返回列表 發帖
Full of bias。

ALFRED有樣唱又唔差,之前都講過佢有能力成為第二個黎明
我意思係歌影視都爆到出黎

其實阿MAG 隻新碟D詞都幾爛。。。
yuelk 發表於 2013-10-7 00:37

阿mag新碟除咗周生嗰首「你以為」我覺得係比較麻麻之外請問邊首詞係爛? 請舉例大家研究一o下。

相反我見到很多難得一見好詞。「怪獸大學」係林日曦少有驚喜感人之作。「自主型」玩味之餘亦見深度。Little Something亦是平凡中見不平凡佳作。其他幾首亦不見得有任何一首有爛詞出現。

邊一方面? 我認為四位歌手都各有優劣之處,但都值得支持期待。
powerful 發表於 2013-10-7 00:16

完全唔覺得你對Mag有幾中肯, 字裏行間除咗踩就係踩。樓主似乎對Mag成見甚深。Mag嘅versitility就係佢強項, 你就講到好不堪沒有個人風格。吹毛求疵吧 。Mag嘅風格早已在Love Is Light出現,全碟風格統一大多都係抒情歌,你可能自己沒有去留意而已。

青春頌此類題材出現過幾百幾千次難道就不陳腔濫調? 樓主為何又只覺得「一千零一次人生」陳腔濫調?  未免太double standard 吧。

至於Hubert,我係同意唱片公司係浪費咗Hubert,出道以來大多唔係翻唱就係改編, 個人不是他的fans, 但覺得佢公司的確沒有珍惜佢。

只怕林欣彤再百變下去會迷失左,爆歌唔係無,但始終未遇到一首大熱曲。

多元化不等於優秀,呢個term經常被高估。
《一千零一次人生》受眾仍未普及,不過當然有一定支持,只係呢種歌平平無奇
powerful 發表於 2013-10-7 00:16

多元化不一定等於優秀,但因人而定。Mag的多元化肯定是優秀。佢對音樂非常有堅持, 有自己見解, 不覺得作多嘗試就一定如你所說會迷失。你哪裏見到她迷失?

我唔覺得<一千零一次人生>平凡, 看似平凡的歌加上touch中人嘅詞再加上Mag充滿感染力嘅演譯就變成不平凡。是你沒心去欣賞而已。這首歌還未發力正式做宣傳就批死會消失歌海? 恐怕你會失望了。YouTube /微撙overwhelming的好評已證明這歌樂迷勁buy。能否更上層樓只欠上電台宣傳同無記會否安排Mag上電視唱live。

阿jay我就唔會好似樓主你那麼睇好。先唔講佢D歌悶唔悶, 單是觀眾綠似乎只是好過羅孝勇小小。不是説他唱得差,只是香港觀家不大受鬼仔唱中文。

回復 26# 屮SiU霖屮

你都好勤力,人地support必反。

人地鍾意support關你咩事? 煩就唔好睇辛苦晒你。樓主post 得上來就預咗會有反對聲音。佢可能好開心咁多人回佢個post都未定?

其實話就話星煥唔重視Hubert新碟hea, 其實可能能其他三位iTune同其他收費平台嘅sales加埋都唔夠Hubert咁多, CD sales應該有番咁上下,。所以某程度上Hubert係殺出一條血路。

成日話統一風格, 局限一個風格有會被人話欠突破。彭羚當年就係一種風格work就不斷重複唱苦情慘歌,結果好快被樂迷厭棄話佢唱來唱去都係慘歌,之後先改歌路去出咗"給我愛過的男孩們"。隻碟非常精彩, 佢把聲可以玩好多種音樂。可惜已遲了, 如果早小小試多啲歌路, 佢應該不至於走下坡得咁快。可惜。

回復 55# lmml4

又唔洗睇死人,睇戲睇全套,佢地仲好後生。同期新人巨聲幫已領先幾十條街,其他嗰D新人一般人連名都嗡唔出。唔好新晉歌手頭幾年就打沉佢。

再講唔覺Mag有你講得咁差,Little Something youtube hit rate都百幾萬。來緊新碟會係全情歌,睇o下點再講。

大家覺得點解Mag呢幾年發展未如預期順利?
派錯歌?歌曲質素?大眾唔接受Mag之前把聲/唱腔?宣傳不足?外表 ...
XYZZY 發表於 2015-1-4 01:55

咁一定唔係外表問題啦,佢而家靚咗咁多。好歌佢其實有大把,但冇宣傳有咩用?電視冇得上之餘,連出碟期間電台訪問都好少。唉。

你都唔簽自己唱片公司,人地點解要比你唱?在商言商,一定係谷自己旗下唱片公司D歌手先啦~而且而家 ...
longtime 發表於 2015-1-9 22:33

問題係簽都唔一定奉旨被捧,pizza面係個肥佬帶出身,有好歌自然會益佢先。最慘呢間公司見得人嘅歌冇幾多首。簽咗呢間搞到好似Hubert咁唔係冇可能。

Hubert有幾差啊,舊年一首片尾曲都有第二位,如果唔係最後造馬比一姐,本來係第一位~如果Hubert拍埋劇(事 ...
longtime 發表於 2015-1-11 11:24

Hubert咁都叫好? 成年獨唱歌得一隻"高擧",超過一年冇碟出。勁歌二次季選一大堆垃圾入選,呢首都冇份。而且呢間公司擺明只重視兩位一哥,Hubert 只被放埋一二邊。

mag 唔算靚聲, 咬字也是弱點, 不適合唱hifi 碟
lblemon 發表於 2015-3-24 12:14

我反而唔想佢出hifi碟,呢D留返比再冇咩動力出新歌嗰一輩。

Mag嘅強項係live嘅感染力。本來可以出到音樂會嘅現場錄音碟會好正,奈何旦記毫不珍惜佢。

唯希望Mag的衰運行哂, 好運D來。

當日 巨聲 吸晒 活躍 歌唱比賽喎比,而且係一屆比一屆無人,因為個 pool 都係喎D ...
sosomusic 發表於 2015-4-18 18:38

出到道嗰D好多其實都係一碟歌手或單曲歌手,發展比較全面有Tbb以外support的得三、四個。

許廷鏗、林欣彤、馮允謙
好似暫時得呢三個

SiS 903 buy唔buy呢
XYZZY 發表於 2015-4-18 20:37

係呀,其實我想話SIS。不過其實都係比較小眾支持嗰隻。