返回列表 發帖
Diff. index:8
SSN Chart (17 May)  冠軍: 喃嘸師感官漫遊 - 林家謙  |  亞軍: 九秒九 - 祖兒

903 專業推介@2024/04/20
RK  LW Songs         Singers
01  14  Lost At First Sight   陳卓賢
02  11  衰仔樂園        洪嘉豪
03  18  靈魂有路        雷同二友
04  17  也許沒有未來神     per se
05  04  至少做一件離譜的事   Kiri T
06  03  藝術 與 科學       林奕匡 / 黃妍 / 葉巧琳
07  13  今次動真格       Teddy Fan
08  05  Diff.          李幸倪
09  12  低調          張天穎
10  06  Chosen Family      COLLAR
11  ne  B 出口         193
12  08  唯美本尊        李駿傑
13  07  撞到正         泳兒
14  10  今晚 11 點你會做啲咩?  艾粒
15  09  油麻地莎士比亞     呂爵安
16  ne  慢性分手        雲浩影
17  ne  Do You Mind       MATCH
18  15  超微型探險       FOOLYA
19  02  緊急應變逃生法     Pandora
20  re 主僕關係        RubberBand

OUT:
LW Songs         Singers
01  All That I Want     馮允謙
16  BF            歐鎮灝
19  你不需要多完美     蘇打綠
20  三生有幸        周殷廷

本週共 3 首新上榜歌及 1 首重新上榜歌

評分人數

AYCK 粵語流行榜
第20週冠軍歌
主僕關係 - RubberBand

一切由許創基寫曲畀火火開始
hissorhk 發表於 2024-4-20 09:06

佢寫?應該淨係監掛
开花五千日

上Aska都唔上炎

佢寫?應該淨係監掛
xm1n9 發表於 2024-4-20 10:58

啊, 係, 造歌

20 位又係 RE 一周
Music Treasure Chart Week 19: Good Trip In Bad Days | Chosen Family | 也許沒有未來神

上Aska都唔上炎
LLLC 發表於 2024-4-20 11:05

升左價,貴左,科唔夠金
可能年底求其比個20位上一周就算

RB 新歌 0 宣傳有啲怪

MC要去徐浩先有得救
gcgoobi 發表於 2024-4-17 21:31

MC  嚟緊自己寫歌, 有 4 首, 唔知講緊曲定詞

嘩熄4分鐘機先
SSN Chart (17 May)  冠軍: 喃嘸師感官漫遊 - 林家謙  |  亞軍: 九秒九 - 祖兒

RB 新歌 0 宣傳有啲怪
kwanie 發表於 2024-4-20 11:33

成隻碟最後一 plug 啦
可能本身都唔諗住派台
Music Treasure Chart Week 19: Good Trip In Bad Days | Chosen Family | 也許沒有未來神

Ilub 還在
I love Canton pop music

MC  嚟緊自己寫歌, 有 4 首, 唔知講緊曲定詞
hissorhk 發表於 2024-4-20 11:37

butterfly 好正無人理
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

Ilub 還在
danielsks1988 發表於 2024-4-20 11:46

其實高層就唔好霸住個位,又唔係質素高
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

林二汶個case複雜好多七一唱中華頌+師尊事件
mosesming 發表於 2024-4-20 09:17

咁千嬅eason都ok
click here

Al 男金,男喜
Marf 女金
Collar 組金
Mirror 組喜
肥姜 喜歌

All confirmed.

上Aska都唔上炎
LLLC 發表於 2024-4-20 11:05
可能是因為一個大一個平,而很多DJ都比較看外在
you can kiss a hundred boys in bars~shoot another shot~try to stop the feeling~

上Aska都唔上炎
LLLC 發表於 20/4/2024 11:05
因為得佢一個上嚟做訪問咪上咗先

SugarFree 發表於 2024-4-20 12:02

依位應該有Do姐睇住
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

SugarFree 發表於 2024-4-20 12:02

但祖兒出名唔是標準靚女 都瘋狂女金

但祖兒出名唔是標準靚女 都瘋狂女金
John 發表於 2024-4-20 12:16

幸兒係標準靚女 所以瘋狂女銀?

No one post rthk?

希望呢首合唱歌1/1唱 十大pls

呢首都十大唔該

中文歌曲龍虎榜@2024/04/20
RK  LW Songs        Singers
01  06  Diff.         Gin Lee
02  03  緊急應變逃生法    Pandora
03  09  大半夜未肯睡     駱胤鳴
04  11  我的形狀       Supper Moment
05  10  現任榮譽顧問     陳宗澤
06  17  不是你的形狀     潘釗彤
07  02  I am All Alone    黃淑蔓
08  01  霍金預言書      布志綸
09  13  戲劇人生       葉振棠 / 夏韶聲
10  12  BF          歐鎮灝
11  15  Let Go         林芊瑩
12  19  時光厚禮       陳慧琳
13  07  Lost At First Sight  陳卓賢
14  18  衰仔樂園       洪嘉豪
15  16  Thru the Night    陳逸璇
16  20  撞到正        泳兒
17  ne  墨菲定律       安俊豪
18  ne  回復原廠設定     SADJAY
19  ne  你不需要多完美    蘇打綠
20  ne  非正統私立學園    ALL IN

本週共 4 首新上榜歌曲

OUT:
LW Songs       Singers
04  樓上裝修      陳柏宇
05  透光者       炎明熹
08  過電        張蔓姿
14  Framily       草蜢

