返回列表 發帖

至少做一件離譜的事 - Kiri T

單選投票, 共有 66 人參與投票
69.70% (46)
4.55% (3)
1.52% (1)
6.06% (4)
18.18% (12)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: /

派台日期: 19/03/2024

曲:J. Arie / Kiri T / Gavin Chan  
詞:黃偉文
編:Kiri T / 蘇道哲
監:Kiri T / 陳考威

你又邪惡 又頹廢 又神化 但可愛
穿加厚的 生化衣 坐旁邊 仍有害
我話無悔 就無悔 毒蘋果 亦照栽
時代太壞 若再等 怕我已不在   

將 潘多拉盒子 的蓋 慢慢揭開
禮物再壞 也是禮物
勝過永不拆開

是場惡夢
我仍然揀你 禁止都沒用         
盡情失控  
離譜的美麗 世人永不懂      
評論太多                  
如果想快樂 別稀罕贊同  
能跟你 在荊棘中抱擁
就算傷 根本不痛

快沒時間 沒時間 熱情過 就冰冷  
收到帳單 先再講 目前只 求燦爛
你若然怕 就陪我 用情歌 在壯膽
談情從來 沒有譜 不必管 指揮棒  

是場惡夢
我仍然揀你 禁止都沒用         
盡情失控
離譜的美麗 世人永不懂      
評論太多                  
如果想快樂 別稀罕贊同  
能跟你 在荊棘中抱擁
就算傷 根本不痛

浪漫是 我不信後來 別人能料中  
來年流淚 起碼現時 都試過洋蔥
投降容易老 認命沒有種  

是場惡夢
我仍然揀你 禁止都沒用         
盡情失控
離譜的美麗 世人永不懂
徒手挑戰過 幸福的意義 先叫做青春
誰相信 幸福只得這種
尚有種 相當激進

(還有青春)
(何妨亂碰)
(唯願有生)
(閃過一瞬)
Nick's Music Selection 2024 (Week 20)
1. Chosen Family - COLLAR  2. 一路以來 - RYOTA 片山涼太  3. 也許沒有未來神 - per se

終於有post,即投5分,希望有十大
最愛林家謙❤️

5分
希望呢首有十大

呢首越聽越鍾意
Week 19
冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂

雖然唔知J.Arie寫邊段 但係句bridge「認命沒有種…」之後入副歌啲ad-libs真係好美丁
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

啲高音有serrini感覺 great song 5fun
一想李每天黑得太快 想得心血澎湃 想不想再捱

終於有post
Song of the year
希望有十大
利申:唔係鏡粉

黃偉文起碼要有呢個水準先叫做合格
雖然啲用字都幾中二 但至少見得人
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 19 冠軍歌:陳卓賢 - Thank You Postman

黃偉文起碼要有呢個水準先叫做合格
雖然啲用字都幾中二 但至少見得人 ...
JayantL 發表於 2024-4-24 00:25

係洋蔥嗰句怪少少
但依首以佢今年嚟講都算佳作

係洋蔥嗰句怪少少
梨胃言 發表於 2024-4-24 00:29

咁我覺得緊急聯絡人寫得最好(跨年)

投降容易老 認命沒有種
呢啲似slogan嘅詞令我諗起 記住挺直腰骨企好
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 19 冠軍歌:陳卓賢 - Thank You Postman

咁我覺得緊急聯絡人寫得最好(跨年)

投降容易老 認命沒有種
呢啲似slogan嘅詞令我諗起 記住挺 ...
JayantL 發表於 2024-4-24 00:38

之前驚喃嘸師係佢填

之前驚喃嘸師係佢填
梨胃言 發表於 2024-4-24 00:43

淨係知歌名嗰陣我以為《黃言》係佢填

係洋蔥嗰句怪少少
梨胃言 發表於 2024-4-24 00:29

Chosen Family幾順同catchy
不過今年暫時都係噴多過好 支持Ga C

Chosen Family幾順同catchy
不過今年暫時都係噴多過好 支持Ga C
JasOh103 發表於 2024-4-24 21:31

因為今年未幫gin gin填

份歌詞係殷紅寫信比阿祖既心聲嚟

你又邪惡 又頹廢 又神化 但可愛 (有老婆仲搓餅搓到落人既手仔度,成世都靠老婆發達)
我話無悔 就無悔 毒蘋果 亦照栽 (由我約你去獅子山公園見面我就知道)
快沒時間 沒時間 熱情過 就冰冷 (祖兒 已經六日啦 你已經六日冇同我講過嘢)
能跟你 在荊棘中抱擁 (我地條路會好難行)
來年流淚 起碼現時 都試過洋蔥 (會有好多眼淚)
時代太壞 若再等 怕我已不在
尚有種 相當激進 (唔通你真係想見到我一屍兩命你先相信我對你有幾真?)

