返回列表 發帖
點解隻姚兵唱到咁都唔使走
Grace一直都唔差就要foul
nicknicknick 發表於 2013-9-22 23:27

Grace辛苦了...腳傷要休息下...佢都撐住堅持要唱

姚兵foul得未呀

阿Grace今集真係ok,可惜,寧願 out 兵哥或葉暐。葉暐真係無乜特色,好卡拉ok feel。

阿Fred就魂遊咁,完全冇鬥心,好似放棄今集下集再嚟過咁。

明恩真係好勁,深不見底,每句都唔知佢下句仲有乜野黎緊,變左每句都係一個驚喜。

阿Moon反而今集唔係咁好,改晒啲呼吸問題同保持到好似上集咁將啲字連住唱,但又變翻音準有問題同連強項感情投入都甩埋,不過佢真係好叻去改善自己,所以都好想佢唱到最後,睇佢可以改成點。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

阿fred係咪專登唱得唔好...因開頭咁勁

阿fred係咪專登唱得唔好...因開頭咁勁
rubylovessss 發表於 2013-9-23 12:07

呢集係保良之後嗰日錄,Fred錄之前仲有function,
要喺function趕過來,可能係佢咁多集以嚟,
第一次唔能夠專心應付比賽。

之前我地見得多其他參賽者一心二用下既水準,
今次見下阿Fred嘅版本。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

阿moon琴晚錄影病左...阿fred拎返高分

阿moon琴晚錄影病左...阿fred拎返高分
rubylovessss 發表於 2013-9-23 13:49

阿Moon病左係第11集(Sun 錄),阿Fred拿高分係第10集(Sat 錄)。

蘋果即時新聞:

【星夢傳奇】五強終於誕生

《星夢傳奇》噚日喺將軍澳電視廣播城錄影,最後五強喺八號颱風天兔襲港下誕生,陳明恩以第一名晉級,之後依次為鄭世豪、羅鈞滿、鄭俊弘及姚兵,至於葉暐同新挑戰者陳倩揚落敗。

據悉《星夢》將會喺10月12日進行現場直播嘅淘汰賽,其中一位被foul後,最後四強會參加10月13日擧行嘅決賽,由全民一人一票選出冠軍。

鄭俊弘跌到第四。。。都唔知最後仲有無冠軍
估唔到姚兵可以捱到最後五強

Corinna 太犀利啦
好感動佢可以做到唯一一個五強女歌手
希望佢可以走到最後一集
Gob bless her!

鄭俊弘跌到第四。。。都唔知最後仲有無冠軍
估唔到姚兵可以捱到最後五強 ...
阿mark 發表於 23/9/2013 20:44

有一點想提既, 係fred 響評判既分普遍都唔係最高既....

Corinna 太犀利啦
好感動佢可以做到唯一一個五強女歌手
希望佢可以走到最後一集
Gob bless her! ...
ladygaga 發表於 2013-9-24 01:29

我都幾睇好 corinna, 但有時face expression 太過over
   仲有冠軍旁落,班迷弘黨就會勁葡萄勁酸人地,仲走去插人

睇左預告片,下集原來係唱快歌,MOON扮AARON個LOOK唱《失憶諒解備忘錄》(+一班DANCERS)真係勁搞笑XDDDD
100%肯定至少做一件離譜的事WK20 903冠硬!!賭幾多都得!!

姚兵應該入唔到四強啦
四強係投票咁fred都好大機

周子揚做咩要揀〈王妃〉㗎!
完全無心機唱又無風格!!

Colby ar.....

莎莉俾得65 分…
佢ok 喎我覺得

最後呢個好難聽!真係好難聽!
成晚好多唔算好,但呢個我忍唔住好想講:好難聽!
首歌完全唔係咁唱
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

