返回列表 發帖
學泳兒出Hifi碟
小白 發表於 2015-3-23 22:18

都要有人肯幫佢出先得囉
[url]https://www.facebook.com/peanutstv[/url]

食住花生睇電視

學泳兒出Hifi碟
小白 發表於 2015-3-23 22:18

mag 唔算靚聲, 咬字也是弱點, 不適合唱hifi 碟

FIRM 左入啦?
Our_Souvenir 發表於 2015-3-24 01:58

佢去星夢press con

lblemon 發表於 2015-3-24 12:14

佢sell現場感染力同感情
[url]https://www.facebook.com/peanutstv[/url]

食住花生睇電視

佢sell現場感染力同感情
pkl 發表於 2015-3-24 12:32

但hifi友主要唔係想聽感染力同感情哩.

我仍然係果句, mag 已錯過上位既最好時機(拍華麗之後果段時間), 抑郁症令蛋記對佢失左信心, 因為抑郁症顯示佢處理唔到做紅歌星的壓力, 令蛋記更有決心力保容一姐.

但hifi友主要唔係想聽感染力同感情哩.

我仍然係果句, mag 已錯過上位既最好時機(拍華麗之後果段時間),  ...
lblemon 發表於 2015-3-24 12:44

容十年都有退落黎既一日既........不過講真,雖然我都好鐘意mag,
但之後條路都真係唔睇好.........

希望我可以跌眼鏡啦

食住花生睇電視

lblemon 發表於 2015-3-24 12:14

我反而唔想佢出hifi碟,呢D留返比再冇咩動力出新歌嗰一輩。

Mag嘅強項係live嘅感染力。本來可以出到音樂會嘅現場錄音碟會好正,奈何旦記毫不珍惜佢。

唯希望Mag的衰運行哂, 好運D來。

容十年都有退落黎既一日既........不過講真,雖然我都好鐘意mag,
但之後條路都真係唔睇好.........

希 ...
pkl 發表於 2015-3-24 14:07

林欣彤已盡力, 其實佢發展唔算差, 蛋記都幫佢做到不錯的歌曲, 由于佢入晒屋, 又唱得live, 應該繼續有得做, 只係難上一線.

FIRM 左入啦?
Our_Souvenir 發表於 24-3-2015 01:58

何雁詩ig話佢正式加盟星夢

何雁詩ig話佢正式加盟星夢
XYZZY 發表於 2015-3-24 17:15

RIP
唔想成日見到佢高八度嗄
本週冠軍歌: 野木蘭 - 泳兒

2019 第三季冠軍歌
數寄屋橋次郎 Pretty Crazy 告別的藝術 我記得 空手而來 存在
山旮旯 精神餵飼 金草莓 玫瑰式體驗 在錯誤的宇宙尋找愛 逆流成河 鬚根

RIP
唔想成日見到佢高八度嗄
Our_Souvenir 發表於 25-3-2015 15:54

譚嘉儀都正式加入星夢

譚嘉儀都正式加入星夢
XYZZY 發表於 2015-3-25 15:57

譚嘉儀正常過佢好多囉

2019 第三季冠軍歌
數寄屋橋次郎 Pretty Crazy 告別的藝術 我記得 空手而來 存在
山旮旯 精神餵飼 金草莓 玫瑰式體驗 在錯誤的宇宙尋找愛 逆流成河 鬚根

2011    許廷鏗林欣彤
2012    胡鴻鈞馮允謙
2013    陳慧敏*
2014    駱胤鳴何雁詩林師傑羅孝勇陳國靖*
2015    劉威煌*吳業坤陳凱彤*譚嘉儀

* = 已非 TVB 經理人約

兜兜轉轉,巨聲擁有嘅舞台同電視演出經驗,
仍然讓他們比好多新人更易做,
每年搵新人,仍然會繼續在巨聲中找。

李寶龍*李恭*、王子豪/王子杰* 在港以外已有發展。

還可能 有機會 出來的,是否這班?
鄧小巧*陳鴻碩周志文/周志康陳國峰謝東閔

當然,如果 王嘉儀*陳彥廷* 肯唱職業,一早跑出了。
一幫 個 bench,真係 deep 好多,挖極都仲有好多勁人。

望住個表先發覺,原來 藍色 係一年一個架,國峰隊長,加把勁啊。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

2011    許廷鏗、林欣彤
2012    胡鴻鈞、馮允謙
2013    陳慧敏
2014    駱胤鳴、何雁詩、林師傑、羅孝勇 ...
Bluejays 發表於 18-4-2015 17:14

今年英皇女新人陳凱彤算唔算巨聲二幫?

