返回列表 發帖
唔係班觀眾佢就嬴左呀fred lol

楊潮凱唱得ok wor....
2兄弟幾合拍bor...
rubylovessss 發表於 2013-7-28 23:19

佢兩個好正~~
FRED AND ALFRED 一起唱 青春頌會點呢...?!

冇架啦~鄭俊弘會高分到最後@@

佢兩個好正~~
FRED AND ALFRED 一起唱 青春頌會點呢...?!
kingheiwong 發表於 2013-7-28 23:24

期待哇!希望係正爆的

據聞 Alfred + Fred 嘅表現被評判大讚
見到有人話 Alfred 聽完評語感動到喊

好期待
如果一個普通人能左右一些人的決定
這些人也未免太可笑了吧

《一個怪異小圈子》

好期待 ...
jvzus 發表於 2013-7-28 23:29

呢集之後青春頌會唔會hit爆呢

好期待 ...

哇,好期待,系咪下下個星期啊?

今集阿MOON 唱得好過FRED 我個人感覺

係ERIC KWOK 條友仔比咁低分=.="

rubylovessss 發表於 2013-7-28 23:31

許廷鏗會爆紅!?@@

rubylovessss 發表於 2013-7-28 23:31

妄想首歌爆到拎叱咤我最喜愛

哇,好期待,系咪下下個星期啊?
阿mark 發表於 2013-7-28 23:31

yes...第 6 集
這些人也未免太可笑了吧

《一個怪異小圈子》

MAMA 發表於 2013-7-28 23:31

周啟生95 佢67  差得甘遠,d評判口味真系差得甘遠噶

MAMA 發表於 2013-7-28 23:31

佢是咪因為話楊潮凱走音所以先咁低分@@因為我見佢對阿Moon的評語是不錯的~

佢是咪因為話楊潮凱走音所以先咁低分@@因為我見佢對阿Moon的評語是不錯的~ ...
表妹保莉 發表於 2013-7-28 23:33

但打分應該只係 for 參賽者而已...

其實張振朗個阿哥幾靚仔...
本週冠軍歌: Back In The Game - Collar

周啓生係GAY!!! 強吻振朗BB搞到人地幾尷尬

周啓生係GAY!!! 強吻振朗BB搞到人地幾尷尬
KyleHo 發表於 2013-7-29 00:02

咪系咯,使唔使錫個嘴啊

妄想首歌爆到拎叱咤我最喜愛

yes...第 6 集
jvzus 發表於 2013-7-28 23:32

唔敢想佢入到我最喜愛10強-_-'
BTW 希望佢唱得好好地...每次唱首青春頌都係FLAT FLAT地
仲要無一次係唱到full version

Moon同潮凱真係好夾~
潮凱唱歌個様好charming~好靚仔!!!!!!

唔敢想佢入到我最喜愛10強-_-'
BTW 希望佢唱得好好地...每次唱首青春頌都係FLAT FLAT地
仲要無一次係唱到f ...
艾石仔 發表於 2013-7-29 00:31

有在現場看的觀眾在網上說評判們大讚Alfred和Fred的合唱,
並說Alfred的和音好好。他唱和音時,flat的機會就低好多架喇。

不過又真的不知為什麼他幾次在TVB唱都有些音flat了,
反而在網上看一些他在商場唱的版本反而沒事,可能唱full version真的有幫助。

好期待 ...

問左人話佢眼濕濕差D喊姐!

MAGMAG呢...同邊個唱啊?

Mag 自己唱 沒有你還是愛你 vs 王君馨 自己唱
Hubert 自己唱 征服 vs 王祖藍 (as星夢隊) 自己唱

有在現場看的觀眾在網上說評判們大讚Alfred和Fred的合唱,
並說Alfred的和音好好。他唱和音時,flat的機 ...
Bluejays 發表於 2013-7-29 00:59

其實一直鍾意ALFRED和音多過主VOCAL

其實一直鍾意ALFRED和音多過主VOCAL
艾石仔 發表於 2013-7-29 12:16

我係佢和音嘅fans,仲有佢對表演編排的不斷求新,
所以我鍾意睇佢慈善騷、饑饉騷、踢館騷嘅表演多啲。

並說Alfred的和音好好。他唱和音時,flat的機 ...
Bluejays 發表於 2013-7-29 00:59

好多歌手喺 TVB 唱歌都會走音,但平時商場 show 冇事
係因為 TVB 啲音響問題......
好多時耳機出嚟嘅聲唔準確

評判都講過,會走音係因為聽唔清楚音樂
所以有唔少人唱到一半會除耳機......
這些人也未免太可笑了吧

《一個怪異小圈子》

王祖藍:剛參加了星夢傳奇,我是助陣嘉賓,故選了一首並不擅長的歌,希望透過點評從中學習,成與敗也享受過程。一上台依然緊張,回家後又因唱得不理想而耿耿於懷,懷疑應否選最擅長的歌表現自己?我發現自己不是那麼豁達,仍介意別人是否認同。感謝主讓我發現自己更多,要努力成長,成為一個有生命的藝人

我們都是這樣失戀的唱成咁都有170分...
連CM亦變質如此,唉

王祖藍:剛參加了星夢傳奇,我是助陣嘉賓,故選了一首並不擅長的歌,希望透過點評從中學習,成與敗也享受過 ...
KennyCheng23 發表於 2013-7-29 13:37

坦白的說話,永遠好看。看雷文,他的分不低。

Mag 自己唱 沒有你還是愛你 vs 王君馨 自己唱
Hubert 自己唱 征服 vs 王祖藍 (as星夢隊) 自己唱 ...
Bluejays 發表於 2013-7-29 11:34

同一首歌唱2次..?