最後呢個好難聽!真係好難聽!
成晚好多唔算好,但呢個我忍唔住好想講:好難聽!
首歌完全唔係咁唱 ...
星勤 發表於 2013-9-29 23:24

佢參選港姐有得入十強個時巳經唔覺佢靚
到而家佢唱歌亦都唔覺好聽不過最深刻嘅係佢做心戰同衝上都做得幾好

阿Moon剛剛改緊自己唱歌嘅style,仲敢加重負擔去跳舞,而且仲要比賽咁尾嚟搏,雖然唱跳都唔算特別好,但真係好有膽色,努力求變始終令我佩服。

本來好期待睇 Fred 同 Joe哥 jam,可惜交流有限,有點失望。

咁多個唱左musical之後,希望唔好再將李壁琦捧上天,雖然壁琦係唱英式musical (其他人係唱美式),難度係高啲,但其實水準唔係高。

另外希望Mark Lui唔好再返嚟,佢真係專比冇觀眾緣嘅高分,有觀眾緣嘅就低分,巨聲嗰時已經好明顯,今晚就比兵哥高分,阿Fred低分。

其實 Fred 尋晚真係好正
如果現場錄音人聲可以大 D 應該會更高分
反而今集 Corinna 表現麻麻
而姚兵今集做得幾好
我覺得佢把聲其實真係幾靚
而且技巧都好好

其實 Fred 尋晚真係好正
如果現場錄音人聲可以大 D 應該會更高分
反而今集 Corinna 表現麻麻
而姚兵今集做 ...
ladygaga 發表於 2013-9-30 15:20

的確阿Fred同阿Moon把人聲都推得唔夠大,有啲比音樂蓋過左。

個人意見
其實有時覺得呀moon講野好似好扮野咁
唔係話佢唱歌唔好
但如果第時轉型做歌手既話咁既態度真係唔多好...

個人意見
其實有時覺得呀moon講野好似好扮野咁
唔係話佢唱歌唔好
但如果第時轉型做歌手既話咁既態度真係唔 ...
8283 發表於 2013-9-30 19:59

我都覺佢有少少自大 第一集開始就覺

回復 582# 阿mark

完全同意,我覺得果個阿Moon好鬼扮嘢,睇唔順眼,咬字聽到我想嘔
   雖然Fred唔系最好,不過睇落去順眼好多,阿Moon講嘢好len假

佢同阿兵哥一樣,就算系講其他隊友好嘢,我都覺得系“帶著面具”
朝朝暮暮讓你猜想如何馴服我。

回復  阿mark

完全同意,我覺得果個阿Moon好鬼扮嘢,睇唔順眼,咬字聽到我想嘔
   雖然Fred唔系最好 ...
kenny211 發表於 2013-10-1 10:29

我反而覺得姚兵冇乜野
但 Moon 真係好覺佢扮野
好似每個選手表演完之後睇到對方分數時
最新果集除左佢同周子揚之外其他都係發自內心既恭喜對方
可能佢今集分數比較危掛
不過都希望佢可以走到最後

好像foul咗阿moon,宁愿兵哥留底

自从大家讲起,我又觉得之前新闻话佢条女果单野~可能真系佢条女衰
朝朝暮暮讓你猜想如何馴服我。

Mark Lui比姚兵咁高分有病!?

堅難聽囉...

好像foul咗阿moon,宁愿兵哥留底

自从大家讲起,我又觉得之前新闻话佢条女果单野~可能真系佢条女衰 ...
kenny211 發表於 2013-10-1 16:01

據悉《星夢》將會喺10月12日進行現場直播嘅淘汰賽,其中一位被foul後,最後四強會參加10月13日擧行嘅決賽,由全民一人一票選出冠軍。

比人品的話
姚兵感覺會比羅鈞滿好好多...
雖然兩個都唱得麻麻地
但羅先生啲囂史...由當年《天與地》播出開始數都有排講...
如果一個普通人能左右一些人的決定
這些人也未免太可笑了吧

《一個怪異小圈子》

蘋果日報:

無綫嘅《星夢傳奇》早排選出五強,依名次係陳明恩、鄭世豪、羅鈞滿、鄭俊弘同姚兵,決賽定咗喺本月12、13兩日直播舉行,12號當日10點15分至11點45分,由五強施展渾身解數爭入四強,經觀眾全民投票選出四強後,開始第二階段嘅全民投票,直至13號晚最後一首歌為止,觀眾一人一票選出自己心水,甚至唱埋最後一首歌後,仲可以改變自己嘅選擇。

監製麥鎮東透露,當晚會選出冠、亞、季軍,冠軍得金咪大獎同幾十萬獎金獎品,另由譚詠麟、李克勤、肥媽同巫啟賢等組成嘅專業評判團,亦會選出一個「專業推介表現大獎」,不過為免影響觀眾投票,評判團唔會公開評分。聽聞冠軍除咗有獎金獎品外,仲加碼有無綫即將成立嘅唱片部歌星合約一份㖭!至於投票嘅觀眾,有機會獲得5萬現金同5萬獎品。

