返回列表 發帖

個故事那部份真係唔得, 都唔知做什麼...
<天梯> 唔係另外兩位唱得唔好, 只係我都係想聽得CAS唱呢首歌
成晚氣氛唔算好好, 音樂會開頭的4 首歌已經無氣氛...就算之後祖兒及安仔的辣身演譯, 現場反應只是一般
感覺上祖兒的投入感比較遜色, 唔知是否個米高峰的問題, 有時佢跟安仔合唱, 連佢把聲都聽唔到!!
整體上, 三個單位唔係唱得唔好, 只係某些選曲上, 佢地之間或者同觀眾之間interaction 上都有問題...
廁所位有兩個: 一個係祖兒唱新國語歌, 另一個係CAS唱的
是否精心安排的呢???;P

反而, 整個演唱會的高潮由一首<我們的胡士托> 開始帶起, 最正最有氣氛亦係呢度!!

點解個個男歌手唱容祖兒都係心淡同痛愛 --"

聽講琴日有人以為cas係唱和音…笑了

個故事那部份真係唔得, 都唔知做什麼...
唔係另外兩位唱得唔好, 只係我都係想聽得CAS唱呢首歌
成晚氣氛唔 ...
koduckhome 發表於 2012-5-12 04:01

我都冇諗過咁快會唱正好

其實個人覺得許志安同容祖兒已經大把歌可以揀嚟唱,
始終入場既都會預計自己聽到啲耳熟能詳既歌,
但今次 RUNDOWN 好明顯好失敗,C AllStar 完全係襯托咁,
本身預容祖兒會唱好多許志安既歌/許志安會唱容祖兒既歌,
但事實睇個 RUNDOWN 真係唔多,
相比起李克勤、草蜢、古巨基、EASON 嚟講只係睇 RUNDOWN 已經好失望,
祖兒同安仔既合作都還好,C AllStar 同 祖兒、安仔合作都唔夠 ...
聽咗上面兩段其實容祖兒都好明顯未發揮哂自己既唱功
或者可能近年佢把聲已經開始都越嚟越差…

應該都無話會出碟呱?
個 rundown 都幾普通吓...

還好還好...

正好live得好正啊。

其實最正確的rundown出咗未……

人人亦話我太飄忽恍似野狒狒.
---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---

琴晚JOEY把聲好靚...
CAS顯得多餘, 唔係佢地唔好聽, 而係根本唔夾安仔同JOEY
開頭揀英文歌更成為冷場...成晚d廁所位都係佢地製造...畢竟佢地d歌未係太多人認識-.-
其實呢幾個單位把聲唔太夾...所以好多歌個key都唔可以set得好好
好似天梯咁, 突顯唔到JOEY把聲

rundown方面, 可能大家都覺得唱對方hit歌係理所當然, 所以有d失望
的確係無揀好多對方歌翻唱, 不過揀左其他人d歌黎唱都算有驚喜ge (但呢個的確唔太係拉闊傳統)
本身好期待JOEY唱d安仔情歌(昨遲人, 爛泥...等), 點知揀左首泰文(?)迷糊情慾對象...
呢首本身已經一舊舊, 再加上d爛音響
我個人覺得最精彩係沒結果 (如果JOEY獨唱更正xd)
呢首氣氛都好好...大家一見到安仔同JOEY黐埋就起哄~ 最後高潮位大家都拍晒bongbong棒

正好live得好正啊。
kaven 發表於 2012-5-12 09:24

第一段 chorus 上唔到
「啊」到一半停左...
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

第一段 chorus 上唔到
「啊」到一半停左...
星勤 發表於 2012-5-12 09:54

個下突登架啦...-.-

個下突登架啦...-.-
hihi 發表於 2012-5-12 10:02

有和音響後面架喎...
https://www.facebook.com/stupidmusichk
論盡樂迷,敢愛敢恨

有和音響後面架喎...
星勤 發表於 2012-5-12 10:02

i mean 係容小姐突登停...
正好其實唱得唔錯...反而第一段"ah~ah~ah每分鐘該如何度過"有d奇怪...如果佢唔唱個ah~ah~ah會好d~

其實都幾驚訝C ALLSTAR 會變成廁所位
都出道左2年?
仲要一出道就新力軍金獎 第2年就組合金獎
又拎埋我最喜愛的組合
但人氣好似真係好低
其實琴日氣氛算係好死寂
HIGH唔起 爆唔起
C ALLSTAR 講唱功就一定有
一來揀歌好有問題
周圍勁多人講 好悶 放晒蚊
最意想不到 係切膚之痛女廁排長龍事件
orz...

