返回列表 發帖

JAY FUNG 儀態訓練學院 - 馮允謙

單選投票, 共有 103 人參與投票
27.18% (28)
3.88% (4)
2.91% (3)
1.94% (2)
64.08% (66)
您所在的用戶組沒有投票權限

歌曲宣傳人員 : /
歌曲派台日期 : 15/04/2024

曲:JUNE、馮允謙
詞:黃偉文
編:王雙駿
監:王雙駿

叮叮叮 夠鐘講講經
各位小妖精 課室這邊請

靜靜靜 你的心火盛
沒法淡淡定 很快就送~命

人人變態 事事激心 都必須優雅
明明受害 明明好嬲 不講髒話
名模教你 外貌要美 「宗旨」先放下
台型就是 笑看天下~~

望著壞人 望著笨蛋 充斥於大地
就算 㷫到爆炸 仍然毋須 撕開他層皮
誰令你 大脾氣 壞脾氣 就能傷你
你 又無錯 又何以 為人生氣
Yay~~~        
憤怒仍 笑嘻嘻                                

別讓壞人 別讓笨蛋 一手拖落地
學會 快要發作 儀容仍端好 姿態亦完美~
置身豬圈 都不生氣 繼續畫眉

明明受害 明明好嬲 不講髒話
名模教你 外貌要美 「宗旨」先放下
齊齊背 當秘笈 就末日也不怕

望著壞人 望著笨蛋 充斥於大地
就算 㷫到爆炸 仍然毋須 撕開他層皮
誰令你 大脾氣 壞脾氣 就能傷你
你 又無錯 又何以 為人生氣
Yay~~~        
儀態 時刻銘記~        

就是面前 盡是笨蛋 差一點激死~  
你亦 如常前行 為何停低講:你多麽卑鄙
你的披肩 這麽高貴 謝絕掃地

Woo~~~
途人 要看戲
你偏偏 不將戰幔揭起

他很厚面皮 質地似橡皮(救你 唯有你~~~)
迫到你生氣 夢裏也暗喜

他早已末期 猥瑣症末期 (記得笑 戒生氣)
迫到你失態 誰人形象更可悲~

Calm down~ 別要衰收尾

叮叮叮 夠鐘醒一醒
願你淡淡定 送走心火盛 hmm~
Nick's Music Selection 2024 (Week 20)
1. Chosen Family - COLLAR  2. 一路以來 - RYOTA 片山涼太  3. 也許沒有未來神 - per se

黃偉文又一劣作

新嘗試5分! 今年衝男金!
曲唱編曲5分
詞1分

歌名最後有無落Jay Fung

冇人有興趣fc個歌名
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 18 冠軍歌:陳慧敏 - 拯救我自己

my903 有
串流有
咁要加返

其實都唔只詞差啦 曲好似許志安嘅任白
Nick's Music Selection 2024 (Week 20)
1. Chosen Family - COLLAR  2. 一路以來 - RYOTA 片山涼太  3. 也許沒有未來神 - per se

曲2分 詞1分 編4分
即使唱功有明顯進步兼career best仍然救唔到劣質詞 (最後俾咗1)
一想李每天黑得太快 想得心血澎湃 想不想再捱

5分俾曲+唱
在這畢生不滅 無極的狀態

份詞真係...放心無衰到收尾(因為由頭衰到落尾)浪費哂曲編唱
人潮在 追趕生活 剩下我倆
躺廢痛快一場

黃偉文又一劣作
kwanie 發表於 2024-4-17 23:05

懷疑佢係根據歌手嘅中文水平去填詞
但最起碼教識我哋要識得放棄詞大於曲嘅觀念

留名等睇JF最多一分嘅一首歌

光頭佬份人小氣到一個點寫出呢D詞係2024目前一個奇妙

Jay Fung 演繹得太好,好好聽,期待L將來演唱會有Live版

前幾年啲歌做得太好
最近啲歌真係比下去

試新嘢係好,但唱得都真係幾難聽,太造作
曲都唔好聽,想特別但又做唔好

應該可以入選2024噴詞之一
曲編監都值5分,真的份詞係敗北
好奇問下,追風呢D鬼仔,知唔知份詞講咩的?
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

份詞同演繹明明好嬲,但聽聽下聽到笑

當甄嬛傳主題曲黎聽5 fun
聽過最有用的勸告 就是盡力行你的路

份詞真係好垃圾
但今次個曲都好麻麻 好溏心風暴
然後903係咪要今年俾男金佢
Week 19
冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂

出呢首歌都係為咗有talking point啫

份詞極差

出英文版應該ok

其實份詞問題係邊?
首歌令我諗起好多年前梁漢文嘅一首叫做『MMM 十三件唔知好過知的事』嘅歌
都係想玩嘢嘅歌
但梁漢文嗰首連編曲 同埋 唱腔都玩埋
呢首只有份詞有趣 唱仲用緊jay一貫靚聲情歌唱法
編曲全首都係啲好grand嘅piano同埋string,呢種編曲就好tvb爭產劇feel

希望有人開個黃偉文爛詞關注組

難以理解個歌名

黃偉文嗰種自以為是但係屙屎又屙唔出嘅怨婦感覺真係好難頂

份詞。。。。。。

其實份詞問題係邊?
首歌令我諗起好多年前梁漢文嘅一首叫做『MMM 十三件唔知好過知的事』嘅歌
都係想玩嘢嘅 ...
wzx0825 發表於 2024-4-18 10:18