TVB為左要保住阿Fred,都諗得好周到。

(1) 連12號晚都唔計專業評判嘅分,咁阿Fred就算失準都冇問題
(2) 一人只有一票(唔係好似港姐咁有兩票),最大得益者一定係阿Fred
(3) TVB比鄭世豪玩,但只准佢最後一集加入,然後兩晚都只有觀眾投票,
      啲觀眾都未熟佢,一定唔夠票

其實Fred 唔洗睇 失唔失準 觀眾例牌高分

其實唔多想FRED簽TBB間唱片公司
聽講TBB間公司音樂上好似鄧志偉負責
唔鍾意鄧志偉D曲風
同埋TBB D親生仔其他電台好似都唔多SUP

其實唔多想FRED簽TBB間唱片公司
聽講TBB間公司音樂上好似鄧志偉負責
唔鍾意鄧志偉D曲風
同埋TBB D親生仔其 ...
jasonbloom 發表於 2013-10-3 14:22

胡囧囧903有新人獎架lol

胡囧囧903有新人獎架lol
totticct 發表於 2013-10-3 15:42

咁樂瞳徐子珊都有lol

其實Fred 唔洗睇 失唔失準 觀眾例牌高分
nykerfish 發表於 2013-10-3 10:52

單計專業評判分嘅時候,阿Fred跌過落第四,
所以連12號晚都唔計專業評判嘅分,
係唔比專業評判有機會判斷到阿Fred失準。

講真一句都唔太想 Fred 簽 TVB 唱片公司
但唔投俾佢,唔緊要,唔好投俾羅鈞滿就得
佢已經囂到咁,贏咗冠軍仲得了嘅 ?
這些人也未免太可笑了吧

《一個怪異小圈子》

第11集 - 危機
播出日期: 2013.10.06 (日)

決賽之路近在咫尺,各位參賽者一定要保持危機感,否則稍一不慎,就會臨門一腳才被淘汰出局。今集「五強決定戰」有最嚴謹、最專業的評判為比賽把關,包括音樂才子周啟生、著名作曲人兼唱片監製郭偉亮、馬來西亞歌神巫啟賢,以及華語歌壇天后葉蒨文(Sally),而巫老師和Sally更會來個世紀大合唱。

打頭陣登場的參賽者陳明恩(Corinna)越戰越勇,上集更奪得超過170分,這次她邊跳邊唱<信者得愛>,能否保持好表現?挑戰者鄭世豪(Hoffman)熱愛唱歌,有機會一展歌喉的他,能藉<天與地>說服評判讓他留下嗎?上集徘徊淘汰邊緣的葉暐(Adam)選唱<我等到花兒也謝了>,他可會讓大家看到他的進步?歌唱實力毋庸置疑的姚兵,表現一直略欠自信,人生三次經歷死亡,能幫助他唱好<普通朋友>嗎?

「高分王」鄭俊弘(Fred)是冠軍大熱人選,演繹<我應該>會成為他在比賽過程中遇到的最大危機嗎?另一位挑戰者陳倩揚(Skye)是繼何傲芝之後,另一位參賽的《東張西望》主持,以<默契>應戰的她,該不會步何之後塵吧?壓軸亮相的羅鈞滿(Moon),星夢之路猶如過山車般峰迴路轉,他在這個緊張時刻竟選唱<如果我有事>,難道不怕「大吉利是」嗎?

第11集 - 危機
播出日期: 2013.10.06 (日)

決賽之路近在咫尺,各位參賽者一定要保持危機感,否則稍一不慎 ...
Bluejays 發表於 2013-10-3 23:30

講到評判陣容好勁咁
咪又係黎黎去去嗰幾個...

支持陳明恩!