高潮位成晚我真係搵唔到...
廁所位多到真係林海峰話齋,帶篤屎去屙都夠時間

由第一個音響就出事,d 弦樂走走地音,有個咪仲拆聲
音量 balance 全晚失衡,弦樂同隊 band 不停鬧交
加埋大聲到六支咪既聲都變得好薄弱
正如 Joey 彈《花千樹》時有人話「得一支結他把聲都大過許志安個咪!」
同埋《切膚之痛》個鼓聲應該要推大,但又無推,搞到 d 音樂怪到唔識形容

一開頭已經唔好,後面都唔見得好
因為個 opening 無諗過已經係悶同無火花
《啜泣》許志安無啦啦高八度嚇醒全場
然後 C AllStar 製造左一個冷場,首 a cappella 好聽,但 timing 唔岩
後面唱小島同 2013 個氣氛都難救番轉頭
Joey 再一次成功以《牆紙》造成下個廁所位
首歌已經聽到悶
同埋成晚 d mic 好多電池聲,《牆紙》一開聲佢自己都發覺把聲怪左
黑面黑左一兩秒 XD
《正好》我諗佢自己都未 ready 要唱,除左「正好」果兩個字,好多國語發音都好 lur
許志安獨唱部分不停自 high,無理過台下觀眾
彈琴部分的確係全晚比較好睇既地方
但佢自己本人聲帶真係老左,好多高音夾硬逼上去但已經 hold 唔住
《讓愛》d 高位要搵 C AllStar 墊哂,但一上高聲就鋼線位想走音咁,逼佢一上就要拉咪變細聲

愛情故事果 part 有諗頭但 present 得好差
許志安一唱女人歌就變拉牛上樹腔
容祖兒唱男人歌唔只一次搵唔到個 key 入跟住夾硬唱
C AllStar 直頭係陪坐,得一首《天梯》都仲要分大半比人,而果兩位都唱得衰到無得再衰
《沒結果》並唔係一首亂叫既歌囉,好無?我識既憶蓮 fans 直頭想拍枱走人
不過只可以講容祖兒好叻,佢知道香港人點樣會覺得個歌手識唱歌
但響呢首歌既 presentation 上係完全錯哂
當然,呢首歌響故事發展中跟本就唔應該出現
明明係第四者睇住兩個主角一齊覺得好唔開心,果兩個主角點會唱緊《沒結果》?
又或者明明係講緊好甜蜜既期待,首歌點解會係《世紀末煙花》?

最後兩 part 結果仍然係各有各唱
當大家發覺全晚接近 0 快歌,期待完場有得 fing 之時
先黎一首《我們的胡士托》,大家氣氛都好熱烈
點知下首係《空港》,有人已經「下」左出黎
最後加埋《前程錦繡》d 人直頭全部謝哂
最後無啦啦整幾句《我的天我的歌》9 唔搭 8 咁就完左...

成晚第一個錯係音響差,差都同 d 騎呢新城 show 一樣
第二個錯係人聲同樂器 Balance,甚至樂器同樂器之間都失衡我覺得不能接受
第三個錯係 rundown,6 個人同場部分都無 crossover 要各有各唱,咁做乜要做拉闊?
唔該轉左個 DJ in-charge 得唔得?6-8 聽完好回家,8 點後我唔需要再多兩個鐘半好回家
第四個錯係歌手,C AllStar 未夠壓台,許容就爭出風頭,尤其前者,搞到成個台跟本唔融合到
論盡樂迷,敢愛敢恨

只可以講觀點同角度唔同-.-
我們的胡士托係high
但跟住空港只係更high
不過前程錦繡同我的天我的歌就真係...:lol

音樂總監是 和 王菀之一度絕交的他

---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---

其實
我很想 Joey唱 《樂天女孩》
我很想 C AllStar 唱《我的驕傲》
我好想 一開始6人大合唱 《我們的胡士托》(畢竟,2位前輩的2位師傅都在歌頌之列)
我好想 釗峰 X Joey 唱 《墻紙》
我好想 Jase X Joey 唱 《痛愛(Jazz remix)》
我好想 安仔 X 安哥 唱 《唯獨你是不可取替》
我好想 King X 安哥 唱 《為什麽你背著我愛別人》

