返回列表 發帖
但得一個新人加入參賽???
MAMA 發表於 2013-7-7 23:30

仲有張明偉

李壁琦本身好似有教唱歌......
明屈機

清一色男生留低
陰謀論
其實呢個節目只係為左幫D 二三線小生 進身一線系列

FRED 應該可以成功彈出 ...
俊仔 發表於 2013-7-7 23:25

其實咁都幾好丫
起碼有一個令觀眾自此會記得佢、叫得出佢個名嘅機會
有好多做一世二打六都冇乜運
如果一個普通人能左右一些人的決定
這些人也未免太可笑了吧

《一個怪異小圈子》

咩唯唯有拍過義海咩-_-? eric kwok係咪記錯左啊

原來李璧琦本身係同hocc同一屆新秀--
只係因為家人唔比參加lol]
同埋原來佢讀聲樂-_-

原來咁勁lol

1996年,李璧琦瞒着家人参加无线电视及华星唱片合办的第15届《新秀歌唱大赛》,同年的参赛者还有何韵诗和邓健泓等人。她成功跻身决赛,但由于当时还未成年,无线和华星唱片要她的家长签署同意书,才让她参加最后十强的比赛。由于她的母亲害怕学校会在她参加“新秀”后,不收她进预科,所以最后也没有签署同意书。

原來李璧琦本身係同hocc同一屆新秀--
只係因為家人唔比參加lol]
同埋原來佢讀聲樂-_-

原來咁勁lol ...
屮SiU霖屮 發表於 2013-7-7 23:36

唔知佢去左決賽....hocc仲會唔會win到係咁的話可能成件事唔同哂

李壁琦 教Vocal 嘎係Boron...
Vocal Grade 8.. 唔係少野..

講真,Fred係琴晚咁多個入面算比較平均果個
但我又覺得未去到一鳴驚人咁勁
我覺得d新聞煲大左d
反而李壁琦有noise既話唔出奇,雖則我唔識聽opera XD

遲少少有王浩信

希望有唱片公司會簽佢...

好多更尖酸ge評語都cut左
娛樂性大減

遲少少有王浩信
rubylovessss 發表於 2013-7-8 09:46

應該仲有樂曈同蕭正楠

其實錄影左第3,4集未?點解好似無咩消息

李壁琦係唱PHANTOM OF THE OPERA既THINK OF ME
其實OPERA既發聲方法同埋演繹方式好嚴謹
受過訓練既一般都好穩陣

P.S. 第一集袁偉豪講話想做「SINGER-SONGWRITER」,字幕出左「星級SONGWRITER」-.-....
連CM亦變質如此,唉

Fred第一次上蘋果頭條

「苦等十年,只求觀眾講得出我個名」
鄭俊弘《星夢》一唱驚人

只要堅持,總有出頭天!前晚首播的無綫新節目《星夢傳奇》,讓旗下藝員參加比賽圓歌星夢,在觀眾見證下,不少藝員唱功猶勝歌手,包括在無綫默默耕耘十年的四線藝員鄭俊弘,憑突出表現贏得評判讚賞,風頭甚至蓋過被力捧的黃智雯、梁烈唯。一唱成名的鄭俊弘原來只有一個渺小願望,就是望觀眾講得出他的名字。

