返回列表 發帖
明年星夢
繼續傳奇{:3_56:}

巫啟賢會唔會太誇張呢~
當正主人家咁~

FRED這十年來都捱過...今日終於都捱出頭了

嚇死人咩世豪條線咁長
rubylovessss 發表於 2013-10-13 23:20

真系嚇死,以為鄭世豪冠軍

陳明恩好似冇乜觀眾緣
加上今日真係好失敗
bagfgfcde 發表於 2013-10-13 23:18

有成班耶教團投票
兩萬就真係少左d
Happy and Blessed.

FRED這十年來都捱過...今日終於都捱出頭了
rubylovessss 發表於 2013-10-13 23:28

兩個都係啦, 做2打6做左勁耐
兩個終於出頭
btw 好鍾意唱歌果個唯唯呢
去左邊

兩個終於出頭
去左邊 ...
艾石仔 發表於 2013-10-13 23:28

明年星夢,繼續傳奇

鄭世豪42,136
FRED161,046
stephybest 發表於 2013-10-13 23:20

冠軍拋離亞軍成四陪咁濟

FRED....咪過一排又消失
成日都係咁架啦香港已慣

喊住唱效果仲好
stephybest 發表於 2013-10-13 23:24

x2
至少唱得無咁作狀

3個加埋都唔夠10萬 sosad
其實fred係贏在由第一集玩起

x2
至少唱得無咁作狀

3個加埋都唔夠10萬 sosad
其實fred係贏在由第一集玩起 ...
tungbilly 發表於 2013-10-13 23:30

你試下比世豪由第一集玩起
一定唔同._.

睇黎擔心都系多餘噶,160000萬票
阿mark 發表於 2013-10-13 23:23

十幾萬票
大比數拋離

票數好假囉
JM 2016

Yeah, if 世豪 was one of the originals, I don't think he can make the finals. His selling point is his energy, which would be boring by episode 4 or 5.

一定唔同._.
艾石仔 發表於 2013-10-13 23:31

所以咪冇比囉,TVB唔鍾意邊個,好清楚嘅。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

睇黎擔心都系多餘噶,160000萬票
阿mark 發表於 2013-10-13 23:23

其實可能d人見呢四強fred基本上贏硬所以冇投
反而如果琴晚係羅鈞滿入,總投票人數應該會更多

世豪昨晚已經喊得好假,今晚阿Fred喊得咁真,佢係隔離仲顯得再假啲。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

一定唔同._.
艾石仔 發表於 2013-10-13 23:31

有好有唔好囉
早入可以多曝光,儲觀眾緣
但佢而家遲入只需要揀自已比較拿手既3首歌
早入既未必玩到咁後

16萬冠 out of 23萬total票,好似同港姐啲票嘅比例好接近。

世豪昨晚已經喊得好假,今晚阿Fred喊得咁真,佢係隔離仲顯得再假啲。
Bluejays 發表於 2013-10-13 23:38

世豪兩晚喊都好似冇眼淚咁-_-
不過森美岩岩話佢琴晚係廠喊到3點幾喎-.-

FRED媽媽好靚
rubylovessss 發表於 2013-10-13 23:23

森美:見到fred媽媽咁後生,我都好感動

回復 968# 艾石仔

自從佢淘汰之後,好似無乜聲氣甘,之後佢同fred的星途會唔會從此調轉

16萬冠 out of 23萬total票,好似同港姐啲票嘅比例好接近。
Bluejays 發表於 2013-10-13 23:40

Check翻喇,港姐投票人數係28萬,但係每人可投兩票,
所以總共有53萬票,冠軍係17萬票。

我都覺wo.......

【星夢總決賽】「高分王」鄭俊弘大熱勝出
成雙料冠軍
http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20131013/51807966

鄭世豪喊個樣好好笑xd

兩個終於出頭
去左邊 ...
艾石仔 發表於 2013-10-13 23:28

係WO~話晒都係原本個內定冠軍~

【星夢總決賽】「高分王」鄭俊弘大熱勝出
成雙料冠軍

鄭世豪喊個樣好好笑xd

...
rubylovessss 發表於 2013-10-14 00:01

fred好得意

事實上 Fred 有條件走Eason以前既風格,
尤其而家醫神都唔稀罕,想實驗新曲風好耐,
而且 Fred 本來就係 ...
powerful 發表於 2013-10-13 23:02

