返回列表 發帖
起跑有冠都咁少票

起跑有冠都咁少票
bagfgfcde 發表於 2013-4-27 23:41

佢冠軍果WK連80分都過吾到
好明顯係-6先冠到=.=
所以呢首應該吾會係大家呢季既TOP 5掛@@
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

27. 張衛健 - 流氓伉儷 1
30. 許志安 - 冰山一對 1
32. 陳奕迅 - 非禮 (Rude Mix) 1
好想知邊個投

27. 張衛健 - 流氓伉儷 1
30. 許志安 - 冰山一對 1
32. 陳奕迅 - 非禮 (Rude Mix) 1
好想知邊個投 ...
PEACH 發表於 27-4-2013 23:54

dicky 我投既..

dicky 我投既..
kwanie 發表於 2013-4-28 00:04

估唔到安仔係CM咁唔受歡迎都有1票,我真係喊出黎
幾驚佢得0票

我5首中4首
我最尾果首應該同你一樣 得好少人投
dongbb2332 發表於 2013-4-27 23:35

其實....身為fans,我好唔爭氣咁無投Jason......
我投果首仲少過Jason,不過唔係一人投果d~
(因為我知我投左佢都係無得贏架啦,不如留番張票俾人..... )
FIGHT for 陳柏宇

Shirley 得17
希望 今年派歌會有好成績啦~~

其實依家CM係米好多人鍾意FI
講真告別我真係唔算好好聽, 但咁都有第3-_-

其實依家CM係米好多人鍾意FI
講真告別我真係唔算好好聽, 但咁都有第3-_-
Lewis 發表於 2013-4-28 08:55

係近排冇咩好突出既歌出現既情況底下 ,
告別我有咁既成績真係吾出奇既

(其實我覺得告別我好好聽 , NON-STOP咁聽左十星期X_X)
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

I voted for Andy Hui's song.  Very sweet, in a non-traditional way (lyrics wise).

I am also one of the few that liked his top 10 song last year.

19. 周柏豪 - Imperfect
24. 林欣彤 - Little Something
42. 薛凱琪 - 「告別我」

中左三首

19. 周柏豪 - Imperfect
28. 許廷鏗 - 青春頌
中左三首

05. RubberBand - 夥伙
13. 王菀之 - 哥歌
14. 古巨基 - Shirley
25. 林峯 - 同林

有3首都係16-19票 =.=
果然我同CM 主流口味唔同....

CM會員共和榜特約: 我最喜愛的歌曲第一季季選 完滿結束 所有加分亦已完成!

順道回答會員的提問 每年將會進行共四次季選 每十三周定為一週 (如該年份有五十三週 則第四季有十四週)
另外如歌曲入選季選 下一季就算上榜都不會再作候選; 橫跨兩季而未能入選的歌曲則可再次候選~

第二季季選將於七月進行 希望到時大家會繼續踴躍參與!

本人今次亦喜見各會員積極留言及參與
最後 在此分享下會員既精華留言 (本人認為如此高質素留言 不作分享的話實在太浪費!)
(Special Thanks To: kingheiwong, 風見志郎, 10A=], ND.L, ~蛋撻~, dimitri, windyiiyy, 屮SiU霖屮, powerful, 表妹保莉)

02. Mr. - 一首情歌
Mr. 這《一首情歌》讓我暫時忘記他們疑似抄歌的事兒,回憶起Debut Album裡面的《感動》、《尋找一千遍》、《森林》,不為搖滾而搖滾。其實浪漫是另一種搖滾,搖滾何嘗不是另一種浪漫。

11. 方大同 - 關於愛的定義
關於愛的定義純粹因為喜歡khalil style既簡單情歌,聽得好舒服,但又唔會好似普通K歌咁聽聽下厭左。

12. 王菀之 - 皇后餐廳
第一次聽已經好有畫面: 一位穿旗袍既女士坐在一間古典歐陸風情餐廳窗前一角,伴著鵝黃色的暖和燈光,等著一個猶豫不決既男人,
成首歌一聽到就好有張愛玲既feel(雖然我都無睇過張愛玲既書~:P),有一份淡淡既酸溜溜....