評分人數

不正常人類推介榜 2024 Week 21
1. Chosen Family - COLLAR 2. 喃嘸師感官漫遊 - 林家謙 3. 慢性分手 - 雲浩影

16個禮拜有4個禮拜第3係雷同

16個禮拜有4個禮拜第3係雷同
梨胃言 發表於 2024-4-20 12:53

支持今年拎組金
將d商業垃圾掃落垃圾桶
我們的總和

Diff. index:8
John 發表於 2024-4-20 10:37

首歌聽得多都唔厭

今年So far大路情歌復興嘅三大代表(回憶半分鐘, 無傷大雅同三生有幸)喺各大榜單嘅待遇:

903: 獨冠回憶半分鐘, 無傷大雅只上合唱版, 最高排第7, 三生有幸只有一周第12位同Re第20位。
948: 三首全冠。
997: 冠回憶半分鐘, 其餘兩首一亞一季。
TVB: 已冠無傷大雅, 回憶半分鐘仍然有望冠軍。
CC: 已冠無傷大雅同回憶半分鐘。

PS: 三生有幸無上電視台榜。

究竟後兩者喺903待遇奇差, 係因為903同環球持續交惡, 兼唔喜歡有無綫底歌手? 定係903大致鄙視商業情歌?

今年So far大路情歌復興嘅三大代表(回憶半分鐘, 無傷大雅同三生有幸)喺各大榜單嘅待遇:

903: 獨冠回憶半分 ...
EricC2021 發表於 2024-4-20 12:59

因為903同ViuTV係音樂共同體。
因為948最高質。

中文歌曲龍虎榜@2024/04/20
RK  LW Songs       Singers
10  12  BF  ...
荷蘭番茄 發表於 2024-4-20 12:44

Ian 有第二個落榜周, 港台最認可鏡仔confirmed?

EricC2021 發表於 20/4/2024 12:59
你不如講下你想聽啲咩不如我地滿足下你

係咪又想老屈咩903 同VIU 關係好密切嗰啲

你不如講下你想聽啲咩不如我地滿足下你

係咪又想老屈咩903 同VIU 關係好密切嗰啲 ...
kwanie 發表於 2024-4-20 13:06

903同VIU嘅音樂共同體共同不太喜歡與無綫關係密切嘅環球旗下嘅YT嘅三生有幸
不正常人類推介榜 2024 Week 21
1. Chosen Family - COLLAR 2. 喃嘸師感官漫遊 - 林家謙 3. 慢性分手 - 雲浩影

回復 280# 梨胃言

其實自從見到CC同903榜今年喺冠軍歌選擇上殊途之處甚多(例如無傷大雅CC有冠而903無), 本人已放棄用共同體去形容呢兩個台嘅關係。雙方今年嘅關係, 似乎已退至ViuTV 繼續承播903頒獎禮同大國繼續all-in 903而已。

回復  梨胃言

其實自從見到CC同903榜今年喺冠軍歌選擇上殊途之處甚多(例如無傷大雅CC有冠而903無), 本人 ...
EricC2021 發表於 20/4/2024 13:08
咁你而家又想老屈啲咩

不如講嚟聽下

903同VIU嘅音樂共同體共同不太喜歡與無綫關係密切嘅環球旗下嘅YT嘅三生有幸 ...
荷蘭番茄 發表於 2024-4-20 13:08

咁同tvb 997關係密切嘅honey bees呢

回復  梨胃言

其實自從見到CC同903榜今年喺冠軍歌選擇上殊途之處甚多(例如無傷大雅CC有冠而903無), 本人 ...
EricC2021 發表於 2024-4-20 13:08

兩個台嘸答案都係得亞軍。

回復 282# kwanie

非也! 本人只想探討各大榜單對大路情歌嘅取態是否有大不同而已。

回復 285# kwanie

本人如今只作客觀觀察同帶動理性討論, 絕無主觀臆測各大傳媒/榜單間之關係。

903同VIU嘅音樂共同體共同不太喜歡與無綫關係密切嘅環球旗下嘅YT嘅三生有幸 ...
荷蘭番茄 發表於 2024-4-20 13:08

純粹因為YT同幸兒熟
歌名又有個幸字
所以冷待

回復 283# 荷蘭番茄

本人原文已提到三生有幸並無上電視台榜, 加上林峯有無綫底而CC照冠, 因此閣下嘅講法並唔太成立。

回復  kwanie

本人如今只作客觀觀察同帶動理性討論, 絕無主觀臆測各大傳媒/榜單間之關係。 ...
EricC2021 發表於 20/4/2024 13:18
並沒有

回復 277# Wonders

大麈埃都試過三甲 佢地都值一次 不過獨立成日會被調位

EricC2021 發表於 2024-4-20 12:59

三生有幸唱法咁油膩 你聽/冠埋我嗰份
define 大路情歌 define 點揀三大代表
呢句statement真係自說自話無限演繹

Pandora 3>2
樓上裝修 9 weeks 三甲都無

慢性分手咁快上到,睇好cloud 十大+女三甲
女歌手本身都無咩競爭,希望今年Jayfung 即使男金都有quota 分到比佢啦
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

回復 294# ahshunlee

本人純粹以外界討論度/點擊率選取, 與歌曲質素無必然關係。

利申: 只喜歡無傷大雅同回憶半分鐘。

回復 295# mt666

唔通下週冠軍歌係樂隊之爭(Pandora vs. SM)?

支持今年拎組金
將d商業垃圾掃落垃圾桶
Wonders 發表於 2024-4-20 12:57

組金好難,但靈魂有路十大係有機會
100%肯定至少做一件離譜的事WK21 903冠硬!!賭幾多都得!!

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

WK17 死位會係邊首呢?