返回列表 發帖

油麻地莎士比亞 - 呂爵安

單選投票, 共有 112 人參與投票
9.82% (11)
3.57% (4)
3.57% (4)
1.79% (2)
81.25% (91)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ayckwan

派台日期: 01/04/2024

曲:溫翰文 / Marcus李俊緯
詞:黃偉文
編:溫翰文@emp
監:Edward Chan / 溫翰文@emp

「多麽想 當你的雪櫃
天天都 被你開
餓了嗎 我裝滿各種愛
張開口 我是餸菜」

這譬喻 就算讀來 多麽可笑
其實是通頂 度到今朝

我用數十個字寫首詩
用盡了 最俗套 但溫馨 的俚語
誰人話 必須 要讀過書
方可每日為你寫詩

賽杜甫 勝葉慈

縱是滿是錯字的小詩
那份愛 卻是厚過 莎翁每首詩
凡人讀不懂 說是廢紙
不解 世上最深 愛意

有態度 就算用詞 不可思議
從文學角度 未算可恥

我用數十個字寫首詩
用盡了 最俗套 但溫馨 的俚語
誰人話 必須 要讀過書
方可每日為你寫詩
實在重要的 寫三次
縱是滿是錯字的小詩
那份愛 卻是厚過 莎翁每首詩
凡人讀不懂 說是廢紙
將詩聖 誤作 壞孩子

Woo~~

我是個 熱血男兒
縱沒有 拿諾貝爾
仍敢發夢 就有詩

有話說 又哪懼 沒言辭
幼稚過 幼稚園 亦不損我真摯
台詞未開口 已認了輸
多麽震撼也 沒人知

這段接近 粗鄙的小詩
要是你 眼內有我 是濃情蜜意
流氓唸不出 美麗句子
都請接納我的 創意

天天寫 寫夠 四千次
可否講 「我願意」
Nick's Music Selection 2024 (Week 20)
1. Chosen Family - COLLAR  2. 一路以來 - RYOTA 片山涼太  3. 也許沒有未來神 - per se

衰過MAP 其實唔容易

隻歌真係好難聽。。。
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

唱到好似留香瓊

編曲好悶,vocal差到唔似一個歌手阿e越唱越退步
ec監咗d乜?咁都比首歌出街

回復 4# 梨胃言

好有indie味
啲歌詞係咪tribute to indie界一姐嘅《油尖旺金毛玲》

編曲好悶,vocal差到唔似一個歌手阿e越唱越退步
ec監咗d乜?咁都比首歌出街 ...
CircleXoX 發表於 2024-4-7 00:39

edward爸爸向著非主流嘅方向出發

好聽過My Life
2分
Nick's Music Selection 2024 (Week 20)
1. Chosen Family - COLLAR  2. 一路以來 - RYOTA 片山涼太  3. 也許沒有未來神 - per se

明明上年LOVERSE都ok
今年搞咩
Week 19
冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂

大師又袋錢落大家袋
加個「」就可以合理化成首垃圾詞
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 19 冠軍歌:陳卓賢 - Thank You Postman

天天都 被李開

成個企劃真係可以用嘔心黎形容
首歌又難聽 啲詞又尷尬
最大問題係個MV 2024年仲玩MK外賣仔溝OL 睇左一半真係頂唔順

明明Edan 讀HKU 醒醒目目 做綜藝出身
有好多風格佢都carry到(e.g. 第一年果4首+Elevator 我都好鐘意)
點解Makerville要迫佢行個咁既風格 fans都代入唔到啦

作詞嗰位好心咪借情歌怨懷才不遇啦
MKV又奶到唔敢將首詞轉Rap或夾Band
只有Edan事業受害嘅世界達成了
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

個唱法好似鬼食泥咁咩問題
本身咬字都差而家感覺更差

點解佢可以越唱越差

詞差
難聽

903又會冠?

唱到好似留香瓊
梨胃言 發表於 2024-4-7 00:24

如果係特登咁唱 咁其實唱得還可以
尤其個「詩」字唱得好emo
那陣時不知道 置身的日子都發亮

幾時先收檔AH ? 拍劇算LA,唱歌真係0 TALENT

恐怖指數直迫AL任何一首

回復 7# Nicholas
但係my life 0fun, this song is not much better1fun 聽到一半唔 敢 再聽一次。好悶好難聽寧願唱巨蟹座食糊徐浩K歌仲有2fun
一想李每天黑得太快 想得心血澎湃 想不想再捱

唱到好似留香瓊
梨胃言 發表於 2024-4-7 00:24

想聽Edan唱美瓊啲歌
DM多仔多到覆唔哂

成首歌悶唔在話
仲要D懶音重到咁

點搞?唱到咁都可以出到街?

