返回列表 發帖

TVB歌唱比賽節目《星夢傳奇》討論區

http://www.ihktv.com/xingmeng-legend-press-conference.html
《星夢傳奇》首集參賽藝員名單 : 黃智雯、張名雅、梁烈唯、袁偉豪、羅鈞滿、鄭俊弘、張景淳

鄭裕玲和崔建邦主持的TVB節目《星夢傳奇》,今天舉行記者會,梁烈唯、黃智雯、張名雅和袁偉豪等均有出席,活動上還透露譚詠麟、葉蒨文、甄妮、陳潔靈、李克勤、巫啟賢、倫永亮等出任評審。對於崔建邦被暗示是梁奕倫口中所指的「野心男」,崔建邦表示已作回答,還指報道所指的是猜測,強調自己沒有做過,不會對號入座,自己是百份百喜歡女生。

對於有傳是內定冠軍,梁烈唯笑言若是真的便不用現身,並指自己有交報名表,但在試音期則不在港,表示公司是過他過往的唱歌節目裡的表現甄選而入圍。談到歌手夢,梁烈唯指從有已有這夢想,還指3歲時已模彷校長譚詠麟開個唱。
第七週冠軍歌曲-謝安琪《心不由己》

從不曾沉悶大家已能找到最好歸宿
如果有妄想堅決不懂 美滿得不接受心痛

《星夢傳奇》首集參賽藝員名單 : 黃智雯、張名雅、梁烈唯、袁偉豪、羅鈞滿、鄭俊弘、張景淳
2013年7月7日至9月1日 逢周日晚上10:00-11:30 翡翠台及高清翡翠台同步播映

星夢傳奇-招募觀眾評判團
http://b.tvb.com/whatsnew/?p=11849
唔係你嘅嘢就唔好要 係你嘅嘢就要做番好佢 - 「電影 男人唔可以窮」

卡士勁弱, 冇咩睇嘅意欲。

王浩信同樂瞳都出過碟...有佢地好似唔多公平喎...

王浩信同樂瞳都出過碟...有佢地好似唔多公平喎...
KITSTON 發表於 2013-6-17 19:27

萧正楠仲要係當年男新人金~~

樂瞳岩岩先出新歌羸左做多次歌手
誰在人生寫一則格言 失去才圚滿 甚麼謊話

萧正楠仲要係當年男新人金~~
ouyang 發表於 2013-6-17 19:30

係喎...數漏左添
咁冠亞季人選已定
不過會唔會有D係深藏不露呢?

鄭俊泓, 胡定欣也參加過新秀...

6月21,22開始錄影
唔係你嘅嘢就唔好要 係你嘅嘢就要做番好佢 - 「電影 男人唔可以窮」

本身個節目又話係發掘有唱歌天份嘅藝員
但而家容許出過唱片嘅藝員參加就已經係好唔公平

羅鈞滿都贏過公開歌唱比賽

唯一期待梁烈唯......
嗰時佢喺變身男女 chok chok chok 扮楊丞琳唱歌都唱得幾好
記低苦澀或甜 才能悟到成長中的要點 無謂再依戀昨天

呢個入圍名單,一D驚喜都冇。

我猜而家導師唔係EASON & JOEY了

好無聊
卡士完全唔attractive
又少人 有咩好睇

左上角果位唔係上屆港姐冠軍咩?
睇份list佢又無份參加
咁佢黎渣住個十字架做乜?
my LOVE TOP20‧  my HATE  week 38
1. 光源      1. 喜歡你 [4]
2. 分手總約在雨天 2. 記得
3. 最後      3. 福氣

Miss chanchan會唔會做翻評判?

人少到咁。
侧田「I Miss Love」

903 : 19 > 14 > 02 > 14* (AP: 6 + 8 + 22 + 8* = 44*)
997 : 18 > 15 > 14 > 12 > 10 > 09 > 07*
RTHK: 20 > 10 > 05*

Miss chanchan會唔會做翻評判?
rubylovessss 發表於 2013-6-17 22:06

你上面LIST錯... 請更正
    http://www.ihktv.com/xingmeng-legend-press-conference.html

譚詠麟、甄妮
嘩!!!