份歌詞係殷紅寫信比阿祖既心聲嚟

你又邪惡 又頹廢 又神化 但可愛 (有老婆仲搓餅搓到落人既手仔度 ...
JasOh103 發表於 2024-4-24 22:14

CLS

好有趣,入來終於睇到有人讚黃偉文嘅詞正常。
但係呢幾年我已經集慣當一見到一個奇怪歌名,加放飛自我嘅比喻同修辭,就肯定係黃偉文出版。
呢份詞我反而覺得係其他人都寫得出,用字太正路。
其實黃偉文嘅奇怪風歌詞,又算唔算係填詞界嘅indie呢?
CM容易接受奇怪曲風,點解又接受唔到奇怪歌詞呢?
FIGHT for 陳柏宇

因為今年未幫gin gin填
梨胃言 發表於 2024-4-24 21:39

肯定就是李2.0?
2020 敢 之後經典金曲
告別煤氣燈 5月中 閃爍登場

肯定就是李2.0?
on07111 發表於 2024-4-26 19:35

希望今年搵方方

罐頭K歌、奇怪詞呢啲劣嘢都要講接受能力係咩事
明明呢首同十一字歌就證明咗大家會鍾意唔罐頭又無奇怪詞嘅K歌

BTW Wyman今年最好嘅詞係《石沉大海》

罐頭K歌、奇怪詞呢啲劣嘢都要講接受能力係咩事  
明明呢首同十一字歌就證明咗大家會鍾意唔罐頭又無 ...
69h 發表於 2024-4-26 20:43

嗰位會員喺MC新碟post俾人笑到惱羞成怒 希望佢可以 find peace

嗰位會員喺MC新碟post俾人笑到惱羞成怒  希望佢可以 find peace
bagfgfcde 發表於 2024-4-26 21:58

俾人笑?惱羞?is that me?如果係我嘅話,下次shout out返我等我感受吓久違嘅CM氣氛都好。以而家CM嘅標準,咁目前樂壇真係full of trash咁trash都仲肯花心機鬧,CM真係充滿愛BTW講得出惱羞成怒呢句comment都真係要喺一兩個post都留意到我先講到,多謝留意

俾人笑?惱羞?is that me?如果係我嘅話,下次shout out返我等我感受吓久違嘅CM氣氛都好。以而 ...
~蛋撻~ 發表於 2024-4-30 14:48

你啲posts咁搶眼 (and not so wise unfortunately) 好難留意唔到

你啲posts咁搶眼 (and not so wise unfortunately) 好難留意唔到
bagfgfcde 發表於 2024-4-30 15:37

以前真係會著,不過承你貴言如今真係find more peace。wise唔wise其實唔一定,其實我唔係唔明CM對好歌嘅定義係咩,我都曾經一聽到K歌就miu嘴。但後來發覺當自己低落嘅時候,都係自然會搵返啲K爆嘅歌嚟聽,所以後來就索性不如擁抱自己鍾意聽K歌嘅事實。比起好理性咁評論個melody會唔會老套,夠唔夠advanced,我更加著重自己共唔共鳴到,共鳴到我就係我會聽嘅歌,可以係旋律,都可以係歌詞,感唔感動到我好重要。有啲歌好理性咁一聽就知老套,但偏偏最入我心。一啲曲式風格好advanced嘅歌,我會欣賞,但要loop真係難。

學你話齋真係唔係好wise,因為根本就係縱容自己沉醉喺罐頭歌之中。但係造一首好聽又advanced嘅歌係造歌人嘅本事,聽歌為療心,我唔聽一啲有突破但唔好loop嘅歌就係促進緊樂壇出現一啲好loop又風格獨特嘅歌出現。結論就係我會跟隨自己直覺嚟揀歌,罐頭歌始終有罐頭歌嘅用處。

以前真係會著,不過承你貴言如今真係find more peace。wise唔wise其實唔一定,其實我唔係唔明CM對好歌嘅 ...
~蛋撻~ 發表於 2024-4-30 18:20

Good for you to know what music you like, but making sneaky claims like “CM鍾意啲奇怪嘅歌”, “可能佢哋推indie但其實日日loop企好” & “佢哋覺得pop就是原罪” is laughable, unhinged and simply a sheer display of stupidity.

Good for you to know what music you like, but making sneaky claims like “CM鍾意啲奇怪嘅歌”, “ ...
bagfgfcde 發表於 2024-4-30 20:32

咁玩得CM都好容易會動氣嘅,當你見到一堆人喺你鍾意嘅歌下面話「trash 」、「垃圾歌收集站」something,都一樣會覺得好laughable同stupid,有無留意到而家好多首歌post下面都總會見到「垃圾」之類?而且係無解釋點解咁垃圾,當腦波弱就會忍唔住以暴易暴。唯有當比較冷靜嗰時,慢慢陳述返觀點,正如而家咁樣。

Ok嘅,但都係歧義種子高汁d