音樂總監是 和 王菀之一度絕交的他
windyiiyy 發表於 2012-5-12 10:55

其實唔關佢事 我之前睇既拉闊通常都係ed chan -,-

其實唔關佢事 我之前睇既拉闊通常都係ed chan -,-
MAMA 發表於 2012-5-12 10:58

音樂總監 應該有責任嘅喔

音樂總監 應該有責任嘅喔
windyiiyy 發表於 2012-5-12 11:01

音樂總監只係將音樂部分 arrange
但排 run-down 同 panal 推聲失誤,都唔可以全部怪哂佢
論盡樂迷,敢愛敢恨

音樂總監只係將音樂部分 arrange
但排 run-down 同 panal 推聲失誤,都唔可以全部怪哂佢 ...
星勤 發表於 2012-5-12 11:12

音響器材呢?

音響器材呢?
windyiiyy 發表於 2012-5-12 11:16

呢個就係 production house 既問題了
論盡樂迷,敢愛敢恨

只可以講觀點同角度唔同-.-
我們的胡士托係high
但跟住空港只係更high
不過前程錦繡同我的天我的歌就真係.. ...
hihi 發表於 2012-5-12 10:48

sorry...我一聽<空港>都"o下" 左....
容祖兒大把快歌啦...<全身暑假>,<隆重登場>...等, 明明<胡士托>已經咁難得帶起氣氛, 點解要接首節奏無咁強烈的呢?

OT 少少:
有說C AllStar出道左兩年, 人氣低...
我認同的...昨晚已見一二
可能一來佢地仍叫新, 二來近年的廣東歌或香港的音樂好似少左人聽或者留意咁...
就算我個朋友係安迷, 當佢唱<前程錦繡>, 佢都唔係好記得
再之前, 祖兒唱<牆紙>, 我個fd 反問呢首咩歌呢架...附近甚至有人上廁所
但當唱佢地的舊歌, 附近有人一起唱...
其實, 會否是廣東歌市場或樂壇的一個反映呢?

其實OPENING堆歌果陣,我以為同末日有關,
但去到中段果堆情歌真係88得
悶到想訓
WALLPAPER重新編過之後仲悶= =\

sorry...我一聽都"o下" 左....
容祖兒大把快歌啦...,...等, 明明已經咁難得帶起氣氛, 點解要接首節奏無 ...
koduckhome 發表於 2012-5-12 12:27

C AllStar 未必係識既人少
你睇《天梯》前奏第一句已經全場起哄就知
始終拉闊係要換飛 / bid 飛先入到場既
以年輕 fans 較多既佢地黎講,無疑入到場既人數真係比較少
而有能力換飛 / bid 飛既人,年齡層高 d 就真係未識佢地既
但至少一點肯定,就係大家都識《天梯》
論盡樂迷,敢愛敢恨

仲有另一個來自朋友「有趣」既反應
S206 果頭有一班舉住容祖強容祖兒大燈牌既 fans
但佢地響容祖兒唱歌期間,一係就笑佢唱得唔好,又或者話佢個妝唔靚咁
甚至有 d 舊少少既歌出現時,竟然有人問「呢首咩歌黎」......
論盡樂迷,敢愛敢恨

但佢地響容祖兒唱歌期間 ...
星勤 發表於 2012-5-12 12:46

好難怪佢地咁講- -
JY COVER人地D舊歌...仲要唱到唔知點咁lol

好難怪佢地咁講- -
艾石仔 發表於 2012-5-12 12:48

係容祖兒唱緊自己舊歌時問...
論盡樂迷,敢愛敢恨

但佢地響容祖兒唱歌期間 ...
星勤 發表於 2012-5-12 12:46

咁樣你想講咩= =?
可能有d野應該同你反應下 成個拉闊開場到走
成日聽到有人話c allstar d燈牌 好煩
好遮住....比人遮住果d 好有可能令到人反感

雖然joey 都見到...但可能佢地係坐尾排 企起身都無遮到後面
可能呢個你地fans club 要留意下 如果純粹係C ALLSTAR 演唱會就話姐

不過我睇MINOR CLASSICS 都比前面大燈牌 遮住 有少少燥底-.-

好難怪佢地咁講- -
艾石仔 發表於 2012-5-12 12:48

成個CONCERT 都成日聽到前後左右問 咩歌黎架? 咩歌黎架?