睇左尋晚果集
其實最大驚喜就係 Corinna 同 Grace 合唱
估唔到佢地可以 handle 得咁好
同埋 Corinna 一開聲我已經忍唔住流眼淚
因為我自己都係基督徒
我覺得佢地真係可以唱到讚美主既感覺
極度 touching

愛是永恆
超感動囉
本週冠軍歌: Back In The Game - Collar

事實 Fred真係超得@@
Corinna都唱得好好
子博好感動

>.<我要聽alfred+fred唱青春頌
Yeah!!next week到了

>.
rubylovessss 發表於 2013-8-4 23:26

等咁耐終於等到呢首正野
希望會再hit d

張明偉唱得幾好
唔想佢foul..
反而個大陸人..
佢係勁..但有d刻意show off咁..

其實我覺得比賽形式系一共20個人,然後每集淘汰兩個,可能會好d

等咁耐終於等到呢首正野
希望會再hit d
艾石仔 發表於 2013-8-4 23:32

你聽唔聽倒播左嗰句係Alfred唱和音定Fred唱和音呀?太快過左聽唔清楚。

你聽唔聽倒播左嗰句係Alfred唱和音定Fred唱和音呀?太快過左聽唔清楚。
Bluejays 發表於 2013-8-4 23:56

合唱黎計多數係鏗鏗做和音
(佢和音好聽好多)-_-

點解今集foul得一個???

令我最surprised係林子博,雖然唱法太似學友,未夠個人風格,但學友嘅唱法要唱得好一啲都唔易,由低至高個range又闊,睇佢咁緊張都冇走音,連高音位玩轉音都轉得好,其實真係好勁,感情之到位就更加唔洗講啦。

點解今集foul得一個???
Issac_12A 發表於 2013-8-5 00:01

好似如果要150以下就要foul

合唱黎計多數係鏗鏗做和音
(佢和音好聽好多)-_-
艾石仔 發表於 2013-8-4 23:57

如我上面所說,我係Alfred和音嘅fans,當然寧願係Alfred和,但又好好奇想知Fred和音得唔得。講真,播左嗰句,如果和音係Alfred,一係枝咪細聲,一係和得細聲,唔係應該一認就認得出,當然也有機會係Fred和。

我反而覺得姚兵最大問題唔係爆過龍,而係音準節奏感情都唔係太好,幾名過其實。

張明偉唱得幾好
唔想佢foul..
反而個大陸人..
佢係勁..但有d刻意show off咁.. ...
KennyCheng23 發表於 2013-8-4 23:33

今集其實我覺得唱得最差係羅鈞滿@@張明偉唱得其實唔錯~照計應該唔會係最低分~

今集其實我覺得唱得最差係羅鈞滿@@張明偉唱得其實唔錯~照計應該唔會係最低分~ ...
表妹保莉 發表於 2013-8-5 15:54

佢直頭系揀錯歌 副歌位佢唱到就黎無氣

tvb.com篇節目簡介出左喇。

第6集 - 團結(上)
播出日期: 2013.08.11 (日)

追夢的過程難免會有挫折,不過團結就是力量。《星夢傳奇》的參賽者會一連兩集與一班《超級巨聲》出身的「巨聲幫」,以組合或單對單的形式較量,進行團隊PK戰。若最終「星夢隊」的總分低於讓賽20分的「巨聲幫」,當中一位表現未如理想的星夢參賽者會被淘汰。而擔當評分重任的評判,包括有創作歌手兼著名唱片監製恭碩良、新加坡音樂鬼才陳奐仁、作曲人兼唱片監製倫永亮,以及平時教大家《食平D》的「肥媽」Maria Cordero。

李璧琦(Becky)專誠回來「撐場」,與羅鈞滿(Moon)合唱<日與夜>,對抗羅孝勇(Sheldon)及何雁詩(Stephanie)所選唱的<Lucky>。廣東歌大戰英文歌,戰況到底會如何?同樣在香港和內地皆擁有豐富歌唱比賽經驗的劉威煌和姚兵,會進行單對單PK,前者以搖滾風的<怎麼說我不愛你>,力敵後者一人包辦演唱平喉和子喉的<男旦>。兩種截然不同的音樂風格相遇,哪人的演繹會帶給觀眾最大的震撼呢?

張景淳(Stanley)應邀重返星夢舞台,與林子博(Bob)以一曲<最佳損友>抵擋「閔峰喪坤」謝東閔(Brian)、陳國峰(Penny)、吳業坤(James)的<命硬>。在「二對三、人多欺人少」的情況下,他們能否殺出重圍?鄭俊弘(Fred)則會越級挑戰,跟<青春頌>原唱者許廷鏗(Alfred)合唱較勁。「高分王」面對這位曾奪多個音樂獎項的「前輩」,會是背水一戰還是遇強愈強?

第5集本來都係foul兩個,but內定羅鈞滿發揮得差,so ....

「前輩」小他5年。哈哈

烙印有無唱?突然想聽翻佢唱歌

「前輩」小他5年。哈哈
schoe 發表於 2013-8-6 09:17

唔夠五年嘅,四年半姐。比賽這刻,叫做一個29一個25啦。

姚兵嗰d真係噪音

嗰段假音...我係評判一定fail佢