返回列表 發帖

d歌名好正,祖又多一首miffy歌喇
但如果15號就出又比想象中快喎,前2日先錄last一首
btw(1),咁咪有可能無天窗mv? 照計應該未拍
btw(2),個list d名又唔似有broadway果首廣告歌既,最似得近在咫尺
btw(3),今次itunes算幾抵喎,13首先68

原來破了的米菲兔係國語歌
唔知係一雞兩味定新歌呢~
竟然天窗未有MV~ ...
星夢情真 發表於 2013-8-1 13:22

做咩又整首國語呀
但唔通無放百記首廣告歌落去?
1-10都無打*既
但得2首新mv,好驚出2nd ver

但itunes個track時間又轉左喎
小日子4:15
破了的米菲兔4:12
同埋我覺得itunes個排法似final多dd
感覺另眼唔會排咁後?

from where?
721AXA 發表於 2013-8-6 11:54

應該係cash吧
咁七不思議有得試聽未?

應該下星期先出喇
eeg係weibo話下星期

等出碟先聽!
不過齋睇歌詞真係好有畫面
好似好好玩

COVER
water:) 發表於 2013-8-12 16:19

就咁望好似幾靚下wo@@
色tone match返小日子,係唔知d相點呢
好期待!

其實小日子色TONE係咩?
得個名點解知係咩色
艾石仔 發表於 2013-8-12 20:10

咁係行家/warm既路線
都係不離暖色系吧LoL
柔和d既感覺

其實除左相之外,最安落係今次d字都做得好靚
開頭真係幾擔心1314同小日子陳漫會點處理
反而2個mv d字都...

碟名係左上角

itunes有全碟試聽了@@

本來我無咩特別期待,但你地講到咁好想快d買到
其實有幾多慢/新/中板歌呀?

容祖兒 2013年廣東專輯[小日子]首批送poster
CD Warehouse 108蚊送poster
discovered 發表於 2013-8-15 14:05

知唔知道cd warehouse有冇簽名證送@@?

其實我覺得最surprise反而係舒文= =
如果幾年前既舒文,我杯茶個編曲應該係習慣失戀心淡d fd
同埋個vocal take得好過花千樹好多喎,真心有進步!
反而carl對我黎講已經開始有d樽頸
唔係差,但只係不過不失. 同祖既花火比alex同舒文比下去.
今日第一次聽7不思議,但覺得做3rd plug會有d"mung"水wo
小日子值得plug多d!

有簽名會嗎?
l00540 發表於 2013-8-15 22:18

7月果時vcity個網頁有寫過話會請祖去搞簽名會
暫時未知係咪真

我都覺得7不思議handle得無咁好
之前未出碟我一直以為會係dark dark地既歌
依家個感覺無左鬼異,係編曲同vocal都無不可思議既感覺
唔值得搏做3rd plug
無電才是災難我自己會覺得係早期03年左近既作品
始終覺得陳生既作品用字唔夠精準,好多沙石
尤其有玩味既歌詞佢handle得唔夠好. <種我>已經係.
反而蟲之家既水準就比較好
小日子不單作為主題作好稱身之外,vocal係take得好有心機
無左好多chur到盡既聲,用慢歌做opening有咁surprise既效果真係好得!
最後就係覺得臨床如果比返alex監,個效果應該比carl好好多
依家把聲係呢首歌黎講有d tough,唔似alex底下既祖果種女人嫵媚