返回列表 發帖
Mag把聲好有個人特色, 有一定實力駕馭到不同曲風,同意佢唱啲好dark好soul嘅歌特別有感覺。
可惜唱片公司無 ...
怪獸一族 發表於 2014-7-25 17:01
mag其實要紅真係好容易,轉會星夢,唱幾首劇集主題曲兼插曲,然後在一部受歡迎電視劇度洗腦,一首歌就可以上到位,可惜而家份約仲係旦記,雖然今年三首新歌食物鏈、光源同情歌的意義(呢首我最喜歡)質素都唔錯,但無宣傳都係死路一條,試想想吳若希都可以在電視劇度洗腦成功,如果mag唱會點樣?如果mag再簽旦記4年,而無記已經有自己唱片公司,巨聲4又就來開,mag以後爆光率只會越來越少然後等完約就算~

諗起Mag都唱過三首TVB劇集歌,《Little Something》、《空中戀人》同《星斗群》
LS都算係Mag代表作 ...
XYZZY 發表於 2014-9-23 22:49

後面嗰句,如果mag唔轉會返星夢,兩、三年後就會比到答案你。同埋mag嗰三首歌,無一首係配合熱門劇情播出既~因為mag係無記自己捧出來,佢都想mag好似以前華星捧梅艷芳咁紅,證明TVB捧人係得既,如果留返來旦記,沒有辦法捧。

呢個視頻後面兩個主持既對話正好講出了mag而家既狀況,一日唱片約同經理人約唔係在同一家公司一日都唔會有運行。

會唔會根本係成個香港樂壇出左問題---> 呢個絶對係, 約07, 08年開始, 新人難上位, 美軒美K 呢班中生代接 ...
lblemon 發表於 2015-1-6 22:58
唯一最易紅的方法係簽回星夢,狂唱主題曲及插曲,只要有一兩首跑出,人氣即時返返來,再以無記後台參加大陸既一D歌唱比賽~

嗰間公司用人唯親,有冇一兩首俾你唱都成問題,仲想話狂唱?有冇咁好死?以前數字小姐話亊就話啫。 ...
thecool123 發表於 2015-1-7 21:24
你都唔簽自己唱片公司,人地點解要比你唱?在商言商,一定係谷自己旗下唱片公司D歌手先啦~而且而家TVB有唱片公司,個版權一定係比返星夢出碟,仲有咩可能比外面公司出~最好MAG就選擇續約英皇,咁TVB就大條道理再雪夠你四年等你完約到時再簽經理人約比英皇吧~

問題係簽都唔一定奉旨被捧,pizza面係個肥佬帶出身,有好歌自然會益佢先。最慘呢間公司見得人嘅歌冇 ...
rainbowdash 發表於 2015-1-9 23:04
Hubert有幾差啊,舊年一首片尾曲都有第二位,如果唔係最後造馬比一姐,本來係第一位~如果Hubert拍埋劇(事實上已經拍緊),分分鍾可以有機會上位,你話論入屋度睇,Hubert同出面D新人比邊個高?而且mag貴為當年巨聲節目最人氣高既參賽者,TVB當然希望捧出一個一線出來(只要mag生生性性),有時D野,唔係肥佬一個可以話晒事~但如果你唔簽,人家就大條道理唔比歌你唱,唔捧你,唔比你上大型節目,雪你四年,而家你都唔簽自己唱片公司,唔通旨意你四年後仲同TVB續約咩?呢四年點解仲要比機會你上位?