JOEY 最敗北 就係選番之前唱到爛晒既歌....又無咩特別位.....

高潮位成晚我真係搵唔到...
廁所位多到真係林海峰話齋,帶篤屎去屙都夠時間

由第一個音響就出事,d 弦樂走 ...
星勤 發表於 2012-5-12 10:29

唱到沒結果應該係講緊一個男配角中意個女主角但佢地唔會有結果 (安仔一人分飾男主角男配角)

咁樣你想講咩= =?
...
MAMA 發表於 2012-5-12 12:51

燈煩都係一個問題- -我比前面兩個CAF係咁照住- -
雖然識得但都好煩
但最煩係D人跟著唱:L人地講緊故事佢D人又跟著唱D歌
仲要大大聲
打拍子已經打到奇奇怪怪...明明首歌改到唔係K歌
但都仲要打拍子
煩到嘔...最正有個女人坐係我左手邊,
係咁講電話,問佢個朋友坐邊-_-''仲話睇佢唔到叫人地企起身
唉= =

唱到沒結果應該係講緊一個男配角中意個女主角但佢地唔會有結果 (安仔一人分飾男主角男配角) ...
hihi 發表於 2012-5-12 13:00

男配角好明顯係 c allstar 個 on 仔做緊... 交哂戲架佢個樣 XDDD
咁樣你想講咩= =?
...

我覺得做得 fans,就應該要 pro d
尤其舉咁大個牌時
佢地唔係坐最後,只係黃區尾綠區頭而已,即係我既隔離後少少

燈牌係一個問題,我地都有 take note
以後會盡量將 d 牌 group 番埋一齊
因為我發覺 d 牌 group 埋一齊時係無乜人嘈,但一分散就會有
呢個情況我唔知點解,但會多加留意
論盡樂迷,敢愛敢恨

男配角好明顯係 c allstar 個 on 仔做緊... 交哂戲架佢個樣 XDDD
星勤 發表於 2012-5-12 13:04

佢個樣好正XDDD諗住有首歌比佢唱
習慣失戀都好- -
點知影都無左就88

佢個樣好正XDDD諗住有首歌比佢唱
習慣失戀都好- -
點知影都無左就88
艾石仔 發表於 2012-5-12 13:06

第一刻諗到係時間之光
論盡樂迷,敢愛敢恨

咁樣你想講咩= =?
...

舉燈牌可能會係遮到人既(但有大SHOW...有邊個既FANS唔會舉牌?)但總好過D FANS嗌歌開場第一下就嗌...我咁辛苦換飛入去聽FANS唱咩??我有朋友坐正係祖粉下面...一開SHOW就覺得辛苦...
最後仲後悔點解要比錢買飛入去睇...
祖+安班FANS企晒係S105同106既最後個幾行...
如果我係S205/206既A行...相信我都會嘈左佢地...

其實嗌歌呢件事都幾神奇
坐得前就話同歌手一齊唱 (雖然嗌歌呢件事響我心中已經係衰到爆)
但你坐到山腰咁遠,嗌又嗌唔到去前台架啦
咁個意義響邊度?最後只會嘈到人地令人覺得好煩厭
由一開場《愛你》第一句許志安 d fans 就響度嗌...
歌手唱得再好聽都立即破壞左
論盡樂迷,敢愛敢恨

我覺得做得 fans,就應該要 pro d
尤 ...
星勤 發表於 2012-5-12 13:04

係大燈牌姐 我見到 場好分散都有c allstar 拎住一粒黃色c 色星星
其實果d 都幾好....group 埋一齊又唔會阻到人
又靚

其實舉大燈牌 係想表示d咩? 搞壯d個場定氣勢?
我覺得都係舉牌係ok 都以唔好騷擾到人為原則!