要轉做職業歌手,我覺得阿Fred只有兩個缺點:
先天聲底薄,同埋掌握廣東歌嘅範圍唔夠闊,
其他 music sense 技巧 感情 觀眾緣 全部都 ready。

聲底薄嘅歌手,一向都存在,
但佢起碼要學懂用聲,
未至於好似今晚唱medley咁直情聽唔到佢把聲。

掌握廣東歌就只要時間,肯聽肯學總會上手,
佢比賽咁耐,得時代曲一首廣東歌係得,
始終未選到或未掌握得到另一首廣東歌。

鄭俊弘都預左自己冠軍架啦
唔洗咁激動掛

反而鄭世豪冇諗過自己有亞軍就真
本週冠軍歌: Back In The Game - Collar

唔洗咁激動掛

反而鄭世豪冇諗過自己有亞軍就真 ...
Our_Souvenir 發表於 2013-10-14 00:41

都唔係架
歌唱比賽呢d 嘢, 真係拎到獎同人地話你係大熱
兩回事嚟架

都唔係架
歌唱比賽呢d 嘢, 真係拎到獎同人地話你係大熱
兩回事嚟架
victor1991415 發表於 2013-10-14 00:49

就系咯,就如上年視帝甘。隨時爆冷噶

唔洗咁激動掛
反而鄭世豪冇諗過自己有亞軍就真 ...
Our_Souvenir 發表於 2013-10-14 00:41

阿Fred昨晚5 out 1宣佈佢入圍前嘅緊張同叫佢名時嘅鬆一口氣,
感覺都好真。昨晚評判啲評語咁好,佢都仲擔心,我諗呢個真係佢性格。

如果世豪 第一集出黎 草草人氣~。結果可能不一樣~

但fred 拎冠都係正常既~

唉,原來阿Moon今晚有得唱嘅話,佢係唱《真情流露》。
佢一向咁識計數,臨尾先嚟計錯。
星期六晚又冇Sally會話佢似學友,又有巫生同Eric會保佢,
又應該唱隻街知巷聞嘅歌嚟 kick start 觀眾票,
應該星期六晚唱飲歌,星期日先亂嚟吖麻。
可能佢都係太有信心,諗住用飲歌嚟坐亞望冠。

我係咪應該要收翻?

阿Moon 蘋果C1頭條! 佢可能係計數比所有人都精。
星期日最多第二,唔會有新聞。
星期六輸,起碼霸到星期一報紙做主角,
亦唔洗比人見到佢輸阿Fred成條街嘅票數(就算有8萬 vs 16萬都肉酸啦)。
我本來有諗過 阿Moon 係咪特登早啲輸搵着數,
但總覺得佢會想贏多啲,但依家睇嚟,佢真係做得出播。

下年星夢唔係唱歌係比戲劇同主持

鄭俊弘奪16萬票封王

鄭俊弘在無綫捱足十年,昨晚終於當上主角,成功捧走《星夢傳奇》價值33萬8千港元鑽石金咪獎及「評判專業推介表現大獎」,成為雙料冠軍!雖然被網友狠批一直以來獲無綫及評判巫啟賢偏幫才可封王,但他在全民投票中勇奪逾16萬票成「民選票王」。

無綫節目《星夢傳奇》昨晚舉行決賽,無綫為隆重其事大搞全民投票,在23萬7,000多票的總投票額中,結果由賽前大熱、演唱張國榮名曲《追》的鄭俊弘勇奪161,046票,拋離亞軍鄭世豪的42,136票,成功捧走金咪獎,還贏得由評判選出的「評判專業推介表現大獎」!季軍則由陳明恩演唱《我歌故我在》奪得,陳爸媽特別撐場並以廣東話及成語替愛女打氣,殿軍是獻唱《也許明天》的姚兵,獲太太到場並高舉手指公打氣的他拉票時說:「我屋企人想投票,但佢哋冇香港身份證呀!」

在無綫捱足十年、跑過不少龍套的Fred,昨晚在母親、姊姊、好友及Fans打氣下,終於首次當上主角,他在譚詠麟及李克勤手中接過金咪獎後眼濕濕說:「夢想放棄咗,依家可以實現,多謝家人、多謝你哋,加拿大師傅師母,教我打功夫、點樣做男人,多謝樂壇師傅。」鏡頭即捕捉巫啟賢面露滿意表情,事後更見他激動得流下男兒淚!鄭媽媽亦獲邀上台,她表示以兒子為榮;鄭世豪獲頒亞軍後又發揮「愛哭」性格,昨晚又被前來打氣的陳敏之及森美取笑,森美說:「聽講世豪入四強嗰晚,喊到三點!」