講真一句都唔太想 Fred 簽 TVB 唱片公司
但唔投俾佢,唔緊要,唔好投俾羅鈞滿就得
佢已經囂到咁,贏咗冠軍 ...
jvzus 發表於 2013-10-3 18:51

其實無乜得邊間好簽
umg sony bma 三間自己友都未搞掂唔好諗
華納(本身可以諗下既, 但自從09年cut local budget, 一年做得1-2首歌, click rate高先有得再出碟._.唔好搞)
得番英皇(唔好) 太陽(最好出年簽比paco) 星煥(諗起藍色都想反胃) 星娛(自己友都搞唔起) 東亞(除非勁有實力/已經有地位, 唔係埋去實死) 金牌(大中華都ok, local就咪搞)
當然仲有好多細間唱片公司啦, 但有冇錢幫你做歌又係問題,
所以簽tvb無咩唔好, 至少有個channel比你唱下咁.___.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

其實無乜得邊間好簽
umg sony bma 三間自己友都未搞掂唔好諗
華納(本身可以諗下既, 但自從09年cut local  ...
艾石仔 發表於 2013-10-5 09:43

如果有人賞識佢
好似張丹簽 GEM 咁 1 對 1 比較好

我覺得簽俾 Paco 最穩陣
但同時唔少人都想星煥簽佢,想睇佢同 Alfred 拍住出 show
( 雖然見到藍色真心反胃)

我都好憎羅鈞滿,扮嘢兼造作(無論唱歌定講嘢)
koalabear 發表於 2013-10-5 13:23

當年《天與地》播嘅時候,佢所作所為實在太過討厭,啲 fans 又係
一直都唔覺得佢唱得好,太過刻意要 show off 自己
這些人也未免太可笑了吧

《一個怪異小圈子》

如果有人賞識佢
好似張丹簽 GEM 咁 1 對 1 比較好

但同時唔少人都想星煥簽佢, ...
jvzus 發表於 2013-10-5 16:02

好同意
做戲唱歌講嘢無樣野唔造作
但想問佢天與地嗰陣做過啲咩?

蘋果日報:
無綫嘅《星夢傳奇》早排選出五強,依名次係陳明恩、鄭世豪、羅鈞滿、鄭俊弘同姚兵,決賽定咗喺 ...
Bluejays 發表於 2013-10-3 06:16

原來蘋果攪錯左12號嘅賽制,
TVB週刊已詳細列出12 及 13號賽制,
12號係冇現場觀眾比分,亦冇公開投票,
專業評判佔100%,選出四強。

即係阿Fred仲有一關要過!
失準係仲可以出事!
本來以為佢有民選直通車坐添 ...   

原來蘋果攪錯左12號嘅賽制,
TVB週刊已詳細列出12 及 13號賽制,
12號係冇現場觀眾比分,亦冇公開投票,
...
Bluejays 發表於 2013-10-6 00:29

斷估唔會out Fred 咁反高潮咯,想收視創新低咩?
有時觀眾評分仲中肯過專業評判,睇到都覺得搞笑。

根本就超晒班無得鬥,竟然可以設計到懶係勢均力敵,真厲害。

斷估唔會out Fred 咁反高潮咯,想收視創新低咩?
有時觀眾評分仲中肯過專業評判,睇到都覺得搞笑。
powerful 發表於 2013-10-6 00:38

100%專業評判比分嘅時候,阿Fred跌左落第四(第11集)。
電話訪問阿Fred時,佢話係因為音準問題。所以都唔係百分百安全架。

得番英皇(唔好) 太陽(最好出年簽比paco) 星煥(諗起藍色都想反胃) 星娛(自己友都搞唔起) 東亞(除非勁有實力/已經有地位, 唔係埋去實死) 金牌(大中華都ok, local就咪搞)
艾石仔 發表於 2013-10-5 09:43

但同時唔少人都想星煥簽佢,想睇佢同 Alfred 拍住出 show
( 雖然見到藍色真心反胃)
jvzus 發表於 2013-10-5 16:02

我就覺得最好嘅 combo 係 TVB自己唱片公司製作,由星煥做發行。
星煥嘅發行網,係有成績做到出嚟嘅,唔比佢製作就得架喇。

太陽最大問題係好難睇到長線發展會點,
澳門投資者雖然錢多,但連電影都唔知玩幾耐就會轉鈦,何況唱片?

100%專業評判比分嘅時候,阿Fred跌左落第四(第11集)。
電話訪問阿Fred時,佢話係因為音準問題。所以都 ...
Bluejays 發表於 2013-10-6 00:45

呢一層要聽日先知,但到目前為止,Fred 每一集都唱得好過其他參賽者太多。