細個聽過 cheers 既我就幾大都撐家明架啦
[3] 一 131+1 + 25* = 156*+1 (過唔過 30 靠燈神!!)
KWANIE MUSIC PICKS WK38 (20/9/2014)
1. 致少年時代   古巨基
2. Bang Bang Bang  鄭秀文
3. 八九十     衛蘭

少人到咁...又無d大粒d ge星
睇怕收線...

呢7位只係首集選手
賽制會類似內地嘅《我是歌手》,
每集會foul兩人, 然後有另外兩位加入。

如果有《我是歌手》一半質素就睇
第一集請既人咁弱既
認認真真@音樂榜 WK#38
01 分手總在下雨天(#1)
02 八九十
03 一 (#1)

家明本身都做過歌手

家明@Cheers

我猜而家導師唔係EASON & JOEY了
remus 發表於 2013-6-17 20:00

可能就系知道穩唔成佢地   
   所以改賽制由《好聲音》變成《我是歌手》

可能就系知道穩唔成佢地   
   所以改賽制由《好聲音》變成《我是歌手》 ...
chb23 發表於 2013-6-18 23:28
坦白講,而家嗰班評判專業好多囉

坦白講,而家嗰班評判專業好多囉
remus 發表於 2013-6-18 23:40

佢地好多都做過評審專業角度的確好左

特別系巫啟賢,做過超級女聲
而甄妮同葉倩文應該都未做過評審吧...

巫啟賢 <<< 马来西亚人都讨厌的明星,another one is michelle yeoh

巫啟賢<<< 马来西亚人都讨厌的明星,another one is michelle yeoh
schoe 發表於 2013-6-19 00:19

但巫啟賢的確係一個樂壇上有份量嘅前輩
以前華星新秀都係搵佢去考驗參賽者
記低苦澀或甜 才能悟到成長中的要點 無謂再依戀昨天

參賽者似有內定,
所謂tvb某日停廠錄音,可信性&效用亦不大.....

聽晚第一集錄影

嘉賓: 鄭裕玲 、 崔建邦 、 張景淳 、 羅鈞滿 、
             張名雅 、 鄭俊弘 、 袁偉豪 、 黃智雯 、
             梁烈唯 、 葉蒨文 、 巫啟賢 、 周啟生 、
             郭偉亮 。
時間: 19:30
地點: 將軍澳電視廣播城一廠

=.=張名雅唱歌得嗎?

哇. 评审阵容可以再犀利D... - -
侧田「I Miss Love」

903 : 19 > 14 > 02 > 14* (AP: 6 + 8 + 22 + 8* = 44*)
997 : 18 > 15 > 14 > 12 > 10 > 09 > 07*
RTHK: 20 > 10 > 05*

每集中途加人加到第幾集架??未好唔公平,少幾次被foul既機會

就算遲d keep住加人...第一集都出d大粒少少架啦...唔係搵鬼睇咩

想睇eric kwok評評

家明可以唱周國賢啲歌麼?
人人話我太飄忽恍似野狒狒

佢地今晚唱左咩歌?

每集中途加人加到第幾集架??未好唔公平,少幾次被foul既機會
ansen514 發表於 2013-6-21 06:21

淘汰左兩個咪搵另外兩個補位囉 去到佢比人淘汰個日
認認真真@音樂榜 WK#38
01 分手總在下雨天(#1)
02 八九十
03 一 (#1)

聽晚第一集錄影

嘉賓: 鄭裕玲 、 崔建邦 、 張景淳 、 羅鈞滿 、
             張名雅 、 鄭俊 ...
rubylovessss 發表於 2013-6-20 20:03

今晚第一集錄影 張名雅比人foul左lu

日期: 22/6/2013 活動: 《星夢傳奇》第二集錄影 嘉賓: 鄭裕玲 、 崔建邦 、 張景淳 、 羅鈞滿 、 鄭俊弘 、 袁偉豪 、 梁烈唯 、 張明偉 、 李璧琦 、 葉蒨文 、 巫啟賢 、 郭偉亮 、 鄧智偉 。 時間: 19:00 地點: 將軍澳電視廣播城一廠
黃智雯同張名雅都foul咗?