今年英皇女新人陳凱彤算唔算巨聲二幫?
XYZZY 發表於 2015-4-18 17:28

算 ... 我漏左,已加翻
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

Bluejays 發表於 18-4-2015 17:14

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20150418/bkn-20150418170358974-0418_00862_001.html

曾參加《超級巨聲》的歌手王嘉儀出席慈善音樂會開幕禮,首次參與慈善活動的她表示很開心:「好耐冇出席公開活動,今年中大畢業後就會活躍番,今日呢個活動就可以令自己嘅天賦得到發揮。(畢業後就會進軍樂壇?)哈哈,唔知係咪進軍,係同大家分享我嘅音樂。(今年會唔會出碟?)自己一直都寫咗三、四首歌,唔知會唔會出碟,但起碼會出EP或者single,出四首歌咁,希望今年出到。」問到她有機會會否想好似其他巨聲幫般加入星夢等大家庭?她就笑言:「之前都有啲朋友加盟咗,我哋巨聲全部都好熟,但唔知呢,未有人搵我。」

Bluejays 發表於 2015-4-18 17:14

當日 巨聲 吸晒 活躍 歌唱比賽喎比,而且係一屆比一屆無人,因為個 pool 都係喎D

當日 巨聲 吸晒 活躍 歌唱比賽喎比,而且係一屆比一屆無人,因為個 pool 都係喎D ...
sosomusic 發表於 2015-4-18 18:38

出到道嗰D好多其實都係一碟歌手或單曲歌手,發展比較全面有Tbb以外support的得三、四個。

出到道嗰D好多其實都係一碟歌手或單曲歌手,發展比較全面有Tbb以外support的得三、四個。 ...
rainbowdash 發表於 18-4-2015 20:31

許廷鏗、林欣彤、馮允謙
好似暫時得呢三個

SiS 903 buy唔buy呢

許廷鏗、林欣彤、馮允謙
好似暫時得呢三個

XYZZY 發表於 2015-4-18 20:37

903 Buy la.. SiS 反而 TVB 唔多,雖則 JSG,360 同 music cafe 都上晒,但係其他曝光唔多

許廷鏗、林欣彤、馮允謙
好似暫時得呢三個

XYZZY 發表於 2015-4-18 20:37

係呀,其實我想話SIS。不過其實都係比較小眾支持嗰隻。

曾參加《超級巨聲》的歌手王嘉儀出席慈善音樂會開幕禮,首次參與慈善活動的她表示很開心:「好耐 ...
XYZZY 發表於 2015-4-18 18:14

嘉儀把聲好正
有力同mag一戰

食住花生睇電視

Bluejays 發表於 2015-4-18 17:14

Penny 點都好過坤哥

2019 第三季冠軍歌

出到道嗰D好多其實都係一碟歌手或單曲歌手,發展比較全面有Tbb以外support的得三、四個。 ...
rainbowdash 發表於 18-4-2015 20:31

陳慧敏總算脫離一碟歌手行列
可惜四台成績唔多好

陳慧敏總算脫離一碟歌手行列
可惜四台成績唔多好
XYZZY 發表於 2015-4-24 22:54

慧敏哥d歌其實幾好聽

食住花生睇電視

希望巨聲幫既咁多個都有更好既發展,睇番四屆,二幫最多人出道

巨聲最喜歡是吳業坤,胡鴻鈞和鄒旻諾。 吳業坤其貌不揚,但是他唱腔獨特,最近的新歌原來不夠愛你唱得有板 ...
hkwilliamsiu 發表於 2015-5-11 19:07

都唔係其貌不揚啦sosad
唔算靚仔但都幾順眼架啦喎?

經過舊年咁低調嘅一年, 今年Mag好以有番啲起色

新碟起碼拍咗三個MV, "我們"MV直到而家首歌差唔多落晒榜都未見
相信有可能只係諗位隨碟附送
已知道嘅係七月尾會做"勁金歌曲3-請您記住我"舞台劇
同龔柯允合演, 會番唱別人的歌, 其中一首係千FA的"洋蔥"

自從肥魚同佢肥佬上場, Mag就開始無運行
今年算係一個轉捩點, 有傷台加持
希望有轉機, 1月1日可以係台上見到佢
否則再被雪多一年, 又遇唔到好歌
應該好快會被人淡忘
怪獸一族

http://nextplus.nextmedia.com/news/latest/20150611/212020
拒拍劇冇得出碟 胡鴻鈞被掟入雪櫃

5年前參加《超級巨聲2》出身,現年25歲嘅Hubert胡鴻鈞12年加盟星煥後,獲得力捧,連續2年都有碟出,惟無綫近日鬧小生、花旦荒,去年過檔星夢娛樂嘅胡鴻鈞都走唔甩。有雜誌報導,胡鴻鈞非常抗拒拍劇,想注意做歌手,大膽向公司提出要求,公司認為佢唔夠乖,之後當然被扔入雪櫃。

無綫嘅當紅小生、花旦一個走完又一個,附屬公司星夢娛樂嘅歌手吳若希、何雁詩都焗住要走埋去拍劇,加盟咗星夢嘅Hubert依家除咗要做《勁歌金曲》主持,仲要拍台慶劇《殭》,完全同當初簽約時講明向歌手發展嘅方向唔同,於是佢向公司提出拒絕再拍劇。

有雜誌引述據消息人士透露,依家公司落晒Order,暫時唔會俾嘢佢做,《勁歌》主持冇得撈之外,仲將佢出碟嘅計劃押後;要扔Hubert入雪櫃,除咗因為佢拒絕拍劇,仲同佢之前有意跟許廷鏗過檔太陽娛樂有關,依家希望雪雪佢等佢開竅。

