ever 發表於 2024-3-26 20:29

支持 然後收陳蕾皮
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

咁而家邊個係高層? ...
dom 發表於 2024-3-26 20:42

Viki好似freelance咁做?見佢都仲有唔少時候同寰亞歌手一齊
最愛林家謙❤️

Kfmusic 發表於 2024-3-26 20:32

呢間公司,未煎蛋已經 Dum 緊啦。

咁而家邊個係高層?
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

諗起bma熱捧某女歌手之後慢慢dum落嚟
環球又係熱捧某女歌手之後慢慢dum落嚟 ...
on07111 發表於 2024-3-26 20:17

而家邊間公司熱捧嗰位女歌手

支持,然後過檔華納
agafan4ever 發表於 2024-3-26 20:29

已經有陳蕾老師

廢球係即日解僱全數 8 名唱片宣傳部
連 Handover 既時間都冇,唔通唔再將新歌出碟?

Poor P1X3L
其實夾硬放埋 Maskless, OH my 7 God, winter Remix ,夾硬都夠 8 隻歌既

下個炒迪迪
梨胃言 發表於 2024-3-26 18:21

支持,然後過檔華納

BMA係dum到摺,祝環球好運

YT 大把公司爭住要啦
IG YouTube 號召力散哂飛
仲識做導演拍MV
qwerzx 發表於 2024-3-26 20:00

所以覺得 YT 唔會咁傻
爛蛋都捧唔起佢吓

唔想P1X3L入大國
星夢情真 發表於 2024-3-26 19:21

都半隻腳入咗啦
SKM HK Music Chart 2024 Week 19
冠軍歌:COLLAR - Chosen Family

環球又係熱捧某女歌手之後慢慢dum落嚟
2020 敢 之後經典金曲
告別煤氣燈 5月中 閃爍登場

係既話,似係替代唔再出歌既美立
但蛋仲有三個男新人未捧得起。岩岩 Andy 先叫入到屋少少。
Aiden 都叫做 ...
FY5856 發表於 2024-3-26 19:56

YT 大把公司爭住要啦
IG YouTube 號召力散哂飛
仲識做導演拍MV

環球盛世變到咁
qwerzx 發表於 2024-3-26 19:55

唔止廢球,炒蛋都係咁上下。

YT 大哥係咪完約會 join 蛋記? 一向已經同煎 friend, 剛剛又同 小巧 Aiden Dark 玩合唱挑戰

...
boy4dudes 發表於 2024-3-26 19:49

係既話,似係替代唔再出歌既美立
但蛋仲有三個男新人未捧得起。岩岩 Andy 先叫入到屋少少。
Aiden 都叫做有參與吓,Dark 就.....讀吓書先?

環球盛世變到咁

KerryTa,石山街應該都冇得留低
Kfmusic 發表於 2024-3-26 19:16
Kerryta 退出算, 石山街自己想走 (Way Out) 好耐

YT 大哥係咪完約會 join 蛋記? 一向已經同煎 friend, 剛剛又同 小巧 Aiden Dark 玩合唱挑戰