張明偉 係乜水???未聽過呢個人..........

今晚第一集錄影 張名雅比人foul左lu
sosad5587 發表於 2013-6-22 01:39

她還是做香港小姐好

好想聽鄭俊弘唱啊...張名雅同黃智雯最低分==
奀星鄭俊弘平地一聲雷唱爆廠
[12:19] 2013/06/22

【on.cc 東方互動 專訊】 由藝員參賽的無綫歌唱比賽《星夢傳奇》昨晚在將軍澳電視城錄影,參加藝員包括梁烈唯、袁偉豪、張名雅、黃智雯、羅鈞滿、鄭俊弘和張景淳等。
首集最高分的是唱《時代曲》的奀星鄭俊弘,他的表現平地一聲雷,評判Eric Kwok(郭偉亮)勸他放棄做演員轉行當歌手。其實鄭俊弘2001年新秀出身,自言加入TVB十年一直演配角不為人認識,希望參賽後出街有人會說得出他的名字。
而黃智雯和張名雅則是最低分的兩位,雙雙被踼出局,張名雅更淚灑錄影廠。

我想知各位演員唱咗咩歌...
有冇雷文啊XD
微博: weibo.com/danielpang
攻受受攻攻攻受1001110

好想聽鄭俊弘唱啊...張名雅同黃智雯最低分==
奀星鄭俊弘平地一聲雷唱爆廠
[12:19] 2013/06/22

【on.cc 東 ...
rubylovessss 發表於 2013-6-22 12:43

TVB唱歌比賽女仔黎講得MAG同慧敏做到歌手

鄭俊弘成日都做女主角既細佬... 發唔到圍

唱華麗邂逅....佢點會唱到....

蘋果日報
無綫藝人歌唱比賽《星夢傳奇》噚晚首集錄影,今集有8位參賽者,分別有梁烈唯、鄭俊弘、黃智雯、張景淳、羅鈞滿及張名雅等。

當中以鄭俊弘表現最好,成為全晚最高分,有174.9分。評判之一郭偉亮更加直言:「我覺得你不要做演員了,唱歌吧。」鄭俊弘賽後坦言,等呢個機會等咗十年,所以緊張到胃痛,不過對對自己有信心,但就唔會放棄演戲去做歌手,希望兩樣都可以兼顧。

而港姐張名雅唱完《華麗邂逅》之後就遭到淘汰,忍唔住喊咗出嚟,全晚彈多過讚嘅評判巫啟賢就讚佢夠膽,又話: 「要做到心中有歌,目中無人很重要。」

唱華麗邂逅....佢點會唱到....

蘋果日報
無綫藝人歌唱比賽《星夢傳奇》噚晚首集錄影,今集有8位參賽者,分 ...
rubylovessss 發表於 2013-6-22 15:09

華麗蟹后係祖祖最後一首四台金曲

TVB女artist想起陳倩揚,佢之前都有唱歌,覺得佢唱得都幾好,都想佢參加

http://news.on.cc/cnt/entertainm ... 0622_00862_001.html

【on.cc 東方互動 專訊】 張名雅以容祖兒的《華麗邂逅》出戰昨晚的《星夢傳奇》,唱功實在唔掂,不停走音,大抵自知表現不佳,唱罷即哭泣,但評判郭偉亮(Eric Kwok)毫不留情繼續批評:「畀你好低分,因為首歌係我寫,好難唱,你唱唔到感覺,境界好似去咗恐懼世界咁。」當獲悉自己排尾二被Out時,她不禁再次哭泣。雖然被踢出局,但她得到一大班粉絲舉牌支持。