不過嗌歌就 我諗無咩人接受到
每個演唱會都有人係咁
係得eason 唱咁勁 會鬧爆佢地 xD

舉燈牌可能會係遮到人既(但有大SHOW...有邊個既FANS唔會舉牌?)但總好過D FANS嗌歌開場第一下就嗌...我咁辛 ...
牙誠~ 發表於 2012-5-12 13:08

所以咪話以唔好騷擾到人為大前題囉
嗌歌真係勁煩......
我覺得細細聲唱可以接受
大大聲嗌出黎 真係好破壞成個氣勢

除左歌手叫你地企起身 一齊唱 就例外啦

燈煩都係一個問題- -我比前面兩個CAF係咁照住- -
雖然識得但都好煩
但最煩係D人跟著唱人地講緊故事佢D ...
艾石仔 發表於 2012-5-12 13:01

你識得都好阿....拍拍佢叫佢唔好舉咁高-.-
講電話 講1,2分鐘就OK 如果佢一直講 我會同佢講 你颿擾到我 麻煩你唔好講
不過琴日 真係好催眠 有幾個位差D訓著-,-

係大燈牌姐 我見到 場好分散都有c allstar 拎住一粒黃色c 色星星
其實果d 都幾好....group 埋一齊又 ...
MAMA 發表於 2012-5-12 13:20

其實台上面望落去真係漆黑一遍既
fans 舉個燈牌都係等個歌手知道自己響邊度~
所以我唔會太介意人地舉燈牌
不過我覺得如果個燈牌真係影響到自己
我都會好聲好氣 d 同舉牌果個人講
論盡樂迷,敢愛敢恨

所以咪話以唔好騷擾到人為大前題囉
嗌歌真係勁煩......
我覺得細細聲唱可以接受
大大聲嗌出黎 真係 ...
MAMA 發表於 2012-5-12 13:21

問題係個個細細聲唱=好大聲-0-
我幾BUY琴晚D CAS既燈
成場有好多好分散都有c allstar 拎住一粒黃色c 色星星
真心覺得靚

其實台上面望落去真係漆黑一遍既
fans 舉個燈牌都係等個歌手知道自己響邊度~
所以我唔會太介意人地舉燈牌 ...
星勤 發表於 2012-5-12 13:25

C ALLSTAR FANS 果D 細細粒既C燈 唔係黃色架咩@@ 如果一大片都係拎呢D 燈 個效果仲正 =]
係FANS CLUB 先有定 FANS 自己訂架= =?

C ALLSTAR FANS 果D 細細粒既C燈 唔係黃色架咩@@ 如果一大片都係拎呢D 燈 個效果仲正 =]
係FANS CLU ...
MAMA 發表於 2012-5-12 13:36

果個係歌迷會 products~
因為唔可能人人舉燈牌嘛~ 所以先整既
上次 neway live 試過一次幾靚
今次特登搵 d 好 d quality 既再試一次~ :D
論盡樂迷,敢愛敢恨

問題係個個細細聲唱=好大聲-0-
我幾BUY琴晚D CAS既燈
成場有好多好分散都有c allstar 拎住一粒黃色c 色星 ...
艾石仔 發表於 2012-5-12 13:33

係 XD 我都覺得幾靚
不過好彩我旁邊無咩人嗌歌!!
其實我都幾山頂 HAHA 免費睇係差好遠

【on.cc 東方互動 專訊】 容祖兒出席音樂會,穿了透視上衣及長褲上陣,非常性感!她自彈自唱,掀起多個高潮!原來她是帶病上陣,在完成演出後接受訪問時說:「朝早喉嚨痛到醒,之後睇醫生話流感,打針之後好好多。」她笑言細眼的男仔電力較集中,尤其是韓國組合Big Bang。
容祖兒帶病開騷忍痛高歌

我覺得好正呀
音效係無咁好
但係歌曲上既揀選幾好
個故事都幾正
安仔表現好好
係開頭少少唔好姐
大家唔洗太著眼D少少既遐疵
Nick's Music Selection 2024 (Week 17)
1. 三生有幸 - 周殷廷  2. 靈魂有路 - 雷同二友  3. 善良的我們 - 蔡健雅

睇咗Joey唱嘅这分钟更爱嘅视频!其实反应都几好啊~~唱得亦都好好啊!唔系大家讲得咁差啵...系唔系大家期望太高勒?