雖然Fred大熱封王,但仍有網民認為是無綫及巫啟賢偏幫下的必然賽果,昨午已有網民在討論區以《推到鄭世豪K.O.鄭俊弘做冠軍》為題開Post,力斥無綫「被捧嗰個都係鄭俊弘,全民投票係為提高收視」,更發起網友投票給鄭世豪,意圖製造賽果。

贏埋專業推介大獎起孖

巫啟賢昨晚宣布「評判專業推介表現大獎」前,不惜將Fred提升至足與陳奕迅相提並論的層次,他說:「當譚詠麟、李克勤上晒神枱,樂壇好似得番一個陳奕迅,今晚畀多一個你哋,佢就係鄭俊弘!」對於網民力斥多宗罪,包括前晚在Fred演唱期間竟拉肥媽、曾路得及郭偉亮起身跳舞,令評判無法專心聽歌,擺明偏心,巫啟賢昨晚氣定神閒說:「我使乜聽佢唱?我哋四個評判聽到有個後生仔唱我哋年代嘅歌,肥媽都話:『唔起身跳,係對唔住佢(Fred)呀!』」還講到出口睇好Fred:「佢係目前最穩定嘅!佢有才華,可以發光發熱,咁好嘅歌手,TVB應該幫佢出碟!」

而Fred前晚被問到有指無綫高層內鬥,結果令一眾「星夢幫」被迫「專心比賽」,禁接Job賺外快,他秉承向來「聽公司話」的性格,加以否認,並指一切跟公司安排。他不知近日是否有工作因此而推掉,只想專心唱歌。

N線小生「星」價十倍

《星夢傳奇》首集便彈出的鄭俊弘(Fred),分數由頭帶到尾,雖然高分寶座曾連番失守,但亦無損「高分王」美譽,最緊要是無論最後贏出與否,他都已名利雙收!自從一唱成名後,「N線小生」Fred的工作量大增,成為各大商戶的搶手貨,頻頻獲邀出席活動,短短數月已賺到盆滿缽滿,其後更一圓開騷夢,有機會在澳門舉行迷你音樂會!據知,他亮相一小時及唱五首歌,酬勞已達三萬元。早前有傳無綫計劃自組唱片公司,近期人氣高企的他將被羅致旗下力捧,日前又在台慶亮燈儀式中表演,更獲贊助價值80萬港元的珠寶,地位今非昔比。

東方即時新聞

節目《星夢傳奇》監製麥鎮東昨晚到長沙灣出席慶功宴,直言要先看收視才知道是否受歡迎。問賽果是否預期之內?麥鎮東先澄清是否問他個人的想法:「我覺得意外係啲觀眾幾好,我以為係玩耐啲會有著數,但原來大家都真係睇表現,好公平,賽果合理,其實嘉賓評審得分都係咁排名。」他還透露正研究開第二輯。問會否像《超級巨聲》般有踢館形式?麥鎮東表示不會,將以第二種形式進行,有待研究:「《星夢傳奇》唔一定要唱歌,可以係第二種嘢,或者全能司儀或者表演都得,總之一定要有新嘗試,唔一定一樣嘅模式,務求畀觀眾新鮮感。」

fred如果簽左唱片公司唔知今年定出年參加男新人呢

Post左一篇關於Fred既 @只有好音樂
回顧咁多集星夢既表現,有興趣可以睇下交流下

fred如果簽左唱片公司唔知今年定出年參加男新人呢
rubylovessss 發表於 2013-10-14 12:46

今年好難趕得切啦啩

收市:
星期六第12集    19點  (+3)
星期日第13集    24點  (+4)

全輯最高收市    第3集                 25點
   第二高收市    第6集  第13集     24點

(第3集校長克勤做評判,第6集巨聲踢館前篇)

有小小擔心捧距咁高害咗距...  我又唔多覺得有幾好聽

越來越憎果個羅月亮

擦TVB鞋擦到出哂面
8283 發表於 2013-10-17 00:25

內容講乜?睇唔到

回復 1007# 阿mark

FROM HIS FACEBOOK :
   作為電視業一員,當然希望電視業百花齊放。
但是請王先生勿將自己商業失敗跟社會公義拉上關係

王維基先生絕對不負責任和應負全責