大同 X Ivana X YY既配搭簡直一絕
簡單淡淡既曲風....細膩既歌詞~加上ivana一流既演繹
雖然冇牆紙咁搶耳
但當loop多幾次...個種幽美既情感就會慢慢流出黎
再加上ALEX FUNG 天才既編曲就更上一層樓
依首歌真係好岩坐係starbucks買杯咖啡~慢慢聽住首歌
望下窗出面既街景~ 唔~~一流

方大同譜出獨特韻味, 王菀之唱出慵懶頹廢的失落感
黃偉文以懷舊餐廳悼舊情, MV出走泰國流放, 上演街頭小食遊記, 別具情懷心思
最後還是選皇后餐廳, 因為這一面的王菀之確未曾接觸過, 只能說是驚為天人

13. 王菀之 - 哥歌

哥歌在劇集首播時已懾住觀眾心魂, 見證最簡單清純的王菀之回來了
證明不需繁複編曲玩聲, 一部鋼琴已經聽到最好的她

14.古巨基 - Shirley
一開始果幾下結他聲最吸引我,彈落去有力,就好似竭力咁翻開自己既往事,
also,最鍾意就係呢類型滄桑d既情歌,太過年輕既歌手係演繹唔出果份情懷~

15. 白安 - 是什麼讓我遇見這樣的你
第一次系Vani個節目聽到呢首歌, 如果冇記錯應該系聖誕前. 配合節假日的氣氛, 城市的熱鬧與我格格不入, 當煙花聲鋼琴聲響起, 眼淚便不自覺地流下來了, 太有畫面與故事的旋律.

好鍾意intro果段煙花effect,加埋白安把聲果種特別嘅穿透力,一絕!!!

16. 何韻詩 - The Science of Crying (眼淚教我的事)
第一個感覺真係好似木紋~好有盪氣回腸的感覺~
再睇埋個歌詞真係好正~睇完完全係可以即刻落淚~
青峰的威力~再加埋Hocc的演繹~一絕~
(再次希望Hocc可以練好D咬字)

19. 周柏豪 – Imperfect
Imperfect 同無力挽回 則有著相反的情緒
後者經歷過山車的情感, 在谷底悟出大道理
前者則是陽光勵志, 建立完整成熟的人生觀
難分高下, 只是 Imperfect 更配合個人心境, 亦更有廣闊視野

22. 周國賢 - 童夢
好鐘意爸爸繼續呢種簡單既曲風,好舒服甘可以平靜自己既心境,D詞又令我地反思自己對物質生活既利弊

一首成功的電視劇主題曲除了要有一手上乘的旋律, 仲要有歌者拿捏得剛剛好的演繹. 雖然沒有看過MV, 但每次聽呢首歌, 一幕幕的電視情節都會出現, 可以好甜可以好苦.

Little Something同樣係一首簡簡單單的小情歌~
很喜歡當中的歌詞~Sweet得黎不做作~
難得地阿Mag沒有Show off 自己的高音~
很自然~

25.林峯 – 同林

喜歡歌詞~人越大,不斷追求我地認為應該追求ge野,到最後分分鐘咩都得唔到,仲失去更多以往有ge野~
當然,從來都覺得林峯唱歌真係唔差

28. 許廷鏗 - 青春頌
投青春頌既原因非常簡單,實在太正拉,每次聽都有唔同既感覺。邦邦既歌詞同埋旋律完全系幫Alfred 度身定造,好表達到要把握青春個種感覺。今年甘就讀完中學,個種要同朋友盡興無憾既感覺,呢首歌食得好中我既感受。

全碟較喜歡呢首~以唱歌表現,呢首佢唱得較自然、自在~論內容,喜歡呢首歌ge題材,襯青春應該要多嘗試,不給自己限制~
成首歌build up得好好~越聽越鐘意

藍奕邦寫歌給許廷鏗, 本就有師父贈言高徒的意味 (藍奕邦為《超級巨聲》評判)
驚喜在於從許廷鏗的聲音中聽出藍奕邦式情懷,
何哲圖何須大費周章從別國引入改編曲, 大可讓許廷鏗來一回《無非想快樂》的翻唱
說不定賣個滿堂紅, 捧出新天王呢!

38. 馮允謙 / 鍾舒漫 - Feel Like Dancing
Feel Like Dancing 同夜半敲門二選一
兩者一樣有節奏感, 但男女合聲的默契讓人更驚喜, 尤其在師兄師姐的雙子版本對比下, 更見突出搶耳

Feel Like Dancing~估唔到的配搭合拍~
Jay Fung x Jun 呢個配搭已經好好~
好多首歌都有不同Style~同埋都好正~
Jay Fung x Sherman 係呢首歌都不搶大家風頭~
亦同樣表現都自己~缺一不可~聽到首歌已經好似首歌名~
個Feel已經Dancing緊啦~~

「告別我」既Melody一來就好pop,好耐聽,仲中左我最like既中國風~
但係中國風得黎,又唔係Christopher Chak或楊淽陳珀果種溫婉既感覺,
Johnny Yim既特色編曲,加晒分~
林寶再戰Fiona,造出一首忐忑不捨既女性心聲!

lol 貼堂耶~