被喻為藝員版《超級巨星》的《星夢傳奇》前晚播映第一集,坊間迴響甚大,對於事前被指內定三甲人選的梁烈唯,在節目中僅表現合格,黃智雯更因最低分即晚被out出局,反而現年29歲、曾演出無綫劇《法證先鋒II》、《大太監》的四線藝員鄭俊弘得分最高,他選唱陳奕迅的《時代曲》獲評審推崇,得觀眾認同,有網民大讚藝員比不少歌星還要唱得好,而鄭俊弘的永不放棄精神,帶出了另一個勵志故事。
「拍咗約四十幾部劇」
演唱前,加入無綫十年的鄭俊弘坦言:「喺無綫拍咗約四十幾部劇,大多數都係配角、客串,我鍾意藝術,一定唔會放棄,總有出頭天,只要堅持一定會等到,最少得着係行到出街,人哋見到我講得出我個名。」
願望渺小的鄭俊弘於01年參加無綫舉辦的《2001年全球華人新秀歌唱大賽》,雖獲現場最具風采獎、突破新秀巨星演繹獎和網上完美之聲大獎,但遇上唱片公司大地震,無奈轉做演員。鄭俊弘日前接受本報記者專訪時透露,今次在經理人支持下報名參加《星夢》,他說:「十年窗下無人問,一舉成名天下知。我想我另一面俾人睇到,唔係只係做人哋細佬嘅角色,苦等十年,只求觀眾講得出我個名。」
在《星夢》錄影當晚,鄭俊弘吐心聲講出願望,但求有日出街有人叫得出他的名字,言談間頗有點欷歔,他笑言:「係㗎,好多人都覺得我仲係新人,如果唔試,將來唔知會點,我唔想後悔,想有一個認同,不過近呢兩年同無綫簽咗經理人合約,點都好過以前,起碼叫做有人留意到。」最終,鄭俊弘竟然是憑他的唱功,成功吸引觀眾、網民關注,更有網民即時在facebook為他開設「鄭俊弘我認得你」的專頁。
對於外間的大迴響,鄭俊弘昨接受電話訪問時說:「嗰晚我覺得好感動,好緊張,隻手出晒汗,可能我太緊張,覺得自己演出唔好。睇到啲預告片,雖然只係得一、兩秒,但都忍唔住喊,真係感動。我今日出街時,有啲朋友同我講,話知道我叫乜嘢名,叫我加油!」

鄭俊弘我認得你fanspage XD
http://www.facebook.com/#!/pages/%E9%84%AD%E4%BF%8A%E5%BC%98%E6%88%91%E8%AA%8D%E5%BE%97%E4%BD%A0/286998694778044

夏韶聲對於新一輯《星夢傳奇》首集巫啟賢對藝員們的狠評全被刪除,夏韶聲覺得沒有需要傷害藝員,並語帶諷刺說:「佢哋係藝員唔係歌手,係咪想自己出位?唔需要咁狠,個個都知巫啟賢唱歌得o架啦!佢唔需要咁批評,以為咁係有娛樂性,其實係破壞,傷害人無意思。」

夏韶聲對於新一輯《星夢傳奇》首集巫啟賢對藝員們的狠評全被刪除,夏韶聲覺得沒有需要傷害藝員,並語帶諷刺 ...
discovered 發表於 2013-7-10 19:14

評得夠中肯就得

巫啟賢嘅評判風格就系咁,既然TVB咁顧忌,好心就唔好請巫啟賢啦!

日期: 14/7/2013
活動: 《星夢傳奇》第三集錄影
嘉賓: 鄭裕玲 、 崔建邦 、 鄭俊弘 、 李璧琦 、
             羅鈞滿 、 張明偉 、 梁烈唯 、 何傲兒 、
             張振朗 、 譚詠麟 、 葉蒨文 、 李克勤 、
             趙增熹 。
時間: 19:30
地點: 將軍澳電視廣播城一廠

巫啟賢嘅評判風格就系咁,既然TVB咁顧忌,好心就唔好請巫啟賢啦!
數彩虹 發表於 2013-7-11 13:51

巫生根本無必要貪tvb個500蚊車馬費幫你評個爛節目
Happy and Blessed.

其實我想問每集都系+2個,甘要加到幾時啊

阿mark 發表於 2013-7-13 22:47

果時又話有蕭正楠 王浩信同樂瞳
而家仲未見人
本週冠軍歌: Back In The Game - Collar

I think it is a good idea to have Vincent Wong because he never had much success as a singer.  Edwin was very popular his rookie year and 樂瞳's singing career is still ongoing, so I don't think either represents what this show is about.