Hubert咁都叫好? 成年獨唱歌得一隻"高擧",超過一年冇碟出。勁歌二次季選一大堆垃圾入選,呢首都 ...
rainbowdash 發表於 2015-1-11 11:40
重視兩位一哥?恕我直言,我唔覺得鄭生潛力有幾大,佢呢D係虛火,過幾年就會無,但許生從其出道開始我都睇好佢,佢仲有好大潛力上位,如果以後拍埋電視劇拍埋電影(呢個係遲早既事),其以後定位唔止歌手咁簡單,TVB捧佢係理所當然,但許生遲早一日會離開TVB,但唔係而家,至少要再等5年以上~至於Hubert,我覺得其是那麼多屆巨聲當中唱歌最好的那一個,至少是男選手當中係最好,佢留在TVB及星夢,可以拍下電視劇及唱主題曲同插曲,其就是等一個機會,等一首主題曲或者插曲爆紅,留在星夢,唱主題曲及插曲同演出劇集既機會比簽其它外面唱片公司大多了,至於出唱片是那麼重要麼?而家既唱片根本就搵唔到錢,對於佢地呢D半新人來講最重要係爆光機會,其它唱片公司新人而家基本上係無咩爆光機會。

講返阿mag,你地唔好話TVB捧許生唔捧阿mag,要知道一開始TVB係將許生同mag放在一同高度來捧既,奈何:
1、簽錯唱片公司,呢個無辦法,當時環境下,TVB只能選擇將其簽英皇,英皇有大把親生仔女要照顧要攞獎要出名,幾時輪到你一個外人,或者等到TVB份經理人約完簽埋做親生女會有機會上位既~
2、一場突如其來的失聲令其錯過最好的上位機會,呢個係偶然也係必然,其當時心理及身體承受能力還有倔強的性格決定其上位路漫漫,我諗當時唔好講TVB及英皇對其失望都多少有些遺憾原來其承受能力有限。

阿mag未來之路分析:
1、繼續留返英皇,如果選擇繼續簽英皇,就代表完TVB份經理人約後就好大機會簽英皇做經理人,其有無機會接班一姐?要知道一姐而家才34歲,其主要職業就是唱歌,其它電視及電影基本上好少涉足,轉型唔容易,即係一姐在呢個樂壇仲有排玩~其它仲有泳兒等等都要捧,仲唔好講男既仲有一堆人要分獎,起碼在呢幾年仲係TVB做經理人既英皇唔會放過多資源在其身上,最多是落實續約既呢一年會有所表現,可能會有一兩個大獎。而如果簽英皇,TVB會諗到你完份經理人約都唔會簽返TVB做經理人,即係好有可能好似林峯一樣耗費大量資源完約後會簽比唱片公司,你估TVB以後幾年仲會唔會花資源去捧一個一心要離開TVB既人?如果我係TVB,我就會做得絕一D,在mag落實續約英皇既一刻開始,以後幾年就雪到你完約放你走,當然,TVB顧及英皇可能不會,但減少演出及爆光機會是一定的。

2、簽回TVB旗下星夢娛樂。同樣的,新簽呢一、兩年可能會有大動作,起碼唱電視劇主題曲及插曲係少不免既,仲可能會谷一、兩首歌去電台看看有無獎。要知道,就903而言,吳若希係上唔到903個榜既,鍾嘉欣也唔使諗,其它人既電視劇主題曲也唔使諗,鄭生今年派去903 D歌有無得上榜都仲係一個問題,即係星夢娛樂男既就係許生,女既就係mag AP會比較多,其它電台?有錢有利益,TVB想佢地點頒就點頒,比邊個就比邊個,呢個問題不大。但問題係TVB會唔會仲捧阿mag呢?呢點要阿mag自己考量一下啦,因為你簽返,代表以後仲有機會留在TVB旗下,仲值得投放下資源,如果唔簽,就再沒有投放資源的必要了。

當然,呢幾年香港既樂壇變化實在太快,而且而家紅既途徑唔單止局限香港既電視、電台及報紙等等媒體宣傳,仲有網絡及大陸綜藝節目(包括各種歌唱比賽)及拍大陸電視劇等等,可能一個唔覺意會爆紅紅返香港都唔定,你睇GEM及的士陳被呢度踩到咩咁,人家今年一樣上央視春晚面對13億人表演,大把香港既一線藝人都未上過春晚~如果你沖唔出香港,就要老老實實靠呢D傳統途徑宣傳自己。

評分人數

• powerful

Hubert、坤哥及許生呢三個根本唔需要擔心前途,就算無記唔要,約滿後都會有人簽~無記亦唔會主動放棄~