拒拍劇冇得出碟 胡鴻鈞被掟入雪櫃

5年前參加《超級巨聲2》出身,現年25歲嘅Hubert胡鴻鈞12年加盟星煥後, ...
XYZZY 發表於 2015-6-12 00:11

被掟入雪櫃嘅又點只Hubert一個?  唉。

呢單料晤似真啦, 何生喺Hubert生日會拍心口話年尾一定同佢出碟。

呢單料晤似真啦, 何生喺Hubert生日會拍心口話年尾一定同佢出碟。 ...
thecool123 發表於 2015-6-12 00:24

Hubert 同 Step 錄左首合唱歌,可能就出要做宣傳?

Hubert 同 Step 錄左首合唱歌,可能就出要做宣傳?
Bluejays 發表於 2015-6-12 07:06

所以單嘢流到喊, 仲講到Step同Jinny咩"焗住"要拍劇, 其實睇佢地好樂意喎。

其實農曆新年時TVB一個訪問,Hubert自己話想作多方面發展包括拍劇的。至於Alfred同Fred就話想專注唱歌,所以單料擺明流。其實如果星夢主力放在捧Alfred, Fred 同Jinny, 咁Hubert不如試下拍劇做主持,咁遲的有機會出碟都可保持住人氣。

Hubert、坤哥及許生呢三個根本唔需要擔心前途,就算無記唔要,約滿後都會有人簽~無記亦唔會主動放棄~

坤哥簽左星娛樂,唔係星夢人。許生係星夢一哥,就算佢約滿離開星夢都會有其他唱片公司招手,唔使擔心前途。反而Hubert真係要多點拍戲亮相,增加人氣。

係呀,其實我想話SIS。不過其實都係比較小眾支持嗰隻。
rainbowdash 發表於 18/4/2015 21:36

不過SIS而家好似已經冇乜聲氣
今年跑出既反而係坤哥

不過SIS而家好似已經冇乜聲氣
今年跑出既反而係坤哥
XYZZY 發表於 2015-9-15 22:37

都要好彩遇上好歌先得
原來她不夠愛我真係幾HIT!
強烈抗議港共極權政府用緊急法立反蒙面法!!
777死全家!!

今年是不是暫停辦巨聲5及星夢?已經9月都無任何消息。不過無咁多資源唔搞重好,去年巨聲4的人除左伍富僑做下深夜節目主持外,其他唔知去晒邊?不如捧番的舊人如何雁詩同胡生好過。

壹仔講tbb一眾藝人出走單嘢有提Mag兩個月後約滿都走人, 唔知堅定流?

連勁歌都無得上, Mag早走早著啦
怪獸一族

是不是指Meg簽TVB的經理人合約到期?但佢份歌手合約係簽英皇,英皇歌手一向易上勁歌榜的,如果兩邊都唔捧佢真係要另找出路了。

今年是不是暫停辦巨聲5及星夢?已經9月都無任何消息。不過無咁多資源唔搞重好,去年巨聲4的人除左伍富僑做 ...
Ching2015 發表於 2015-9-17 10:18

李雯希都做緊Think Big嘅
其他就唔知去咗邊
應該有啲有簽到

李雯希都做緊Think Big嘅
其他就唔知去咗邊
應該有啲有簽到
Ald 發表於 2015-9-20 19:21

其實無咁多資源唔辦好過,星夢連捧舊人的資源都唔夠,又點捧新人?如果要巨聲出身的拍劇不如比多的機會訓練班出身的重好。

Oncc 話Sheldon 十月尾完Tvb約,份約5年

Oncc 話Sheldon 十月尾完Tvb約,份約5年
sosomusic 發表於 2015-10-2 14:28

姐係mag應該都差不多完

食住花生睇電視

我個遠房親嚴棋都冇俾TVB簽
而家打緊份普通工
[quote]The most iconic pop singers are for the most part are average on the technical front but all have extremely unique and distinct tonal qualities. This matters more than ever in today’s current industry.[/quote]

我個遠房親嚴棋都冇俾TVB簽
而家打番工
matthew1990 發表於 2015-10-30 01:32

點解你識咁多人喺娛樂圈?無簽咪好囉,簽過第2間好啲嘅公司好過。
但其實佢唱歌都麻麻。

點解你識咁多人喺娛樂圈?無簽咪好囉,簽過第2間好啲嘅公司好過。
但其實佢唱歌都麻麻。
kayzzz 發表於 2015-10-30 01:52
我都覺佢唱歌麻麻
應該冇其他公司簽佢

我重有個中同係何艷娟條仔
香蕉奶都係我中同
上年有個不知名女新人Y-Joanno都係我中同
[quote]The most iconic pop singers are for the most part are average on the technical front but all have extremely unique and distinct tonal qualities. This matters more than ever in today’s current industry.[/quote]

我都覺佢唱歌麻麻
matthew1990 發表於 2015-10-30 01:55

巨聲4簽咗邊條友?佢已經算係比較簽得過嘅contestant