巫生根本無必要貪tvb個500蚊車馬費幫你評個爛節目
jose 發表於 2013-7-13 22:18

仲諗住睇下巫啟賢點樣評果隻擦鞋唯唯
點知比TVB Cut左

其實巫啟賢都唔洗係香港爭曝光率
何必為左500蚊黎做評判

返大陸求其做下評判都唔知幾多個十萬既人民幣啦

回復 123# Our_Souvenir

前兩個參加唔覺得奇怪,樂瞳就,佢衣家唔系派緊歌做緊歌手咩,唔系上去唱男生乙個系嘛

回復  Our_Souvenir

前兩個參加唔覺得奇怪,樂瞳就,佢衣家唔系派緊歌做緊歌手咩,唔系上去唱男生乙個系 ...
阿mark 發表於 2013-7-14 00:06

我唔討厭樂瞳
不過以佢唱功應該一集就可以 out 得
本週冠軍歌: Back In The Game - Collar

回復 95# 俊仔

俾港姐,都系純粹為咗俾翻啲曝光面口俾佢,唔好俾人覺得佢一直都系週末Show嘅花瓶啩?(可惜今次變成週末Show的炮灰
黄心颖都做資訊、遊戲節目主持,朱千雪仲做過下飯後時間段的勁歌主持喔,宜家亚军季军仲要入埋劇組拍ONCALL2,至少都有客串。

話時話,張名雅好似系俾打入冷宮咁樣嘅?

人人亦話我太飄忽恍似野狒狒.
---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---

想聽AlanTam點樣評

日期: 14/7/2013
活動: 《星夢傳奇》第三集錄影
嘉賓: 鄭裕玲 、 崔建邦 、 鄭俊弘 、 李璧琦 、
       ...
rubylovessss 發表於 2013-7-13 21:54

搞錯呀..點解沒巫生,佢評語好好喎~~.好過虛假啦= ="

個張明偉好似完全味見過咁-_-"

越睇越悶。。。

其實梁烈唯唱歌真係唔好聽囉
點解可以玩咁多集既
內定架?

羅鈞滿唱陀飛輪係咪走左音?

點解可以玩咁多集既
內定架?

羅鈞滿唱陀飛輪係咪走左音? ...
Our_Souvenir 發表於 2013-7-14 22:58

明顯內定比佢入啦=- -
今集走2個?

比Fred感動左,唱得好好

越睇越悶。。。
阿mark 發表於 2013-7-14 22:32

鄭俊弘個part我都喊左

rubylovessss 發表於 2013-7-14 23:10

我都眼濕濕lol
終於到女神唱啦a_a"
勁期待

第三集又係鄭俊弘最高分~
看來佢已經係冠軍!?

我都眼濕濕lol
終於到女神唱啦a_a"
勁期待
屮SiU霖屮 發表於 2013-7-14 23:14

巫啓賢個句唱得好過其他出過唱片嘅歌手,就知fred勁...
Becky......wa!!!!!!!

唯唯唱果陣我沖左涼,
請問一下,家明唱得差過唯唯嗎?

家明真係唱得一般

唯唯唱果陣我沖左涼,
kkkchun 發表於 2013-7-14 23:21

我覺得家明唱得好過唯唯~~

唯唯唱果陣我沖左涼,
kkkchun 發表於 2013-7-14 23:21

好過唯唯,但係好似仲差d

回復 136# rubylovessss

果part幾感動

點解可以玩咁多集既
內定架? ...
Our_Souvenir 發表於 2013-7-14 22:58

家明唱得好過佢囉..

第三集有克勤同校長,咪會揀佢地d歌?!

rubylovessss 發表於 2013-7-14 23:10

me 2
真係好感動
歌已經好聽
佢仲要講埋個故事...

我覺得家明唱得好過唯唯~~
表妹保莉 發表於 2013-7-14 23:25

agree
今集 out 的人應該係梁烈唯
佢都係拍劇吧啦

唔同意今集out的人應該係唯唯!
係呢兩集都應該out唯唯!Sorry~

其實去到成4,5集先加蕭正楠 TBB都算係保送
不過我諗佢開頭玩起都唔會out啩
係都梁烈唯out先
唔會咁誇張最尾幾集都仲有梁烈唯份...

李壁琦... 唱歌劇令我諗番起全英一叮咁
feel到佢都超超地班[比起班artist]
想聽下佢唱流行曲
唔知會點呢
(佢無理由集集都玩歌劇...)

其實去到成4,5集先加蕭正楠 TBB都算係保送
不過我諗佢開頭玩起都唔會out啩
係都梁烈唯out先
唔會咁誇張最尾 ...
kel_kelvin 發表於 2013-7-15 00:49

其實冇啦啦搵個唱歌劇真係有D咩~唔差在下集叫個上黎唱粵曲既我睇班評判點評~~