返回列表 發帖

為愛啟丞 楊丞琳世界巡迴演唱會-香港

14/12/2012 - 16/12/2012
8:15pm
香港紅磡體育館

最愛丞琳嘅歌
雨愛,帶我走,匿名的好友

new ac:留言
the old ac:做板主,開電視區post

Rainie基本每一隻碟都至少有一到兩首hit的歌曲!

睇15!
不過坐得勁側又高
旨在參與!

簽名被屏蔽

睇16號~勁前,勁正~ :lol
好期待!!

睇15號, 期待live 少年維特的煩惱

同埋可愛如果為左應酬我地班港燦而要高歌一、兩首廣東話歌, 希望唔好再好似其他寶島歌手咁揀"今天我......"

回復 6# 阻住

佢9成簡EASON同王菲

聽人講唱左囍帖街,我的驕傲
:loveliness:同埋又有唱匿名的好友

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

JASON會唔會做嘉賓唱理智與感情?

15/12 場 rundown
有錯請指正

仰望

未來哈囉
一萬零一種可能
新流感
少年維特的煩惱
帶我走

黑色月亮
冷戰 國語+粵語版 (王菲那首)
缺陷美
---unplugged---
遇上愛
幸福摩天輪
囍帖街
我的驕傲
------------------
忘了

折疊式愛情
過敏
想幸福的人
只想愛你
理想情人
王見王 (with 羅志祥)
愛瘋頭 (羅志祥)

--- 弦樂 ---
倔強
曬焦的一雙耳朵
匿名的好友
左邊
我們都傻
------------

任意門
狼來了
青春鬥
慶祝
一個人的Happy Ending

(安可曲)
曖昧
雨愛
自作自受

好surprise, 由rundown甚至間場VCR感受到Rainie擺脫可愛教主之名, 走向成熟女人既決心, 尤愛黑色月亮果part既陰冷feel, 而且真係唱得好好

唯有兩點美中不足
1. 正因為頭兩小時的演出睇得出丞琳不想再裝可愛, 點解臨完場前又整part走去跳唱任意門/狼來了堆"可愛歌"?
2. 唱想幸福的人時播果段片, 兩個Rainie一個happy一個sad, 拍法, idea同阿Fi Better Me MV有99%似, 究竟production邊個人咁樣整蠱Rainie?

楊丞琳香港演唱會14/12/2012 (6 張相片)
尋晚第一場香港演唱會順利完成. 楊丞琳非常感謝大家一直對佢既支持. 尋晚第一場show已經施展渾身解數答謝大家. 依家同大家分享一下演唱會既靚相.

um...點講呢
其實如果計overall,異想天開係豐富過今場show
其實好難唔唱任意門堆舊快歌
因為如果可以跳舞既快歌,rainie真係得頭果幾隻碟做得最多
但比異想天開比例已經少左好多好多
其實有好幾首歌係幾surprise,
遇上愛既unplug version,左邊,摺疊式愛情
加埋匿名的好友
但偏偏呢幾首就得返半首
摺疊式愛情同匿名的好友上次都係得半首sosad (好友計半首因為佢都喊左半首lol)
總括黎講黑色月亮part,想幸福的人part同ending最愛
ending幾意外下,雖然感覺有d係sad ending,但係的確成件事好match
反而帶我走倒吊雖然係難度更高,但係個flow我個人覺得好唔順,所以覺得係辛苦,但成個scene ending好睇好多

佢廣東話都ok準wor 哈哈哈

可惜没有看到:Q

簽名被屏蔽

開心share: 在下最鍾意果part

黑色月亮

冷戰翻唱

未搵到缺陷美

楊丞琳現場水準一向唔差
今次更加進步 冷戰唱得幾好聽

入水 倒吊 都好夾硬做
唔夠靚 亦唔夠順

佢D快歌 香港人唔熟 反應好似差咁D
另外想幸福的人 個MON條片抄BETTER ME 抄到一模一樣

唱黑色月亮到忘了成PART都好好睇
仲有弦樂果PART 有左邊 好驚喜~

名符其實的 演.唱 會
丞琳賣力的自虐式演出也是為了更好地詮釋歌曲
帶我走,想幸福的人,自作自受印象最深刻
失望竟然無自己首《冷戰》
《左邊》丞琳說可能係最後一次唱啦,我地都幾好彩 XD

有無人知其他地方巡迴嘅時間呢..

有無人知其他地方巡迴嘅時間呢..
aka 發表於 2012-12-27 00:06

第二站: 1月12日 新加坡
第三站: 3月23日 台北小巨蛋

第二站: 1月12日 新加坡
第三站: 3月23日 台北小巨蛋
阻住 發表於 2012-12-27 00:20

暫時只喺知道這兩站??

回復 26# aka

暫時知呢兩站,但之後點都會返內地巡一年半載掛

其實真係幾好睇
不過尾場都唔full有啲可惜
但都因為唔full先俾我搵到平飛.. 哈哈~
聽到啲朋友睇完頭場唔識晒啲歌都話好睇,
所以先搵尾場飛~ 結果我得1,2首歌唔識(除咗COCO果啲-_-)
成個演唱會都好好睇~ (Y)

雨愛 :)