+1,份詞想玩 drama,但係編曲同唱又太正經成件事唔夾

allegro opus 3.3 a.m. 咁就正常好多

曲編監唱都5FUN, 但份詞真係極差

背山望海 發表於 2024-4-18 10:19

佢好小氣㗎
你話「詞聖」(自稱)垃圾

陣間佢會逐個post cap 上 佢個story 㗎
SKM HK Music Chart 2024 Week 19
冠軍歌:COLLAR - Chosen Family

睇個歌名已經有d倒胃口
唔太想聽
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

首歌咁爛
根據以往案例, JF應該好大機會男金

首歌咁爛
根據以往案例, JF應該好大機會男金
lorbat 發表於 2024-4-18 14:14

跟手入十大甚至拎至尊歌

願聞其詳,
光頭黃幾時開始變得係你地眼中咁神憎鬼厭架?

btw 3分

背山望海 發表於 2024-4-18 10:19

見到thread 已經有人討論緊

點解歌名要加Jay Fung 個名,唔明
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

hehemamama 發表於 2024-4-18 15:51

因為間學院的創辦人叫Jay Fung,類似逸夫書院
我估

hehemamama 發表於 2024-4-18 15:51

因為首詞就係Wyman定義Jay Fung的儀態
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

感覺上似係為訓練 JF 一個人既儀態既學院,學生只有JF,所以先咁叫
   BTW;曲編唱都5fun
   結論會俾5fun

上述講到係劣作、極差、垃圾、由頭衰到尾….. 全部都係主觀感覺
差在哪?一個留言都冇講

我會用「難得」去形容首歌,形容份詞
~ 首歌用詞顯淺易明,盛怒下用上較多廣東話係合理而有地道特色
~講「莫生氣」嘅歌曲題材非常少,講到即使週遭碰上//猥瑣症末期//嘅壞人,提醒都要注重一言一行顧及儀態,為此而發火動怒帶來後果是殊不值。
難道講呢啲大家冇共鳴?覺得開個訓練學院係無病呻吟?
難道大家都「我好幸福」?身邊冇壞人,身處環境唔會有此狀況?

我尤其關注非情歌,呢首都真係loop咗多次
凡楓樂章 :《無答案》

黃偉文早前係咪仆親個腦袋
陳蕾冚家死

JF今次有機男金, CM大量負皮

願聞其詳,

btw 3分
RichieLau22 發表於 2024-4-18 15:33

填太多爛詞 然後每次啲爛詞都有個故仔去兜
Week 19
冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂

份詞真係屎 poor jay

上述講到係劣作、極差、垃圾、由頭衰到尾….. 全部都係主觀感覺
差在哪?一個留言都冇講

我會用「難得」去 ...
Leaf 發表於 2024-4-18 18:20

唔緊要啦,共和十大我都越來越搲頭反正呢首係佢入寰亞以來我最鍾意嘅一首,早兩年CM好捧佢嗰幾首me一首都無興趣
呢首用字唔靚但我都鍾意,學你話齋有共鳴。
聽得明隻歌就唔使對唔啱channel嘅人激心啦,雖然CM成日會嫌啲歌太K,但好歌唔等於好聽,推indie但其實日日喺屋企loop企街都係有可能。
FIGHT for 陳柏宇

但份詞同優雅拉唔上關係
雖然唔係Jay Fung big fans, 但佢個人平時儀態談吐完全唔係詞人筆下果回事吧
編>>>>曲>>>>>>>>詞

This is just a 小心地滑/在天之靈 wannabe written for the least suitable singer
就算對歌詞主題有共鳴 都可以覺得寫唔好個主題 用字語氣唔consistent

黃偉文嗰種自以為是但係屙屎又屙唔出嘅怨婦感覺真係好難頂
WZA111 發表於 2024-4-18 10:42

收到收到其實都 ok
但我都要堅決說出來
今次要比一分了

This is just a 小心地滑/在天之靈 wannabe written for the least suitable singer
就算對歌詞主題有共鳴 ...
69h 發表於 2024-4-18 23:40

對,我覺得用字粗都唔係問題個tone跳黎跳去聽到我好出戲
歌詞最緊要聽落去順耳,內容主題其實我覺得ok
但如果淨係因為主題ok就比呢首詞pass
咁點解唔睇散文/新詩?

5分 曲唱

詞真係暫時接受唔到

願聞其詳,

btw 3分
RichieLau22 發表於 18/4/2024 15:33
好似係2021年拍條死唔斷氣嘅得獎片開始

1分係畀份詞 sorry Jay

置身豬圈
撕開他層皮
憤怒仍笑嘻嘻

呢幾句聽到笑出聲 咁膠嘅歌詞好唔夾咁正經嘅編曲

仲有歌名係想點 睇完光頭IG段嘢我寧願佢叫返「莫生氣」

Poor Jay
不過都係要俾1分

歌詞爛 但係Jay都唔適合唱暗黑
呢首真係撐唔落手….幾愛Jay都咁話
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

願聞其詳,

btw 3分
RichieLau22 發表於 2024-4-18 15:33

好似係佢話搵親佢寫都要派台 (唔寫side track) 開始?

咁就要數到佢寫四plug俾陳伯 (有三首都係噴詞),但其實想創同所多瑪城高質二十倍
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友