平心而論
聽咗大半忍唔住轉歌
搞不L 掂
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

個唱法好似鬼食泥咁咩問題
本身咬字都差而家感覺更差
ladygaga 發表於 2024-4-7 13:37

佢根本連基本功都吾掂,完全喉嚨發聲兼漏風,冇共鳴,尾音冇收飾。 果下WOW WOW WOW 好難聽
加上首歌本身又悶。

但整體至少比起最紅果2位冇甘恐怖GE

佢根本連基本功都吾掂,完全喉嚨發聲兼漏風,冇共鳴,尾音冇收飾。 果下WOW WOW WOW 好難聽
加上首歌本 ...
hkbaby 發表於 2024-4-7 23:32

咁留香瓊呢?
Edan都係inspired from佢啫

咁留香瓊呢?
Edan都係inspired from佢啫
米色蘇 發表於 2024-4-8 00:27

留香瓊係聽曲
依首曲都好難聽

悶到訓著,咁既曲都揀得落手?d懶音咩事?咁都出得街?
但MV拍得好有誠意,但都救唔到幾多

詞嘅意思係咪本身冇料寫詩
但都會為咗愛人
就算寫得差
都會飽含愛意咁用詩去表達愛
希望愛人接受
E先生唱得好好
完全唱出咗明明冇料唱歌
但為咗fans
就算唱得再差
都會用盡感情 沒有一絲技巧去唱
希望fans可以接受
不知所謂

張開口我是「餸」菜
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

悶到救命。同埋個詞差係唔係可以用個立意嚟救。因為佢差就係差在反復去強調個立意搞到勁悶勁冗贅。如果個詞佢係反復去用寫得好差嘅內容表達愛意仲可以話就係演繹緊首歌嘅含義本身,但宜家只係重重複複重重複複咁好似去說教驚怕啲人唔知首歌講咩

隊友粉原來無入嚟護航
咁自私

個曲真係幾悶下
點解唔穩翻徐浩,整多首E先生系列的歌
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

歌詞真的太尷尬
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

呢隻個唱法我真係搞唔掂...佢咁多隻好似都係SOLO出道作最好

個曲真係幾悶下
點解唔穩翻徐浩,整多首E先生系列的歌
Kenny 發表於 2024-4-8 17:02

好多人話徐浩悶 睇返數據根本佢係街客保證 街客就係鍾意聽嗰種罐頭

光頭呢啲小氣老Gay 應該係唔抵得Serrini真係文學出身有料寫詞
表面好似姊妹係London一齊歎茶
但係實際上就擺明想挑機
油麻地莎翁擺明就係"致敬" if not "參考"/抄襲油尖旺金毛玲

「誰人話 必須 要讀過書 方可每日為你寫詩」VS
「拿起Seven買野賬單的背面 寫了句句哼起小曲後入眠」

「流氓唸不出 美麗句子 都請接納我的 創意」VS
「但不夠詞彙在記憶裏面 只知到大概不想講再見」

「這段接近 粗鄙的小詩 要是你 眼內有我 是濃情蜜意 流氓唸不出 美麗句子」VS
「句式過分文藝最委曲的暗示 那些文青本身也很中意」

除左嘔心之外 就係嘔心

好多人話徐浩悶 睇返數據根本佢係街客保證 街客就係鍾意聽嗰種罐頭
Carsonliuuu 發表於 2024-4-8 22:21

係呀,就算點差都好
佢D罐頭係街客的信心保證,好過而家呢首
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

連續幾日YouTube熱門1&音樂熱門1,街客真係好愛呢首

加上首歌本 ...
hkbaby 發表於 2024-4-7 23:32

你講出重點,根本唱功嚴重不足,呢隻歌點解特別差係因為編曲比較簡單,所以暴露晒佢啲弱點。以前有啲歌編曲豐富啲就唔係太聽得出,今次咁樣就見真章。
撇除佢唱功,隻歌都非常普通,旋律唔算易上口, Wyman嘩眾取寵嘅歌名叫做令人留意,但啲詞真係好突兀。

光頭呢啲小氣老Gay 應該係唔抵得Serrini真係文學出身有料寫詞
表面好似姊妹係London一齊歎茶
但係實際上就 ...
ahshunlee 發表於 2024-4-8 22:27

黃偉文東施效顰

唔明

悶到一個點

回復 1# Nicholas

編曲簡單跟悶是一線之差
AYCK 粵語流行榜
第19週冠軍歌
至少做一件離譜的事 - Kiri T

真心好難聽想俾零分
Edward Chan放過佢哋啦,明明上年都重出到Again!呢啲。旋律悶更加突顯佢vocal廢...

舊年E先生2.0已經唱得差,估唔到仲有得更差

難聽過賣奶(走rap)

音樂嘅嘢, 我識條......
Orangeti

Edan x 留香瓊 應該會有火花
最年聽最多的新歌是MLA 一個眼神同留香瓊

兒登嘅 vocal 擔唔起咁齋嘅編曲
我聽 現任榮譽顧問 好過

兒登好難聽
明明之前loverse可以聽下

大圍美斯 用手嘅咩

47. Bring Him Home
week20
1 . per se 也許沒有未來神