返回列表 發帖

小日子 - 容祖兒 (CD+DVD) 15 August 2013

歌手:容祖兒
唱片名稱:小日子
唱片封面:

推出日期:2013/8/15
唱片類型:CD+DVD

TrackList:
CD
1. 小日子
2. 蟲之家
3. 七不思議
4. 我杯茶
5. 臨床
6. 無電才是災難
7. 天窗
8. 另眼相看
9. 近在咫尺
10. 深閨
11. 破了的米菲兔 (國)
12. 充電器 *
13. 途經北海道 **

Bonus DVD (MV)
1. 另眼相看MV
2. 七不思議MV
3. 充電器MV *
4. 途經北海道MV **

* 百老滙廣告歌
** 板長廣告歌
附加資料:

一起進入這個家與你共渡每一個小日子

容祖兒全新廣東大碟小日子

冠軍歌 [另眼相看]  重點推介[天窗] [七不思議] [小日子]

出處:Sky Music

其實小日子promote真係唔係好夠落力囉
連天窗 live 都冇

因為成日有JF 攞出黎"show off"
其他人都想以正視聽

講返隻碟, 反而係另眼, 天窗最OK
其他悶到訓. ...
cdcdcdc01 發表於 2013-9-20 17:30

個啲係咪真係JF都成問題
而家啲香港人係咪唔識寫字
>吾
>甘
>米
>尼

簽名被屏蔽

唔介意呢啲數字邊度有位入JY
Wonders 發表於 2013-9-18 14:49

無論邊個都係咁講架啦,唔係針對啲咩人個榜一早無可信性,都仲一味講講講
>吾
>甘
>米
>尼

點解仲未派3rd Plug小日子?
MV聽日出了好期待,仲要拍埋國語版

英皇個啲計佢出貨量好啦

同埋點解仲有人咁介意佢地公佈既數字,不過都係當笑話黎睇架啦 ...
Ki 發表於 2013-9-18 14:46

唔介意呢啲數字邊度有位入JY
我們的總和

IFPIHK
本地白金計30,000張
國際計15,000張

可能只係計出貨量,自己諗
hehehaha 發表於 2013-9-13 14:17

英皇個啲計佢出貨量好啦

同埋點解仲有人咁介意佢地公佈既數字,不過都係當笑話黎睇架啦
>吾
>甘
>米
>尼

will  releaes 2nd version ?

如果佢有13萬銷量,eason應該有39萬張
koalabear 發表於 2013-9-13 14:35
敢肯定 the key銷量高過小日子係鐵一般事實啦
任我行 失憶蝴蝶

簽名被屏蔽

Even Jay Chou can't sell that many albums in the whole asia...  Is EEG seriously so na ...
chocoholic 發表於 2013-9-13 14:06

簡直吹到離晒譜啦,真係無人信呢張碟有十三萬張囉,重犀利過歌神張學友
任我行 失憶蝴蝶

IFPIHK
本地白金計30,000張
國際計15,000張

可能只係計出貨量,自己諗

可能計埋網上銷量掛
Perkins 發表於 2013-9-13 11:56

Even Jay Chou can't sell that many albums in the whole asia... Is EEG seriously so naive?
別過身 只看到幕正搖動
但那邊座位經已空
是哪位贈我思念無盡?

可能計埋網上銷量掛
Perkins 發表於 2013-9-13 11:56

原來係計全球
咁非洲呀南美一定入左好多貨...

佢都四白金...eason應該七白金啦
艾石仔 發表於 2013-9-13 11:44

可能計埋網上銷量掛

What a joke EEG! Seriously, 3 weeks on sales charts and you dare to claim quadruple platinum?! {:1 ...
chocoholic 發表於 2013-9-12 21:41

佢都四白金...eason應該七白金啦

而家既4白金係幾多
啤啤仔 發表於 2013-9-13 11:04

要問吳雨先知

而家既4白金係幾多
陳柏宇   LOST AND FOUND
陳柏宇   THE NEXT MOMENT
陳柏宇   ESCAPE

會上並發佈 @容祖儿 新專輯<小日子>獲四白金成績,在各大數位音樂平台都得到非常好的成績!恭喜祖兒!!
...
discovered 發表於 2013-9-11 14:25

What a joke EEG! Seriously, 3 weeks on sales charts and you dare to claim quadruple platinum?!
別過身 只看到幕正搖動
但那邊座位經已空
是哪位贈我思念無盡?

會上並發佈 @容祖儿 新專輯<小日子>獲四白金成績,在各大數位音樂平台都得到非常好的成績!恭喜祖兒!!

無電才是災難>蟲之家>天窗>我杯茶>臨床
哥本哈根的另一個我 81+3

Joey is so sexy on the cover!!!

最愛 我杯茶  歌詞入肉入肺

plug 天窗真係浪費左一plug
希望下一plug 係蟲之家

簽名被屏蔽

原來pakho新碟首國語歌妳還怕大雨嗎原本係jy揀咗放落呢隻碟
但阿y填詞填錯咗天窗嘅demo
jy自己都對天窗無信 ...
koalabear 發表於 2013-8-25 13:48

邊度講架@@?

原來pakho新碟首國語歌妳還怕大雨嗎原本係jy揀咗放落呢隻碟

唔plug咪得lor...改plug其他任何一首都比天窗好聽得多...
love wins!

希望有機至尊碟!

JY定PH演繹天窗比較好?

真係咁搞笑?
即係天窗原本真係pakho唱?
旁人從不贊同 而情理也不容 仍全情投入傷都不覺痛

簽名被屏蔽

我杯茶真系好正!!!loop咗好耐!
還說下次做更好,誰料這刻是尾聲~

本人年度專輯
成隻碟好舒服好pop但不太商業
好多首歌都好中意好中意 好難分到排名
我覺得七不思議臨床果D歌冇話唔岩佢唱既
我反而幾中意佢呢幾首new try

好難做到滿足晒唔口味既人,anyway 我覺得呢張專輯比起早幾年祖兒d商業專輯更覺有可聽性和耐聽度...
love wins!

睇左你個簽名~
究竟新碟邊首歌先係"集性感勵誌情歌"???
kenny1102 發表於 2013-8-21 00:19

充電器

我杯茶最容易上口,聽左2次就識唱,唔明點解唔係2nd plug
我等我在 發表於 2013-8-19 18:37

睇左你個簽名~
究竟新碟邊首歌先係"集性感勵誌情歌"???

我反而最唔like 蟲之家太多repeat
有幾首同類既我都係甘覺得 係得心花怒放係ok

但專輯歌詞簿無寫馮翰銘wor
TT进化论 發表於 2013-8-19 18:20

改編詞係ALEX FUNG

我杯茶最容易上口,聽左2次就識唱,唔明點解唔係2nd plug
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

國語詞易填過廣東詞好多
PEACH 發表於 2013-8-19 01:21

但專輯歌詞簿無寫馮翰銘wor
還說下次做更好,誰料這刻是尾聲~

深閨臨床七不思議果類歌其實系唔適合容祖兒唱的
same as 上年牆紙
蟲之家無電果類輕鬆活潑噶比較適合佢咯

本人年度專輯 ;D

小日子之 RTHK2 騷動音樂訪問

http://www.youtube.com/watch?v=YRtbXGqEEhk
東京人壽 132 (168) +2
煙花紀 79 +4